|
aniula_87
|
 |
« : Grudzień 11, 2008, 10:19:54 » |
|
Mam taką wielką prośbę. Kupiłam wczoraj na allegro kilka kaktusików, i chcę z nich stworzyć jakąś kompozycję dla Rafała, ale nie wiem jak to zrobić, czy jeszcze coś dokupić, czy nie. Chciała bym żeby to jakoś porządnie wyglądało ale się na tym nie znam. Liczę więc na Wasza pomoc, gdyż z tego co zauważyłam, macie duże doświadczenie w robieniu takich kompozycji. Podaję linki do kaktusów które kupiłam. http://www.allegro.pl/item498588965_kaktusy_mammillaria_candida.htmlhttp://www.allegro.pl/item498754358_kaktusy_astrophytum_capricorne_9.htmlhttp://www.allegro.pl/item498740325_kaktusy_echinocereus_riggidissinus_purpleus.html Wydaje mi się, że te trzy to za mało i warto by było jeszcze coś dokupić, ale nie wiem co. A święta już blisko. Może pomożecie? 
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2008, 11:01:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2008, 13:03:30 » |
|
Niewiele wiem o kaktusach / szczerze mówiąc nic nie wiem /ale o komponowaniu roślin to już coś wiem.Wszystkie trzy które kupiłaś mają chyba taki sam pokrój i to można podkreślić kulistą doniczką.Ja bym wolne miejsca w doniczce wypełniła szklanymi kulkami,albo w wersji świątecznej małymi bombkami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oloix
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2008, 14:06:33 » |
|
a może zamiast tych szklanych kulek żywe kamienie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2008, 14:33:39 » |
|
Tylko pytanie czy lithopsy lubią to co reszta  Też głosuję za okrągłą doniczką typu misa.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
oloix
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 11, 2008, 14:45:56 » |
|
lithopsy to bardziej sukulenty niż kaktusy więc może im być za sucho
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 11, 2008, 15:43:12 » |
|
Wprost przeciwnie. Lithopsy podlewa się dużo rzadziej niż kaktusy, więc mogą mieć za mokro. Pomysł z misą bardzo mi się podoba. Jeżeli zdecydujesz się na zakup tego ostatniego zestawu to proponuję posadzić tyłu te wysokie, tak żeby wyglądały zza tych niskich, kulistych. Co do wypełnienia, to ja bym raczej wybrała zwykłe kamienie, duże lub małe, w zależności o preferencji  Ich zaletą jest to, że są uniwersalne i nawet po świętach kompozycja będzie aktualna. A poza tym to nie wiem czy chłopakowi przypadła by do gustu kompozycja z kolorowymi szklanymi kulkami. Pomysł fajny ale raczej dla dziewczyny. Chociaż ja go nie znam, może lubi  sama zdecyduj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 11, 2008, 16:46:46 » |
|
Więc tak. Po pierwsze dziękuję za chęć pomocy. Byłam dziś w Castoramie na zakupach i kupiłam doniczkę do nich, kamyczki i jednego kaktusa. Kaktus dziś zakupiony będzie stał w rogu. tak żeby pochylał się przez doniczkę na bok. A co do tych kaktusów z kompletu to jeżeli bym je dodawała to tylko trzy. A mianowicie z pierwszego rzędu drugi od prawej i z drugiego rzędu pierwszy i drugi od prawej. Tylko nie wiem czy mi się teraz to wszystko zmieści. Ale raczej te kaktusy od agwladek są małe, więc może je upchnę. Nie chcę żeby to była kompozycja na długie lata tylko na jakiś czas np rok, dwa lata. Co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 11, 2008, 16:47:54 » |
|
Aniula, ciężko coś doradzać, każdy ma inny gust  . Jeśli wiesz, gdzie Rafał postawi donicę, to tak ją dobierz, żeby się zmieściła lub pasowała do tego, co już ma. Ja wzięłabym ten '5-ciosztukowy' zestaw, choć wsadziłabym niekoniecznie w coś okrągłego. Zresztą i tak zobaczysz, co dostaniesz. Ileż ja się czasem nabiegam za czymś, co mi się wymarzyło, a potem i tak tego nie dostanę  . Bywasz w Wawie, więc polecam Ci kwiaciarnię przy Rondzie ONZ (na Świętokrzyskiej, obok jest apteka i coffee heaven), ostatnio mieli śliczne (jak dla mnie) kompozycje kaktusowe z astrophytum, 3 sztuki w kwadratowej terakotowej "misie" za 32 zł. O, spóźniłam się o minutę z moim wywodem 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 11, 2008, 16:53:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 11, 2008, 17:04:47 » |
|
O, cereus peruvianus, też go ostatnio dostałam A ja wczoraj z ciężkim sercem musiałam zalicytować w aukcji gdzie lulu licytowała. No ale czego się nie robi dla ukochanego.
A co zakupiłaś Aniu?
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 11, 2008, 17:55:13 » |
|
Rozumiem, że cel tej kompozycji jest wyłącznie dekoracyjny, bo typowy zbieracz-hodowca nie robi kompozycji tylko upycha w najtańsze i zajmujące najmniej miejsca doniczusie i zmierza przede wszystkim do doprowadzenia kaktusa do kwitnienia. Ale mimo to kilka wskazówek sobie pozwolę po to, żeby przetrwała jak najdłużej  . Aż mi się serce kraje jak mam Ci to napisać, bo tak się postarałaś, żeby zgromadzić dekoracje, ale ten grys absolutnie nie nadaje się do kaktusów. Zawiera wapń, który znoszą tylko niektóre kaktusy wymagające zasadowego podłoża. Do większość kaktusów się nie nadaje, wręcz może powodować utratę korzeni. Konieczne też dziurki w dnie doniczki albo chociaż warstwa a drenażu z grubego keramzytu. No i warto mniejsze kuliste kaktusy dać z przodu dekoracji a większe z tyłu. Wracając do żwirku to najlepszy jest ze sklepu zoologicznego-żwir akwarystyczny, na którym jest napisane, ze nie wpływa na odczyn wody. Doniczka bardzo mi się podoba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 11, 2008, 19:12:28 » |
|
aniu - ja mam inny nick na allegro, nie licytowałam astrophytum u agwladka1.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 11, 2008, 20:11:09 » |
|
Lulu, a byłam pewna że to ty byłaś. No cóż, to mam czyste sumienie  A co do tego co wyrak napisała to: 1.Faktycznie to ma być bardziej dekoracja, Rafał lubi kaktusy ale a tak się na nich nie zna i dopiero się uczy o nich, więc chcę go zachęcić. 2.Żwirek zmienię (w sklepie powiedziano mi że taki może być, no ale cóż oni wszystko chcą wepchnąć) 3.Dziurki w doniczce będą zrobione jutro. A co myślicie o tych kaktusach? Mają jakieś szczególne wymagania? Chciałabym mu coś o nich powiedzieć jak je dostanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 12, 2008, 13:37:04 » |
|
Astrophytum raczej do podłoża alkalicznego ph 7-8. Reszta kwaśne ph 5,5-6,5.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 12, 2008, 13:38:37 » |
|
Czyli nie mogą razem rosnąć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 12, 2008, 14:25:53 » |
|
Coś straci korzenie, stawiam na astrophytum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 12, 2008, 14:38:26 » |
|
A jak bym jakoś tak podzieliła doniczkę, i ten akurat miałby inną ziemię?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oloix
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 12, 2008, 14:48:26 » |
|
Tak by można było zrobić tylko jak podzielić to podzielić solidnie i szczelnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 12, 2008, 14:57:04 » |
|
Można po prostu wstawić rośliny w doniczkach i zasypać przestrzenie między nimi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oloix
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudzień 12, 2008, 15:15:23 » |
|
To także nie jest 100 procent bezpieczne bo woda które przepłynie z jednej doniczki może przedostać się do drugiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudzień 12, 2008, 15:17:20 » |
|
Powiedzcie mi w takim razie w jaką ziemię mam je wsadzać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudzień 12, 2008, 15:25:37 » |
|
To prawda, że Astrophytum lubi zasadowe podłoże, ale przyznaję bez bicia, że przez kilka lat hodowałam w zwykłym z braku innego. Rosło i kwitło co roku. Do Astro i innych lubiących zasadowe podłoże dodaje się do ziemi dolomitu. Ale trudno, żebyś do 1 czy dwóch kaktusów kupowała cały wór dolomitu. Ja na Twoim miejscu wsadziłabym wszystko razem do podłoża (zwykła ziemia) z dużą ilością piasku i żwiru (pół na pół). Będzie dobrze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudzień 12, 2008, 16:19:32 » |
|
Aha, bo wykombinowałam z dziadkiem, że przedzielę te kaktusy takim murkiem z betonu. Mam znajomego murarza więc szklankę betonu pożyczy. No chyba, że zwykła ziemia wystarczy. Ma to być zwykła ziemia uniwersalna, czy do kaktusów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudzień 12, 2008, 21:17:03 » |
|
Lepsza zwykła. Ma mniej torfu niż ta niby kaktusowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudzień 12, 2008, 21:46:16 » |
|
Czyli jak radzisz, rozdzielać czy dać do uniwersalnej? Nie chcę popełnić błędu, a w kwestii kaktusów to jesteś moim guru. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudzień 13, 2008, 17:46:08 » |
|
Ja bym nie rozdzielała, bo by mi się nie chciało. Jak Tobie się chce to rozdziel. Tak czy tak ziemia uniwersalna+piasek+żwirek akwarystyczny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #28 : Grudzień 13, 2008, 23:25:14 » |
|
Ok. Dziękuję. W poniedziałek albo we wtorek powinny być już kaktusy u mnie więc, zacznę się bawić w komponowanie i pokażę Wam efekty. Mam nadzieję, że będzie co pokazywać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #29 : Grudzień 15, 2008, 16:56:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|