Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #90 : Marzec 01, 2009, 11:28:37 » |
|
Jak się człowiek napracuje w ogródku, to po powrocie bolą plecy, zakwasy, w głowie się kręci, ale co za błogie uczucie  . Wszystko likwiduje praca w ogródku na drugi dzień  . A ile tlenu do organizmu przeniknie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #91 : Marzec 01, 2009, 11:52:29 » |
|
W głowie się kręci, bo to szok tlenowy  Siedzisz w domu, a potem nagle na świeżym powietrzu przez osiem godzin, a organizm od tego odwykł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #92 : Marzec 01, 2009, 18:22:52 » |
|
Pospacerowałam dzisiaj po twoim ogródeczku i zobaczyłam same cudeńka.Piękne ciemierniki i kokorycze.Równie wspaniała przylaszczka,jaśmin i wawrzynek.Skalniak-po prostu cudo.Wspominałaś o nadwyżkach,bardzo chętnie się powymieniam z tobą zarówno skalniaczkami jak i roślinkami wodnymi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #93 : Marzec 01, 2009, 19:11:09 » |
|
Jadziu, wrócimy do tematu, jak się zrobi ciepło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #94 : Marzec 01, 2009, 20:04:18 » |
|
Piękny,zadbany ogród  Bardzo ładny skalniaczek i imponujące piwonie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #95 : Marzec 02, 2009, 09:33:54 » |
|
Dziękuję za miłe odwiedziny. Kiedyś mój ogród gościł jednocześnie 24 osoby. To były czasy, eh... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #96 : Marzec 02, 2009, 09:46:35 » |
|
A jak to znosiły roślinki? Nie płacz proszę, pomyśl, od przybytku głowa nie boli ale ile trzeba się napracować... przy gościach... 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2009, 09:52:29 wysłane przez PEla »
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #97 : Marzec 02, 2009, 10:04:53 » |
|
No trzeba, ale jakie to miłe, takie spotkanie pasjonatów. Zresztą każdy coś przywiózł od siebie- i na stół i jakąś perełkę do mojego ogrodu. Ja zaś też w miarę możliwości podzieliłam się tym, do czego gościom zaświeciły się oczy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oliwia
Aktywny

Wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #98 : Marzec 02, 2009, 10:56:26 » |
|
Chianti-Ty masz piwonię delikatną której szukam już od kilku lat w Polsce i jeszcze mi się nie udało jej dorwać. Czy mogłabyś mi powiedzieć gdzie można kupić tę roślinkę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #99 : Marzec 02, 2009, 11:30:48 » |
|
Oliwia, kupowałam na allegro, teraz chyba też ktoś sprzedaje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oliwia
Aktywny

Wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #100 : Marzec 02, 2009, 12:44:05 » |
|
Znalazłam, niestety poza moimi możliwościami finansowymi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #101 : Marzec 02, 2009, 13:30:21 » |
|
Będą i tańsze, zaczekaj, niech rozpocznie się na dobre sezon. Poza ty warto się wybrać na różne wiosenne wystawy ogrodnicze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oliwia
Aktywny

Wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #102 : Marzec 02, 2009, 13:53:47 » |
|
Nie mam zbyt dużo możliwości z tymi wystawami natomiast jakby sie pokazały tańsze na allegro to może się załapię. Właściwie jedno mnie dziwi-w ubiegłym roku co chwile przeglądałam allegro nie tylko pod kątem piwonii, ale i innych roślin i jestem zdziwiona, ze przegapiłam. Jasne, ze nie siedziałam przed komputerem na okrągło tylko od czasu do czasu, ale i tak powinnam była zauważyć, a jednak nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #103 : Marzec 04, 2009, 09:46:10 » |
|
Witaj. Obejrzałam dziś jeszcze raz twoją działęczkę w poszukiwaniu pstrolistnej hortensji. Niestety szukam  ale zdjęcia nie znalazłam. Szkoda. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #104 : Marzec 05, 2009, 19:23:50 » |
|
Zeniu, ja mam strasznie dużo zdjęć. Nie dam rady odszukać  Dla tuberozy11 wstawiam natomiast zdjęcia swojego dziurawca. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #106 : Marzec 05, 2009, 19:55:17 » |
|
Amarylko, chyba źle się wyraziłam, ale chyba wiesz o co chodzi? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #107 : Marzec 05, 2009, 20:01:01 » |
|
Ależ rozumiem  dla Tuberozy wstawiasz zdjęcie dziurawca, żeby zobaczyła, jak on wygląda, tak? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 20:07:34 wysłane przez amarylka »
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #108 : Marzec 05, 2009, 20:06:47 » |
|
Właśnie tak:-). A tak przy okazji: jeśli ktoś ma do mnie jakąś sprawę, to najlepiej napisać na PW, bo ja nie mam szans, żeby śledzić wszystkie wątki. Jak w konkretnym wątku nie odpowiadam na pytanie, to znaczy , że zwyczajnie nie przeczytałam  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #109 : Marzec 06, 2009, 19:33:25 » |
|
Jest cudowny dziękuję za fotkę, ale się cieszę że go nabyłam, wiesz wpadł mi w oko jeszcze żylistek cudnyyyy jest  ale ten dziurawiec przepiękny , napisz czy będzie pasować jak posadzę go pod parasolką (wierzbką płaczącą), chyba nie rośnie zbyt duży, będzie takim połączeniem kolorów.... wszystko jak mi się uda sfoce latem  a żylistek warto kupić? jak tak patrze to chyba jednak spory jest, posadzę go obok wykopię jedną budleję, bo dwie to zanadto na jednej małej powierzchni ....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #110 : Marzec 06, 2009, 19:36:52 » |
|
Maniu, to jest gęsiówka. Jakaś odmiana Arabis ferdinandi- coburgi. Mam z białym brzegiem i z takim różowym. Cały łan. Wiosna mogę się podzielić, jak się przypomnisz  Pani kochana, czy ta gęsiówka to jest raczej niska roślina?? może dałabyś radę uszczknąć i dla mnie kawalutek??
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #111 : Marzec 06, 2009, 19:56:20 » |
|
Pani kochana  nie ma sprawy, chociaż właściwie jest- trzeba samemu pamiętać i się przypomnieć  Wracając do dziurawca, to jest wiele różnych, także bylinowych. Ja pokazałam kopulasty krzew. Żylistki mam dwa- zwykły i pełny. Trzeba ciąć i to dość mocno. Ja każdego roku wycinam część starych pędów. Cudowna jest tez kolkwicja chińska o przewieszających się pędach. Trudno mi doradzać, bo każdy ogród robi dla siebie i to czym ja jestem zachwycona, komuś innemu może zupełnie nie odpowiadać. Dziurawiec rośnie w pełnym słońcu i to mu bardzo odpowiada. Mam jeszcze inny, o wielkich, błyszczących kwiatach. Tzn. miałam, bo mrozy były wysokie i jeszcze nie pora, żeby ocenić straty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #112 : Marzec 06, 2009, 20:13:31 » |
|
Pani kochana  nie ma sprawy, chociaż właściwie jest- trzeba samemu pamiętać i się przypomnieć  No to wiosną będę Cię molestować 
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #113 : Marzec 06, 2009, 20:35:38 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #114 : Marzec 06, 2009, 20:38:59 » |
|
Oczywiście oleander by pasował i co jeszcze? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agac
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #115 : Marzec 07, 2009, 01:31:42 » |
|
A może jakaś pergolka lub ,,kratka z ładnym pnączem które dało by trochę cienia i kwitnąc pięknego zapachu : glicynia prowadzona -na drzewko  ,lub wiciokrzew ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #116 : Marzec 07, 2009, 08:04:57 » |
|
A może jakaś pergolka lub ,,kratka z ładnym pnączem które dało by trochę cienia i kwitnąc pięknego zapachu : glicynia prowadzona -na drzewko  ,lub wiciokrzew ? Amarylko , odpowiem w swoim wątku...bo nas chinanit pogoni. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #117 : Marzec 07, 2009, 19:35:56 » |
|
Spokojnie Zeniu, ja nie wiem, czy ten dziurawiec zechce rosnąć w pojemniku, bo nie próbowałam. Glicynia nie kwitnie chyba długo i osobiście uważam, że z pnączy lepszy byłby milin, ale to Twój wybór. Ja od południa na tarasie mam męczennice, kaktusy, oleandry i swoje egzoty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #119 : Marzec 09, 2009, 22:51:05 » |
|
Trafiłem do tego ogrodu z wątku paprociowego. Wprawdzie nie zauważyłem paproci ale o ogrodzie powiem: A niech mnie kule biją, jaki ciekawy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|