Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 07, 2012, 19:17:33
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chinanit ogrodowa ;-)  (Przeczytany 12989 razy)
chinanit
Aktywny
**

« : Grudzień 07, 2008, 13:46:35 »

Witam wszystkich miłośników ogrodów, ogródków i ogródeczków  Very Happy
10 lat temu przyszło mi się zmierzyć z nie lada wyzwaniem . Miałam na piaszczystym, zaperzonym ugorze  (obok powstającego domu), założyć ogród. Dla siebie i najbliższych. Nie chcę tu nudzić i opisywać ile trudu i ciężkiej pracy w to włożyłam. W każdym razie, to co powstało (i wciąż powstaje) jest w jakimś stopniu odbiciem moich wyobrażeń o tym, co bym chciała mieć. Ogród jest wiejski (mieszkam na wsi) i trochę dziki. Nie mam angielskiego trawnika, tylko jest 'coś do deptania'. Nie ma też równiutkich ścieżek z kostki, japońskich mostków i rzeźb ogrodowych. Mam za to 8 rabat bylinowych, rabatę z trawami, białe wrzosowisko, duże oczko wodne i kawałek skalniaka. W ogrodzie rosną popularne rośliny : sadziec purpurowy, parzydło leśne, nawłoć, malwy, paprocie i bodziszki. Jak tak się niżej pochylić, to można jednak znaleźć i bardzo rzadkie rośliny, bo moja żyłka kolekcjonerska nigdy nie zasypia Smile . Trzeba tu jeszcze dodać, że ogród dzielimy z dwoma (wcześniej z trzema) psami i kotem.
Może pora roku nie jest zbyt odpowiednia na opowiadanie o ogrodzie (ten dział zasnął chyba na zimę), ale uważam, że jest bardzo dobry czas, aby coś na spokojnie zaplanować na nachodzący sezon. Zresztą wiele roślin w moim ogrodzie nie śpi i cieszy oczy. Jest mokro, ale ciepło.

" Piękne jest to, co podoba się całkiem bezinteresownie.''- E. Kant
Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #1 : Grudzień 07, 2008, 14:22:06 »

Dział zasnął, bo nic się nie dzieje. Przynajmniej u mnie Smile. Poza ciemiernikiem od Zoe, który ma pączka, ale rozwinąć się nie chce Smile. Znaczy ten pączek. Co to za trawa na ostatnim zdjęciu? A na przedostatnim ? Cóż to?
I mam prośbę. Mogłabyś wklejać zdjęcia w pełnym wymiarze? Łatwiej się ogląda Smile
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2008, 14:24:22 wysłane przez aiszo » Zapisane

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #2 : Grudzień 07, 2008, 14:23:17 »

Miło przypomnieć sobie kwitnące roślinki  Smile Masz ładne wrzosowisko  Surprised

chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 07, 2008, 15:15:00 »

To nie wiem, jak to jest z tym wstawianiem zdjęć na forum, bo wcześniej czytałam, że mam wstawiać miniaturki Confused
Na zdjęciach w kolejności: kiścień, ciemiernik, pełna przylaszczka, berberys, wrzośce, wawrzynki, trzmielina oskrzydlona (cudne ma liście jesienią, poszukam, to wstawię), rozplenica japońska.

Poniżej zdjęcia jaśminu nagokwiatowego, który zaczyna kwitnienie.

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Halka
Aktywny
**

Wielkopolska strefa 6b

« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2008, 15:15:21 »

Myślałam, że ty całe swoje ciągoty ogrodnicze wyładowujesz na roślinach domowych, a tu niespodzianka... Masz też ogródek... Ja jestem bardziej maniaczką ogrodową. Uwielbiam przede wszystkim kwiaty i mam sporo bylin, ale oczywiście też sporo krzewów, iglaki i średniej wielkości drzewa. Mam skalniaczek ze strumyczkiem spływającym do  niewielkoego stawku. W odróżnieniu do ciebie mam glebę gliniastą. Zaczynałam 5 lat temu walcząc z perzem, skrzypami i ogromną ilością uciążliwych chwastów (trochę wcześniej posadziłam kilka krzewów i drzewek, by rosły już w trakcie budowy) oraz wykopując plastyczną glinę. Na spisie roślin mam prawie 300 gatunków (również przywożonych z różnych stron Europy). I nie zapominam o ogródku teraz. jak mam tylko wolną chwilę dziubię coś w ogródku. robota jest zawsze. Jak pisałam w moim wątku szokujące są zielone już listki krokusów, kwitnące fiołki i prymulki oraz ciąglepiękny złocień, a normalne kwitnące ciemierniki (korsykański i biały). Czekam na ogólne zdjęcia Twojego ogródka Smile

Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #5 : Grudzień 07, 2008, 15:55:39 »

Faktycznie jest kilka ciekawych już. Dla mnie "najciekawsza" jest przylaszczka. Powiedz jest to kępka do skubnięcia wiosną czy jeszcze maleństwo. Gdyby była do skubnięcia to daj znać na pw. resztę tam dogadamy.

Pozdrawiam Natka
małgosia w
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Grudzień 07, 2008, 16:09:33 »

Chnanit,to wspaniale,że zdecydowałaś się na wiejski ogród,bo tylko taki styl pasuje do wiejskiej okolicy.Coraz częściej pełne uroku babcine ogródki,jakie pamiętamy z przed lat, zastępowane są niiepasującymi do otoczenia ogrodami pseudo-japońskimi wciśniętymi między dom a stodołę,albo zbiorowiskami cudacznych iglaków rozmieszczonych równiutko na idealnych trawnikach w towarzystwie plastikowych krasnali.
Cieszę się,że u Ciebie jest normalnie Very Happy

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #7 : Grudzień 07, 2008, 16:47:56 »

Hmmm, u mnie też jest "normalnie" Smile Smile Smile Smile Smile

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Margola
Nowicjusz
*

6b - Opolszczyzna

« Odpowiedz #8 : Grudzień 07, 2008, 19:14:11 »

Witam! Ja też od roku mieszkam na wsi. Od 20 lat nie uprawiane ok. 24 arów tzw. "ogródka" zaczęłam powoli porządkować wiosną tego roku. Mój M. jest absolutnym przeciwnikiem iglaków, bo... "wszyscy mają". Oby - za kilka lat - moje ary choć w połowie wyglądały jak Twój piękny ogród. Mój też ma być "wiejski".

Wink Margola
tzn. Małgosia...

Umieć żyć to: żyć lekko bez lekkomyślności,
być wesołym bez swawoli, mieć odwagę bez brawury, zaufanie i radosną rezygnację.

[ T. Fontane ]
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,11702.0.html
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 08, 2008, 08:33:50 »

Halko, mam rozległe zainteresowania Smile. Przyjdzie czas, to może jeszcze coś pokażę.

Naradko, do tematu wrócimy wiosną. Wtedy będzie coś wiadomo.

Małgosiu, iglaki też mam, bo była to najszybsza opcja odgrodzenia się od wścibskich sąsiadów. Myślę, że one nie są jakimś zgrzytem, bo w pobliżu jest las i mam nawet sosny-samosiejki.

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Margola
Nowicjusz
*

6b - Opolszczyzna

« Odpowiedz #10 : Grudzień 08, 2008, 20:12:36 »

He, he, he! Od wścibskich sąsiadów wyprowadziłam się z 6-rodzinnego bloku i doskonale Ciebie rozumiem! Smile Mój ogród graniczy z jednej strony z otwartym polem - czasem przebiegnie przez niego zając, albo sarna - a z drugiej z sadem miłych ludzi mieszkających po drugiej stronie ulicy. Very Happy
Od iglaczków się nie odżegnuję, ale muszę coś ładnego i swojskiego wkomponować. Na razie posadziłam brzozę papierową i klona zielonokorego. Malutkie jeszcze te drzewka. Poza tym jesienią dołożyłam parę drzewek owocowych, róże i trochę cebulowych. Może efekty będą wiosną, to się pochwalę.

Wink Margola
tzn. Małgosia...

Umieć żyć to: żyć lekko bez lekkomyślności,
być wesołym bez swawoli, mieć odwagę bez brawury, zaufanie i radosną rezygnację.

[ T. Fontane ]
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,11702.0.html
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 08, 2008, 20:25:05 »

Brzozę papierową i różne klony też mam. Drzewka owocowe były pierwsze, ale część zjadły zające, a reszta zmarniała na tym piasku, zatem dałam sobie spokój. Z owocowych mam tylko wiśnię kosmatą, jeżynę bezkolcową i truskawki zwane poziomką australijską. Owoce mają prawie do pierwszych przymrozków Smile

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2008, 14:52:24 »

Znalazłam zdjęcia jeszcze dwóch swoich ciemierników i kilku kokoryczy Smile

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Halka
Aktywny
**

Wielkopolska strefa 6b

« Odpowiedz #13 : Grudzień 10, 2008, 23:52:13 »

Prześliczne ciemierniki. Te zdjęcia już tegoroczne? Nie mam żadnej kokoryczy i stwierdzam, że to błąd. Są bardzo wdzięczne.

zenia
Gaduła

« Odpowiedz #14 : Grudzień 11, 2008, 09:20:39 »

Zawitałam do twego ogródeczka i od razu co rzuciło mi się w oczy...moje ulubione ciemierniki. Piękne. Powiedz czy ci się wysiewają, to znaczy czy mają siewki. Mam białego, kwitnie już z dwa, trzy sezony..a siewki ani jednej. Ten w ciapki prześliczny..takiego nie mam. Marzą mi się wszystkie kolory. Confused Very Happy

chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Grudzień 11, 2008, 10:47:35 »

Pisałam już wcześniej- ciemierniki się u mnie niestety nie wysiewają. Te nakrapiane kwitną wczesną wiosną. Zdjęcia z zeszłego roku.

Kokorycze są cudowne Very Happy Wychodzą z ziemi, zakwitają, a potem znikają do wczesnej wiosny. Nie wszystkie, bo żółta kwitnie partiami do jesieni.

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Halka
Aktywny
**

Wielkopolska strefa 6b

« Odpowiedz #16 : Grudzień 11, 2008, 11:54:52 »

To podobnie jak serduszki...

chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Grudzień 11, 2008, 12:56:10 »

A tak wygląda moja jarzębina kaszmirska  Smile

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Halka
Aktywny
**

Wielkopolska strefa 6b

« Odpowiedz #18 : Grudzień 11, 2008, 17:16:24 »

Nigdy nie widziałam takiej jarzębiny. Bardzo oryginalna. Ile lat ma to drzewko? Wyżej dałaś zdjęcie jaśminu nogokwiatowego, czy już u Ciebie kwitnie? Mój jeszcze nie ruszył, ale przesadzałam go tej wiosny. Mam nadzieję, że zakwitnie Very Happy

PEla
Gaduła

« Odpowiedz #19 : Grudzień 11, 2008, 19:50:31 »

Chciałam chwilkę o ciemiernikach ale uciekły zdjęcia... chyba? Kolory to odmiany czy rodzaj gleby na której rosną?
Pytam ponieważ czytałam, że ten sam h. orientalis może być od białego po grafitowy  Shocked.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 19:54:40 wysłane przez PEla » Zapisane

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
mariusz_pol
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Grudzień 11, 2008, 20:03:00 »

Piękne rośliny, tak w domu i w ogrodzie masz piękną kolekcję  Very Happy. Jarzębina zjawiskowa i te ciemierniki..  Surprised

chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Grudzień 12, 2008, 09:08:36 »

Halko, jarzębina ma chyba 8 lat. Jest szczepiona, dlatego nigdy nie będzie dużym drzewem. Jaśmin nagokwiatowy jest taki, jak na zdjęciach. Zdjęcie aktualne sprzed kilku dni.

PEla, to jest ciemiernik wschodni (Helleborus orientalis), a one mają bardzo różne barwy. Na zimę gubią prawie wszystkie liście. Zakwitają wczesną wiosną.

Mariusz, bardzo dziękuję Smile.

G.N.W. Zdjęcia kuningamii dla Ciebie.

Tu prezentuje szatę zimową, ale wiosną odzyskuje piękną, ciemną zieleń.

Dla Wszystkich - cudne szyszki Pseudotsuga menziesi var. glauca Very Happy

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #22 : Grudzień 30, 2008, 17:39:51 »

Skalniak wiosną Smile

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #23 : Grudzień 30, 2008, 19:29:57 »

Pięknie wygląda. Mnie zainteresowała ta niebieska kępka na pierwszym zdjęciu - tylko nie goryczka.

Pozdrawiam Natka
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Grudzień 30, 2008, 20:00:03 »

Natko, to jest Ceratostigma plumbaginoides   (zawciągowiec) . Niestety, u nas wymarza i jeśli jest tak jak teraz (mróz bez śniegu) to wiosną już jej nie będzie. Ale i tak kupię kolejną Smile

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Naradka
Aktywny
**

Opolskie - strefa 6b

« Odpowiedz #25 : Grudzień 30, 2008, 20:03:28 »

Dzięki. Będę miała ładny prezent dla koleżanki.

Pozdrawiam Natka
chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Grudzień 30, 2008, 20:24:34 »

Właśnie chciałam Cię przeprosić za pomyłkę. Nie powiększyłam sobie zdjęcia i dlatego błąd. To na zdjęciu, to jest Lithodora diffusa (nawrot). I to wymarzanie dotyczy właśnie tej rośliny Smile. A pomyłka, bo obydwie tak cudnie niebiesko kwitną.

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
małgosia w
Moderator Globalny
Gaduła

« Odpowiedz #27 : Grudzień 30, 2008, 20:30:30 »

Piękny skalniak,świetnie ukształtowałaś teren i dobrałaś kamienie,a rośliny tylko podkreśliły całe założenie nie dominując nad nim.Całość robi wrażenie bardzo naturalne,nic nie psuje kompozycji.Gratulacje Cool

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
Halka
Aktywny
**

Wielkopolska strefa 6b

« Odpowiedz #28 : Grudzień 30, 2008, 20:47:59 »

Śliczny skalniaczek, ja mój jakoś opuszczałam przy robieniu zdjęć. Na dolnym zdjęciu widzę lobelię rozpierzchłolistną, to też rzadka roślinka. Śliczny okaz goryczki no i wspaniały nawrot. Muszę go poszukać. A to fioletowe i niebieskie na samej górce na drugim zdjęciu od dołu? Posłonka białego też nie mam.

chinanit
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Grudzień 30, 2008, 22:02:32 »

Bardzo dziękuję Smile. To jest piaskowiec, po który osobiście jeździliśmy do kamieniołomów. Materiał może niezbyt trwały, ale ładnie się komponuje i jest cenowo znośny.

Halko, ten posłonek jest pastelowożółty. U góry obok świerka jest z jednej strony liliowy floks, a z drugiej przetacznik, jeśli dobrze pamiętam goryczkowy (Veronica gentianoides).

Dobrego dnia Smile
Chinanit ogrodowa
Moje domowe
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: