chinanit
Aktywny

|
 |
« : Grudzień 07, 2008, 13:46:35 » |
|
Witam wszystkich miłośników ogrodów, ogródków i ogródeczków  10 lat temu przyszło mi się zmierzyć z nie lada wyzwaniem . Miałam na piaszczystym, zaperzonym ugorze (obok powstającego domu), założyć ogród. Dla siebie i najbliższych. Nie chcę tu nudzić i opisywać ile trudu i ciężkiej pracy w to włożyłam. W każdym razie, to co powstało (i wciąż powstaje) jest w jakimś stopniu odbiciem moich wyobrażeń o tym, co bym chciała mieć. Ogród jest wiejski (mieszkam na wsi) i trochę dziki. Nie mam angielskiego trawnika, tylko jest 'coś do deptania'. Nie ma też równiutkich ścieżek z kostki, japońskich mostków i rzeźb ogrodowych. Mam za to 8 rabat bylinowych, rabatę z trawami, białe wrzosowisko, duże oczko wodne i kawałek skalniaka. W ogrodzie rosną popularne rośliny : sadziec purpurowy, parzydło leśne, nawłoć, malwy, paprocie i bodziszki. Jak tak się niżej pochylić, to można jednak znaleźć i bardzo rzadkie rośliny, bo moja żyłka kolekcjonerska nigdy nie zasypia  . Trzeba tu jeszcze dodać, że ogród dzielimy z dwoma (wcześniej z trzema) psami i kotem. Może pora roku nie jest zbyt odpowiednia na opowiadanie o ogrodzie (ten dział zasnął chyba na zimę), ale uważam, że jest bardzo dobry czas, aby coś na spokojnie zaplanować na nachodzący sezon. Zresztą wiele roślin w moim ogrodzie nie śpi i cieszy oczy. Jest mokro, ale ciepło. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 07, 2008, 14:22:06 » |
|
Dział zasnął, bo nic się nie dzieje. Przynajmniej u mnie  . Poza ciemiernikiem od Zoe, który ma pączka, ale rozwinąć się nie chce  . Znaczy ten pączek. Co to za trawa na ostatnim zdjęciu? A na przedostatnim ? Cóż to? I mam prośbę. Mogłabyś wklejać zdjęcia w pełnym wymiarze? Łatwiej się ogląda 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2008, 14:24:22 wysłane przez aiszo »
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 07, 2008, 14:23:17 » |
|
Miło przypomnieć sobie kwitnące roślinki  Masz ładne wrzosowisko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 07, 2008, 15:15:00 » |
|
To nie wiem, jak to jest z tym wstawianiem zdjęć na forum, bo wcześniej czytałam, że mam wstawiać miniaturki  Na zdjęciach w kolejności: kiścień, ciemiernik, pełna przylaszczka, berberys, wrzośce, wawrzynki, trzmielina oskrzydlona (cudne ma liście jesienią, poszukam, to wstawię), rozplenica japońska. Poniżej zdjęcia jaśminu nagokwiatowego, który zaczyna kwitnienie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2008, 15:15:21 » |
|
Myślałam, że ty całe swoje ciągoty ogrodnicze wyładowujesz na roślinach domowych, a tu niespodzianka... Masz też ogródek... Ja jestem bardziej maniaczką ogrodową. Uwielbiam przede wszystkim kwiaty i mam sporo bylin, ale oczywiście też sporo krzewów, iglaki i średniej wielkości drzewa. Mam skalniaczek ze strumyczkiem spływającym do niewielkoego stawku. W odróżnieniu do ciebie mam glebę gliniastą. Zaczynałam 5 lat temu walcząc z perzem, skrzypami i ogromną ilością uciążliwych chwastów (trochę wcześniej posadziłam kilka krzewów i drzewek, by rosły już w trakcie budowy) oraz wykopując plastyczną glinę. Na spisie roślin mam prawie 300 gatunków (również przywożonych z różnych stron Europy). I nie zapominam o ogródku teraz. jak mam tylko wolną chwilę dziubię coś w ogródku. robota jest zawsze. Jak pisałam w moim wątku szokujące są zielone już listki krokusów, kwitnące fiołki i prymulki oraz ciąglepiękny złocień, a normalne kwitnące ciemierniki (korsykański i biały). Czekam na ogólne zdjęcia Twojego ogródka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 07, 2008, 15:55:39 » |
|
Faktycznie jest kilka ciekawych już. Dla mnie "najciekawsza" jest przylaszczka. Powiedz jest to kępka do skubnięcia wiosną czy jeszcze maleństwo. Gdyby była do skubnięcia to daj znać na pw. resztę tam dogadamy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 07, 2008, 16:09:33 » |
|
Chnanit,to wspaniale,że zdecydowałaś się na wiejski ogród,bo tylko taki styl pasuje do wiejskiej okolicy.Coraz częściej pełne uroku babcine ogródki,jakie pamiętamy z przed lat, zastępowane są niiepasującymi do otoczenia ogrodami pseudo-japońskimi wciśniętymi między dom a stodołę,albo zbiorowiskami cudacznych iglaków rozmieszczonych równiutko na idealnych trawnikach w towarzystwie plastikowych krasnali. Cieszę się,że u Ciebie jest normalnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 07, 2008, 16:47:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 07, 2008, 19:14:11 » |
|
Witam! Ja też od roku mieszkam na wsi. Od 20 lat nie uprawiane ok. 24 arów tzw. "ogródka" zaczęłam powoli porządkować wiosną tego roku. Mój M. jest absolutnym przeciwnikiem iglaków, bo... "wszyscy mają". Oby - za kilka lat - moje ary choć w połowie wyglądały jak Twój piękny ogród. Mój też ma być "wiejski".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 08, 2008, 08:33:50 » |
|
Halko, mam rozległe zainteresowania  . Przyjdzie czas, to może jeszcze coś pokażę. Naradko, do tematu wrócimy wiosną. Wtedy będzie coś wiadomo. Małgosiu, iglaki też mam, bo była to najszybsza opcja odgrodzenia się od wścibskich sąsiadów. Myślę, że one nie są jakimś zgrzytem, bo w pobliżu jest las i mam nawet sosny-samosiejki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 08, 2008, 20:12:36 » |
|
He, he, he! Od wścibskich sąsiadów wyprowadziłam się z 6-rodzinnego bloku i doskonale Ciebie rozumiem!  Mój ogród graniczy z jednej strony z otwartym polem - czasem przebiegnie przez niego zając, albo sarna - a z drugiej z sadem miłych ludzi mieszkających po drugiej stronie ulicy.  Od iglaczków się nie odżegnuję, ale muszę coś ładnego i swojskiego wkomponować. Na razie posadziłam brzozę papierową i klona zielonokorego. Malutkie jeszcze te drzewka. Poza tym jesienią dołożyłam parę drzewek owocowych, róże i trochę cebulowych. Może efekty będą wiosną, to się pochwalę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 08, 2008, 20:25:05 » |
|
Brzozę papierową i różne klony też mam. Drzewka owocowe były pierwsze, ale część zjadły zające, a reszta zmarniała na tym piasku, zatem dałam sobie spokój. Z owocowych mam tylko wiśnię kosmatą, jeżynę bezkolcową i truskawki zwane poziomką australijską. Owoce mają prawie do pierwszych przymrozków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 10, 2008, 23:52:13 » |
|
Prześliczne ciemierniki. Te zdjęcia już tegoroczne? Nie mam żadnej kokoryczy i stwierdzam, że to błąd. Są bardzo wdzięczne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 11, 2008, 10:47:35 » |
|
Pisałam już wcześniej- ciemierniki się u mnie niestety nie wysiewają. Te nakrapiane kwitną wczesną wiosną. Zdjęcia z zeszłego roku. Kokorycze są cudowne  Wychodzą z ziemi, zakwitają, a potem znikają do wczesnej wiosny. Nie wszystkie, bo żółta kwitnie partiami do jesieni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 11, 2008, 11:54:52 » |
|
To podobnie jak serduszki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 11, 2008, 17:16:24 » |
|
Nigdy nie widziałam takiej jarzębiny. Bardzo oryginalna. Ile lat ma to drzewko? Wyżej dałaś zdjęcie jaśminu nogokwiatowego, czy już u Ciebie kwitnie? Mój jeszcze nie ruszył, ale przesadzałam go tej wiosny. Mam nadzieję, że zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 11, 2008, 19:50:31 » |
|
Chciałam chwilkę o ciemiernikach ale uciekły zdjęcia... chyba? Kolory to odmiany czy rodzaj gleby na której rosną? Pytam ponieważ czytałam, że ten sam h. orientalis może być od białego po grafitowy  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 19:54:40 wysłane przez PEla »
|
|
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 11, 2008, 20:03:00 » |
|
Piękne rośliny, tak w domu i w ogrodzie masz piękną kolekcję  . Jarzębina zjawiskowa i te ciemierniki.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudzień 12, 2008, 09:08:36 » |
|
Halko, jarzębina ma chyba 8 lat. Jest szczepiona, dlatego nigdy nie będzie dużym drzewem. Jaśmin nagokwiatowy jest taki, jak na zdjęciach. Zdjęcie aktualne sprzed kilku dni. PEla, to jest ciemiernik wschodni (Helleborus orientalis), a one mają bardzo różne barwy. Na zimę gubią prawie wszystkie liście. Zakwitają wczesną wiosną. Mariusz, bardzo dziękuję  . G.N.W. Zdjęcia kuningamii dla Ciebie.   Tu prezentuje szatę zimową, ale wiosną odzyskuje piękną, ciemną zieleń. Dla Wszystkich - cudne szyszki Pseudotsuga menziesi var. glauca   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudzień 30, 2008, 19:29:57 » |
|
Pięknie wygląda. Mnie zainteresowała ta niebieska kępka na pierwszym zdjęciu - tylko nie goryczka.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudzień 30, 2008, 20:00:03 » |
|
Natko, to jest Ceratostigma plumbaginoides (zawciągowiec) . Niestety, u nas wymarza i jeśli jest tak jak teraz (mróz bez śniegu) to wiosną już jej nie będzie. Ale i tak kupię kolejną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudzień 30, 2008, 20:03:28 » |
|
Dzięki. Będę miała ładny prezent dla koleżanki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudzień 30, 2008, 20:24:34 » |
|
Właśnie chciałam Cię przeprosić za pomyłkę. Nie powiększyłam sobie zdjęcia i dlatego błąd. To na zdjęciu, to jest Lithodora diffusa (nawrot). I to wymarzanie dotyczy właśnie tej rośliny  . A pomyłka, bo obydwie tak cudnie niebiesko kwitną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudzień 30, 2008, 20:30:30 » |
|
Piękny skalniak,świetnie ukształtowałaś teren i dobrałaś kamienie,a rośliny tylko podkreśliły całe założenie nie dominując nad nim.Całość robi wrażenie bardzo naturalne,nic nie psuje kompozycji.Gratulacje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #28 : Grudzień 30, 2008, 20:47:59 » |
|
Śliczny skalniaczek, ja mój jakoś opuszczałam przy robieniu zdjęć. Na dolnym zdjęciu widzę lobelię rozpierzchłolistną, to też rzadka roślinka. Śliczny okaz goryczki no i wspaniały nawrot. Muszę go poszukać. A to fioletowe i niebieskie na samej górce na drugim zdjęciu od dołu? Posłonka białego też nie mam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Grudzień 30, 2008, 22:02:32 » |
|
Bardzo dziękuję  . To jest piaskowiec, po który osobiście jeździliśmy do kamieniołomów. Materiał może niezbyt trwały, ale ładnie się komponuje i jest cenowo znośny. Halko, ten posłonek jest pastelowożółty. U góry obok świerka jest z jednej strony liliowy floks, a z drugiej przetacznik, jeśli dobrze pamiętam goryczkowy (Veronica gentianoides).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|