Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 13:37:05
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsza hoja  (Przeczytany 6226 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
aleksandra
Nowicjusz
*

« : Grudzień 07, 2008, 00:55:48 »

Witam Smile
Co powiecie o tej odmianie? (HOJA HOYA CAMPHORIFOLIA) Trudna jest w hodowli czy udzie, warto ją kupić? Confused
Pytam bo to będzie mój debiut w hodowli tych roślin, a ta akurat mi się najbardziej podoba jeśli chodzi o kolor kwiatów Smile

Nie korzystamy z cudzych fotografii!!!
jagna.

Serdecznie pozdrawiam Smile
Aleksandra
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 07, 2008, 01:16:05 »

Olu, zacznę od sprawy nie mającej związku z hoją, a z zamieszczonym przez ciebie zdjęciem. Zamieszczanie cudzych fotografii bez zezwolenia jest a) nieładne i b) jest niezgodne z prawem. Rozumiem, że jesteś nowa na forum, ale to są podstawowe rzeczy, o których każdy człowiek korzystający z internetu powinien mieć pojęcie. Zamiast zapisywać zdjęcie w fotosiku, mogłaś podać link do aukcji. Po prostu. Mam nadzieję, że taka sytuacja się nie powtórzy - a gdyby... No cóż, są osoby, które za zamieszczanie cudzych zdjęć wyleciały z forum.

A co do hoi - to nie są najłatwiejsze rośliny i dość kapryśne, jeśli chodzi o kwitnienie, więc wybieranie pierwszej pod kątem koloru kwiatów chyba nie jest najlepszym pomysłem. Masz szczęście o tyle, że camphorifolia jest stosunkowo łatwa w hodowli (jak na hoję), ale mimo wszystko ja bym się zastanowiła.
Druga rzecz - jeśli nie masz doświadczenia, o tej porze roku radziłabym szukać dorosłej i w miarę ustabilizowanej rośliny. Jest większa sznsa, że przetrzyma zimę bez większego uszczerbku. Z sadzonkami nigdy nie wiadomo, o każdej porze roku potrafią sprawiać kłopoty, a zimą szczególnie.

Ja mam taką propozycję - może zanim zaczniesz wybierać hoję na aukcjach, poczytaj wątki o różnych gatunkach. Dowiesz się, jakich wymagają warunków, jakie kłopoty sprawiają, co lubią. Łatwiej ci będzie zdecydować, jeśli się najpierw dowiesz czegoś o tych roślinach.
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...

« Odpowiedz #2 : Grudzień 07, 2008, 11:01:57 »

Olu HOYA CAMPHORIFOLIA może nie jest najtrudnieją, ale kwiaty które Ci się tak spodobały dość trudno wyhodować  Smile. Nawet kiedy już są to radość krótka, bo utrzymują się zaledwie 1 dzień. Wg mnie jest to jedna z trudniejszych do ukorzenienia odmian.

Małżeństwo to ucywilizowana forma niewolnictwa. A.Einstein

Moje hoje
Zaczarowany ogródek Mery
aleksandra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 07, 2008, 12:20:12 »

Niestety nie wiedziałam że jest na nią wystawiona aukcja Sad Niczego innego nie znalazłam aby pokazać o co mi dokładnie chodzi. ( Nie podałam się za autora tej fotografii więc nie złamałam praw autorskich) Mad Ja osobiście wszystkie swoje kwiatki wybieram po ich wyglądzie i tym że albo mi się podobają albo nie,więc zrezygnuje z uprawy tej rośliny.

Dzięki za wszystkie wskazówki Smile

Aleksandra
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2008, 12:30:56 »

Prawa autorskie złamałaś zapisując cudze zdjęcie na swoim fotosiku. To wystarczy.
Jeżeli chcesz pokazać jakąś fotografię z sieci, po prostu zamieść do niej linka.

A wracając do hoi - nie miałam zamiaru Cię zrażać do jej zakupu, a raczej skłonić do zastanowienia. Tym bardziej, że to nie jest hoja, którą kupisz w sklepie, a na przykład na aukcji, z której pochodziło zdjęcie, sadzonka jest dosyć droga.
Poza tym weź pod uwagę to, co napisała mery - kwiaty na tej hoi utrzymują się krótko, więc kupując dla kwiatów możesz się rozczarować.
Jeszcze raz Ci proponuję obejrzenie wątków hojowych na forum - zobaczysz, że jest wiele gatunków, które mają rewelacyjne liście, którymi można się cieszyć na okrągło.
Weź jeszcze pod uwagę, że kwiaty hoi w większości przypadków są bardziej atrakcyjne na fotografiach, niż w realu. Jest wiele detali, których na żywo nie jesteś w stanie zobaczyć, bo kwiatki są na to za małe. Że nie wspomnę o kolorze, który na tym zdjęciu, które zamieściłaś, jest mocno przekłamany...
aleksandra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 07, 2008, 12:47:34 »

Ale ja wcale jej nie zamieściłam na swoim fotosiku!!!!!!! Po prostu w internecie otworzyła mi się strona z różnymi odmianami hoi i tam kliknęłam otworzyła mi się fotografia z tym kwiatkiem a że była w fotosiku to już nie moja wina nie ale na pewno nie na moim kącie koncie, jeśli masz wątpliwości to możesz sprawdzić mój link na fotosiku to aleksandra

Aleksandra
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #6 : Grudzień 07, 2008, 12:48:43 »

Ok, tego nie sprawdziłam, przepraszam.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #7 : Grudzień 07, 2008, 15:17:42 »

Info w temacie zdjęc z netu jest m.in. tutaj: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,2851.0.html

A ja mam pytanie, dlaczego temat tej hoi jest poruszany w nowym wątku, a nie w odpowiednim temacie????  Tutaj: http://www.floraforum.pl/index.php/topic,3626.0.html

maga
Gaduła

mazowieckie, 6a

« Odpowiedz #8 : Grudzień 08, 2008, 08:34:08 »

Aleksandro,
moją pierwszą hoją była zwykła carnosa. Jest naprawdę prosta w obsłudze, rozmnaża się łatwo jak chwast  Smile więc tę na poczatek mogłabym Ci polecić.

Podobna do niej i też bardzo prosta jest fungii. Wygląda prawie jak carnosa, ale ma meszek pod spodem listków.

Nietrudna jest tez sheperdii - z tą moje doświadczenia są niewielkie, ale osoba, z którą się wymieniałam i w wyniku tej wymiany mam sadzonkę sheperdii powiedziała, ze w porównaniu z sheperdii carnosa to kapryśnica. Więc też możesz spróbować.

Bezproblemowo hoduje mi się pubicalyx; kupilam dorosłą roślinę, ale też mam za sobą ukorzenianie sadzonek.

Zdjęć nie podaję - rzeczywiście warto poczytać wątki poświęcone tym hojom tam znajdziesz także i zdjęcia.
Poza tym popatrz sobie na allegro - za niewielkie pieniądze możesz nabyć tam wiele odmian hoi. Oczywiście uprzednio sprawdziwszy w stosownym wątku których sprzedawców polecamy.  Very Happy

nazywam się magda i jestem hojoholiczką Smile
aleksandra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 10, 2008, 10:24:45 »

Dobrze dziewczyny że Wy przynajmniej wiecie o co chodzi, w tym wątku i dzięki za wszystkie rady  Very Happy Jeszcze nie wiem na co się zdecyduje z tej listy waszych propozycji ( pewnie na to co będzie w kwiaciarni Wink ),ale na pewno coś fajnego wybiorę. Już wiem gdzie mam szukać. Jak już będę miała swój pierwszy okaz to dam znać Very Happy

Dzięki wielkie za pomoc Very Happy Very Happy Very Happy

Aleksandra
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #10 : Grudzień 10, 2008, 13:17:36 »

Jeszcze nie wiem na co się zdecyduje z tej listy waszych propozycji ( pewnie na to co będzie w kwiaciarni Wink

Z tym może być ciężko. Z tego co dziewczyny pisały, wiem, że w kwiaciarni ciężko kupić hoję, jak również ciężko kupić prawdziwą hoję.

inna jagna
Gość
« Odpowiedz #11 : Grudzień 10, 2008, 13:28:39 »

Lulu, zafrapowałaś mnie swoim postem...  Very Happy  Co to jest prawdziwa hoja? A raczej - na czym polega hoja nieprawdziwa, to mnie interesuje bardziej  Confused Smile Smile Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2008, 13:45:17 »

No, ten tego tamtego, eee ... no dziewczyny pisały, że czasami kwiaciarki upierają się, że to co sprzedają, to jest hoja, a to np. aeschynantus, czy jakoś tak  Mad I jak się ktoś nie zna na hojach (czyli ja), to da się łatwo nabrać w butelkę  Sad

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #13 : Grudzień 10, 2008, 13:51:27 »

Można też nabyć stefanotis jako rzadką odmianę hoi kwitnącą na biało (w przeciwieństwie do "zwykłej, która kwitnie na czerwono" - koniec cytatu  Mad).

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #14 : Grudzień 10, 2008, 13:55:34 »

Uf, dzięki JeyDee za wsparcie, bo już się martwiłam, że coś pokręciłam i kit wciskam Embarassed

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #15 : Grudzień 10, 2008, 14:02:10 »

No coś ty - wystarczy popatrzeć na wątek "Wiedza ludzi nie zna granic" (czy jakoś tak)  Wink

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #16 : Grudzień 10, 2008, 14:03:08 »

Eee, czyli to samo... a ja się spodziewałam jakichś nowych "rewelacji"  Razz Smile Smile Smile
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #17 : Grudzień 10, 2008, 14:07:11 »

Faktycznie Smile Reasumując - ja nawet będąc u Tomaszewskiego zastanawiam się, czy to co wisi, to hoja, czy nie. Aż wstyd  Embarassed Siedzę tyle na forum i nawet nie wiem, jak hoja wygląda  Mad
żadna rewelka  Mad Chciałam uczulić Aleksandrę na hoje kwiaciarniowe  Very Happy

inna jagna
Gość
« Odpowiedz #18 : Grudzień 10, 2008, 14:15:18 »

W zeszłym roku pani w kwiaciarni przy... kurczę, nie wiem, co to jest teraz - kiedyś to był Geant przy Puławskiej... no, mniejsza z tym.
Pani nie sprzedała mi bardzo ładnej fungii, bo uparła się, że to jest carnosa  Mad  Znaczy, "zwykła hoja" a nie "to, co pani mówiVery Happy
Obśmiałam się jek norka, bo w końcu powiedziałam, że w takim razie chciałabym carnosę - a ona na to, że teraz, to musi o tym porozmawiać z szefową, bo może rzeczywiście "to jest to, co pani powiedziała" i możliwe, że w takim razie powinno być droższe  Very Happy No i wyniosła hoję na zaplecze - a ja kupiłam dla mojej mamy bellę  Smile
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #19 : Grudzień 10, 2008, 14:26:25 »

A morał z tego taki, że kłótnie z personelem kwiaciarni są nieekonomiczne  Razz Smile

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
Lulu
Rezydent

« Odpowiedz #20 : Grudzień 10, 2008, 14:26:59 »

Lepiej brać co dają i w nogi  Smile Smile

aleksandra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Grudzień 10, 2008, 15:20:02 »

Ja na szczęście mam zaprzyjaźnioną kwiaciarnie i już pytałam pani Renatki o hoje.
Powiedziała, że będą ale dopiero maj-czerwiec. Mad
 Nie wie jeszcze co będzie miał, ale na pewno coś mi fajnego wybierze stwierdziła Smile
Więc muszę jeszcze trochę poczekać niestety Sad

Aleksandra
mery
Gaduła

« Odpowiedz #22 : Grudzień 10, 2008, 18:24:00 »

Aleksandro jeśli chcesz odezwij się na pw, to po Nowym Roku-jak pogoda pozwoli-wyślę Ci cięte sadzonki carnosy, abyś mogła od podstaw rozpocząć przygodę z hojami  Mad .

Moje hoje
Zaczarowany ogródek Mery
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #23 : Grudzień 10, 2008, 18:33:12 »

Dałam jej namiary na sklepy w Wa-wie gdzie może takową kupić,ale czy odebrała pw???

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
aleksandra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Grudzień 10, 2008, 19:50:53 »

Tak dostałam namiary dzięki Smile
Na razie i tak jej nie kupię,dopiero mogę to zrobić po Nowym Roku jak wrócę do domu w styczniu.
I pogoda też musi być trochę lepsza Confused
A za ewentualną sadzonkę będę mogła się jakoś zrewanżować co? 

Aleksandra
aleksandra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #25 : Grudzień 12, 2008, 11:53:06 »

Życzę wszystkim Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku Smile
Do usłyszenia ponownie w styczniu Smile

Aleksandra
DIABLICA
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Grudzień 23, 2008, 10:53:44 »

No to pięknie. A compacta może być na początek?
Żadna z was jej nie proponowała więc obawiam się że jest dość wybredna. Jak myślicie?

pozdrawiam serdecznie
Smile Smile Smile
IRA
Abu
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Grudzień 26, 2008, 21:49:02 »

Żadna z was jej nie proponowała więc obawiam się że jest dość wybredna. Jak myślicie?
Jako pierwszą miałam australis - dorosłą roślinę, a jako drugą zwykłą carnosę, z sadzonek, dalej jakoś poszło Wink

Pozdrowienia
Justyna
DIABLICA
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Grudzień 27, 2008, 20:25:04 »

czyli wszystko jakoś pójdzie...

pozdrawiam serdecznie
Smile Smile Smile
IRA
mery
Gaduła

« Odpowiedz #29 : Grudzień 28, 2008, 16:33:33 »

Compacta potrzebuje podobnych warunów jak zwykla carnosa  Cool . No i porzebuje trochę czasu do namysłu czy jej się podoba  Mad ... Innymi słowy jak zacznie rosnąć to szybko jej przybywa, czasem jednak problem w tym, aby się zdecydowała...

Moje hoje
Zaczarowany ogródek Mery
Strony: 1 2 3 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: