mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #60 : Czerwiec 11, 2009, 11:01:54 » |
|
Mam nadzieję, że dalej będzie tak ładnie rosnąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #61 : Czerwiec 11, 2009, 12:13:12 » |
|
Rzeczywiście pięknie rośnie  . Kwitła Ci już?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #62 : Czerwiec 11, 2009, 12:16:29 » |
|
Znalazłem na innym forum emotki do opisania wrażenia...  oraz  Mery jak już wrzuca zdjęcie to konkret  Chyba ze 2 lata trzeba czekać na takie cudo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #63 : Czerwiec 11, 2009, 12:21:16 » |
|
Znalazłem na innym forum emotki do opisania wrażenia...  oraz  Mery jak już wrzuca zdjęcie to konkret  Chyba ze 2 lata trzeba czekać na takie cudo. Świetnie pasują  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #64 : Czerwiec 11, 2009, 12:42:26 » |
|
Danusiu kilka pączków zrzuciała, ale zawiązuje kolejne. Ona coś jak zwykla bella- humorzasta jeśli o kwiatki chodzi  . Przemku ona szybko rośnie, pędy włożone do ziemi bez problemów ukorzeniają się  . Ale Ty to wiesz, przecież to Tobie zakwitła  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #65 : Czerwiec 11, 2009, 12:57:41 » |
|
MERYWcale nie jest tak łatwo z tym ukorzenianiem .Kupiłam 2 razy po dwie sadzonki .Jedne ukorzeniały się we wodzie -padły ,tzn .rozmyły sie w ręku.Drugie postanowiłam wsadzić do ziemi -zwiotczały ,zżółkły.Obie były trzymane na dodatek we worze ,wietrzonym i doglądanym .Zawsze powtarzam ,jedni mają ręce ,drudzy grabie !Ja należę do tych drugich
|
|
|
|
|
|
DZIECI POWINNY CHOROWAĆ TYLKO NA ZABAWKI Pozdrawiam Bożena
|
|
|
adamanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #66 : Czerwiec 11, 2009, 13:18:25 » |
|
Ślicznie i szybko się rozrosła  ale to nic dziwnego Mery czary umie odprawiać  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #67 : Czerwiec 11, 2009, 13:58:06 » |
|
Mery, brak słów. Aż się cofnęłam do pierwszego zdjęcia, żeby je porównać i jak to u Ciebie niesamowity wzrost 
Szondelko, mnie się bella variegata ukorzenia niemal w każdych warunkach i niemal w każdej porze roku, a zwykła nie chce. Nie martw się więc, bo niektóre hoje nas lubią, inne trzeba kupować ukorzenione 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #68 : Czerwiec 11, 2009, 14:35:04 » |
|
Przemo ta latająca dolna powieka i podkrążone oczka +ślinotok świetnie oddają także moje uczucia  Przecież to niesprawiedliwe,że niektórym to zielone tak rośnie!!!!
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #69 : Czerwiec 11, 2009, 19:26:46 » |
|
Ależ jej... dużo!  Wspaniale się rozrosła i zagęściła. Znowu czarowałaś, Mery 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #70 : Czerwiec 20, 2009, 16:27:48 » |
|
A ja właśnie kupiłam taką malutką sadzoneczkę wee-belli  Jak do mnie przyjdzie to ją wstawię 
|
|
|
|
|
|
Mężczyźni i psy nigdy nie zrozumieją, co kobiety widzą w kotach.
|
|
|
stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #71 : Czerwiec 23, 2009, 13:00:04 » |
|
Właśnie do mnie słodziaczek przyszedł  Jest śliczna i malutka  Przyszła zawinięta w woreczek, a w woreczki sadzonka (chyba) w spagnum. Oto i moje maleństwo:  No i tu powstaje moje pytanie. Co z tą sadzonką zrobić? To rozwiązanie, które jest na zdjęciu to rozwiązanie tymczasowe. W weekend będę mieć chwilę, żeby wyskoczyć do sklepu po doniczki i podłoże. Ale właśnie, zostawić ja tak jest, niech dalej puszcza korzonki? Czy może wsadzić ją do podłoża? A jeśli tak to do jakiego? Chcę jeszcze zaznaczyć, że sadzonka ma korzonki, jeden to chyba z dobry centymetr albo i nawet 1.5cm, a drugi gdzieś tak koło 0.5cm. No i co teraz? Proszę pomóżcie, nie chcę, żeby to cudeńko się zmarnowało. Wręcz drżę o nią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #72 : Czerwiec 23, 2009, 13:07:09 » |
|
Ja swoją ukorzeniałam w sphagnum a potem w całości wsadziłam w taką maniunią doniczusię i w mieszankę, o której Ci pisałam. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #73 : Czerwiec 23, 2009, 13:16:22 » |
|
Aguś, myślisz, że mogę tak zrobić, że teraz niech sobie jeszcze tak posiedzi (włożyć do woreczka??), a w weekend kupię malusią doniczkę (o takie malusiej myślałam - dałaś mi australis keysii w malusiej doniczce) i zrobię tę mieszankę i wsadzę ją wtedy do tej mieszanki? A gdzie ją trzymać? Wystarczy wschodni parapet? Czy lepiej południowy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #74 : Czerwiec 23, 2009, 13:21:04 » |
|
Proponuję zawinąć w niewielki kawałek mchu i włożyć do malutkiej doniczki z przepuszczalnym podłożem  . Parapet okna południowego i szybko zacznie się zagęszczać. Ja tak ukorzeniałam swoją wee i wiele innych odmian. Poszło bez problemów. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #75 : Czerwiec 23, 2009, 13:23:11 » |
|
Mery, mam nadzieję, że i u mnie pójdzie bez problemów To jeszcze jedno pytanie, czy ona mocno nie toleruje przeciągów? I w ogóle czy to bardzo delikatna hoya?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #76 : Czerwiec 23, 2009, 13:24:09 » |
|
Ha, mery się ze mną zgadza, a że ma boską weebellę, to jej posłuchaj.  Hoje generalnie chyba nie lubią przeciągów 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #77 : Czerwiec 23, 2009, 13:47:17 » |
|
Ja swoje nieukorzenione sadzonki bez ceregieli od razu włożyłam do podłoża zawinięte w mech  . Przeciąg gwarantuje u wszystkich odmian opadnięcie młodych listkow i pąków  . Ta odmina potrzebuje podobnych warunkow jak zwykla bella  . Regularne podlewanie i niedpuszczanie do wyschnięcia podłoża. Na parapecie południowym należy koniecznie stosować zacienienie w czasie największego nasłonecznienia, bo inaczej hoje będą z grilla  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #78 : Lipiec 21, 2009, 09:02:15 » |
|
Moje maleństwo:  
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #79 : Lipiec 21, 2009, 09:29:40 » |
|
Dziewczyny śliczne macie wee-belle  Do mnie też jedzie sialalalala  Agusia skąd Ty masz takie ładne tabliczki ???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #80 : Lipiec 21, 2009, 09:32:08 » |
|
IKEA się kłania  Kiedyś były 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #81 : Lipiec 21, 2009, 18:04:40 » |
|
Ale fajna ta żaba na kulce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #82 : Lipiec 21, 2009, 22:04:55 » |
|
Ciekawa byłam, czy ktoś zwróci uwagę  No i jak zwykle można na Ciebie liczyć, Kasiu 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #83 : Sierpień 12, 2009, 10:54:25 » |
|
Dziś tak wygladamy  :
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #84 : Sierpień 12, 2009, 12:01:42 » |
|
 Super  co za okaz . To z wrażenia zrżnięte od Przemka  , wybacz Przemo 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #85 : Sierpień 12, 2009, 12:50:43 » |
|
Imponująca  coś Ty jej Mery zrobiła, że tak rośnie  A swoja drogą, pięknie wygląda wisząca 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #86 : Sierpień 12, 2009, 12:56:43 » |
|
Też się zastanawiałem jak ją poprowadzić. Wybieram drugą opcję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #87 : Sierpień 12, 2009, 15:28:03 » |
|
coś Ty jej Mery zrobiła, że tak rośnie Przeniosłam  ! Wisząc w oknie północnym rośnie chyba szybciej niż na parapecie południowego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #88 : Sierpień 12, 2009, 17:08:28 » |
|
O jejciu!  Rośnie w tempie ekspresowym, sprinterka jakaś! Wspaniale wygląda. Mery znowu czaruje. Moja też na oknie północnym i chyba także nie narzeka. Właśnie czekamy na kwiatuszki  Ma trzy piękne pąki, lada dzień powinny pęknąć. Tfu, tfu, żeby nie zapeszyć! 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #89 : Sierpień 12, 2009, 18:46:35 » |
|
Moja stoi na wschodnim  Hmm, może i ją przeniosę. Musi jednak postać tam jeszcze parę dni aż wrócę do domu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|