|
agar
|
 |
« : Listopad 27, 2008, 22:01:38 » |
|
Nie znalazłam u nas wątku hoi weebella, więc pytam tutaj: Czy ona ma jakieś szczególne wymagania? Czy traktować ją podobnie jak bellę?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2008, 21:11:55 » |
|
To mój nowy nabytek - weebella. Może powinna mieć swój osobny wątek? Jest prześliczną miniaturką, takim kochanym drobiażdżkiem   Podziękowania dla mojej ulubionej Forumowej Wróżki 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2008, 21:19:06 » |
|
Nie, nie powinnam wchodzić na Forum ... Rzeczywiście kochany drobiazdżek - cuuudo 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2008, 21:30:36 » |
|
Cudowna jest, niech Ci pięknie rośnie 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2008, 21:31:02 » |
|
Ona jest o połowę lub nawet więcej mniejsza od belli! Mam na myśli wielkość listków.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 29, 2008, 21:32:24 » |
|
Właśnie powinnaś zrobić jeszcze zdjęcie obu aby dziewczyny wiedziały o czym mówisz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 29, 2008, 21:34:01 » |
|
Wyobrażam sobie kwiatuszki (bo tylko mogę je sobie wyobrażać). Jakiej muszą być wielkośći? Łebeczków od zapałek?
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 29, 2008, 21:36:51 » |
|
Na stronach poświęconych hojom znalazłam zdjęcia kwitnącej weebelli. Kwiaty, wydaje mi się, porównywalne z tymi belli, jak na nią to nawet spore.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 29, 2008, 21:41:20 » |
|
Beatko, bellę zeżarł mi przędziorek. Nie mam "materiału doświadczalnego" do demonstracji. Ale ta mi się o wiele bardziej podoba  Teraz będę o nią drżała, żeby nic jej się nie przytrafiło. Dlatego pytałam, co jej potrzebne. Podpowiesz?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 29, 2008, 21:43:24 » |
|
To samo co belli i też jest wrażliwa na przędziorka te łyse miejsca miała właśnie po pajączku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 29, 2008, 21:49:25 » |
|
Tak czułam, intuicyjnie, ale chciałam się upewnić u speca. Ślicznie dziękuję, będę się musiała nastawić na ewentualną walkę z paskudem.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 30, 2008, 10:30:33 » |
|
To mój nowy nabytek - weebella. Może powinna mieć swój osobny wątek? Jest prześliczną miniaturką, takim kochanym drobiażdżkiem No nie da się ukryć. Jest bardzo ciekawa. Pierwszy raz widzę ten gatunek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 30, 2008, 12:41:11 » |
|
Agnieszka gratuluję śliczniutkiej zdobyczy  . Niech szybko rośnie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 30, 2008, 17:11:11 » |
|
Dzięki, Mery. Teraz przechodzi aklimatyzację, czekam, aż się zacznie puszczać  Wydaje mi się, że wszystko jest na dobrej drodze. Po postrzyżynach kilka malutkich gałązek wsadziłam do wody. Czekam, czy się ukorzenią.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 03, 2008, 00:17:27 » |
|
Dlaczego Dobre Wróżki nie proponują mi takich zakupów? 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 03, 2008, 09:25:39 » |
|
Wcale nie  Kurcze, jest szansa na jeszcze jedno takie maleństwo?
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 03, 2008, 19:08:20 » |
|
Śliczny nabytek Aga  Mnie się ta hoja bardzo podoba (i jeszcze jedna krewna belli "luis bois" - ta nawet dużo dużo bardziej) i kiedyś o niej wyczytałam, że właściwie wee-bella to nie jest jej botaniczna nazwa. Nazywa się hoya dickasoniana (ta sama nazwa jest na my hoyas), a cała sprawa z imieniem wniknęła stąd, że najpierw jeden botanik ja opisał w Chinach i nazwał dickasoniana, a potem drugi - Kloppenburg - zresztą w 11 lat później - nazwał ją wee-bellą. Jednak analiza obu opisów wskazuje, że to ta sama roślina. Jeśli tak jest, to rzeczywiście powinna miec swój osobny wątek, bo jeśli dobrze rozumiem ten artykuł (na stronie The Hoyan), nie jest to pododmiana belli. Niezależnie od tego jak jest - śliczne ma te listki 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 03, 2008, 22:44:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 03, 2008, 22:45:29 » |
|
Majoki...
Można ją gdzieś kupić?
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 27, 2009, 16:04:44 » |
|
Ponieważ moja ślicznotka postanowiła współpracować i ładnie rosnie, mogę ją pokazać  (wielkie dzięki Beata  ) porównanie z listkami zwykłej belli Ta odmiana, to wyjatkowy drobiażdżek i słodziak  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 27, 2009, 16:18:10 » |
|
Piękny okaz  , oj ślinka leci  . Super porównanie  , a przecież bella to maleństwo liściowe  .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 27, 2009, 22:50:01 » |
|
A ja szukam i szukam... Ma ktoś jakieś namiary? 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 27, 2009, 23:20:17 » |
|
Niesamowita drobinka...ciewkawe czy jest wersja variegata  ale i tak bardzo mi sie podobuje, chociaż jest zielonolistna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agac
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 27, 2009, 23:24:39 » |
|
Ałciu jakie cudeńko. Niech się dobrze chowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 27, 2009, 23:41:13 » |
|
Mery, rozkoszna ona jest!  Taki słodziaczek-miniaturka właśnie. Świetne ma te listki - wyglądają na zdjęciu jakby ciut bardziej skórzaste od bellinych. Niech Ci się zdrowo chowa  - a my czekamy na kwiecie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 27, 2009, 23:45:32 » |
|
Ja to czekam na kogoś, kto zechciałby się podzielić 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 27, 2009, 23:48:49 » |
|
Jaka zachłanna!  Ale przecież chyba wszyscy mają maleństwa... Poza tym - samej dzielić swojej ogromniachy to nie  Pewnie rozpowszechni się za jakiś czas, tak sądzę. Na początku każda nowość jest ciężko dostępna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 27, 2009, 23:53:00 » |
|
Dobra dobra...  Idę spać bo się robi dziwnie 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 28, 2009, 07:53:20 » |
|
A ja takie coś dostałam jakiś czas temu i nie wiedziałam co to za roślina  ... na szczęście się wyjaśniło 
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|