chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #90 : Grudzień 10, 2008, 10:06:59 » |
|
Tak roślina wygląda w całości.  Już przekwitła. Rośnie bardzo nieporządnie, bo kolejne rozety wyrastają na pędzie kwiatowym. Taka piętrowa roślina. Właśnie się zdenerwowałam i ją pocięłam. Mam pytanie. Czy mogę tu pokazać swoje fiołkowe kundelki? Bo kolekcji nigdy z tego nie będzie i chyba nie ma sensu zakładać specjalnego wątku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #91 : Grudzień 10, 2008, 10:08:23 » |
|
Pokazuj! Wszystko co masz 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #93 : Grudzień 10, 2008, 12:35:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #94 : Grudzień 10, 2008, 12:45:37 » |
|
Kubalinka widziałaś?  Dzięki chinanit - hm  fajniutkie to senecio. Niech to licho, ale zdaje się, że widziałam je u Hinza, jak byłam. Tylko głupia nie podobało mi się, a pan Hinz mi je proponował. Zresztą, nadmienię, że gdyby nie On to wyszłabym od Niego z może dwiema doniczkami. A tak, oprowadził, popokazywał, co jest czym, proponował, kusił, kusił, kusił i ... wyszłam z kartonem zapakowanym przez panią Hinz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #95 : Grudzień 10, 2008, 13:08:30 » |
|
Senecio jest takie trochę rozczochrane, za to kwitnie zimą bez żadnego ale  . Jak znajdę chwilę, to pokażę jeszcze kilka swoich sukulentów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #96 : Grudzień 10, 2008, 13:14:25 » |
|
Oj, chętnie zobaczę, to jest to co mnie kręci  a nie tam, jakieś hoje, fiołki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kwiatkiOli
|
 |
« Odpowiedz #97 : Grudzień 10, 2008, 14:23:39 » |
|
chinanit piękne te twoje fiołkowe kundelki, szczególnie drugi mi się najbardziej podoba  i senecio 
|
|
|
|
|
|
Wszystko mnie modyfikuje, ale nic nie zmienia.
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #98 : Grudzień 10, 2008, 14:36:44 » |
|
Ten fiołek na drugim zdjęciu ma 3 rozety, to wiosną i tak będę musiała podzielić  . Ale pamiętać nie będę, trzeba się przypomnieć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #99 : Grudzień 10, 2008, 16:37:48 » |
|
Chinanit, zbiór masz niesamowity. Na codonanthe napatrzeć się nie mogę. Kupiłam kiedyś na All posadzoną już szczepeczkę, ale błyskawicznie umarła. A ja oczyma wyobraźni widziałam ją taką, jak Twoja... piękną 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
|
kwiatkiOli
|
 |
« Odpowiedz #100 : Grudzień 10, 2008, 16:48:42 » |
|
chinanit nie bój żaby ja na pewno będę pamiętać
|
|
|
|
|
|
Wszystko mnie modyfikuje, ale nic nie zmienia.
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #101 : Grudzień 10, 2008, 18:12:54 » |
|
Szulbe, ja obejrzałam Twoje roślinki i naprawdę masz bardzo ładne. Zresztą mamy sporo takich samych: eucharis, dischidia, episcja itd. A takiej ilości hoi nigdy nie będę miała. Nie idę w tym kierunku. Potrzebuję jeszcze 3-4 do kompletu  . I koniec. Ja mam sporo ciekawych tarasowych, tylko że teraz, to nie ma co pokazywać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #102 : Grudzień 10, 2008, 18:22:57 » |
|
Fajny ten niebieski fiołek, ma tak ciekawie uformowane te pędy kwiatowe. Ja poszłam w hoje i teraz mnie ciągnie w fiołki (głównie trailersy) i skrętniki ale z tymi ostatnimi mam niewielki kłopot bo są takie delikatne i lubią przestrzeń wokół siebie a nie ciasnotę jaką im mogę zaserwować. Z hoi polecam archiboldianę i imperialis - są duże ale co ważne chętne do kwitnienia. Archiboldiana mi kwitła (jest w wątkach hojowych) a imperialis przymierza się po raz drugi , jak mi dziecko jej nie przeziębi to będą kwiaty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #103 : Grudzień 10, 2008, 18:35:12 » |
|
Dzięki Chinanit. Nie mam kompleksów, też mi sie moje kwiatuchy podobają  Co nie przeszkadza mi podziwiać cudzych zbiorów i ... troszeczkę zazdrościć (ale nie zawiścić, broń Boże) też Probetko, czytałam i słyszałam, że doprowadzić imperialis do kwitnienia to zadanie niemal karkołomne. Jak Ci się to udało? Ja mam "nagraną" na wiosnę, bo baaardzo jej pożądam i chętnie dowiedziałabym się więcej o jej wymaganiach.
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #104 : Grudzień 10, 2008, 19:27:20 » |
|
Archiboldiana ma faktycznie rewelacyjne kwiaty, tylko pewnie musiałabym jej szukać za granicą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #105 : Grudzień 11, 2008, 12:47:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #106 : Grudzień 11, 2008, 13:59:32 » |
|
Ładniutkie sukulenty, mnie się szczególnie podoba ten rozchodnik rosnący z wilczomleczem, świetny. I jeszcze pochwalę tego pięknego storczyka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #107 : Grudzień 11, 2008, 14:06:06 » |
|
Sedum morganianum mam do oddania, bo mam jeszcze drugą donicę. On fajnie kwitnie, ale jest koszmarnie kruchy i przy lada dotknięciu obrywają się listki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #108 : Grudzień 11, 2008, 16:02:22 » |
|
Jestem pod wrażeniem sedum. Świetnie wygląda w tej donicy. Ile czasu zajęło mu rozrośnięcie się do takich rozmiarów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #109 : Grudzień 11, 2008, 17:03:58 » |
|
Agnieszko, nie pamiętam, ale uważam że rośnie szybko. Ponadto każdy odłamany listek natychmiast ukorzenia się w doniczce i zaczyna rosnąć. Oddzielę dla Ciebie wiosną jakieś ukorzenione pędy, ale nie biorę odpowiedzialności za to, co dojdzie, chociaż dobrze postaram się zabezpieczyć. Przypomnij się wiosną. Znalazłam zdjęcie z kwitnienia  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #110 : Grudzień 11, 2008, 18:04:17 » |
|
Och dziewczyny, ale mi się przez Was miesza w głowie jak pokazujecie takie okazy. Normalnie aż chęć bierze mnie na sukulenty, z których przecież prawie zrezygnowałam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #111 : Grudzień 11, 2008, 19:37:56 » |
|
Kasiu, nie Tobie jednej mieszają w głowie. Ja pomimo oglądanie tego wszystkiego, staram trzymać się dzielnie  Na razie mi się to udaje. Myślę, że to jest po części Wasza zasługa, bo oglądając tak dużą ilość zdjęć przez Was tutaj zamieszczanych czasami czuję, jakby to wszystko było moje  no wiecie, jakby to należało i do mnie ... tyle że na odległość 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #112 : Grudzień 11, 2008, 20:56:14 » |
|
Przepięknie kwitnie to sedum  Jak to jest, że wszystkim ukorzeniają się pojedyncze listki a u mnie się buntują? Już parę razy próbowałam i nic...pozostaje zakupić roślinkę w całości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ashram
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #113 : Grudzień 12, 2008, 01:13:03 » |
|
Przyznaje, że kwitnące sedum robi wrażenie  No i Laelia rubescens cudowna 
|
|
|
|
|
|
Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety.
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #114 : Grudzień 12, 2008, 09:16:55 » |
|
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie miłe słowa  Jednocześnie informuję, że Sedum morganianum został rozdysponowany natychmiast! Strasznie szybko tu to idzie  Chcę jeszcze przeprosić, że nie odpowiadam od razu (brak czasu), ale staram się to zrobić najpóźniej na drugi dzień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #115 : Grudzień 12, 2008, 09:48:55 » |
|
Sedum przepiękne! Pojęcia nie miałam że ono kwitnie i to jeszcze jak!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #116 : Grudzień 12, 2008, 09:51:20 » |
|
O matko! Ja nie wiedziałam, że on tak ładnie kwitnie! Po prostu dech zapiera  Uwielbiam takie sukulenty. Dziękuję za odnóżkę. Przypomnę się wiosną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #117 : Grudzień 12, 2008, 11:07:00 » |
|
A kwitnie, kwitnie  . Dwa warunki, żeby był efekt- zimą dużo światła i sucho.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #118 : Grudzień 12, 2008, 13:15:18 » |
|
Taka moc kwiatów. I ogród zimowy... Pochwały zostały już napisane i lepszych nie stworzę poza tym sama dokładnie wiesz co masz.  Ale interesuje mnie jak zbierasz swoje perełki. Wg jakiego kryterium, bo w takim przekroju...wyłuskać...? Co za oko! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #119 : Grudzień 12, 2008, 16:14:52 » |
|
Przede wszystkim, to tak nie do końca wiem co mam  . Dopiero co wstawiłam NN w wątku "Jaka to roślina". A dobór, no cóż... Jak to mówią ' liczy się pierwszy odruch'. Coś mnie zafascynuje, to biorę i już. Czasem zupełnie nie wiem, co kupiłam, bo nie muszę chyba Ci tłumaczyć jak jest z opisem roślin. Nie tylko u nas, w Polsce. Poza tym- mam bardzo dużo książek o roślinach wszelkiego typu, także o egzotycznych, a że jestem typowym wzrokowcem, to potem mi się skojarzy, jak coś interesujacego zobaczę  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|