|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #30 : Grudzień 03, 2008, 19:25:34 » |
|
Chianit, kwitnąca Lisa  No, no... wielki szacun!
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #31 : Grudzień 03, 2008, 19:51:34 » |
|
Chianit piękne i wyjatkowe rośliny  . Urzekł mnie szczególnie żółtodrzew pieprzowy  . O kwitnacej Lisie już nic nie powiem... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #32 : Grudzień 03, 2008, 21:18:32 » |
|
Chinanit, prawdziwa uczta dla oczu te Twoje zielone podopieczne  Kwitnących hoi prawdziwie zazdraszczam  Też mogłabym się tak nie znać na hojach i mieć takie okazy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #33 : Grudzień 03, 2008, 21:51:54 » |
|
Po obejrzeniu Twoich roślinek człowiek wpada w kompleksy. Same cudeńka. Ten kolorowy filodendron to rewelacja, a inne niespotykane to istna palmiarnia. Teraz to aż wstyd pokazywać takie zwykłe...  . Jedna prośba: podpisuj roślinki pod zdjęciami. To takim mniejszym fachowcom (jak ja) bardzo ułatwi zapoznanie się z nimi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #34 : Grudzień 03, 2008, 23:59:51 » |
|
Nareszcie,jaka uczta dla oczu  Roślinki przeszły długą podróż zanim dotarły do Ciebie bo u nas takich nie widać  Moje wielkie uznanie. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Grudzień 04, 2008, 08:32:50 » |
|
Nie wiem, czy pisać, czy zmilczeć...  Odpowiem chociaż na pytania. Bardzo dziękuję za odwiedziny, komentarze, miłe słowa. Palma wulkaniczna nie pachnie, chociaż kolor kwiatów jest trochę żółtawy. To nie jest kokieteria- ja naprawdę nie znam się na hojach i mój pierwszy kontakt z FF ( za pośrednictwem Beaty) wyraźnie na to wskazuje. Te co mam kupiłam, bo podobały mi się niebanalne liście, czy odmienne kwiaty. Teraz jak czytam jak Wy te hoje mnożycie, ukorzeniacie i jakich używacie podłoży, to sama się dziwię, że one u mnie rosną, bo pielęgnuję je na wyczucie. Chętnie się wymieniam i duża część mojej kolekcji pochodzi z wymiany, ale z wymiany roślina za roślinę. Nie zależy mi na ilości, ale jakości posiadanych roślin. Jeśli coś dzielę, to z myślą o konkretnym przeznaczeniu. Te egzoty jednak bardzo trudno się mnoży i np. Pavonia nigdy mi się nie ukorzeniła. Mam nadzieję zostać dobrze zrozumianą  . Wiosną mogę napisać, co mam w nadmiarze i wtedy można się dogadywać. Małgosiu, hmm... jakby to powiedzieć..  Zdjęć storczyków jest całe mnóstwo na stronach storczykowych, a ja tu przyszłam, żeby porozmawiać wreszcie o czymś innym np. o roślinach tarasowych, domowych czy ogrodowych. Poza tym , jak miałabym to zrobić? Chyba nie wiesz, o co mnie prosisz Halko, przeczytaj dokładnie mój wątek. Wszystkie roślinki są opisane, ale nie bezpośrednio pod zdjęciami, bo nie wiem, jak to zrobić  . Przepraszam, może z czasem to opanuję. I nie wpadaj w kompleksy  , bo nie masz powodu. To są rośliny zbierane przez wiele lat i zwożone z innych krajów , zamiast pamiątek z podróży. Dalej nie wiem, co to za hoja, ta o bordowych, aksamitnych kwiatach. Liście ma takie z wgłębieniami na blaszce. Znowu ma dwa pędy kwiatowe. Zrobię jej zdjęcie, to będzie Wam może łatwiej ją zidentyfikować. Bardzo przepraszam, za ten przydługi elaborat  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maag
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Grudzień 04, 2008, 09:21:54 » |
|
Marysiu, Na tym forum bardzo chętnie i dużo rozmawiamy o roślinkach, ale też lubimy oglądać ich zdjęcia  Nie rozumiem Twojego stwierdzenia "jak miałabym to zrobić" 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Grudzień 04, 2008, 10:29:55 » |
|
Małgosiu, trzeba to rozumieć zwyczajnie, najprościej  . Tego jest zbyt dużo, żebym mogła pokazać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Grudzień 04, 2008, 13:15:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #39 : Grudzień 04, 2008, 13:20:51 » |
|
Rety, to teraz nas p. Maria na łopatki rozłożyła 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #40 : Grudzień 04, 2008, 13:21:52 » |
|
Rzeczywiście wielka kolekcja storczyków. Jakbym miała warunki też bym tyle zgromadziła  Śliczne. Jeśli jednak byś się kiedyś nudziła (choć zdaję sobie sprawę, że przy takiej ilości raczej na nudę nie narzekasz) to czasem wrzuć nam jakieś zdjątko kwitnącego storczyka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #42 : Grudzień 04, 2008, 14:08:51 » |
|
No teraz to jestem w szoku  Niesamowicie musi na żywo wyglądać taka kolekcja...jestem pełna podziwu i gratuluję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #43 : Grudzień 04, 2008, 14:40:38 » |
|
Chinanit to hoja, o którą pytasz to zdaje się carnosa crinkle 8  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #44 : Grudzień 04, 2008, 15:06:00 » |
|
Nie będę oryginalna - rośliny masz megaoryginalne!  Piękne. Aż sobie nazwy pospisywałam na karteczkę  I hoje rozkoszne, takie już nie przedszkolaki (a gdzie tam!) - a bardzo obiecująca, piękna młoda brać. Super wyszły Ci te zdjęcia pubicalyx  - rozumiem, że ona wzrostem już nie zmieściła się w obiektyw. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #45 : Grudzień 04, 2008, 15:38:28 » |
|
Piękny ogród zimowy,marzenie każdej z nas  .Jesteś mocno zakręcona 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Grudzień 04, 2008, 15:42:04 » |
|
Powiem co wszyscy, odlotowy ogród zimowy, czekamy na więcej zdjęć, nie tylko strczyków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ashram
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Grudzień 04, 2008, 16:15:36 » |
|
Patrzę i z podziwu wyjść nie mogę  . Nic nowego chyba nie napiszę - kwiaty cudowne i mega oryginalne, kolekcja storczyków powalająca  , osobiście nie przepadam za hojami, ale ta różowo kwitnąca po prostu cudo 
|
|
|
|
|
|
Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety.
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #48 : Grudzień 04, 2008, 16:34:02 » |
|
O matko, szczęka mi opadła  Taka oranżeria to moje marzenie  Niestety, pozostanie raczej tylko marzeniem. Nie mogę się napatrzyć.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #49 : Grudzień 04, 2008, 17:33:05 » |
|
O matko, mi też szczęka opadła na widok Twoich okien, coś niesamowitego. Piękne masz kwiaty 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #50 : Grudzień 04, 2008, 17:53:00 » |
|
O matko, szczęka mi opadła Mnie również  Kolekcja więcej niż imponująca  I hoje przepiękne 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Grudzień 04, 2008, 18:21:32 » |
|
Kasiu, cieszę się, że mnie rozumiesz. Pewnie, że mogę czasem w wolnej chwili wstawić zdjęcie jakiegoś storczyka, ale wszystkiego pokazać się nie da. Mery, bardzo dziękuję  . Nikt więcej nie podjął się identyfikacji, zatem na razie tak ją opiszę. Mam jeszcze inne hoje, to z czasem pokażę. Dziękuję za wszystkie miłe słowa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #52 : Grudzień 04, 2008, 20:34:57 » |
|
Chinanit dokladne zdjęcia z krinkle 8 są pod adresem: http://sandy-hoyas.blogspot.com/2006/10/h-carnosa-krinkle-8.html Może obejrzyj i porownaj ze swoja. Twoja ma jaśniejsze listki, ale myslę, że to kwestia intensywności oświetlenia  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #53 : Grudzień 04, 2008, 23:22:22 » |
|
 Muszę te okna pokazać TŻ-owi, bo czasami coś marmoli, że mam za dużo kwiatków Ja mojego wyciągnęłam z łoża Czy jest jeszcze aktualny konkurs " ile masz kwiatów ?"
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #54 : Grudzień 05, 2008, 00:30:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #55 : Grudzień 05, 2008, 00:40:22 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #56 : Grudzień 05, 2008, 08:55:27 » |
|
Po prostu pięknie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maag
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Grudzień 05, 2008, 10:35:03 » |
|
Teraz Marysiu już wiem o co Ci chodziło z tymi zdjęciami  Super sprawa taka oranżeria z taką kolekcją  Na nudę to Ty nie narzekasz  Przychylam się do prośby wyraczka 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #59 : Grudzień 05, 2008, 11:29:46 » |
|
Chinanit  . Czyli, jeśli kiedyś zechcesz dokonać w życiu kwiatków i swoim jakichś zmian- wywieszasz na zewnątrz szyld "kwiaciarnia"  . Pozdrawiam cieplutko i gratuluję  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|