Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 13:29:09
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Podłoże z lasu do storczyków  (Przeczytany 1501 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
arczi148
Nowicjusz
*

Lubelskie - Strefa 6a

« : Grudzień 01, 2008, 21:19:06 »

Witam wszystkich.
Jestem tu pierwszy raz. Mam pytanko ; W ostatnią niedzielę byłem w lesie na spacerze, nazbierałem różnego podłoża spod różnych drzew i przepróchniałych gałęzi zamierzam zmieszać to z korą sosnową i posadzić storczyki. Czy poddać takie podłoże obróbce termicznej poprzez parowanie w celu pozbycia sie ewentualnych larw owadów i grzybów, czy nie? Co o tym sądzicie? Dodam że w czymś podobnym rośnie mi kilka Phalenopsisów i kwitną na okrągło.
Pozdrawiam

King Moon
Agnieszka Co.
Nowicjusz
*

STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!

« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2008, 21:29:26 »

Ja z korą przyniesioną z ogrodu przywlokłam małe ślimaki. Myslę, że lepiej pozbyć się nieproszonych gości.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2008, 23:01:18 »

Osobiście uważam, że kora sosnowa, ze względu na żywicę raczej się nie nadaje. Kawałki kory w kupnym podłożu są raczej mocno spróchniałe.
Takie jest moje zdanie, ale poczekaj na fachowców.

Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 02, 2008, 08:11:15 »

Świerkowa się nadaje, ale trzeba z 4-5 godzin gotować, zmieniając wodę. Masakra. Idż do zoologicznego i kup gotową do terrariów.

donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 02, 2008, 08:23:45 »

Jeżeli u ciebie się sprawdza to ,czemu nie ,ale ja bym nie ryzykowała.obróbka termiczna jak najbardziej wskazana.

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 02, 2008, 08:33:00 »

Ja uprawiam niektóre (między innymi także phalaenopsisy) storczyki w ściółce z lasu z dodatkiem tylko grubego keramzytu bez innych domieszek i jestem zadowolona - nie poddawałam tego żadnej obróbce i nie mam żadnych nieproszonych gości (może miałam szczęście).
Zgarniałam wierzchnią warstwę ściółki i następną aż do zbitej ziemi zbierałam dla roślin. Podłoże to wspaniale przesycha i utrzymuje wilgoć w stopniu wystarczającym dla rośliny.
Osobiście jestem z tego bardzo zadowolona Smile

Aga1
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 02, 2008, 08:38:22 »

Kiedyś się sprawdzało, ale to brudne zajęcie i śmierdzące. Od kiedy można składniki kupić w zoologicznym jest już tylko ta metoda. Jakaś obróbka powinna być, ale to raczej jeśli chodzi o zawartość garbników i innych substancji chemicznych (żywic) w korze.  Smile

Ja żadnych małych biegających w domu nie toleruję i dlatego ściółka się nie pojawia. Smile Confused

arczi148
Nowicjusz
*

Lubelskie - Strefa 6a

« Odpowiedz #7 : Grudzień 02, 2008, 19:16:37 »

Ja też uprawiam Phalenopsisy i Cambrię i Zygopetalum w takiej mieszance zgrabionej w miejscu gdzie wcześniej u mnie w domu leżało drewno opałowe ( trochę liści, drewna częściowo rozłożonego i kory - ogółem "śmieci") wszystko rośnie i pięknie kwitnie.
Te wszystkie składniki występują w naturalnym środowisku storczyków np. w rozwidleniach konarów drzew a w nim rosnący storczyk. Poza tym to w korze sosnowej nie ma żywicy, która natomiast znajduje się w łyku drzewnym lub w korze innych drzew (daglezja, modrzew). Więc postanowiłem że uparuję w parniku to co przynioslem z lasu na pewno nie zaszkodzi. Pozdrawiam

King Moon
alina.60
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2009, 17:24:02 »

Dzięki nie sądziłam , że podłoże można kupić w sklepie zoologicznym.Ja sama robiłam podłoza, bo te gotowe kupione były nie do przyjęcia.Ostatnio przesadziłam kilka storczyków do podłoża z przewagą kory olchowej. Nie wiem czy olcha nie ma jakichś substancji szkodliwych. Na razie ładnie rosną. Może ktoś podpowie nowicjuszowi . Pozdrawiam serdecznie Alina
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Maj 29, 2009, 18:04:04 »

polecam kore a kacji ponieważ nie zawiera garbników i żywic jest gruba i trudno ją polamac. ale moza ją pociąć piłką.albo jesli ma Pani urzadzenie do rozdrabniania gałęzi na dzialce to mozna w nim rozdrobnic.

Post dołączony: Maj 29, 2009, 18:05:30
Ja też uprawiam Phalenopsisy i Cambrię i Zygopetalum w takiej mieszance zgrabionej w miejscu gdzie wcześniej u mnie w domu leżało drewno opałowe ( trochę liści, drewna częściowo rozłożonego i kory - ogółem "śmieci") wszystko rośnie i pięknie kwitnie.
Te wszystkie składniki występują w naturalnym środowisku storczyków np. w rozwidleniach konarów drzew a w nim rosnący storczyk. Poza tym to w korze sosnowej nie ma żywicy, która natomiast znajduje się w łyku drzewnym lub w korze innych drzew (daglezja, modrzew). Więc postanowiłem że uparuję w parniku to co przynioslem z lasu na pewno nie zaszkodzi. Pozdrawiam
na przekompostowanej i czesciowo rozlozonej korze nie ma zywicy ale na swieżej jest i to nawet duzo

Kamil
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: