Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 13:21:43
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc w rozplanowaniu skalniaka  (Przeczytany 1510 razy)
mariusz_pol
Aktywny
**

« : Listopad 23, 2008, 14:48:12 »

Chcę prosić o pomoc w wybraniu i rozmieszczeniu roślin na mały skalniak poniżej wkleję rysunek zrobiony w paincie, może w czymś Wam pomoże

legenda:
kolor różowy - część do obsadzenia
kolor czarny - świerk
kolor granatowy - jaśmin
kolor żółty - ozdobne trawy i paprocie
kolor brązowy dom, także skalniak ma zasłoniętą część południową

po środku rysunku jest szambo.

Chciałbym tam mieszankę różnych roślin i krzewów. Trochę kolorów, coś z egzotyki, jakieś byliny, cebule.

mariusz_pol
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 28, 2008, 19:31:10 »

Czy ktoś może mi pomóc, bo ten skalniak jest okropny, nie mogę na niego patrzeć, tutaj jest dużo specjalistów, którzy się znają na roślinach ogrodowych, ja jestem laikiem.

inna jagna
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2008, 21:49:07 »

Mariusz, a czy mógłbyś podać przybliżone rozmiary tego skalniaka?
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 28, 2008, 23:53:29 »

I jeszcze odczyn gleby. Skoro jest tam świerk (pytanie jak duży) i paprocie to podejrzewam glebę kwaśną, ale wolę się upewnić. I czy ma to być alpinarium czy grządka z bylinami okrywowymi typu ubiorki, żagwiny i floksy szydlaste z kamieniami czyli typowy polski skalniak? To ważne, bo tak wstępnie przygotowałem pewien zestaw roślin ale raczej typowo górskich do alpinarium.

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
mariusz_pol
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2008, 08:47:39 »

Rozmiar ok. 2m na 1.5m. Co do odczynu, to się zaczynają problemy, bo ja dopiero zaczynam z kwiatami ogrodowymi i nie wiem jak to się sprawdza, ale świerk i paprocie rosnę dobrze. Nie wiem czy to ułatwi, ale pod jaśminem są zasadzone cebulki krokusów, już kiedyś dawno, różne kolory, więc może to ułatwi bardziej rozpoznanie odczynu gleby. Świerk jest sporawy ma ok 3-4m. W tym ogrodzie jest również drugi skalniak, znacznie większy, ale najpierw chcę tu zaprowadzić porządek i zobaczę jak będzie wyglądać. Chciałbym te skalniaki podzielić na różne części, ekosystemowe. Marzę i jakimś pustynnym ogrodzie, ale to raczej na tym większym skalniaku, gdyż jest po południowej stronie. Na małym chyba wolałbym alpinarium. Tylko jeszcze proszę o wskazówki jak to przygotować.

mariusz_pol
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2008, 19:24:16 »

Verute, czy mógłbyś podać mi wskazówki do przygotowania alpinarium? Na drugim skalniaku na razie rośnie wszystko jak chce, gdyż nie mam pomysłu i z czasem na forum się o niego zwrócę tu się dużo osób na tym zna, na tym drugim skalniaku rosną rojniki i jakieś rozchodniki, mógłbym jes przenieść.

Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 05, 2008, 23:10:14 »

Nie wiem co mogę Ci poradzić, bo sam nie mam alpinarium (ze względu na mały ogród- a bardzo bym chciał), ani nigdy go nie zakładałem, więc nie mam wielkiego pojęcia o technicznych kwestiach budowy i konstrukcji go. Na szczęście jest mnóstwo publikacji na ten temat. Natomiast chodzę dużo po górach i interesuję się florą górską. Podstawowym kryterium w występowaniu roślin w górach jest rodzaj skały i co za tym idzie odczyn gleby. Zasadowy na skałach wapiennych i kwaśny na granitach. Jeżeli chcemy zrobić wiarygodne i kolekcjonerskie alpinarium to musimy wziąć to pod uwagę i nie próbować sadzić goryczki wiosennej czy zanokcicy skalnej na podłożu kwaśnym ze skałami granitowymi. Jak sobie coś przypomnę to napiszę. Na kwaśne podłoże i na Twoje stanowisko nadaje się np. przepiękny Różanecznik alpejski Rhododendron ferrugineum, ale nie wiem czy można go gdzieś dostać i czy chciałby rosnąć w naszym klimacie, skoro próby osiedlenia go w Karkonoszach zakończyły się klapą i żyje jedynie na jednym stanowisku sztucznie w prowadzony.
Pozdrawiam V.

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
mariusz_pol
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2008, 14:45:08 »

Skoro to jest takie skomplikowane, to może lepiej jak tam posadzę byliny, Verute, pisałeś, że masz przygotowany spis roślin na to miejsce, mógłbyś go podać, albo ktoś inny mógłby mi coś poradzić?

sebus34
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 21, 2009, 23:51:36 »

założyłem w zeszłym roku skalniak lesz stał sie po zimie zbyt mały i poprawiałem go teraz ma okole 2/0.8 m bok żeby ziemia sie nie obsuwała jest przytrzymywany przez drewno. Jakie rośliny powinienem zasadzić,myślę tu o skalniaku górskim i roślinach miniaturkach

sebka
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: