agawa
Nowicjusz
|
 |
« : Wrzesień 15, 2006, 10:41:44 » |
|
Czy znacie to drzewo, czy wiecie cos na temat wyhodowania z nasionka? jakie warunki nalezy stworzyc, zeby zechailo wykielkowac i pozniej rosnac? mi udalo sie znalezc dosc ogolne informacje: Szybkorosnące drzewo z rozłożystą koroną i krótkim pniem, o nieco egzotycznym wyglądzie. Liście duże, sercowate, do 20cm śr. Kwiaty białe, zebrane w wiechowate kwaiatostany. Kwitnie w lipcu i sierpniu. Owoce, długie strąki, pozostają na drzewie do wiosny. Wymaga osłoniętego od wiatru stanowiska i żyznej uprawnej gleby. Młode rośliny wrażliwe na przemarzanie. Polecana do małych ogrodów i zieleni miejskiej. http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Surmia/Surmia.htmlPozdrawiam, Agnieszka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 15, 2006, 18:56:08 » |
|
Widzisz w tym celu dobrze jest znać skąd dana roślina pochodzi. Wystarczy wówczas dowiedzieć się jakie warunki panują w danym regionie i stworzyć podobne. Dlatego przy opisie nigdy nie pomijaj w czytaniu pochodzenia rośliny. Ja nie interesowałam się tą rośliną i nie jestem w stanie na 100 % powiedzieć jak to zrobić. Niemniej poczekałabym z siewem nasion do stycznia/ lutego.Przez ten czas trzymałabym nasionka w możliwie chłodnym miejscu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2006, 12:56:48 » |
|
Ja swoje nasiona zdobylam w Pradze, ale ponoc i w Polsce rosnie np w Zyrardowie czy Parku Saskim w Wawie, zreszta niewazne w sumie Polska ma podobny do Czech klimat... A roslinka pochodzi z: Pd.-Wsch. Ameryka Północna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzaczor
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2006, 11:21:54 » |
|
Piekne drzewko ktore zawsze chcialem miec i jestem na dobrej drodze.Niestety dopoki sam nie zadbam to nic z tego nie bedzie:(obecnie jestem na obczyznie gdzie pracuje i kwiaty zostawiam 'pod opieka' chociaz nikla. Nasiona zdobylem podczas wizyty w Rumunii,w Polsce nie ma szans na zdobycie nasion bo po prostu jest inna strefa klimatyczna i nasiona sie nie zawiazuja.Wszystkie nasionka z Rumunii byly pelne i zdrowe-zbior o ile dobrze pamietam pod koniec pazdziernika. W pierwszym roku rosnie nawet do 0,5m wysokosci,niestety za pozno juz byla wyniesiona z chlodnego balkonu do piwnicy wiec przemarz jej wierzcholek Mimo to wiem ze nasiona Rumunskie sa dobre wiec postaram sie za jakis czas po powrocie zasiac nowe drzewko. Katalpa lubi dobrze naslonecznione miejsca,tworzy bardzo duze liscie ktore asymiluja zbierajac potrzebne material na przetrwanie zimy.Piwnica w pierwszych latach zimy powinna byc dobra dla niej.Nie ryzykowalbym jej jednak sadzic do gruntu skoro zimy sa coraz chlodniejsze w Polsce:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2006, 12:47:48 » |
|
Mówisz w Polsce nie zawiązuje!!!!   Jak wykiełkują dam znać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
warsawyak
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2006, 15:07:13 » |
|
Same strąki nie są może dowodem, ale faktycznie - surmia zawiązuje w Polsce nasiona. Te od mojej okazały się żywotne już przy pierwszym owocowaniu (choć w literaturze jest mowa o zbieraniu ich z drzew przynajmniej 10- czy 20-letnich). Owocowała w trzecim czy nawet drugim roku życia. Co to za legendy ludzie tworzą... A propos - zimy są wciąż raczej łagodne (ta ostatnia była niemiłym wyjątkiem od reguły).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Robas
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 25, 2007, 14:46:03 » |
|
... ale ponoc i w Polsce rosnie np w Zyrardowie ,....
Witam. Czyżby ktoś pisał o moim podwórku??? U mnie rośnie ten cudak ok. 5 lat i od 2 lub 3 owocuje. Ma już ok 4-5 metrów i nigdy nie był specjalnie pielęgnowany. UWAGACzekam na propozycje co kto daje w zamian za "fasolki". Moja propozycja= Browarek w moim towarzystwie (przy odbiorze osobistym)  albo wymianka na jakieś inne ciekawe(rzadko spotykane) nasiona bądź roślinki. P.S. Podajcie jakiś serwerek na fotki to kilka wrzucę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 25, 2007, 15:05:32 » |
|
Robas wystarczy, że klikniesz ten zielony napis(link do fotosika) nad okienkiem w którym piszesz treść postu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Robas
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 25, 2007, 15:18:15 » |
|
Dzięki- co ślepemu po oczach  . Pisałem kiedyś na forum gdzie każdy musiał sobie szukać serwerka we własnym zakresie i przyzwyczajenie pozostało.  Ładuję aparat i idę pstrykać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 25, 2007, 15:36:58 » |
|
Czekam na propozycje co kto daje w zamian za "fasolki". Moja propozycja= Browarek w moim towarzystwie (przy odbiorze osobistym)  albo wymianka na jakieś inne ciekawe(rzadko spotykane) nasiona bądź roślinki. I bez browarka nasionnka są dostępne na... ulicy. Ulica Bokserska w Warszawie, okolice skrzyżowania z Kłobucką. Jeżdziłam tamtedy kilk lat do pracy.. ale jakoś nigdy nie poszłam zrywać 'fasolek' bo nie mam ogródka  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Robas
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 25, 2007, 22:35:26 » |
|
I bez browarka nasionnka są dostępne na... ulicy. Ulica Bokserska w Warszawie, okolice skrzyżowania z Kłobucką. Jeżdziłam tamtedy kilk lat do pracy.. ale jakoś nigdy nie poszłam zrywać 'fasolek' bo nie mam ogródka  Pozdrawiam  Dokładnie- przy samym przejeździe- ja mam właśnie z tych drzewek nasionka, a tego browarka nie traktujcie tak poważnie. Chodzi mi o to, że mogę je komuś sprezentować a przy okazji przekazania wymienić kilka zdań na różne tematy. A tu kila fotek z mojego podwórka:  Oba te drzewka były wysiewane i wsadzone do gruntu tego samego dnia. Zastanawiam się dlaczego jest taka różnica w ich wielkości skoro rosną, jak widać, w odległości ok. 1,5 m. od siebie???? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 26, 2007, 08:40:49 » |
|
W grę może wchodzić także cechy osobowe rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 26, 2007, 12:59:40 » |
|
Dokładnie- przy samym przejeździe- ja mam właśnie z tych drzewek nasionka, a tego browarka nie traktujcie tak poważnie. Chodzi mi o to, że mogę je komuś sprezentować a przy okazji przekazania wymienić kilka zdań na różne tematy.
Wiem, wiem, żartowałam  Czy to nie za duze drzewa do tak małego ogródeczka? A może masz pod ziemią jakąś 'żyłę' która źle wpływa na jedno z drzew? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Robas
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 27, 2007, 23:08:43 » |
|
To jest tylko fragment ogródka. Posadziłem je tam żeby dawały trochę cienia (na zdjęciach pies biega po wjeździe do garażu), bo czasem tam stawiam samochód ...i latem....  . Do gruntu wsadziłem 4 drzewka. 2 widoczne na zdjęciach są dobrze nasłonecznione (latem od ok. 10.00 do zachodu słońca) a 2 od północnej strony budynku- te usunąłem w zeszłym roku bo miały po ok. 170cm wysokości. Wczoraj wysiałem ok 100 szt nasion. Jeżeli wyrosną mam zamiar je posadzić na nowej działce. P.S. jeżeli znajdę fotki pokażę Wam ten ogródeczek w letniej okazałości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 28, 2007, 08:17:02 » |
|
Mam nadzieję że znajdziesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 28, 2007, 09:47:04 » |
|
Mam nadzieję że znajdziesz. jak nie to zaczekamy do kolejnego lata.. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 11, 2009, 16:04:36 » |
|
Ja mam surmie u sibie w ogrodzie, wsadzoną podczas wakacji 2008. W ogóle w mojej okilicy jest dość popularna, sadzona w parkach ( też na razie młode okazy ). Jest jednym z moich ulubionych drzew cieszę się z tego ,że również coraz cześciej idąć pieszo ze szkoły do domu widze ją w ogródkach prywatnych, też młode okazy, niestety nigdzie w mojej okolicy nie rośnię dorosły. Cóż kwiaty może będą za 10 lat. Rośnię naprawde szybko, prawie tak szybko jak cesarskie dzrewko szczęścia.
|
|
|
|
|
|
czołem miłośnikom kwiatów
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 12, 2009, 14:08:31 » |
|
A czemu tak pesymistycznie do tego podchodzisz? Nie wiem jaką miałeś sadzonkę, ale moja zakwitła w 3 roku po wsadzeniu. Teraz dyndają te długaśne strąki. A jak kwitła, możesz zobaczyć w moim wątku ogrodowym. Katalpa rośnie bardzo szybko. Ani się nie spostrzeżesz, jak będzie z niej ogromne drzewo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 12, 2009, 23:59:20 » |
|
Chinanit, a zabezpieczasz ja jakos na zimę, ja wiosną kupiłam małą sadzonkę, dobrze rosła całe lato, a teraz ma tylko owinięty pień.Czy to wystarczy? Jak nie to i tak już musztarda po obiedzie...
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 13, 2009, 07:13:53 » |
|
Ja się trzymam w ogrodzie takiej zasady- pierwszą zimę nowe nasadzenia spędzają pod okryciem. Dalej muszą sobie radzić same. Chyba, że coś jest wybitnie wrażliwe, a ja bardzo chcę to utrzymać przy życiu  . Moja katalpa jest już za duża na okrywanie, a poza tym nie ma takiej potrzeby .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 13, 2009, 18:54:24 » |
|
jak mi ne przeżyje to trudno,może wiosną kupię nową u tych samych sprzedawców nie była droga, a ja widziałam kwitnącą w Austrii i właściwie nie było liści tylko same kwiaty, jak się dowiedziałam co to postanowiłam kupić,bo z zebranych nasion nie wzeszły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 13, 2009, 19:03:04 » |
|
Nasiona powinnaś była poddać stratyfikacji i skaryfikacji czyli po polskiemu muszą przejść okres chłodu - nie mrozu, ale chłodu i powinnaś była zrobić coś by uszkodzić okrywę. Papier scierny, pilniczek do paznokci, ciepła woda przez 24 godziny ciepła nie gorąca.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 13, 2009, 22:19:32 » |
|
Te nasiona były zebrane z tego samego drzewa, dyndały takie ubiegłoroczne strąki (zimę przeżyły)to urwałam, ale ja nie mam dobrych doświadczeń z nasionami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|