|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2008, 16:52:28 » |
|
W grudniowych "Czterech kątach" jest krótki artykuł o hojach: "Hoje, że ho ho! - prawie wszystko o pachnącej roślinie zwanej woskownicą" jak chcecie to wieczorem mogę zrobić zdjęcia. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2008, 16:58:35 » |
|
Chcemy!!!
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 20, 2008, 17:09:51 » |
|
Zdjęcia ładne, ale tekst lekko bzdurny  Wieczorem dam fotkę 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2008, 20:26:41 » |
|
Czy ktosś słyszał o carnosie green  Aniu gdzieś widziałam w ten sposób określoną h.carnose variegate , ale nie mogę znaleźć gdzie 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 20, 2008, 20:28:25 » |
|
Bo mam możliwość kupienia i się zastanawiam czy się czymś różni od zwykłej carnosy  Listki ma podobno czysto zielone bez plamek... muszę się zdecydować do jutra...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 20, 2008, 20:33:32 » |
|
Za ile? 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 20, 2008, 20:34:38 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 20, 2008, 20:44:36 » |
|
To szukaj bo jutro mogę kupić i nie wiem czy brać  Za ile to się okaże ile będę brała 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 20, 2008, 20:53:05 » |
|
A można zamówić?  I powiedz mi orientacyjnie jaka mogłaby być cena? 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 21, 2008, 18:35:40 » |
|
No cóż ... nie wiem gdzie się poskarżyć... może na kanapie? Gałązki belli variegaty którą dostałam od przemiłej Forumowiczki ostatecznie oddały tchnienie... ku chwale kolejnych pokoleń... znaczy przekształcając się w nawóz  Ech ta zima. Muszę poprzestawiać na parapecie - zamienić miejscami hoje ze storczykami. Bo tylko w jednym miejscu jest kaloryfer, a parapet kamienny - zauważyłam że jest zimny. Storczyki chętnie przezimują w chłodzie, hoje nie wszystkie....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 21, 2008, 18:46:20 » |
|
Ja także miałam problem z zimnym parapetem  . Łatwo go rozwiazać. Płyty korkowe zapewniją świetną izolację i utrzymają stałą temperaturę-sprawdziłam  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 21, 2008, 18:50:41 » |
|
Ooooooo.... Mery, padam na kolanko (jedno, bo drugie boli) za poradę - mam płyty korkowe bo planowałam wyścielić nim terrarium.... przydadzą się 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 21, 2008, 18:54:35 » |
|
Gdybyś Tellerko czytała moje posty,to dawno byś to zrobiła. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 21, 2008, 18:58:17 » |
|
Ooooooo.... Mery, padam na kolanko (jedno, bo drugie boli) za poradę - mam płyty korkowe bo planowałam wyścielić nim terrarium.... przydadzą się  Służę uprzejmie! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 21, 2008, 18:59:46 » |
|
Gdybyś Tellerko czytała moje posty,to dawno byś to zrobiła.  Hmmm... chyba przegapiłam. Staram się dużo czytać.... ale nie da się wszystkiego  Przepraszam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 21, 2008, 19:08:20 » |
|
Ja także miałam problem z zimnym parapetem  . Łatwo go rozwiazać. Płyty korkowe zapewniją świetną izolację i utrzymają stałą temperaturę-sprawdziłam  . Kochana, Ty mówisz o tych takich cienkich, na stół? Czy o tych na podłogę, pod panele?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 21, 2008, 19:12:35 » |
|
Lepsze będą te pod panele  . Ja położyłam, takie które kładzie się na ściany, ozdobne. Grubość ich jest porównywalna  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 21, 2008, 19:38:14 » |
|
Przestawiłam. Zostały mi 2 storczyki na które nie ma miejsca. Ki diabeł?  To jak ze składaniem rowera... zawsze coś zostanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 21, 2008, 19:40:02 » |
|
Myślę, ze na forum znajdziesz dla nich rodziny zastępcze bez najmniejszego problemu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 22, 2008, 19:12:13 » |
|
Chyba 'dopychanie' jest bardziej efektywne, niż ustawianie z rozsądkiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 22, 2008, 19:39:26 » |
|
Przestawiłam. Zostały mi 2 storczyki na które nie ma miejsca. Ki diabeł?  To jak ze składaniem rowera... zawsze coś zostanie  Jak myję okna wszystkie doniczki odstawiam wg parapetowego klucza  , bo przypadkowo stawiane powrotnie nie zmieściłyby się (sprawdziłam!). To dopiero ciekawostka przyrodnicza  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 22, 2008, 19:47:30 » |
|
Nie przyrodnicza tylko logistyczna 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 22, 2008, 19:54:17 » |
|
bo przypadkowo stawiane powrotnie nie zmieściłyby się (sprawdziłam!). To dopiero ciekawostka przyrodnicza  . To u mnie zupełnie na odwrót,zawsze mam wolne miejsce na jeszcze jednego kwiatka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 23, 2008, 12:34:57 » |
|
Zaczynam się zastanawiać nad doświetlaniem hoi, ale nie wiem jak się dotego zabrać i przede wszystkim nie wiem czy to ma sens, czy to coś da. Czy ktoś z Was ma z tym jakieś doświadczenie? Chodzi mi konkretnie o hoje( nie o fiołki, cytrusy, bo te na pewno można doświetlać).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 23, 2008, 13:49:04 » |
|
Danusiu, ja swoje doświetlam - normalnymi świetlówkami. Efekt jest chyba dobry, bo większość hoi stoi na północno-wschodnim oknie i jest im tam dobrze, ładnie kwitły... Ostatnio są doświetlane sporadycznie, bo nie włączają się automatycznie, a ja z racji małej mobilności nie jestem w stanie dostać się do przełącznika... Mąż i dzieciaki przypominają sobie o światełku sporadycznie i efekt jest taki, że wszystko, co miało pąki (a dużo je miało) - już je pozrzucało  Przy regularnym doświetlaniu tak się nie działo...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 23, 2008, 14:20:22 » |
|
Jagna dziękuję za odpowiedź  . Już myślałam, że tylko ja taka nawiedzona  . Czy mogłabyś mi napisać ile masz tych świetlówek na okno i w jakiej wysokości od roślin?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 23, 2008, 14:36:09 » |
|
Już ci piszę  Wszystkiego mam tam dwie świetlówki - ustawione liniowo, czyli pojedynczo  Uznałam, że nie potrzebuję ich więcej, bo po pierewsze: okno jest jasne (niby północny-wschód, ale odkryłam, że słońce się pięknie odbija od okien po drugiej stronie ulicy i wpada do mnie), a po drugie: rośliny stoją przy samej szybie. Odległość jest rózna, bo część hoi wisi, i te mają do światła bliżej, a część stoi na parapecie (okno jest dosyć wysokie). Generalnie miałam trochę zamieszania na początku, bo było trochę przestawiania roślin, zanim stwierdziłam, że każda ma w miarę dobrze  W lecie nie doświetlam hoi w ogóle, a zimą - od rana do wieczora, nie tylko wtedy, kiedy jest całkiem ciemno (stąd też niezbyt wiele świetlówek).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 23, 2008, 14:58:13 » |
|
Dzięki, już mi "rozjaśniłaś" sytuację  . Może coś wykombinuję, a raczej mój mąż.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 29, 2008, 18:27:16 » |
|
Moje hoje stojące dalej od okna, a bliżej terrarium z doświetlaniem też lepiej kwitną... mimo, że to nie one są bezpośrednio naświetlone. Jedna świetlówka 18W przez 12 godzin dziennie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|