anulka75
Nowicjusz
|
 |
« : Listopad 20, 2008, 21:47:14 » |
|
Witam wszystkich. Jak dotąd mam same falki, ale namówiłam "Św. Mikołaja", żeby mi kupił sabotka. Na allegro są dwa ale "seryjne". Nie mam pojęcia co to znaczy  Szukałam w necie, ale nic nie znalazłam. Może ktoś pomoże?
|
|
|
|
|
|
Anulka
|
|
|
anulka75
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2008, 21:48:31 » |
|
Coś mi się dzieje z klawiaturą. Oczywiście chodzi o słowo "seryjny"
|
|
|
|
|
|
Anulka
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2008, 21:50:49 » |
|
Poprawiłam ci  . Widziałam te aukcje i pogłowiłam się trochę, bo oprócz tego, że seryjne to jeszcze rarytasy  . Ale ja się na storczykach nie znam 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 20, 2008, 23:01:58 » |
|
Zapewne chodzi o to, że niektóre podrodzaje Paphiopedilum takie jak Polyantha i Cochlopetalum wytwarzają na jednym pędzie kilka kwiatów. Niektóre kwitną jednocześnie a niektóre kolejno jeden po drugim. Niektóre hybrydy charakteryzują się właśnie tym seryjnym kwitnieniem. Więcej informacji można zdobyć tutaj: http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/stronki/paphmenua.php5
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2008, 09:11:19 » |
|
Tak, Kasia ma rację chodzi o wytwarzanie kwiatów - jeden po drugim - niektóre gatunki mogą na łodydze kwiatowej po kolei rozwijać kwiaty i w ten sposób kwitnienie przedłuża się do nawet roku. Kwiaty takie utrzymują się na roślinie około 2-3 tygodni po czym odpadają i zakwita następny - roślina tworzy wtedy łodygę kwiatową przypominającą taką śmieszną drabinkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 21, 2008, 09:26:37 » |
|
Dokładnnie. Mam takiego jednego i od lutego nie miał jeszcze przerwy w kwitnieniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anulka75
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 21, 2008, 13:23:59 » |
|
Czyli jednym słowem warto kupić! Dzięki za informacje.
|
|
|
|
|
|
Anulka
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 21, 2008, 13:33:52 » |
|
Jeżeli od sprawdzonego sprzedawcy to oczywiście, że warto.
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 24, 2008, 12:34:53 » |
|
Zapewne chodzi o to, że niektóre podrodzaje Paphiopedilum takie jak Polyantha i Cochlopetalum wytwarzają na jednym pędzie kilka kwiatów. Niektóre kwitną jednocześnie a niektóre kolejno jeden po drugim. Niektóre hybrydy charakteryzują się właśnie tym seryjnym kwitnieniem. Więcej informacji można zdobyć tutaj: http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/stronki/paphmenua.php5Ja myślałam ,że to produkcja seryjna  . Człowiek się uczy na tym forum.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 24, 2008, 13:25:02 » |
|
 a może to Ty Beatko masz rację - przyznam, że takie skojarzenie nie przyszło mi do głowy - sabotek spod sztancy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 04, 2008, 22:09:36 » |
|
Mam takiego jednego "seryjnego" w miarę jak wypuszczał kolejne kwiatki pęd zakręcał się w " świński ogonek"  Kwitł bardzo długo. Niestety nie zakwitł powtórnie  Po kwitnieniu wytworzył dwa nowe przyrosty które ciągle rosną i wyglądają bardzo okazale, ale nie kwitnią. Nazywa się paphiopedilum liemianum. Ostatnio przeczytałam, że w naturze rośnie na skałach wapiennych, a ja tego delikwenta podlewałam miękką wodą. Teraz zrobiłam mu do podlewania wodę ze skorupkami od jajek ale nie wiem czy to pomoże. Może ktoś wie jak zmusić go do kwitnienia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 04, 2008, 23:23:42 » |
|
Bardzo ważnym jest przy Paphiopedilach rozpoznanie czy jest wapnolubem czy nie. Myślę, że zmiana "diety" powinna pomóc, ale czasami rozetka dojrzewa przez ok 2 lata więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. P. liemianum to dosyć duży storczyk więc okazałe rozetki są jak najbardziej na miejscu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 05, 2008, 11:49:26 » |
|
Dziękuję  Czy cały czas podlewać go wodą ze skorupek czy lepiej odstaną kranówką? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 05, 2008, 13:09:53 » |
|
Ja moim wapnolubom wmieszałam potłuczone skurupki do podłoża i mam problem "z głowy", nie muszę się zastanawiać któremu jaką wodę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 05, 2008, 20:28:29 » |
|
Gratuluje pomysłu!!! Pozdrawiam!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arczi148
Nowicjusz
Lubelskie - Strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 05, 2008, 20:54:49 » |
|
Najlepiej nawapnić wode w ten sposób: 10 litrowe wiadropo czymś troche bialego kamienia, które można znaleść w rowie pzydrożnym lub na polu 9 L wody Kamień o wadze do 1 kg (lub kilka mniejszych wg. mnie tak jest lepiej) włożyć do wiadra i wlać wodę odstawić na tydzień (raz dziennie mieszając) aż dyfuzja jonowa załatwi resztę. Po tygodniu zlać wodę i przechowywać w wiadrze lub butelkach. Problem rozwiązany. Alternatywą może być pokruszenie kamienia na drobne kawałki i wymieszanie z podłożem.
|
|
|
|
|
|
King Moon
|
|
|
arczi148
Nowicjusz
Lubelskie - Strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 05, 2008, 20:56:42 » |
|
A biały kamień to nic innego jak skała wapienna. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
King Moon
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 05, 2008, 21:01:24 » |
|
Dla mojego jedynaka chyba nie warto, ale na większą skalę pomysł świetny (trzeba tylko trafić na odpowiedni kamień). Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|