MagdaM83
Aktywny

|
 |
« : Listopad 17, 2008, 22:56:29 » |
|
Zdaję sobie sprawę, że powielam pytanie, ale spośród tylu wątków trudno mi znaleźć odpowiedź. Generalnie chodzi o to, że nie wiem, co dalej mam zrobić ze storczykiem, który przekwitł. Kwiaty kupione były tego samego dnia, w tej samej hurtowni. Tak samo podlewałam je. Różowy nadal jest piękny, ale biały przekwitł. Czy mogę liczyć na Wasze wskazówki? Szkoda zmarnować go...  Serdeczne dzięki  Różowy ( w rzeczwistości jest bardziej intensywny kolor):  Biały przed:  i obecnie: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2008, 14:41:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
MagdaM83
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 18, 2008, 23:21:43 » |
|
Dzięki wielkie Już wiem co się stało- to skutek otwierania balkonu rano  Wracam jednak do fiołków...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 18, 2008, 23:30:18 » |
|
No coś Ty. Nie mam nic przeciwko fiołkom ale jedno nie musi wykluczać drugiego. Nie zniechęcaj się tak łatwo. Storczyki pięknie odwdzięczają się za opiekę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MagdaM83
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2008, 23:37:39 » |
|
Są śliczne  ale prawie uśmierciłam jednego (hihih). Oby ten drugi kwitł dłużej (rokowania są lepsze, bo stoi dalej od balkonu  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 19, 2008, 00:11:41 » |
|
Magdo., to że obydwa storczyki były kupione razem nie gwarantuje,że będą kwitły taki sam okres.Może okno nie jest tu winowajcą.Jak powiększyłam zdjęcie białego zauważyłam na łodydze kwiatorej, poniżej krokodylka maleńki pęd i chyba kwiatowy, a więc nie uśmiercasz jej.Przytnij pęd z przekwitłymi kwiatami to ten nowy powinien szybciej ruszyć i za jakiś czas będziesz cieszyć się nowymi kwiatami. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 20, 2008, 22:25:13 » |
|
Mam falka białego z różową ważką - jest zdrowy ma silnie rozrośnięte korzenie, a kwitnie o wiele krócej niż inne. Za to często puszcza nowe pędy lub przedłuża istniejące. Jak przekwita to wszystkie kwiatki opadają w krótkim odstępie czasu. Czy ktoś ma takiego dziwoląga?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 20, 2008, 22:44:50 » |
|
A czym nawozisz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 21, 2008, 09:58:45 » |
|
Nawozem do storczyków - daję trochę mniejszą dawkę. Ostatnio nawożę guano. Pozostałe falki kwitną bardzo długo tylko ten znacznie krócej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 21, 2008, 10:06:43 » |
|
To może też być taka jego cecha odmianowa. Takie "geny"  Ostatnio coraz częściej się przekonuję o tym, że to jednak "geny" bardziej decydują o długości i obfitości kwitnienia u falków niż warunki hodowli (oczywiście zakładając, że nie popełnia się jakiś kardynalnych błędów).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 21, 2008, 14:02:24 » |
|
Też myślę, że taka jego uroda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
joannaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 21, 2008, 14:14:03 » |
|
Mam falka różowego ,który ma tylko pięć kwiatków i nic więcej , kwitnie 3 raz poprzednie pędy obcinałam teraz zostawię nie będę obcinać. ( szkoda , że ma tylko 5 kwiatków )
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Joanna
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 21, 2008, 14:19:04 » |
|
Też mam takie. Zawsze przy zakupie kierowałam się kolorem kwiatów a nie ich ilością i dochodzę do wniosku, że pora to zmienić. Myślałam, że w dobrych warunkach kwitnienie będzie bardziej obfite, ale niestety tak się nie dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 22, 2008, 23:17:59 » |
|
Tylko 5??? a mój 2!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 23, 2008, 10:07:58 » |
|
Ale za to jakie śliczne i rzadko spotykane!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|