Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #210 : Kwiecień 03, 2009, 20:26:51 » |
|
Anetko, mnie też urzekł, ale jeden dzień się broniłam, a na drugi nie wytrzymałam i pojechałam kupić  . On nie będzie wyglądał efektownie na tle ziemi, ale będę się przed nim kładła i podziwiała na leżąco (tak jak robiłam to zdjęcie). To zdjęcie i tak w pełni nie oddaje pełnej gamy odcieni. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #211 : Kwiecień 03, 2009, 20:36:20 » |
|
Dla takiego cuda warto się poświęcić i troszkę po gimnastykować 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #212 : Kwiecień 04, 2009, 07:19:47 » |
|
Dla mnie ciemiernik też jest cudny. Halko...czy ty go posadziłaś w słońcu?. Zawsze wiedziałam że lubią cień. Wczoraj na działkach widziałam cały rząd ciemierników rosnących pięknie w słońcu. Może to zależy od odmiany?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #213 : Kwiecień 04, 2009, 08:44:27 » |
|
Teraz przez kilka godzin słońce, bo nie ma liści. Potem będzie cień. bo nad nim jest biały sumak. Mój stary, ogromy ciemiernik jest na słonecznej rabacie, bo zmarnowała się roślina (już nie pamiętam jaka), która miała go zasłaniać i też wspaniale kwitnie. Teraz w pobliżu posadziłam morelę więc go zasłania, ale też dopiero wtedy gdy są liście. Więc chyba tak bardzo im to nie przeszkadza  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #214 : Kwiecień 04, 2009, 19:55:26 » |
|
Halko,wspaniałe zakupy  .A na trzecim zdjęciu to przypadkiem nie floks kanadyjski? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #215 : Kwiecień 04, 2009, 22:40:32 » |
|
Kurczaczku,to nie jest floks kanadyjski. W poniedziałek sprawdzę i podam. Dzisiejsze zdjęcia to: szafirek biały  pierwiosnek lekarski  Powtórzyłam lepsze ujęcie gęiówki orzęsionej,tamto nie bylo dobre  i z uwagi na duże zainteresowanie zbliżenie ciemiernika  znowu motylek, tym razem cytrynek (po lewej). Jeśli chodzi o poprzedniego to muszę się przyznać, że pewnie wypoczwarzył się na strychu i wyleciał na dwór, ale bardzo osłabiony. Sama przeniosłam go na krokusy. Posilił się i odleciał, ale na pewno nie przeżył nocy, bo wówczas było b. zimno. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #216 : Kwiecień 05, 2009, 06:06:22 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #217 : Kwiecień 05, 2009, 06:43:08 » |
|
Piękna wiosna u ciebie Halko...coraz więcej kwitnących przybywa. Szkoda że niektóre już przekwitają. U mnie już prawie po krokusach. Niestety mamy taką przyspieszoną wiosnę..przy takich temperaturach. Niektóre jeszcze nie zdążą się rozwinąć a już padają. Przyglądam się ciemiernikowi, czy w rzeczywistości jego kolor jest taki jak na zdjęciu?. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 06:50:59 wysłane przez zenia »
|
|
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #218 : Kwiecień 05, 2009, 16:16:45 » |
|
U mnie niestety też po krokusach.Krótko się nimi w tym roku cieszyliśmy.  Tak przygladam się Twojej gęsiówce. Piękna bylina. Nie wiem czy jej nie znam,czy nie rozpoznaję  ,bo wiesz wzrok już nie ten. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #219 : Kwiecień 05, 2009, 18:52:41 » |
|
Zeniu, zdjęcie właściwie oddało kolor idealnie, może mniej widać połysk i mienienie się barw  . Ino, mnie się nie wydaje by w tym roku szybko przekwitły  . Sprawdzałam zdjęcia, kwitły ok miesiąca, niewiele mniej przebiśniegi i iryski zimowe. Gęsiówek jest mnóstwo, znacznie różniących się wyglądem. Takiej jak to ja też nie znałam. Elu, jak tu nie lubić motylków...Zresztą zawsze przyroda była mi bardzo bliska  . Zakwitły mi wreszcie pierwsze tulipany i żonkilki. Zrobiłam tylko jedno zdjęcie, a potem zabrałam się do śmierdzącej roboty przy odmulaniu oczka i tak mnie to zajęło, że nie pstryknęłam więcej. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #220 : Kwiecień 08, 2009, 23:41:29 » |
|
Ta wiosna poszalała. To moja morela   Zakwitły moje fioletowe i kremowe botaniczne   i hiacynty   Kurczaczku, miałaś rację to floks ale rozłogowy Phox Stolnifera Sherwood Purple 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #221 : Kwiecień 09, 2009, 06:42:30 » |
|
Pięknie masz Haleczko w ogródku  Takie radosne widoki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #223 : Kwiecień 09, 2009, 10:42:31 » |
|
Twoje botaniczne już tak pięknie kwitną a moje chyba w tym roku ogłosiły strajk. Na razie nie mają kwiatuszków. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #224 : Kwiecień 09, 2009, 20:41:08 » |
|
Halko,śliczne hiacynty.Czy ten na zdjęciu z białymi ma kolor pomarańczowy?Pierwszy raz taki widzę.A floksik uroczy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #225 : Kwiecień 09, 2009, 22:11:04 » |
|
Kurczaczku, ten hiacynt jest rzeczywiście pomarańczowy, ale wpadający w łosoś, daję inne zdjęcie, które lepiej oddaje kolorek. Mam jeszcze inne ciekawe - muszą się rozwinąć  .  Amarylko, a jak twój ogródek? Pokaż co zdziałałaś... Nie mogę wytrzymać, by nie pokazać magnolii, jeszcze ciut ciut i będzie cała w kwiatach  a teraz kolejne kwitnienia: omieg, jeszcze nie w pełni rozwinięty, ale już cieszy  głodek mrzygłód Draba aizonides(Zeniu, świetny na obwódkę)  te prymulki lubię najbardziej i dlatego pokazuję jeszcze raz w pełnym rozkwicie 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2009, 08:52:00 wysłane przez Halka »
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #226 : Kwiecień 10, 2009, 00:05:07 » |
|
Halko, fantastycznie ogląda mi się Twoje piękne rośliny i piękne zdjęcia  Poza tym to mam wrażenie, że u Ciebie wiosna jakby pełniejsza. U mnie nie kwitną jeszcze żadne owocowe, omieg wschodni ma liście, ale kwiaty? Ciekawość mnie zżera doszczętnie z powodu tych innych ciekawych kolorków hiacyntów  . A prymulek ja nie widzieć 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #227 : Kwiecień 10, 2009, 06:03:31 » |
|
Halko, hiacynty u ciebie bardzo dorodne..widać dobrze wypasione. Magnolie bardzo mi się podobają...te ich przepiękne kwiaty. Pewnie w święta uraczy cię pełnym kwitnieniem. Głodek bardzo ładnie kwitnie. Mam coś takiego..zastanawiam się czy to nie to. Tylko moje kwitnie na biało, a właściwie daleko mu jeszcze do kwitnienia. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #228 : Kwiecień 10, 2009, 10:39:44 » |
|
Fantastyczna magnolia. Moja ,wsadzona w ubiegłym roku,w tym będzie miała aż dwa kwiaty. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
|