Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 30, 2008, 01:03:22 » |
|
Azalia jest domowa, a właściwie przedsionkowa. Mam ją od ubiegłego roku. W lecie była na tarsie. Późno zaczęła kwitnąć (zaniedbali ją jak wyjechałam) i teraz odrabia. Jak się Wam podoba mój ogródek to jeszcze kilka fragmentów. Cieszmy się, że minie zima i znowu będzie tak ładnie fragment kącika różanego i kończąca już kwitnienie biała piwonia wiesiolek czworokątny i za nim biała ostóżka wiśnia ozdobna Kazana powojnik niebieski, pełny, a przed nim bożykwiat już raz tą lilię dawałam, ale teraz w otoczeniu róż
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 30, 2008, 10:16:10 » |
|
Zeniu, Ja też uwielbiam ostróżki. Niestety nasionek nie zbieram, a jedynie z jednej gałązki, którą zostawiam na nasiona wysypuję je na ziemię. Mam teraz w otoczeniu sporo maleńkich ostróżek. Jeśli przetrwają do wiosny (przykrywam je na zimę) to z przyjemnością Ci wyślę. Przywiozłam w tam roku z przepięknego ogrodu na campingu na Litwie przepiękną ostróżkę lila-róż. Mam nadzieję, że odbije i rozsieje się. mam jeszcze popularną jasno-niebieską i ciemno niebieską.  biała jeszcze z bliska  a to ta wspaniała lila-róż jeszcze na Litwie, u siebie nie zrobiłąm jej zdjęcia I jeszcze dwie inne rzadko spotykane rośliny: krzew kwitnący jesienią do mrozów, lubiany przez pszczoły kariopteris (zdjęcie niestety dość słabe)  ketmia pełna bordowa (miała mieć tylko 80cm, ale mi wyrosła) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 30, 2008, 13:12:28 » |
|
Ciekawe i piękne roślinki masz w ogródku  , z przyjemnością oglądam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 30, 2008, 14:41:22 » |
|
Masz piękny ogród Halko.....boży kwiat jaki duży....widziałam takie maleństwa, biała ostróżka pięknie wygląda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 30, 2008, 14:50:16 » |
|
Mnie także podobają się ostróżki. Ta biała to aż w oczy kole tą bielą.  Chciała bym właśnie mieć u siebie i inne kolory..mam tylko niebieską. Halko..jeśli ci nie przemarzną, to uśmiechnę się na wiosnę. Dzięki. Zapiszę w kajeciku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 30, 2008, 16:41:02 » |
|
Nie powinny przemarznąć, mam je od lat. Jak urosną malutkie, to będę rozsyłać. Nie wiem tylko czy będą w tej lila-róż, bo nie widzę by wychodziły.  A to ostróżka ciemnoniebieska (mam tylko takie słabe zdjęcie z końca sezonu, ale kolor jest widoczny) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 30, 2008, 21:11:48 » |
|
Pozwolisz Halko że w twoim wątku wstawię zdjęcie...to moja ostróżka. Chyba taki sam kolor jak twój..trzymam kciuki aby inne ci nie wymarzły, zwłaszcza ta biała..jest piękna.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2009, 07:36:42 wysłane przez zenia »
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 30, 2008, 23:41:25 » |
|
Zeniu, Ta ostróżka jest rzeczywiście taka jak ta, którą wysłałałam. Ja mam jeszcze jaśniejsze. Wstawiam zdjęcie. A co to za cudeńko te żółte kwiaty. Liście, ładyga jak lilia, ale kwiaty...Nie masz bliższej fotografii? Obok chyba tradycyjne białe lilie (a może nie?). Dookoła floksy. Uwielbiam zaglądać do innych ogródków. To zdjęcie oddaje kolor  na tym widać kształt kwiatków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #39 : Grudzień 01, 2008, 09:33:18 » |
|
Halko rzeczywiście królestwo! Lubię biel w kwiatach. Piękna pełna ostróżka, floksy. Szczególnym uczuciem darzę białą piwonię. Nigdy takiej nie miałam. Miałam natomiast sporo bo chyba naście odcieni różu i jedną karłową bordową. Dodam że te różowe za każdym razem miały być białe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #40 : Grudzień 01, 2008, 11:53:06 » |
|
Ostróżki z Gupy Pacyfic.
Odmiany z grupy Belladonna mają inny środek i nieco inny kształt kwiatka i są z reguły niższe.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #41 : Grudzień 01, 2008, 15:46:23 » |
|
Halko..a ja myślałam że są tylko inne kolory ostróżek, a tu dowiaduję się że i odmiany. Zobacz w moim wątku. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #42 : Grudzień 03, 2008, 20:19:00 » |
|
Dzisiaj był u nas piękny dzień więc oczywiście poszłam pracować w ogródku i oto co stwierdziłam: krokusy mają już zielone listki (i to nie najwcześniejszy gatunek)   mój złocień zupełnie lekceważy zimę i ciągle jest piękny (słowo daję, że to dzisiejsze zdjęcie)  kwitną fiołki i prymulki (to się im zdarza więc zdjęcia nie daję)  a sikorki bardzo polubiły karmniczek "pojemnikowy" wykonany wg instrukcji w wątku "ratujmy wróble"  Wszystko w przyrodzie się miesza  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Starka
Nowicjusz
Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #43 : Grudzień 04, 2008, 20:09:12 » |
|
Temperatury jak w końcu marca zatem trudno się dziwić, że roślinom się miesza. Mam nadzieję, że niedługo będzie trochę chłodniej, bo jak nie, to i tulipany ruszą szczególnie te wczesne - botaniczne.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Anna
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #44 : Grudzień 05, 2008, 00:59:36 » |
|
U mnie wychodzą narcyzy  .
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #45 : Grudzień 09, 2008, 01:19:28 » |
|
Zima, robi się ponuro (poza moim złocieniem, który nic sobie nie robi z zimy i nadal kwitnie przepięknie) i teraz jest czas by wspominać to co było. Chcę po kolei przedstawić moje roślinki (dopóki jeszcze mnie praca zawodowa nie pochłonie). Może to będzie interesujące. Dzisiaj część krzewów (poza różami, azaliami, rododendronami i tymi co dałam wcześniej): trzmielina uskrzydlona  złotlin  tawuła szara  kolkwicja chińska z perukowcem  dziurawiec  kalina koralowa  Wiśnię Kazana, kariopteris dałam wcześniej. Nie mam aktualnych zdjęć wielu innych krzewów (m.in.waigeli czerwonej i białej, magnolii, ogników, lilaków i wielu innych. Te zresztą też nie wszystkie są tegoroczne i jakość ich budzi zastrzeżenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #46 : Grudzień 09, 2008, 08:39:53 » |
|
Halka ..jak miło pochodzić po Twoim ogrodzie . Będę musiała jeszcze gdzieś wcisnąć u siebie ostróżki  piwonie białą, mam różową i karminową . Azaliowate masz super . Złotlin ciekawie wygląda, bożykwiat pięknie się prezentuje . Dziurawca też będę szukać  Złocień trafił Ci się super , ja w tym roku dopiero pierwszy raz zadołowałam, zobacze czy przetrzyma zime . Jak sprawuje Ci się perukowiec , w zacisznym miejscu u Ciebie, kiedy on te pióra puszcza, długo trzeba czekać, znasz swoją odmiane 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #47 : Grudzień 09, 2008, 09:22:31 » |
|
Aga, Ostróżki musisz koniecznie wcisnąć. To tak wdzięczne i efektowne kwiaty. Perukowiec też bardzo efektowny przez cały sezon. Mój to cotinus coggygria Royal Purple. Przez jeden sezon coś go nękało i opadały liście, ale poza tym niekłopotliwy. Dziurawiec też jest piękny przez cały sezon. To wcześniejsze zdjęcie jest z czerwca, a wstawiam jeszcze z 17-go listopada - jeszcze kwitnie!  a do pospacerowania (i nabrania apetytu) fragment z jabłonką (połowa września)  i rabatka przy wejściu (czerwiec)   Z krzaków polecam kriopteris (jeśli nie masz). Piękny, niebieski krzaczek jesienią  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #48 : Grudzień 09, 2008, 10:01:26 » |
|
Zapisałam..  będę szukać tego kriopteris ,faktycznie wygląda ciekawie . Funkie jakie masz okazałe jeszcze  Dziurawiec to przycinać trzeba na wiosne czy kiedy.... czy nie ?
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #49 : Grudzień 09, 2008, 10:12:53 » |
|
Dziurawiec przycina się mocno w marcu. Kariopteris (barbuła) na zdjęciu nie wygląda najlepiej. Nie wiem dlaczego wiatr złamał mu jedną gałąź (jest w zacisznym miejscu) i przez to jest nieco krzywy. Jak się przytnie to jest piękna kula. Uwaga! Trzeba okrywać na zimę  . Mam 5 rodzajów funkii. Jak znajdę zdjęcia to wstawię. Spojrzałam teraz na te zdjęcia - bardzo się jakość zepsuła. Jabłek prawie nie widać, a w pełnej wielkości są takie, że tylko chrupać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzes
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #50 : Grudzień 09, 2008, 18:08:59 » |
|
No piękniutko u Ciebie-tak wiosennie  -ja też muszę wiosną poszukać ten kariopteris  no i dziurawiec cudo 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Grzes
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #51 : Grudzień 09, 2008, 18:46:09 » |
|
Halko zmniejszania zdjęc musisz dokonywać w programie graficznym bo inaczej jak zostawisz to fotosikowi lub skryptowi forum to będzie tak własnie.
Zaopatrz się choćby w darmowy Photofiltre
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #53 : Grudzień 11, 2008, 12:15:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #54 : Grudzień 11, 2008, 12:19:00 » |
|
Jeszcze opuściłam moje ulubione, ale najzwyklejsze różowe:  Mam jeszcze inne, ale niestety zgapiłam się i nie zrobiłam zdjęć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #55 : Grudzień 11, 2008, 12:33:58 » |
|
Oj, widziałam te dalie już we wróbelkach i spodobały mi się straszliwie  Do mojego ogródka, niestety, nadają się tylko karzełki, a szkoda - w rozmiarze XL jest tyle pięknych odmian... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #56 : Grudzień 11, 2008, 12:42:06 » |
|
Te dwie dolne są małe. Krzaczki najwyżej 80cm. Zwłaszcza te żółte są efektowne (zdjęcie nie zostało zrobione w najlepszym momencie). Kupiłam je w markecie bez przekonania, że coś wyrośnie. I udało się... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #57 : Grudzień 11, 2008, 12:44:28 » |
|
Kochana, 80cm to dla mnie za dużo  Ja mam naprawdę maleńki ogródek  Mam kilka dalii przed domem, w donicach - ale to są odmiany dorastające do 40-50cm, i to jest absolutne maksimum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #58 : Grudzień 11, 2008, 12:50:30 » |
|
Jagno, to rzeczywiście możesz dawać tylko maleństwa. Ważne jednak, że chociaż taki maleńki ogródek masz. Teraz zamiast dalii różowych przyleciał do ogródka ptaszek. Nie mogę zmienić bo pod tą nazwą jest również w tamtym wątku. Niech zostanie... A teraz dalia: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #59 : Grudzień 11, 2008, 14:32:12 » |
|
Halko, masz cudowny ogród, jest tak jak piszesz - królestwo  Okopuję się u Ciebie (wirtualnie rzecz jasna) i spędzam zimę pośród kwiecia i kolorów 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|