Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« : Listopad 17, 2008, 00:55:13 » |
|
Po powitaniach i wstępnym przedstawieniu pragnę pokazać więcej fragmentów mojego ogródka. Poza kilkoma krzakami posadzonymi wcześniej był zakładany 4,5 roku temu. fragment z robinią baby róże  stawek kolkwicja z perukowcem  i kilka kwiatuszków piwonia  lilie  azalia  wyszło dość różowo, ale zapewniam, że nie tylko.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 22:13:03 wysłane przez tellerka »
|
|
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2008, 00:58:54 » |
|
Oooo, jak kolorowo się zrobiło  . Bo u nas to tylko chryzantemy i chryzantemy. A i to muszę przyznać resztki  . Bardzo ładny masz ogród 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2008, 08:09:33 » |
|
Łaaaał! Tak przykucnąć na tym trawniczku na chwilkę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2008, 18:24:12 » |
|
W ogrodzie nie jest jeszcze smutno. Rzeczywiście królują złacienie, ale one też są wesołe i piękne. Oprócz tego z bylin kwitnie jeszcze (powiedzmy kończy kwitnąć) tojad. Do tego pełno rudbekii samosiejek (bardzo je lubię), a wczoraj z żalem wyrwałam kwitnącą werbenę (musiałam uporządkować rabatkę, a mrozy i tak by ją zniszczyły w ciągu kilku dni). Przesyłam jeszcze kilka dzisiejszych fotek. Złocienie są piękne, zwłaszcza jak kwitną już kilka lat i wciąż tak samo pięknie.  liście zwiędnięte, a on ciągle piękny  ten bardzo zdobi zejście z tarasu do ogródka  ten w rzeczywistości jest wiśniowo-bordowy  ten w tym roku nie wygląda najlepiej, przedtem też był dużą kulą  ten jest bardzo wdzięczny i ładnie się rozrasta Jak widać jeszcze jeszcze jest radosny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2008, 21:07:11 » |
|
Ale pięknie u ciebie....tyle jeszcze kwitnących. Widać piękny masz ogródek.Różanecznik taki duży. Stawek bardzo mi się spodobał. Czy te chryzantemy to nowe nabytki?...czy tak ci kwitną co roku?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 22, 2008, 02:25:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 22, 2008, 08:10:50 » |
|
Halko..o te chryzantemy dlatego zadałam ci to pytanie bo aż nie mogłam wyjść z podziwu że tak pięknie ci rosną.Gratuluje. Moje co kupię to wymarzną. Jedne jedyne co rosną ale jakoś licho..gdzie tam do twoich. Rododendrony i azalie to jedna rodzina......ale masz piękne. Kolorki super. To ostatnie zdjęcie przypomniało mi moją kicię której już nie mam. Wypisz wymaluj taka sama.  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ktoś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 22, 2008, 08:57:44 » |
|
Rododendrony prześliczne , a i wszystko inne również zadbane i wypieszczone .Miło popatrzeć na te cudne widoki , tym bardziej ,że u nas za oknem zima w pełni. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Danuta
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 23, 2008, 16:59:48 » |
|
Pod rododendronem leży nasz kocurek, półdziki. Jak mieszkaliśmy na osiedlu przychodził często na loggię i podkarmialiśmy go. Jak się wyprowadziliśmy był bardzo samotny więc zabraliśmy go do nas. Mieszka w ogrodzie i garażu. Jest doskonałym łowcą. Lubi być głaskany, ale na ręce nie da się zabierać. Teraz ma raj na ziemi. Jeśli chodzi ogródek, to każdą wolną chwilę w nim spędzam (nie mam ich niestety zbyt wiele). Pracując w ogrodzie odpoczywam od siedzenia przy komputerze, na chwastach wyładowuję stresy. Każde 15 min jest cenne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 23, 2008, 20:06:02 » |
|
Piękne rododendrony, podoba mi się też ta ostatnia chryzantema. Piękna kolekcja ogrodowa, trzymaj tak dalej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 23, 2008, 22:01:51 » |
|
Też miałam takiego kocurka w domu..17 lat.Ja także uwielbiam lato i pracę w ogrodzie...zwłaszcza przy kwiatkach. Teraz niestety, zima..działeczka się skończyła i każdą wolną chwilę smyk do kompa.No ale miejmy nadzieję że zima szybko przeleci. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 24, 2008, 18:03:46 » |
|
Zeniu, Przyznam się, że nawet w zimie, jak tylko mogę się oderwać od pracy, wyskakuję do ogródka. Jak tylko nie ma mrozu to robię co się tylko da. Wyskubuję chwasty, poprawiam obrzeża, ścieżki, porządkuję teren przed i obok ogródka. Na to zawsze brakuje czasu, a mam do uporządkowania duży plac z posadzonymi przeze mnie drzewkami i krzakami oraz działkę przyjaciela na której jest jeszcze gąszcz i chwasty przechodzą do mnie. Usiłuję chociaż 1,5m uporządkować, posadzić drzewka i krzewy, by od tej strony też było ładnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 24, 2008, 18:14:52 » |
|
Pięknie i kolorowo! Oczko wodne urocze!  Mi azalii nigdy nie udało się utrzymać, a Twoja kwitnie pięknie! Miło powspominać, bo do wiosny jeszcze trochę zostało... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 24, 2008, 19:49:10 » |
|
To ja Halko za dziewczynami powzdycham do tych kwitnień i kolorów  , których teraz w naturze jak na lekarstwo. A rododendrony masz śliczne, zachwycił mnie zwłaszcza ten bladożółty 
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 24, 2008, 20:23:15 » |
|
Cóż, teraz trzeba się zadowalać zdjęciami i kwiatkami domowymi. Mnie co prawda jeszcze nadal pięknie kwitnie ten kulisty, żółty złocień (zdjęcie wyżej), ale dzisiaj już pewnie zmarznie, bo ma być -6st. Przedstawiam jeszcze jednen rododendron. To stare zdjęcie, ale w tym roku nie zrobilam.  oraz dwa domowe kwiatki (zrobione dzisiaj), które muszą nas teraz zadowolić  Ta róża chińska potrafi mieć po trzy takie kwiaty, każdy w innym kolorze: od bieli do różu. Ma teraz kilka pączków, może się uda sfotografować. Azalia trochę wymęczona, bo była w ogródku i podczas mojej nieobecności pominęli ją przy podlewaniu aleteraz zaczyna odrabiać zaległości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 24, 2008, 21:55:29 » |
|
Zeniu, daję jeszcze specjalnie dla ciebie inną azalię (ogródkową)  też piękna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 24, 2008, 23:23:22 » |
|
Dzięki ci Halko.Już dawno tak pięknych nie widziałam. Sam kwiat...liści prawie nie widać. Oj chyba dokupię na wiosnę.Tylko czy moje takie będą?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 24, 2008, 23:28:29 » |
|
Halko, czy ta biała azalia to Twoja? Czy to przypadkiem nie jest Persil? I gdzie się taką zdobywa? Jest po prostu przecudna, a ja choruję na białą azalię...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 25, 2008, 00:33:47 » |
|
Oczywiście, że moja. To "Persil". Mogę spróbować zrobić odkład. Może się uda  . Obiecuję Jagno, że wtedy dostaniesz. A zwróciłaś uwagę na wcześniej wstawioną Il Tasso - to też cudo? Zdjęcie tego nie oddaje, ale kwiaty są prześliczne w kolorze różowo-łososiowym (na zdjęciu za różowe). Wstawiam jeszcze zbliżenie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 25, 2008, 13:20:23 » |
|
Jagno, wprowadziłabym Cię w błąd. Wczoraj potwierdziłam , że to "Persil" gdyż sama kiedyś byłam przekonana, że to ona. Znalazłam jednak dziś zawieszkę i poprawiam się: to Azalea "Schneegold". Prawie wszystkie rośliny mam zastawione i opisane w tabelce roślin, a tej jak na złość nie opisałam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 25, 2008, 13:40:54 » |
|
Halko,zwał, jak zwał - azalia jest równie śliczna  Może być i Schneegold  Ta różowa też jest piękna, ale mnie najbardziej podoba się biała. Trzymam dla takiej miejsce w swoim ogródku - mam nadzieję, że kiedyś uda mi się ją dopaść. A tak swoją drogą... Szalenie miło jest oglądać takie piękne, kwitnące rośliny o tej porze roku... A powiedz mi jeszcze... Wstawiłaś zdjęcie rododendrona z żółto-zielonymi kwiatkami. Co to jest za odmiana? Mój Shamrock jakby kwitnie podobnie, ale jest zdecydowanie mniejszy - w sensie, że to karłowata odmiana. Twój nie wygląda na takiego malucha, chyba, że to kwestia ujęcia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 25, 2008, 16:27:22 » |
|
Jagno, To Rhododendron "Goldbukett". Jest niewielki. Posyłam inne ujęcie. Jest ubiegłoroczne, ale mocno nie urósł. Troszkę pomarnowały się jak była ta mroźna zima. Teraz nadrabiają straty.  Teraz to największa przyjemność oglądać zdjęcia. W sezonie podziwia się je na żywo. Wciągnęło mnie to forum, bo tu wszyscy są zainteresowani roślinami. Większość osób jak do mnie wpadają to owszem podziwiają, ale nie czują tego. Poza tym można teraz więcej czasu poświęcić korespondencji, bo nie ma pracy w ogródku ( w zawodowej mam też teraz chwilę wytchnienia). Muszę jeszcze wejść do roślin domowych. I jeszcze coś pośredniego pomiędzy domowymi i ogrodowymi: moja tarasowa fuksja (wyhodowałam już ich kilka) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 25, 2008, 17:19:30 » |
|
Coraz bardziej mi się u Ciebie podoba  Fuksje to moja wielka miłość - mam ich ponad 30 odmian. Nie takie olbrzymia, jak Twoja, ale bardzo różnorodne. Niestety, w tym roku miałam bardzo zajęte lato, i fuksje - jak zresztą i cały ogród - troszkę zaniedbałam  Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie zechcą wrócić do formy. A tak w ogóle cieszę się bardzo, że podoba Ci się na Forum  Czekamy na Ciebie w domowych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 25, 2008, 18:02:21 » |
|
Ja mam zaledwie 4 gatunki, ale ta ze zdjęcia jest tak wspaniała, że ciągle rozmnażam. Wstawiłaś gdzieś na forum zdjęcia swoich?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 25, 2008, 18:51:00 » |
|
Trochę jest w moich ogródkowych wątkach, i to bardziej zeszłorocznych, bo w tym roku mój ogródek na forum od czerwca leżał odłogiem  Część jest w mojej ogródkowej kolekcji, ale też nie wszystkie. A ze wspaniałością Twojej fuksji nie będę dyskutować - jest powalająca. Bije na głowę wszystkie znane mi fuksje na forum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 25, 2008, 19:44:43 » |
|
Nie przesadzaj. Może wielkość jest imponująca, ale kwiaty innych są przepiękne (przeglądałam wątek - fuksje). Znam ból łączący się z zaniedbaniem ogródka. W ubiegłym roku to przeżywałam  . W tym sezonie było lepiej i ogród też inaczej wyglądał  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 28, 2008, 17:20:52 » |
|
Piękne azalie, rododendrony. Miło tak prawie zimą oglądać Twoje ogródkowe i nie tylko cudeńka. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 29, 2008, 13:12:34 » |
|
Piękne kwiaty masz w ogródku.Bardzo podoba mi się azalia z białymi kwiatkami,które mają czerwone obwódki.To jest azalia doniczkowa? Fuksja poza konkurencją 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
|