|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 13, 2008, 22:10:26 » |
|
Pokazywać takie zdjęcia przed snem  nie będę mogła zasnąć  Od jak dawna ją masz,że tak pięknie Ci rośnie i obficie kwitnie? Gratuluję ślicznego okazu! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 13, 2008, 22:23:05 » |
|
Witaj guru  . Gratuluję takiego kwitnącego cuda  . Zdradź nam, co zrobić żeby się doczekać takiego kwitnienia  . Większości z nas się to nie udaje  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 13, 2008, 22:28:00 » |
|
Hoję nabyłam wiosną i od razu ja przesadziłam do duuużo większej doniczki (biedaczka nie mogła w żadnej równowagi utrzymać). Podlewam regularnie, raczej nie przesuszam (!) ale też nie zalewam. Poza tym ma dobry drenaż z keramzytu. Stoi cały czas na południowym trochę przycienionym oknie (wysunięty balkon sąsiada z góry), zasilam biohumusem. I tyle...
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 13, 2008, 22:39:05 » |
|
No i wszystko już wiemy,ale pokażesz jeszcze cuda które tak pięknie chwaliła Monika ?
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 13, 2008, 22:43:58 » |
|
Wstyd mi, bo tylko calycina mnie nie zawodzi. Calycina - poczciwina kwitła non stop po porzesadzeniu, ale zawsze miala tylko jeden baldaszek. Z końcem wakacji zrobiła przerwę i teraz ją obsypało Raz zakwiła mi tylko compacta, ale to były moje początki przygody z hojami i ... nie zrobiłam zdjatek  No i australis też mi kwitła...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 13, 2008, 22:50:11 » |
|
Szulbe, koniecznie pokaż WSZYSTKIE kwiatki i nie bądź zła na Monikę, nie chciała zrobić Ci przykrości, ale to już chyba sama wiesz po przeczytaniu tak miłych słów pod adresem swojego kwiatka. No i ja się dołączam do gratulacji! Piękna hoja, a jaka wielka!  Powiedz jeszcze, jak duża była, kiedy ją kupiłaś?
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 13, 2008, 22:52:23 » |
|
Dziękuje za gratulacje w imieniu moje hojki  No przecież się nie gniewam, wiem, że to wszystko w dobrej wierze. Jak ją nabyłam była juz dorosła, bo zaraz zakwitła, ale na wysokośc może z połowę, a na objętość z jedną czwartą  A kwiatków mam sporo i ich zdjęć tez trochę, ale nie wszystkie to hoje. Hoi mam koło trzydziestki, jednak w wiekszości to przedszkolaczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 13, 2008, 22:55:58 » |
|
Wstawiaj fotki i się nie migaj!  I od razu mów, co masz duże i do podziału, sądzę, że znajdziesz kilkoro chętnych na tak magiczne roślinki. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 13, 2008, 22:56:01 » |
|
My obejrzymy wszystko,listki,łodyżki,doniczki i inne roślinki
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 13, 2008, 22:57:19 » |
|
Jestem nowicjuszką i nie do końca wiem, gdzie moge to zrobić... ...tzn. wstawić zdjęcia wszystkich kwiatków: hoi i niehoi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 13, 2008, 23:00:24 » |
|
Hura, a nie mówiłam  )) cudownie, że jesteś z nami  hura!!!! 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopad 13, 2008, 23:00:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 13, 2008, 23:02:34 » |
|
Dzięki, jutro tak zrobię bo bardzo chce się pochwalić... żeby nie przynieśc wstydu Monice 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopad 13, 2008, 23:06:59 » |
|
To pokaż choć kilka już dziś 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 14, 2008, 07:48:34 » |
|
I ja się przyłączam do achów i ochów nad calyciną. Naprawdę wspaniały okaz. Tym bardziej godny podziwu, że - jak piszą posiadaczki większych egzemplarzy - bywa kapryśna i nie zawsze chce rozkwitnąć. Twoja jest tu wyjątkiem  A na zdjęcia pozostałych już czekam  No i witam kolejną hojomaniaczkę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #45 : Listopad 14, 2008, 12:42:26 » |
|
 Nie otwierają mi się zdjęcia szulbe . Mogę tylko popodziwiać to co "wkleiła" Monika , a to jest cuuuuudddooooo  . Dawaj  tu pełną sesję zdjęciową boś my na głodzie , strasznym głodzie  .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #46 : Listopad 14, 2008, 12:55:18 » |
|
A szulbe juz zrobila swój wątek ze zdjęciami??? Gdzie on??/ Gdzie???/
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #47 : Listopad 14, 2008, 12:59:07 » |
|
W wątkach forumowiczów 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #48 : Listopad 16, 2008, 19:00:27 » |
|
Ha. Łażę po Allegro - i właśnie widzę, że janczarn wystawił(-a?) calicynę z identycznymi młodymi listkami, jak te u mojej  . Może to faktycznie normalne....  Ale dziwne jednak 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #49 : Listopad 16, 2008, 19:20:25 » |
|
Krystal, ja oglądałam Twoje zdjątka calyciny i niczego niepokojącego tam nie widzę. Moja cały "czubek" ma taki, a w chwili obecnej jest on najgęściej pokryty kwieciem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #50 : Listopad 17, 2008, 17:43:06 » |
|
Beatko, no to mi kamień ostatecznie z serca zdjęłaś  Dzięki. Pierwszy raz widzę takie cudaczne listki, i jedyne skojarzenie miałam takie : przyschnięte...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #51 : Listopad 17, 2008, 17:44:55 » |
|
Beatko, no to mi kamień ostatecznie z serca zdjęłaś  Dzięki. Pierwszy raz widzę takie cudaczne listki, i jedyne skojarzenie miałam takie : przyschnięte... Widzisz a nie mówiłam  ciesze sie bo moja dokładnie ma tak samo 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #52 : Listopad 17, 2008, 18:06:46 » |
|
Krystal bądź spokojna mam dwie  Monisiu- po co wspomniałaś,że  2? Ciii.......Pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 17, 2008, 19:35:33 » |
|
Tesiu służę Tobie wiosną  sadzoneczką  ...dopiero wtedy kwitnienia Calyciny pooglądamy ....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopad 22, 2008, 15:49:50 » |
|
Na czym najlepiej poprowadzić calycinę? Musiałam ją przeprowadzić do nieco większej doniczki i zrobić coś z ciągle wyginającym się na wszystkie strony prawie 1,5-metrowym pędem. zdecydowałam się na długą drabinkę, a nie pałąk i teraz się zastanawiam, czy tamto nie byłoby lepsze?  Przy okazji skorzystałam z podpowiedzi Szulbe i podsypałam jej trochę nawozu... naturalnego  Ciekawam efektów.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #55 : Listopad 22, 2008, 18:03:34 » |
|
Zobaczysz Agar, jak Ci śmignie na wiosnę i sypnie kwieciem  Niby w mądrych źródłach piszą, że calycina nie cierpi przyginania pędów, ale u mnie są powyginynane i nie zauważyłam, żeby na nich zasuszała liście. Gdyby ich nie wyginać, to z pewnością rosłyby już u sąsiada z dziesiątego piętra 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 22, 2008, 18:09:58 » |
|
To chyba dotyczy pojedynczych egzemplarzy - ja to mam przy hoi archiboldiana która jak pisałam zasusza każdy przygięty pęd a moja koleżanka może swoją wyginać we wszystkie strony i jest wszystko OK, nie wiem czym to może być spowodowane ale tak się zdarza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopad 22, 2008, 20:44:38 » |
|
Tylko teraz mam kolejną zgryzotę. Moja siostra - ogrodniczka stwierdziła, że nawóz bezpośrednio pod korzenie może spalić roślinę. Że powinnam była odizolować go od korzeni warstwą ziemi. Kurczę, co zrobić?  Może wyjąć z doniczki i rzeczywiście przesypać ziemią? Nie chciałabym jej stracić  Niby dużo go nie wsypałam, ale teraz mnie to gniecie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopad 22, 2008, 21:20:53 » |
|
Agar "pod korzeń" nie znaczy, że między korzenie. Pisałam w "moim" wątku, że to bardzo silny nawóz. I rzeczywiście trzeba przesypać go ziemią. Przepraszam, że nie wyraziłam sie dość precyzyjnie i przez to naraziłam Twoją pupilkę na dodatkowy stres, a Ciebie na dodatkową pracę. Ja też doradzałabym ponowne sadzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #59 : Listopad 23, 2008, 12:55:09 » |
|
Dzięki, Beatko. Będę musiała zmienić ułożenie warstw. Nie jest między korzeniami, ale i tak trochę izolacji się przyda.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|