Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 13:02:27
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ostróżka  (Przeczytany 633 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
agsen
Nowicjusz
*

woj. śląskie, strefa 6b

« : Listopad 11, 2008, 14:11:59 »

Wiosną wysiałam ostróżki. Trochę to trwało ale w końcu wzeszły. No a teraz zakwitły Shocked. Wiem, że powinnam je okryć na zimę, ale jestem zaskoczona takimi późnymi kwiatami. Czy to będzie miało wpływ na to jak przetrwają zimę? Podzielcie się, proszę, wrażeniami z uprawy ostróżek.

Głupiec się spieszy, człowiek inteligentny czeka, mędrzec idzie do ogrodu.
Rabindranath Tagore
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Listopad 12, 2008, 07:41:47 »

Ja swoją..bo mam tylko niebieską...kupiłam sadzonkę. Pięknie się rozrosła..ma już kilka lat. Nie okrywam..choć nie zaszkodzi. Zawsze wiosną wypuszcza od korzenia. Jest bezproblemowa..rośnie w pełnym słońcu. Chciała bym pozyskać inne kolory i też planuję tak jak ty wysiać wiosną. Tylko z tym sianiem..mnie coś nie wychodzi. A to że ci teraz kwitnie nie powinno mieć znaczenia do przezimowania. Młode sadzonki pozyskane przez ciebie..póżniej zakwitły. Na wszelki wypadek okryj. Very Happy

Ingrid
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 12, 2008, 15:24:57 »

Tak jak Zenia napisała - młode można okryć  , w następnych latach sobie doskonale poradzą bez otulania   Very Happy.

Po pierwszym wiosennym kwitnieniu ostróżki należy krótko przyciąć - zakwitną wtedy jeszcze raz jesienią . To cudowne kwiaty i tak niewymagające  Very Happy

pozdrawiam Ingrid
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: