mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 11, 2008, 15:58:26 » |
|
Tuberozo, ależ ja mam również inne gatunki  , nie tylko hoje  . Jednak to mały procent  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 11, 2008, 16:15:13 » |
|
uff to dobrze, jestem spokojna  no tak pamiętam Twoją hatiorę  idę do Twego wątku, sobie poprzypominać 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 11, 2008, 16:27:27 » |
|
Tuberozo, o tym samym pomyślałam  Ładne liście, piękna, chcę ją! A... to jednak nie hoja? No to nie chcę 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 11, 2008, 17:24:46 » |
|
Nie wiadomo Kubulinko, Shirley jednak ją sprzedaje jako hoję tylko opisywał że jeszcze mu nie kwitła  Na bluszcza nie wygląda, na dischidie chyba też nie - ale tu się nie upieram bo sama uprawiałam jedną cudną "hoję" która w końcu okazała się po kwiatkach dischidią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 11, 2008, 18:05:18 » |
|
Ależ ja wiem, tylko mnie zdziwiła postawa mery - podoba mi się, ale tylko jeśli to hoja - przynajmniej tak to zabrzmiało. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 11, 2008, 18:59:15 » |
|
Ależ ja wiem, tylko mnie zdziwiła postawa mery - podoba mi się, ale tylko jeśli to hoja - przynajmniej tak to zabrzmiało.  To już jest nadinterpretacja  . Jeśli roślina podoba mi się, to bez wzgledu na to czy jest hoją czy nie chce ją mieć. Hoje nie są moimi jedynymi lokatorami  . A moje słowa: Byle to tylko hoja była... wynikały raczej z troski o samopoczucie jej właścicielki. Jeśli ja kupowała jako hoję, w dodatku za jakąś większą kasę ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 11, 2008, 19:09:17 » |
|
Rany, ale śliczna! Ale wiecie co? Ja już mam takie stadium hojoby, że jakby to nie hoja była to bym jej nie chciała... 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 11, 2008, 20:38:55 » |
|
A ja po tej historii z hoją - pisonią mam taką chęć nowych odmian, że ledwo się powstrzymuję od zalicytowania dykiae na allegro. Zresztą nie tylko jej. Ta akurat jest droga, a ja mam inne ogromne wydatki w tym miesiącu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 11, 2008, 20:44:32 » |
|
Kiczulko my wszystkie chyba jesteśmy na głodzie  ...jak tu do wiosny doczekać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 11, 2008, 20:53:45 » |
|
Cieszę się, że mam współtowarzyszy w niedoli 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 11, 2008, 20:58:55 » |
|
No to Wy sobie podyskutujcie o nazwie  , a ja zapytam: Krysiu skąd Twoja znajoma wytrzasnęła takie cudo  ? Mery, moja znajoma kupiła ją kiedyś na Ebayu, gdzie była opisana jako "hoya Ets 10". I do dziś się zastanawiała, co właściwie kupiła  To na zdjęciu - to jest ponad pięcioletnia roślina, ma baaardzo wolny wzrost - no, ale urzekająca jest, nie?  Nawet, jeśli to ostatecznie nie hoja  Probetko - bardzo Ci dziękuję za informację, zaraz pójdę przejrzeć Shirleya (no, jego hoje  ) - tylko wiem, że on tam ma mało zdjęć, ciekawe, czy ta będzie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopad 11, 2008, 23:23:18 » |
|
Mery, ależ nie miałam nic złego na myśli tylko tak to zabrzmiało.  Mam nadzieję, że rozumiesz. 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 12, 2008, 14:11:51 » |
|
Mery, ależ nie miałam nic złego na myśli tylko tak to zabrzmiało.  Mam nadzieję, że rozumiesz.  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopad 19, 2008, 22:39:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 19, 2008, 22:55:25 » |
|
A na nr 1 nie chciałaby się wymienić?  To chyba Caudata. Nr 4 to Calycina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #45 : Listopad 19, 2008, 23:48:30 » |
|
A 3 to może publicalyx?
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #46 : Listopad 20, 2008, 13:44:00 » |
|
Moje typy: 1. Caudata 2. Nummularoides 3. Jakiś klon publicalyx lub carnosa  4. Calycina 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #47 : Listopad 20, 2008, 14:01:26 » |
|
A na nr 1 nie chciałaby się wymienić?  To chyba Caudata. To ja się wcale nie znam. Dla mnie nr 1 to 2 % życia ma ledwie? Chyba,że ona tak ma  . Przemo zaś chciałby się wymienić nawet? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #48 : Listopad 20, 2008, 14:05:49 » |
|
Ano chciałbym bo jest na mojej liście tzw. pożądania. Na zdjęciach wygląda na dużą roślinę. Tylko oczywista nie na duże rośliny tylko na szczepki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #49 : Listopad 20, 2008, 15:48:08 » |
|
Teśka, caudata tak ma  Z przyrodzenia ma zdechły kolor, a dodatkowo od słońca czerwienieją jej liście, więc wygląda, jakby nieco schła  To, że listki się marszczę na brzegach, to też u niej normalne  A w ogóle to ona jest bardzo-bardzo piękna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #50 : Listopad 20, 2008, 16:17:10 » |
|
Teśka, caudata tak ma  A w ogóle to ona jest bardzo-bardzo piękna  No myślę:),że piękna, skoro Przemo tak ją pożąda  . Przecież wiadomo,że czasami coś jest tak brzydkie,że aż piękne  . No i to słownictwo Wasze: Jagna o przyrodzeniu? Przemo, o pożądaniu? A chodzi tylko o hoję o tajemniczej acz niezwyklej urodzie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #51 : Listopad 20, 2008, 18:03:30 » |
|
No i to słownictwo Wasze: Jagna o przyrodzeniu? Przemo, o pożądaniu? A chodzi tylko o hoję o tajemniczej acz niezwyklej urodzie  . [/quote]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #52 : Listopad 20, 2008, 18:30:19 » |
|
Sorry nie dokończyłam..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 20, 2008, 18:32:03 » |
|
No właśnie a Limba jeszcze nie dokończyła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 20, 2008, 22:12:37 » |
|
Dzięki za pomoc w identyfikacji w imieniu koleżanki.
Przemo, nie o tej pierwszej nic mi nie pisała, jedynie o kerri i calycinie. Ma też doniczkę curtisii do wymiany i poszukuje hasseltii.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopad 20, 2008, 22:14:58 » |
|
Doniczki curtisii nie chce czasem sprzedać?
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopad 20, 2008, 22:40:03 » |
|
Myślę, że mogę ciachnąć hasseltii. Jakby chciała caudatę to byłoby miło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #59 : Listopad 20, 2008, 22:42:14 » |
|
O curtisii to się z kubulinką chetnie pobiję  albo podzielę... Padła mi niestety  Jakaś lacunoska z małych... albo tricolorka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|