maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« : Listopad 08, 2008, 20:02:56 » |
|
Poprzednia część tego wątku znajduje się pod adresem : http://www.floraforum.pl/index.php/topic,8649.msg208451.html#msg208451Mogę, oczywiście  Zapłaciłam 42zł. Tę wodę co sie wylewała z doniczki dostałam gratis  No, chyba, ze zapobiegliwie wliczyli ją w cenę  No jeszcze jest drut w zestawie - jakoś nie wygląda na to, zeby fungii cierpiała z jego powodu, ale tak coś mi sie przez skórę zdaje, że dla rośliny zdrowiej byłoby zastąpić ją bambusem albo wikliną. Mam rację? Tuberozo; Twoja pubicalyx jest przepiękna!!! Moja na razie wygląda tak:  Uwielbiam te długolistne odmiany  I plamkowe, i plamkowe też! Przemo, rozrośnie się na pewno, innej opcji nie bierzemy przecież pod uwagę! 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 08, 2008, 20:10:22 » |
|
Maga cudo kupiłaś, gratulacje. Fajnie jak przybywa hojomaniaków, Ty jesteś zarażona na całego  Fungii jeszcze nie mam. Gdyby tak do wiosny albo lata rozrosła się jeszcze bardziej... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2008, 20:31:17 » |
|
Drut zmień wiosną, bo zapewne przy rozplętywaniu trzeba będzie co nieco uciąć. Spryskałabym antygrzybem i zostawiła do wyschnięcia. Ja osobiście przesadzam w podłoże storczykowe, ale możesz ją zostawić. Gratuluję okazu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2008, 21:01:05 » |
|
Tellerko, dzięki za rady  A jakim antygrzybem ją opryskać? Nic takiego teraz akurat nie mam w domu, kurczę. Mogłabym opryskać dopiero w środę - tak może być?  EDIT: już wiem: Previcur. Porozglądam się za nim i kupię. Dzięki jeszcze raz! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2008, 23:28:54 » |
|
Ah...! Ależ boska jest!  I co? nadal taka chętna na oddanie mi sadzonek? 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2008, 23:35:36 » |
|
A chcesz Kubulinko ryzykować ukorzenianie w listopadzie?  No, wprawdzie dziewczyny pisały zdaje się, że ona się łatwo ukorzenia.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2008, 23:51:30 » |
|
Zawsze można włączyć kaloryfer i zrobić jej saunę... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2008, 13:07:33 » |
|
Popieram kubulinkę  . Mam teraz lepsze efekty w ukorzenianiu , niż we wrześniu (choć Fungii to była pierwsza sadzonka jaka się wtedy ukorzeniła), właśnie dzięki ciepełku z kaloryfera . Bardzo chętnie bym przyjęła jeszcze co nie co  np. za gracilis .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 10, 2008, 20:39:16 » |
|
Łorany boskie święte! Zostawiłam bę nieboraczkę w domu i ciągle o niej myślę. Na wywczasach zanabyłam Previcur i teraz mam debilowate pytanie: pryska się całość (liście też?) czy tylko tę część podziemną (ziemię)? Strasznie Was przepraszam za to supermądre pytanie, ale previcurem jeszcze nie działałam i teraz się boję, żeby tego mojego cudeńka nie popsuć. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 10, 2008, 20:41:17 » |
|
Maga ziemię się podlewa, a całą rośline pryska trochę słabszym roztworem  . Biorąc pod uwagę to, że roslina jest bardzo przelana nie podlewaj tylko zrób oprysk  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 11, 2008, 08:46:46 » |
|
Hoja sp-74 chyba... nie wiem czy nie pomyliłam numeru, miał ją shirley właśnie jako sp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 11, 2008, 11:35:15 » |
|
Rany boskie, jaka cudna  . Co to jest - skrzyżowanie incurvuli z parasiticą ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 11, 2008, 11:39:26 » |
|
No cudna, nie da się ukryć  Ale jak sp. , to chyba osobny gatunek, nie krzyżówka? Na zakończenie pozwolę sobie jeszcze raz stwierdzić, że cudna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 11, 2008, 11:50:38 » |
|
Ale jak sp. , to chyba osobny gatunek, nie krzyżówka?
Rozwiń to trochę, co ? Bo wkurza mnie, że nie do końca kumam zjawisko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 11, 2008, 11:55:02 » |
|
Za pierwszym razem jak tu weszłam nie widziałam zdjęcia - teraz mnie zatkało - cudo 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 11, 2008, 12:00:49 » |
|
Niom, to rozwijam  Na mój rozumek to jest tak, że sp. pochodzi od słówka "species", czyli gatunek. Czyli coś, co sobie naturalnie występuje w przyrodzie. Krzyżówki są oznaczane cv. - "cultivar". Bardziej rozwijać nie będę, bo jeszcze bardziej zagmatwam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 11, 2008, 12:07:01 » |
|
No cóż, zasłużyłam sobie na to ostatnie zdanie  . Jak na osobę, która daje radę posłużyć się angielskim (nie mylić ze znajomością języka  ), to pytanie było wybitne  . Ale i tak dzięki  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 11, 2008, 12:11:24 » |
|
Jey, ty sobie na nic nie zasłużyłaś, ostatnie zdanie dotyczyło moich umiejętności przekazywania informacji  Wiesz, dla mnie to są dwie różne rzeczy - rozumieć coś na własny użytek, a wytłumaczyć to przystępnie i jasno 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 11, 2008, 12:14:39 » |
|
Nie musisz mnie pocieszać  . Znam słowo "species" i "cultivar", tyle tylko, że kuleczki mi się nie zderzyły  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 11, 2008, 12:19:59 » |
|
Ej, bo to jeszcze nie tak... Wiesz, ja rozumiem to tak, że trochę czasu trwa, zanim znaleziona gdzieś-tam hoja zostanie bądź przypisana do jakiegoś już opisanego gatunku, bądź uznana za gatunek osobny. I do czasu ostatecznego określenia, co ona za jedna, dostaje określenie sp.-cośtam. Czasem jest to numerek, czasem wskazanie miejsca, gdzie hoję znaleziono, i numerek do tego... Nie wiem, możliwe, że takie sp.-xx niektórym hojom zostaje na forever-wieki-wieków-amen, ale na dzień dzisiejszy mój stan rozumienia (nie mylić ze stanem wiedzy) jest taki, jak napisałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 11, 2008, 12:27:27 » |
|
Nie martwmy się - na koniec przyjdzie Probeta, której znajomość angielskiego do niczego nie jest potrzebna  , bo i tak wyprostuje nasze teorie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 11, 2008, 12:35:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 11, 2008, 12:45:14 » |
|
Hihihi... no dzięki za uznanie mojej niewiedzy  a swoją drogą Jagna to cudnie wyjaśniła - gdybym ja zaczęła to wyjaśniać to chyba by mi szare komórki się przegrzały 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 11, 2008, 12:47:46 » |
|
No to Wy sobie podyskutujcie o nazwie  , a ja zapytam: Krysiu skąd Twoja znajoma wytrzasnęła takie cudo  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 11, 2008, 12:49:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 11, 2008, 12:56:20 » |
|
Jagna jak się widzi taki okaz trudno zebrać myśli  , a o rozsądek trudno u mnie.... dałabym duże pieniadze za taką hoję  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 11, 2008, 15:24:14 » |
|
cudo-niecudo jest to hoja która jeszcze shirleyowi nie kwitła i tak do końca nie jest wiadomo czy to hoja  przynajmniej są to jego słowa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 11, 2008, 15:48:40 » |
|
Beata, nieważne, że niechętna do kwitnienia  . Ma tak piękne liście, że bez kwiatów jest śliczna  . Byle to tylko hoja była...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 11, 2008, 15:53:31 » |
|
Beata, nieważne, że niechętna do kwitnienia  . Ma tak piękne liście, że bez kwiatów jest śliczna  . Byle to tylko hoja była... mery czy inne kwiaty dla Ciebie nie istnieją ? tak z ciekawości, jeśli okaże się niehoją to byś jej nie chciała mimo że ładna?czy jednak chciała? .... bo jeśli tak, to to hojomaniactwo ciężka choroba  ... ja chyba nie mogę sie zarazić... bo musiałabym powyrzucać: fiołki, skrętniki, grubosze , skrzydłokwiaty, anturia itd itd....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|