Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 12:55:23
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Storczyki w Biedronce! cz.2  (Przeczytany 10951 razy)
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #30 : Grudzień 10, 2008, 06:55:31 »

Ja tam osobiście bardzo żałuję, że powypalałam dziurki w bokach doniczek. Korzenie mi przez nie powyłaziły. Przy przesadzaniu będę miała problem.
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #31 : Grudzień 10, 2008, 09:11:57 »

Potwierdzam , moje storczyki z Biedronki...najlepiej się mają, podlewam , wtedy , aż srebrne korzenie będą  Smile Smile

Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #32 : Grudzień 10, 2008, 12:20:25 »

W takim razie dziś ucinam łodygi i czekam jak odrosną nowe oraz będę go rzadziej podlewać - namaczać.  Dzięki wszystkim dziewczynom za pomoc Smile
Narine korzenie u góry doniczki dlatego tak wyglądają, bo ja go podlewałam a nie namaczałam. Wczoraj dokładnie oglądałam korzenie i i te w środku mają się dobrze. Ja jeszcze nigdy nie przesadzałam storczyków i szczerze mówiąc trochę mnie to przeraża :/ Na razie wstrzymam się z tym.

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #33 : Grudzień 10, 2008, 17:50:15 »

Buziaczku te zmiany od góry na korzeniach są od twardej wody, pod spodem ten sam korzeń może być zdrowy i spełniający swoją funkcję. Podlewanie możesz stosować i od góry i przez podsiąkanie tak jak pisały dziewczyny obserwując barwę korzeni. By kamień nie osadzał się na korzeniach możesz je zabezpieczyć obkładając wierzch doniczki i korzenie spagnum. Spagnum zatrzymuje wtedy kamień zabezpieczając korzenie przed zatykaniem i obumieraniem. Co jakieś pół, rok czasu spagnum należy wymienić co po namoczeniu go jest bardzo proste.

Narine
Aktywny
**

« Odpowiedz #34 : Grudzień 12, 2008, 22:55:37 »

Ja tam osobiście bardzo żałuję, że powypalałam dziurki w bokach doniczek. Korzenie mi przez nie powyłaziły. Przy przesadzaniu będę miała problem.

Wyrak, a to Ci się ciekawskie korzonki trafiły  Smile
A tak poważniej- wygląda na to, że zbyt duże dziurki porobiłaś.

Narine korzenie u góry doniczki dlatego tak wyglądają, bo ja go podlewałam a nie namaczałam.
Buziaczku - od samego podlewania z góry korzenie nie brązowieją. Niektórzy podlewają tylko w ten sposób. Z resztą nawet jeśli podlewasz tylko przez namaczanie, co jakiś czas wskazane jest przepłukanie storczyka z góry- aby usunąć resztki nawozu.
Jest zapewne tak jak już napisała Probeta i sbb28 - efekt twardej wody lub przenawożenia.
danam
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #35 : Styczeń 05, 2009, 06:07:46 »

Ja wypalam z boku doniczki nożem cienkie szczeliny, korzenie niewydostają sie na zewnątrz a powietrze dochodzi i podłoże szybciej przesycha.
Pozdrawiam
haw5
Aktywny
**

« Odpowiedz #36 : Styczeń 14, 2009, 23:34:58 »

Bardzo sprytnie,dziękuję za pomysł. Surprised

Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/

Krystyna
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #37 : Luty 12, 2009, 15:51:32 »

W Nomi w Zamościu przecenione do 15 zł falki. Przekwitają już, ale kolory rozpoznawalne. Zostały tylko białe i różowe, oczywiście zaadoptowałam dwa.
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #38 : Luty 12, 2009, 17:17:20 »

W tv reklamują tanie storczyki w Lidlu. Niestety ja mam za daleko do Lidla i nie opłaca mi się tam jechać, ale może któreś forumowiczki pofatygują się i pokażą co zdobyły Smile

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #39 : Luty 12, 2009, 17:19:04 »

OOO ciekawe czy w siedleckim Nomi też przecenili  Confused ostatnio były po 25 zł, też tylko białe i różowe,ale śliczne  Very Happy Jutro wybiorę się na przeszpiegi  Smile  Cool

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
Rena
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #40 : Luty 12, 2009, 17:30:17 »

no nie wiem czy te w lidlu sa takie tanie, 39.99 to dosc drogo jak dla mnie, ale moze po walentynkach przecenia?Very Happy skontroluje to w niedziele albo poniedzialek, o ile cos zostanie:D
pysia1986
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #41 : Luty 12, 2009, 17:36:11 »

One mają taka cene bo są razem z ceramiczna doniczką i jakąś ozdoba walentynkową...byłam zaskoczona ich ceną więc sprawdziłam

" jestem genialna ale do śmierci będe sie z tym ukrywała.."
Rena
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #42 : Luty 12, 2009, 17:45:46 »

to ja poproszę bez tej doniczki i ozdób walentynkowych, których i tak nie lubie, ale za to za 20 zl:P
pysia1986
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #43 : Luty 12, 2009, 18:26:46 »

He he a ja bym chciała by promocję tak na 9,99 zł zrobili  Laughing(marzenia ściętej głowy) Smile

Kaś
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #44 : Luty 12, 2009, 19:00:30 »

Słuchajcie, a jak to jest jak się kupuje takie storczyki po przecenie?
Zauważyłam, że rzadko są zaatakowane przez jakieś choroby. W 90% kosztują o połowę mniej bo przekwitły.
Powiedzcie, z doświadczenia, jak dużo czasu trzeba, by takiego storczyka przywrócić do porządnego stanu?
Jeszcze nigdy nie kupowałam takich przecenionych kwiatów, bo wydawało mi się że trudno je wskrzesić. Bo przecież całe swoje życie rosły w idealnych warunkach , no i teraz po kwitnieniu są osłabione. Dodatkowo przygarnięcie ich do domu, gdzie co by nie mówić warunki nie zawsze są w 100% super chyba nie najlepiej na nie wpływa...

A może się mylę?
Doradźcie proszę-kupować przecenione rośliny czy nie?

Kasia =)
pysia1986
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #45 : Luty 12, 2009, 19:04:52 »

Pewnie,że kupować!! cena przynajmniej o połowę niższa, a powtórnie zakwitną tak samo. No nie ukrywam,że czasem trzeba być bardzo cierpliwym by doczekać sie ponownego kwitnienia, ale uważam,że naprawdę warto, radość jaka sprawia ponowne zakwitnięcie kwiatuszka jest naprawdę ogromna Laughing

haw5
Aktywny
**

« Odpowiedz #46 : Luty 12, 2009, 19:47:13 »

Kupowałam przecenione falki na giełdzie ogrodniczej w cenie 8.00.
Miały nawet na dwóch łodygach w sumie 7 kwiatów.
Kwitną już tydzień u mnie. Very Happy
Tak ,że nawet  nie kupowałam w ciemno. Very Happy

Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/

Krystyna
violkah
Rezydent

« Odpowiedz #47 : Luty 12, 2009, 19:56:47 »

Ach szczęśliwi Ci co takie giełdy mają  Smile
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #48 : Luty 12, 2009, 20:44:44 »

Ach szczęśliwi Ci co takie giełdy mają  Smile
To prawda, ja muszę wydawać na storczyki 50zł i więcej, chyba, że znów będzie dostawa do Biedronki Smile

Rena
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #49 : Luty 12, 2009, 21:01:32 »

w sumie tak się zastanawiam czy któraś z Was może kupowała storczyki w ikea, mają bardzo ładne jak są po dostawie, no ale po czasie wiadomo jak obsluga sie nimi zajmie, próbował ktoś może targować się o przecene? hmm może warto byłoby spróbować...
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #50 : Luty 12, 2009, 21:03:22 »

Dziewczyny - nie chcę się wtrącać, ale spójrzcie jak brzmi tytuł wątku. Wink

Rena
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #51 : Luty 12, 2009, 21:05:22 »

to może zmienić go na aktualne przeceny storczyków, można by się informować nawzajem gdzie warto zajrzeć;)
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #52 : Luty 12, 2009, 21:06:27 »

Takie prośby proszę kierować do wyższej instancji - administratorów Wink

ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #53 : Luty 12, 2009, 21:11:21 »

W poprzedniej części też informowałyśmy się o przecenionych storczykach, stąd mam pierworodnego falka ( z Tesco). Myślę, że skoro to druga część i Szanowna Góra nie zwraca nam uwagi...
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #54 : Luty 12, 2009, 21:16:16 »

Ja się już nie odzywam Wink

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #55 : Luty 12, 2009, 21:17:01 »

w sumie tak się zastanawiam czy któraś z Was może kupowała storczyki w ikea,  

Owszem ja kupowałam w Ikea wielokrotnie i wszystkie były w bardzo dobrym stanie. Kupowałam po normalnej cenie 25 zł za sztukę. Jest naprawdę duży i ciekawy wybór.

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #56 : Luty 12, 2009, 22:32:04 »

Właściwie storczyki to chorują raczej z przelania, więc trochę przesuszenia w sklepie im nie zaszkodzi,jak zdrowe liście to korzystać i kupować taniej.

Lucyna    strefa 6b świętokrzyskie
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #57 : Luty 12, 2009, 23:06:15 »

w sumie tak się zastanawiam czy któraś z Was może kupowała storczyki w ikea, mają bardzo ładne jak są po dostawie, no ale po czasie wiadomo jak obsluga sie nimi zajmie
Miesiąc temu byłam w Ikei z nadzieją, że kupię ładnego i taniego storczyka. Niestety był bardzo mały wybór a kwiaty były przekwitnięte. Ogólnie te storczyki wyglądały źle, ale oczywiście nie przecenili ich:/ więc niestety storczykowe zakupy nie udały się. 

Rena
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #58 : Luty 12, 2009, 23:41:45 »

może nikt nie pyta o przeceny, a jakby zagadać może dało by rade... hmmm chyba w przyszłym tygodniu to sprawdzę;) generalnie w ikea mają ładne storczyki, ostatnio kupiłam ślicznego, jeszcze w bardzo dobrym stanie...
luelle
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #59 : Luty 13, 2009, 09:30:45 »

Pysiu zajrzyj do Obi. tam spełnia się marzenie "ściętej głowy". prawie. bo drożej jest o grosz Wink

w Ikei nigdy nie kupowałam. zwykle przechodząc tam mam ze sobą tyyyyyyyyle rzeczy, że brakuje ręki Smile
a co się tyczy większości wymienionych przez Was sklepów - byłam wczoraj i nic! tylko zabiedzone, przesuszone resztki innych roślinek..
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: