Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« : Listopad 06, 2008, 13:06:02 » |
|
Byłam właśnie w Tesco w poszukiwaniu storczyków ale ani widu ani słychu  Na stronie Tesco w ofertach też nic nie ma o storczykach  A taką miałam nadzieję,że cosik ładnego sobie "ustrzelę"  Biedronkę też przeszukałam, tylko był tzw. Lucky bamboo, a za tydzień ma być fikus po 5,99.
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2008, 14:46:29 » |
|
Przed chwilą dzwonił mój mąż z Tesco, że jest nowa dostawa storczyków i kolory podobno piekne - moja córka napaliła się na podobnego do Liodoro. Zobaczę jak wrócę z pracy czy sobie w końcu kupiła. Są po 29zł.
A czy to duże Tesco czy takie lokalne małe? żywieckie - niezbyt duże
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orion
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 06, 2008, 14:56:31 » |
|
( Na stronie Tesco w ofertach też nic nie ma o storczykach  A taką miałam nadzieję,że cosik ładnego sobie "ustrzelę"  Biedronkę też przeszukałam, tylko był tzw. Lucky bamboo, a za tydzień ma być fikus po 5,99. Oj Oltunia na stornie tesco, na zakładce z gazetkami, strona nr 16 fioletowy Phalaenopsis. Obok winogrona i ziemniaków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 06, 2008, 15:11:18 » |
|
Są, są w TESCO. Byłam, widziałam, przeważnie białe długaśne ale powiedziałabym takie sobie.
Być może w kolejnych dniach dołożą inne ciekawsze kolory.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2008, 15:20:34 » |
|
( Na stronie Tesco w ofertach też nic nie ma o storczykach  A taką miałam nadzieję,że cosik ładnego sobie "ustrzelę"  Biedronkę też przeszukałam, tylko był tzw. Lucky bamboo, a za tydzień ma być fikus po 5,99. Oj Oltunia na stornie tesco, na zakładce z gazetkami, strona nr 16 fioletowy Phalaenopsis. Obok winogrona i ziemniaków  Nie wiem Orion, może to ze mną jest coś nie tak albo w moim mieście są takie skromne sklepy Tesco,ponieważ na stronie sklepu gazetka ma tylko 4 strony, i z pewnością nie ma w niej storczyka. Przejdę się jeszcze później - może przywiozą...
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2008, 17:38:59 » |
|
Już wiem jak to jest. Na stronie Tesco wybierasz miejscowość i albo pojawia się gazetka z ofertą, która ma 4 strony i w niej nie ma storczyków (myślę, że w sklepie też nie będzie) albo ta "gruba" gazetka ze storczykami (i to oznacza, że w Twoim Tesco są storczyki) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 06, 2008, 23:19:57 » |
|
Dokładnie tak Kasiu!Na Mazowszu nie będzie storczyków w Tesco  ale jutro będę w Obi i Ikei więc pewnie coś "wyczeszę"  Od dłuższego czasu poluję na jakiegoś pięknego "ciapka". Orion w swojej kolekcji ma "ciapkowate" cuda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2008, 23:09:42 » |
|
To mój piątkowy zakup z Ikei  Upragniony  Niestety zdjęcie jest słabej jakości  wybaczcie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orion
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 09, 2008, 11:23:44 » |
|
Słabej jakości zdjęcie, ale jaki piękny Phalaenopsis co do zdjęc: storczyk wyszedł nieostry, bo za nim są żaluzje, które mają równe kształy i jest większy kontrast między żaluzją i tym co jest za żaluzją - więc aparat złapał ostrośc na żaluzje, - Można ustawic storczyka na tle ściany i zdjecie od razu będzie lepsze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 09, 2008, 15:31:41 » |
|
Dziękuję za porady  Po prostu spieszyłam się i tak wyszło cyk cyk i już  Orion Twoja kolekcja phalaenopsisów powaliła mnie na kolana! ale swoje zdanie jeszcze umieszczę w komentarzach w innym dziale
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mande
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 10, 2008, 12:06:39 » |
|
W Leroy Merlin pojawily sie storczyki w cenach od 18,90 do ok. 45 zl za sztuke, sama jeden taki zakupilam, jest piekny 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda
__________________________________________ uzależniona od storczyków
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 10, 2008, 14:25:40 » |
|
Te po 18,90 w LM w Łodzi były strasznie biedne. Ale za 29,90 zł można było wybrać ładne dwupędowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 10, 2008, 14:28:15 » |
|
W Tesco w Poznaniu za 19,99zł są śliczne - wszelkie kolorki 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
mande
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 10, 2008, 15:47:11 » |
|
Te po 18,90 w LM w Łodzi były strasznie biedne. Ale za 29,90 zł można było wybrać ładne dwupędowe.
Ja kupilam w warszawskiej Arkadii, wlasnie po 18,90, jest cudowny  szukam od soboty w sieci jego nazwy, ale bez skutku, chyba zrobie mu zdjecie i tu wstawie, moze ktos ma podobnego?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda
__________________________________________ uzależniona od storczyków
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 10, 2008, 16:53:02 » |
|
Kupiłam dzisiaj w Lidlu zdechlaczka za 10 zł ale to nie falek. Taki przelany. W sklepie wylałam wodę a i tak długo po drodze z niego ciurkało. Idę szukać dla niego ratunku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 09, 2008, 15:26:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 09, 2008, 15:30:48 » |
|
To, że łodyga uschnie to normalne, ale że żółkną Ci liście od dołu to niepokojące jest. Może on jest przelany?
Ja mam 6 storczyków z Biedrony i wszystkie mają się dobrze. Się zbierają nawet do kwitnienia raz po raz, niektóre;)
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 09, 2008, 15:37:04 » |
|
A może rzeczywiście za obficie go podlewam. Tą łodygę to mam zostawić i czekać na wypuszczenie nowego pędu kwiatowego ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudzień 09, 2008, 15:40:06 » |
|
A jak często go podlewasz?
Myślę, że trzeba uciąć te suche badylki.
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 09, 2008, 15:45:03 » |
|
Może te storczyki z biedronek to tylko takie "jednorazowe"... Absolutnie nie. Mam kilka właśnie z Biedronki i mają się bardzo dobrze. Wydaje mi się, że Twój storczyk jest zalany i w dodatku podlewany wodą z kranu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 09, 2008, 15:52:53 » |
|
Podlewam storczyki raz w tygodniu, przegotowaną wodą. Nataliaada a jak krótko mam je jeszcze przyciąć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudzień 09, 2008, 16:08:22 » |
|
Dla mnie raz w tygodniu to stanowczo za dużo, ja podlewam na ogół co 2,5 tygodnia a czasem jeszcze dłużej. Na tych pedach to już nic nie będzie, już są żółte ja bym je wycieła całkiem .
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudzień 09, 2008, 18:30:12 » |
|
Też myślę, że trzeba uciąć zupełnie. I możesz obciąć martwe brzydkie korzenie na wierzchu.
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
|
amarylka
|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudzień 09, 2008, 18:33:41 » |
|
A może zamiast "namaczać" falenopsisy Ty je po prostu podlewasz? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudzień 09, 2008, 19:57:38 » |
|
Tak podlewam je, ale potem wylewam wodę z podstawki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudzień 09, 2008, 21:29:22 » |
|
To niekoniecznie musi być Twoja wina. Po prostu mogła go popaść jakaś choroba. Każdemu z nas to się zdarza. Chociaż jego korzenie, które są w doniczce wyglądają dobrze. Sądzę, że ten jeden liść powoli zamrze a storczyk będzie rósł dalej. Ogólny jego stan jest całkiem dobry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudzień 09, 2008, 22:06:23 » |
|
Buziaczku obojętnie gdzie kupisz storczyk, jeśli jest zdrowy to na pewno nie jest rośliną jednorazową  U Twojej Phalaenopsis obydwie łodygi kwiatowewyciąć jak najniżej ale tak aby nie uszkodzić storczyka; Podlewać jeśli nie masz destylowaniej wody to może dwukrotnie przegotowaną - bo korzenie na wierzchu maja nalot i zmianę barwy - zazwyczaj tak dzieje sie jesli przedobrzymy z nawozami ( normalne stężenie lub połowa dawki dodana do wody i podlanie bezposrednio na wysuszone korzenie - lepiej przedtem lekko zmoczyć korzenie wodą i następnie podlać wodą z nawozem) lub mamy bardzo "twardą wodę" Jeśli możesz zapewnij dostęp powietrza także od spodu doniczki - wtedy równomiernie obsycha podłoże i łatwiej ocenić czy już należy podlać - zapobiega to też gniciu korzeni wewnątrz doniczki. Częstotliwość podlewania zależy od warunków jakie mają (ważne aby korzenie miały srebrzystą barwę i aby nie było skroplin na ściankach doniczki) np u mnie phalaenopsis w zależności gdzie rosną i w czym rosną podlewane są różnie jedna co 5 dni inne co tydzień a jeszcze inne co 2 tygodnie pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudzień 09, 2008, 22:55:14 » |
|
Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi  Mam jeszcze ostatnie pytanie odnośnie obcięcia łodyg. One normalnie odrosną czy storczyk wypuści nowe pędy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Grudzień 09, 2008, 23:47:34 » |
|
Te łodygi nie odrosną, storczyk wypuści nowe łodygi powyżej miejsca gdzie były stare. 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
Narine
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Grudzień 10, 2008, 01:07:04 » |
|
Dodam swoje 5 groszy Buziaczek. Podlewasz rzeczywiście za często. Właściwie powinno się podlewać (namaczać) nie częściej niż co 10 dni. Zwłaszcza zimą czas ten się wydłuża. Wszystko jednak zależy od warunków jakie panują u Ciebie w mieszkaniu. (u mnie np. wypada podlewanie 1 raz w miesiącu) Najlepiej obserwować korzenie storczyka. Gdy są zielone - oznacza to, że nie potrzebują wody. Gdy staną się srebrno-szare - jedna z oznak, że czas na podlewanie. Brak wilgoci na ściankach doniczki to kolejny sygnał. Na moje oko korzenie nie wyglądają zadowalająco- zwłaszcza górna warstwa. Moim zdaniem powinnaś teraz (czyli po kwitnieniu) zrobić generalny przegląd korzeni storczyka i wyciąć wszystkie puste i zgniłe. Miejsca cięcia zasypać węglem drzewnym lub cynamonem. Zostawić storczyka do wyschnięcia 2-3 dni (w cieniu, np na gazecie). Potem do nowego podłoża (koniecznie lekko wilgotnego). (na dno warstwa drenażu-ja stosuję styropian) Podlać dopiero po ok 1,5 tygodnia. Jeszcze jedna rzecz, którą warto zrobić - dodatkowe dziurki w doniczce. Dokładnie - na ściankach doniczki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|