Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 12:55:06
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Storczyki w Biedronce! cz.2  (Przeczytany 10951 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Oltunia
Nowicjusz
*

« : Listopad 06, 2008, 13:06:02 »

Byłam właśnie w Tesco w poszukiwaniu storczyków ale ani widu ani słychu Sad Na stronie Tesco w ofertach też nic nie ma o storczykach Neutral A taką miałam nadzieję,że cosik ładnego sobie "ustrzelę" Neutral Biedronkę też przeszukałam, tylko był tzw. Lucky bamboo, a za tydzień ma być fikus po 5,99.

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
Agnieszka Co.
Nowicjusz
*

STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!

« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2008, 14:46:29 »

Przed chwilą dzwonił mój mąż z Tesco, że jest nowa dostawa storczyków i kolory podobno piekne - moja córka napaliła się na podobnego do Liodoro. Zobaczę jak wrócę z pracy czy sobie w końcu kupiła. Są po 29zł.
A czy to duże Tesco czy takie lokalne małe?

żywieckie - niezbyt duże
Orion
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 06, 2008, 14:56:31 »

( Na stronie Tesco w ofertach też nic nie ma o storczykach Neutral A taką miałam nadzieję,że cosik ładnego sobie "ustrzelę" Neutral Biedronkę też przeszukałam, tylko był tzw. Lucky bamboo, a za tydzień ma być fikus po 5,99.
Oj Oltunia na stornie tesco, na zakładce z gazetkami, strona nr 16 fioletowy Phalaenopsis. Obok winogrona i ziemniaków Wink
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Listopad 06, 2008, 15:11:18 »

Są, są w TESCO. Byłam, widziałam, przeważnie białe długaśne ale powiedziałabym takie sobie.

Być może w kolejnych dniach dołożą inne ciekawsze kolory.

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2008, 15:20:34 »

( Na stronie Tesco w ofertach też nic nie ma o storczykach Neutral A taką miałam nadzieję,że cosik ładnego sobie "ustrzelę" Neutral Biedronkę też przeszukałam, tylko był tzw. Lucky bamboo, a za tydzień ma być fikus po 5,99.
Oj Oltunia na stornie tesco, na zakładce z gazetkami, strona nr 16 fioletowy Phalaenopsis. Obok winogrona i ziemniaków Wink

Nie wiem Orion, może to ze mną jest coś nie tak albo w moim mieście są takie skromne sklepy Tesco,ponieważ na stronie sklepu gazetka ma tylko 4 strony, i z pewnością nie ma w niej storczyka. Przejdę się jeszcze później - może przywiozą...

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2008, 17:38:59 »

Już wiem jak to jest. Na stronie Tesco wybierasz miejscowość i albo pojawia się gazetka z ofertą, która ma 4 strony i w niej nie ma storczyków (myślę, że w sklepie też nie będzie) albo ta "gruba" gazetka ze storczykami (i to oznacza, że w Twoim Tesco są storczyki)  Cool
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 06, 2008, 23:19:57 »

Dokładnie tak Kasiu!Na Mazowszu nie będzie storczyków w Tesco Neutral ale jutro będę w Obi i Ikei więc pewnie coś "wyczeszę" Smile Od dłuższego czasu poluję na jakiegoś pięknego "ciapka". Orion w swojej kolekcji ma "ciapkowate" cuda  Very Happy

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2008, 23:09:42 »

To mój piątkowy zakup z Ikei Smile Upragniony Smile

Niestety zdjęcie jest słabej jakości Neutral wybaczcie  Very Happy

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
Orion
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 09, 2008, 11:23:44 »

Słabej jakości zdjęcie, ale jaki piękny Phalaenopsis  Very Happy

co do zdjęc: storczyk wyszedł nieostry, bo za nim są żaluzje, które mają równe kształy i jest większy kontrast między żaluzją i tym co jest za żaluzją - więc aparat złapał ostrośc na żaluzje,  - Można ustawic storczyka na tle ściany i zdjecie od razu będzie lepsze
Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 09, 2008, 15:31:41 »

Dziękuję za porady Smile Po prostu spieszyłam się i tak wyszło cyk cyk i już  Razz Orion Twoja kolekcja phalaenopsisów powaliła mnie na kolana! ale swoje zdanie  jeszcze umieszczę w komentarzach w innym dziale Razz

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
mande
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 10, 2008, 12:06:39 »

W Leroy Merlin pojawily sie storczyki w cenach od 18,90 do ok. 45 zl za sztuke, sama jeden taki zakupilam, jest piekny Smile

Pozdrawiam, Magda

« Odpowiedz #11 : Listopad 10, 2008, 14:25:40 »

Te po 18,90 w LM w Łodzi były strasznie biedne. Ale za 29,90 zł można było wybrać ładne dwupędowe.
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a

« Odpowiedz #12 : Listopad 10, 2008, 14:28:15 »

W Tesco w Poznaniu za 19,99zł są śliczne - wszelkie kolorki Smile

"Ludzie bowiem
to anioły bez skrzydeł,
i to jest właśnie takie piękne,
urodzić się bez skrzydeł
i wyhodować je sobie..."

Jose Saramago
mande
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 10, 2008, 15:47:11 »

Te po 18,90 w LM w Łodzi były strasznie biedne. Ale za 29,90 zł można było wybrać ładne dwupędowe.
Ja kupilam w warszawskiej Arkadii, wlasnie po 18,90, jest cudowny Very Happy szukam od soboty w sieci jego nazwy, ale bez skutku, chyba zrobie mu zdjecie i tu wstawie, moze ktos ma podobnego?

Pozdrawiam, Magda

« Odpowiedz #14 : Listopad 10, 2008, 16:53:02 »

Kupiłam dzisiaj w Lidlu zdechlaczka za 10 zł ale to nie falek. Taki przelany. W sklepie wylałam wodę a i tak długo po drodze z niego ciurkało. Idę szukać dla niego ratunku.

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #15 : Grudzień 09, 2008, 15:26:27 »

Mam pytanie do dziewczyn, które mają storczyki z biedronek. jak Wam się one trzymają? Mnie przekwitł i dzieje się z nim coś czego nie umiem wytłumaczyć Very Happy Mianowicie po przekwitnięciu obcięłam go na odpowiedniej wysokości a on mi usycha powoli... Podlewam go raz na tydzień, nie przesadzam z nawożeniem, ma odpowiednią ilość światła. Bardzo ładnie kwitł i myślałam, że jest mu u mnie dobrze... Może te storczyki z biedronek to tylko takie "jednorazowe"...

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #16 : Grudzień 09, 2008, 15:30:48 »

To, że łodyga uschnie to normalne, ale że żółkną Ci liście od dołu to niepokojące jest. Może on jest przelany?

Ja mam 6 storczyków z Biedrony i wszystkie mają się dobrze. Się zbierają nawet do kwitnienia raz po raz, niektóre;)

Wystarczy Natalia Wink
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #17 : Grudzień 09, 2008, 15:37:04 »

A może rzeczywiście za obficie go podlewam. Tą łodygę to mam zostawić i czekać na wypuszczenie nowego pędu kwiatowego ?

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #18 : Grudzień 09, 2008, 15:40:06 »

A jak często go podlewasz?

Myślę, że trzeba  uciąć te suche badylki.

Wystarczy Natalia Wink
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 09, 2008, 15:45:03 »

Może te storczyki z biedronek to tylko takie "jednorazowe"...
Absolutnie nie. Mam kilka właśnie z Biedronki i mają się bardzo dobrze. Wydaje mi się, że Twój storczyk jest zalany i w dodatku podlewany wodą z kranu  Question
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #20 : Grudzień 09, 2008, 15:52:53 »

Podlewam storczyki raz w tygodniu, przegotowaną wodą.
Nataliaada a jak krótko mam je jeszcze przyciąć?

Aga2
Aktywny
**

Agnieszka kujawsko-pomorskie

« Odpowiedz #21 : Grudzień 09, 2008, 16:08:22 »

Dla mnie raz w tygodniu to stanowczo za dużo, ja podlewam na ogół co 2,5 tygodnia a czasem jeszcze dłużej.
Na tych pedach to już nic nie będzie, już są żółte ja bym je wycieła całkiem .

"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi"
A Einstein.
nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #22 : Grudzień 09, 2008, 18:30:12 »

Też myślę, że trzeba uciąć zupełnie. I możesz obciąć martwe brzydkie korzenie na wierzchu.

Wystarczy Natalia Wink
amarylka
Gaduła

« Odpowiedz #23 : Grudzień 09, 2008, 18:33:41 »

A może zamiast "namaczać" falenopsisy Ty je po prostu podlewasz?  Confused

Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #24 : Grudzień 09, 2008, 19:57:38 »

Tak podlewam je, ale potem wylewam wodę z podstawki.

wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #25 : Grudzień 09, 2008, 21:29:22 »

To niekoniecznie musi być Twoja wina. Po prostu mogła go popaść jakaś choroba. Każdemu z nas to się zdarza. Chociaż jego korzenie, które są w doniczce wyglądają dobrze. Sądzę, że ten jeden liść powoli zamrze a storczyk będzie rósł dalej. Ogólny jego stan jest całkiem dobry.
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #26 : Grudzień 09, 2008, 22:06:23 »

Buziaczku obojętnie gdzie kupisz storczyk, jeśli jest zdrowy to na pewno nie jest rośliną jednorazową  Cool
U Twojej Phalaenopsis obydwie łodygi kwiatowewyciąć jak najniżej ale tak aby nie uszkodzić storczyka;
Podlewać jeśli nie masz destylowaniej wody to może dwukrotnie przegotowaną - bo korzenie na wierzchu maja nalot i zmianę barwy - zazwyczaj tak dzieje sie jesli przedobrzymy z nawozami ( normalne stężenie lub połowa dawki dodana do wody i podlanie bezposrednio na wysuszone korzenie - lepiej przedtem lekko zmoczyć korzenie wodą i następnie podlać wodą z nawozem) lub mamy bardzo "twardą wodę"
Jeśli możesz zapewnij dostęp powietrza także od  spodu doniczki - wtedy równomiernie obsycha podłoże i łatwiej ocenić czy już należy podlać - zapobiega to też gniciu korzeni wewnątrz doniczki.
Częstotliwość podlewania zależy od warunków jakie mają (ważne aby korzenie miały srebrzystą barwę i aby nie było skroplin na ściankach doniczki) np u mnie phalaenopsis w zależności gdzie rosną  i w czym rosną podlewane są różnie jedna co 5 dni inne co tydzień a jeszcze inne co 2 tygodnie
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #27 : Grudzień 09, 2008, 22:55:14 »

Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi Smile Mam jeszcze ostatnie pytanie odnośnie obcięcia łodyg. One normalnie odrosną czy storczyk wypuści nowe pędy?

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Grudzień 09, 2008, 23:47:34 »

Te łodygi nie odrosną, storczyk wypuści nowe łodygi powyżej miejsca gdzie były stare.  Very Happy

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Narine
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Grudzień 10, 2008, 01:07:04 »

Dodam swoje 5 groszy  Smile
Buziaczek. Podlewasz rzeczywiście za często. Właściwie powinno się podlewać (namaczać) nie częściej niż co 10 dni. Zwłaszcza zimą czas ten się wydłuża. Wszystko jednak zależy od warunków jakie panują u Ciebie w mieszkaniu. (u mnie np. wypada podlewanie 1 raz w miesiącu) Najlepiej obserwować korzenie storczyka. Gdy są zielone - oznacza to, że nie potrzebują wody. Gdy staną się srebrno-szare - jedna z  oznak, że czas na podlewanie. Brak wilgoci na ściankach doniczki to kolejny sygnał.
Na moje oko korzenie nie wyglądają zadowalająco- zwłaszcza górna warstwa.
Moim zdaniem powinnaś teraz (czyli po kwitnieniu) zrobić generalny przegląd korzeni storczyka i wyciąć wszystkie puste i zgniłe. Miejsca cięcia zasypać węglem drzewnym lub cynamonem. Zostawić storczyka do wyschnięcia 2-3 dni (w cieniu, np na gazecie).
Potem do nowego podłoża (koniecznie lekko wilgotnego). (na dno warstwa drenażu-ja stosuję styropian) Podlać dopiero po ok 1,5 tygodnia.
Jeszcze jedna rzecz, którą warto zrobić - dodatkowe dziurki w doniczce. Dokładnie - na ściankach doniczki. Smile
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: