maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« : Listopad 06, 2008, 10:53:47 » |
|
Kochane, strasznie chcialam miec pictusika scindapsusika. Takiego: http://tinyurl.com/5ccoug
Tymczasem mam takiego:  No i teraz powiedzcie mi proszę (bardzo, bardzo proszę!) co zrobić, żeby był ladniejszy, mial większe listki i w ogole. Ta moja bie'da to mloda roslinka; we wrzesniu dostalam sadzonki z rosliny rosnącej bez światla. Myslalam sobie, ze jak postawie w widnym miejscu to bedzie lepiej. Tymczasem nie dzieje sie nic zupelnie... Poradźcie, proszę...  Zaczęłam już przemyśliwać nad zakupem nowej rośliny, ale zawszeć to milej byloby, jakby się takiego zamorka udalo wyprowadzić na ludzi...
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2008, 10:58:47 » |
|
Pociąć, ukorzenić w wodzie a po wsadzeniu do doniczki postawić na parapecie - taki jest mój pomysł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 06, 2008, 11:01:10 » |
|
To ja mam inny problem z ta roslina.Niby rosnie ale listki ma male :(Jest dlugi ale drobny  Nie wiem ,moze go skrocic?I wsadzic od nowa ucieta czesc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 06, 2008, 11:07:37 » |
|
Hmmmm On stał wewodzie. Trochę czegoś tam puścił, ale ja niecierpliwa jestem i wsadzilam go do ziemi w nadziei, że w ziemi mu pójdzie nieco lepiej...  To ja mam inny problem z ta roslina.Niby rosnie ale listki ma male :(Jest dlugi ale drobny  Nie wiem ,moze go skrocic?I wsadzic od nowa ucieta czesc? A, to witaj w klubie, czarodziejko... Mam podobne problemy  Moze w zbyt ciemnym miejscu stoi? Wg pnącza.info powinno być słoneczne lub półcieniste. No ale u mnie to on tak mial... A u Ciebie? A moze teraz za malo światla tylko i on na wiosnę ruszy? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2008, 11:11:32 » |
|
Pociąć, ukorzenić w wodzie a po wsadzeniu do doniczki postawić na parapecie - taki jest mój pomysł.
Albo uciąć końcówki, ukorzenić i dosadzić do tego co jest. Generalnie Maga, to daj mu trochę czasu. Na razie twoja roślinka jest zajęta produkcją korzonków i nie ma głowy do zajmowania się liśćmi  . Czarodziejka, napisz coś więcej - jak długo masz tego pictusa i takie tam. Może on się domaga żarełka ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2008, 11:13:41 » |
|
Mago, u mnie w pracy wisi w ciemnym kącie (po południu tylko trochę pada na niego światło) i ma bardzo duże liście, choć rośnie powolutku. Generalnie Maga, to daj mu trochę czasu. Na razie twoja roślinka jest zajęta produkcją korzonków i nie ma głowy do zajmowania się liśćmi  To samo chciałam napisać - może ze względu na to, że masz sadzonki z rośliny rosnącej bez światła, on musi mieć trochę czasu, żeby dojść do siebie...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 06, 2008, 11:19:15 » |
|
Kurczę - to ile on będzie tak dochodził???  Eh, ja niecierpliwus jestem. To zostawiam wyleniałka w spokoju. Niech sobie robi te korzonki, biedaczek. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 06, 2008, 11:23:13 » |
|
Sama spróbuj wyprodukować korzonka, to zobaczysz jaka to żmudna robota  . Czekając na lepsze czasy możesz ciachnąć te najdłuższe pędy i postawić w szklance na parapecie. To mu nie zaszkodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2008, 11:26:54 » |
|
Sama spróbuj wyprodukować korzonka, to zobaczysz jaka to żmudna robota  . Pewnie masz rację, JD. A ile korzonków Ty wypuściłaś?  (tylko się nie obraź, proszę!)  Czekając na lepsze czasy możesz ciachnąć te najdłuższe pędy i postawić w szklance na parapecie. To mu nie zaszkodzi. Kurczę, kiedy się go boję ciachać... Jak on jeszcze taki dzidziuś jest... Marny bo marny, ale go kocham 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 06, 2008, 11:29:09 » |
|
Roślinę mam długo,ale co jakiś czas go skracam bo zwyczajnie nie mam tyle miejsca żeby rósł ile chce  Z zeszłego roku mam z niego właśnie zrobiona sadzonkę,ładnie rośnie ale...listki małe  Stoi kolo wschodniego okna. Przycięłam go teraz trochę i znów zostawiłam sadzonkę.....Czemu ja nic nie umiem wyrzucić  Ja sadzonki daje odrazu do ziemi i rosną  Biore tylko takie z tymi takimi wypustkami co później z tego korzonek sie robi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2008, 11:47:08 » |
|
Słuchajcie, ja mam wrażenie, że to jest inna odmiana - właśnie z takimi małymi listkami. Mam takiego, rośnie ładnie i dość gęsto, ale od samego początku ma takie małe listki. Stoi w świetle, dożywiany, nic mu nie brakuje  Nie wyciąga się, ale listki nieodmiennie od kilku metrów  ma małe. Więc doszłam do wniosku, że to taka małolistkowa odmiana 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2008, 12:00:48 » |
|
 Moj na pewno nie bo wyraźnie widać różnice w niektórych starszych liściach a młodych  Tak mysle moze nawozu mu brak :(Jaki bedzie najlepszy do takiej rosliny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 06, 2008, 12:03:54 » |
|
Czarodziejko - na pewno jakiś do roślin ozdobnych z liści - ale teraz już nie bardzo pora na nawożenie, z braku światła będzie się i tak wyciągał, mając siłę do wzrostu z nawozu - a za mało światła... Ja bym Ci radziła zacząć go dożywiać wiosną, jak ruszy naturalny sezon wegetacyjny, a teraz ewentualnie podarować mu słabą dawkę tzw. nawozu zimowego (z bardzo ograniczoną zawartością nawozu). Trzeba szukać takiego nawozu, na którym właśnie tak pisze, i zapodać go w słabszym stężeniu, niż podaje przepis na opakowaniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 06, 2008, 12:17:01 » |
|
Dzieki  Nawet nie wiedzialam ze sa takie nawozy.Musze poszukac  Czyli na razie zostawie go w spokoju bo faktycznie pewnie masz racje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 06, 2008, 12:23:32 » |
|
Kurczę, Krystal - zadałas mi roboty  Przewaliłam net i nic nie znalazłam nt małolistkowej odmiany... Z jednej strony mnie to cieszy, bo nie o taką roślinkę mi chodzilo, kiedy jej poszukiwalam (nb bardzo długo); z drugiej sklaniam sie ku stwierdzeniu, ze chyba coś może być na rzeczy, bo skąd takie male listki u nas? No mój jeszcze wygląda na trochę wyciągniętego (bo pewnie i jest, biedak)... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 06, 2008, 13:37:53 » |
|
Ja swoim roślinkom pnącym..scindapsusowi i epipremnum, obcinam niemal bez przerwy końcówki. jak się nie da nowym listkom rosnąć, automatycznie powiększają się starsze..a czasami też uda się roślinkę sprowokować w ten sposób do rozkrzewienia. No i oczywiście jak już pisano, ilość światła ma duże znaczenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 06, 2008, 15:52:22 » |
|
Dlatego podpuszczam Magę  żeby ciachnęła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kwiatkiOli
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 06, 2008, 18:17:11 » |
|
posiadam scindapsusa hodowałam go tez od sadzonki i wiem tyle, aby szybciej i lepiej rósł potrzebuje cienistego miejsca i duuuzzzo pryskania wtedy bedzie silniejszy. mój po 2 latach z małej sadzonki tak wyrósł (a tego zółtego liscia juz sie pozbyłam  )  
|
|
|
|
|
|
Wszystko mnie modyfikuje, ale nic nie zmienia.
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 06, 2008, 19:52:32 » |
|
Dlatego podpuszczam Magę  żeby ciachnęła. Ciachnę. Ale na razie niech jeszcze postoi, co? No bo jak on bidny teraz robi te korzenie to mu się wszystki popierdzieli, ajk mu teraz utnę jeszcze głowę (?)  A tak serio JD - to go ciachnę. I ucięte głowy dosadzę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|