Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 12:52:05
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy mogę rozdzielić Paphiopedilum?  (Przeczytany 1220 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
martoosia5
Nowicjusz
*

« : Listopad 05, 2008, 13:07:12 »

Chciałabym rozdzielić paphiopedilum na dwie roślinki, tylko nie wiem czy mogę.
W tej chwili mój sabotek posiada trzy stare rozety, dwie z nich wypuszczają z boku nowe liście. Czy mogę podzielić roślinkę? Jeśli tak to w jaki sposób, żeby jej nie zmarnować? Dodam jeszcze, że roślinka już mi się nie mieści w doniczce.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Marta
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 05, 2008, 15:58:41 »

Ja bym nic nie rozdzielała - przesadź do większej doniczki. Stare rozety wcześniej lub później "umrą" a takie rozdzielenie może spowodować brak kwitnienia w kolejnym roku z nowych rozetek.

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
martoosia5
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2008, 12:39:51 »

Dziękuję za informację
W takim razie nie będę nic rozdzielać, tylko przesadzę do większe doniczki Smile
weronika
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2008, 13:11:33 »

Egrabow ma pewnie racje,ale ja powiem Ci jak zrobil moj tesc:) Rozdzielil je,podzielil chyba na trzy doniczki, kazda czesc sie rozrosla i zakwitla i ma sie dobrze:)Jak Ci powiem jeszcze ze posadzil je do zwyklej ziemi to juz mi pewnie nie uwierzysz;))
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 07, 2008, 14:59:59 »

Weroniko, oczywiście że zakwitły i mają się dobrze, każda z tych części wypuściła nowy przyrost i zakwitły - trochę to się przesunęło w czasie i nic poza tym. Tylko po co, skoro stare rozetki będą obumierać i robić miejsce nowym? Chyba ,że Teść ma dożo miejsca na parapetach i postanowił zrobić sobie "tłok"  Smile. A o podłożu pisałam już w jakimś wątku, że jast potrzebne tylko nam aby utrzymać storczyka w "pionie" - jak utrafił z podlewaniem to wszystko było OK  Cool.

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
danam
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 11, 2008, 07:05:38 »

Podział sabotków udaje się tylko wtedy gdy każda rozeta ma korzenie, z mojego doświadczenia wiem że podział nie zawsze się udaje. Podzieliłam sabotka o zielonych lisciach z dużym kwiatem i straciłam go .Jeśli nie ma takiej potrzeby to lepiej nie dzielić
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: