fizia
Nowicjusz
|
 |
« : Październik 25, 2008, 08:18:56 » |
|
Cześć, jestem nowa na forum ale przeczytałam bardzo wiele wątków więc nie jestem takim zupełnym laikiem. Od jakiegoś czasu jestem fanką storczyków, a właściwie mam słabość do ich ratowania. tzn. kiedy widzę takie bidulki w marketach, nie mogę się opanować i oczywiście je kupuję. W ten sposób stałam się posiadaczką 18 storczyków  . Większość z nich ma się dobrze, ale moje ostatnie nabytki chyba mają problem. Nie jestem pewna co mam z nimi zrobić. To są zdjęcia problematycznych storczyków, proszę o radę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 25, 2008, 08:22:45 » |
|
Przepraszam bardzo ale nie mogę zorientoawć się jak dodać zdjęcie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 25, 2008, 08:54:51 » |
|
Fizia, podaję link do działu "pierwsze kroki na forum" gdzie są 2 sposoby wstawiania zdjęć ( polecam Imageshack ) i można potrenować http://www.floraforum.pl/index.php/board,1.0.html
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 25, 2008, 09:35:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 25, 2008, 09:35:47 » |
|
dzięki za szybką odpowiedź
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 25, 2008, 09:36:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 25, 2008, 09:58:08 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 25, 2008, 09:59:51 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 25, 2008, 10:46:29 » |
|
To Denrobium typu phalaenopsis. U góry wychodzi pęd kwiatowy. Widać go na drugim zdjęciu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 25, 2008, 12:58:08 » |
|
to znaczy , że nie muszę go zimować? Czy korzenie nie są zgniłe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 25, 2008, 13:20:39 » |
|
Fizia - Phalaenopsis zdecydowanie mi się nie podoba. Zastosowałabym Biosept albo inny środek z dodatkiem pestek grapefruita. Korzenie są brązowe i wydaje mi sie że gniją. Sprawdź czy nie są miękkie. Wszystkie miękkie i zgniłe obetnij, zasyp węglem drzewnym lub cynamonem. To chyba nie jest poparzenie bo i skąd w październiku poparzenie - bardziej wygląda na jakiegoś grzyba. Miltonia ma takie cienkie korzonki - jeżeli są twarde - to wszystko jest ok - jeżeli miekkie to też biosept. Co to znaczy zimować dendrobium phalaenopsis? Poczytaj sobie podstawowe zasady uprawy poszczególnych gatunków tutaj: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 25, 2008, 14:13:27 » |
|
zimować to znaczy nie podlewać od listopada, ale to nie dotyczy Denrobium typu phalaenopsis. Ta plama pijawiła się jakiś miesiąc temu, nic z nią nie robiłam bo myślałam , że to oparzenie. Kupiłam biosept w orchisklepiku. Mam go podlać czy opryskać? czy wyciąć ten liść i czy odizolować tego storczyka od innych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
Na wysokie drzewo wspinają się orchidee...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 25, 2008, 14:23:18 » |
|
Fizia a w jakim podłożu był posadzony falek? Na zdjęciu wygląda jak by był wyjęty z ziemii do kwiatów. Jeśli w niej był to dlatego gnije.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 25, 2008, 14:35:42 » |
|
był w takiej korze, 3 dni temu przesadziłam go do takiej ziemi do storczyków z obiego a teraz znowu z powrotem do kory. Nie podlewałam go po przesadzeniu więc mam nadzieję, ze te zmiany go nie dobiją. To coś miał już wcześniej, więc to nie chodzi chyba o ziemię. Mam jeszcze pytanie dotyczące tego dendrobium. Ile czasu zajmie mu puszczenie pączków z tych patyczków co mu wyrastają?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 25, 2008, 15:21:13 » |
|
Biosept służy zarówno do spryskiwania jak i podlewania. Chory liść odciąć sterylnym nożem ( skalpelem) - odcięte miejsce zasypać węglem. Ja bym odseparowała tego storczyka. ( po zabiegu nóż ponownie odkazić aby nie przenieść choroby )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 05, 2008, 14:01:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 05, 2008, 14:11:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 05, 2008, 16:11:06 » |
|
Fizia ale natrzaskałaś postów  1. Wygląda raczej na odnogę pędu kwiatowego 2. Ze zdjęcia nic nie widać ale widzę z boku nowy korzonek to już jest coś. Jeżeli stożek wzrostu jest uszkodzony to może wypuści keika 3. Stan ciężki ale też widzę promyczek nadziei w nowym korzonku. Tego wsadziłabym do keramzytu albo spagnum i do wora (jak w wątku o reanimacji). Może da się uratować. 4. Śliczne nowe nabytki oby długo kwitły i cieszyły właścicielkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 05, 2008, 16:47:07 » |
|
dzięki bardzo , ja chyba oszalałam mam już 17 sztuk w tym połowa bidująca. Ten zdechlaczek jest w keramzycie, zresztą obydwa, teraz tylko muszę przykryć je torebką. ten co mu wychodzi pęd ma 0 korzonków, czy myślisz, że on umiera? Liczyłam , że to keik i on się probuje uratować ale jeśli to pęd to znaczy , że umarze tak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 05, 2008, 19:40:33 » |
|
Fizia - storczyki to wbrew pozorom trudne do uśmiercenia roślinki. Potraktuj je wszystkie ( te zdechlaczki) jak wymagające reanimacji i zobaczysz jakie efekty uzyskasz. W celu lepszego nawilżenia można przykładać wilgotne chusteczki higieniczne na spody liści - spróbuj z małą ilością nawozu. Trzymam kciuki. A jaka będzie satysfakcja jak się uratują 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 05, 2008, 21:46:40 » |
|
wiem, dlatego to robię:). a myślisz czy warto potraktować je asashi jeszcze raz( pryskałam je ok 2 tyg temu) ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 05, 2008, 22:55:58 » |
|
Asashi nie częściej niż raz na miesiąc a teraz zimą to nawet chyba i rzadziej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 06, 2008, 11:17:55 » |
|
mam jeszcze takiego bidulka. Widziałam go tydzień wcześnie i nie miał tych dziur, kupiłam wtedy inne a tego zostawiłam. Przyjechałam po tygodniu do praktikera i już miał takie coś. Jak myślisz co mu się stało? Ogólnie jest w dobrej kondycji, jak widać zamierza kwitnąć. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a3c36af767e49ef0.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 06, 2008, 12:40:54 » |
|
Fizia, cz Ty wykupujesz wszystkie bidule z Praktikera?  Potraktuj go Bioseptem, trudno powiedzieć co mu dolega, może jest zaparzony ( stał pewnie w celofanie i lali wodę z góry na rośliny) a może jakieś grzybowe paskudztwo. Trzymaj go osobno i obserwuj czy plamy się rozprzestrzeniają. To jest dendrobium phalaenopsis więc warunki raczej ciepłe. Po przekwitnięciu koniecznie przesadź. Możesz też przy następnej okazji potraktować asashi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 06, 2008, 16:21:03 » |
|
Dzięki, tak też zrobię. Mam straszną słabość do takich zaniedbanych kwiatów. Już całe jedno okno przeznaczyłam na szpital  mam nadzieję że się odwdzięczą pięknym kwitnieniem. Jak na razie to 2 falki wypuściły pędy kwiatowe no i te dendrobium ale kupiłam je już z pędami. Jak myślisz za jaki czas zakwitną te dendrobia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 06, 2008, 19:06:59 » |
|
A tego to ja już nie wiem  ale kwiatków możesz się spodziewać na nowych przyrostach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fizia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 06, 2008, 19:53:19 » |
|
ale im już wyrosły takie patyczki i zastanawiam się kiedy pojawią sie na nich kwiatki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 07, 2008, 10:10:33 » |
|
Fizia - o tym musisz porozmawiać ze swoimi storczykami  Cierpliwości, cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|