|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #180 : Styczeń 08, 2009, 11:46:05 » |
|
Tak Kiczulko - to aeonium albo aichryson. Różnią się "owłosieniem", jedno jest mechate drugie nie, tyle że mnie się wiecznie myli które jest które.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #182 : Styczeń 15, 2009, 18:24:12 » |
|
Czy to euphorbia? Jeśli tak to ktoś wie jaka  
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #183 : Styczeń 15, 2009, 22:26:47 » |
|
Polanko  nie popisałaś się tym zdjęciem  A mówiąc poważnie, to może być euphorbia. Sprawdzisz to dotykając łodyżki czubkiem szpilki (rozumiesz - nie każę ci dziurawić kwiatka, tylko dotknąć. Jeśli to euphorbia to pojawi się biała kropeczka mlecznego soku). Potem zrób zbliżenie pędu i pomyślimy nad gatunkiem 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #184 : Styczeń 15, 2009, 22:45:16 » |
|
Masz rację Jey,  , jutro postaram się o lepsze foto. Po obejrzeniu stronek stwierdziłam, że jestem cienki bolek, jeśli chodzi o cechy dystynktywne kwiatów. Może to evansii?  A test szpilkowy jest w moim kajeciku z lekcji na ff. To już widać ten wiek u mnie, że w zeszyt wchodzi, a w głowę nie  . To jest oczywiście wilczomleczowate!!!  Ja nie dziurawię sobie kwiatów, robi to z ogromną chęcią Marcuch.
|
|
|
|
|
|
Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #186 : Styczeń 16, 2009, 13:18:51 » |
|
Dzięki Ago! No właśnie wydaje się. Tylko, że jak przeglądam inne foto w necie to już mniej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #187 : Styczeń 16, 2009, 13:35:54 » |
|
Polanko fotka kiepska  Podobna do mojej glochidiaty, ale to tylko przypuszczenia. Musisz dać lepszą fotkę. Euphorbii jest masa  Przyjrzyj się mojej w linku podanym przez Agnieszką. Jest tam zdjęcie zbliżonej rośliny. Porównaj. Ewentualnie szukaj tutaj: http://www.euphorbia.de./fotoabc.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #188 : Styczeń 16, 2009, 14:02:54 » |
|
Może te zdjęcia coś wyjaśnią 

|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #189 : Styczeń 16, 2009, 15:27:37 » |
|
Jednak Twoja jest inna od mojej. Choć o podobnej strukturze. Pójdź w tym kierunku, może jest euphorbia glochidiata coś tam, coś tam  U Twojej jest inny marmurek i inna wielkość cierni i inni odcień całej roślinki. A kwitła Ci już? Moja kwitła na czerwono, takie malutkie niepozorne kwiatuszki wychodzące w okolicach cierni, a potem w tych miejscach wytworzyły się owocniki, co widać na moich zdjęciach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ketmia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #190 : Styczeń 16, 2009, 17:24:13 » |
|
Ten kaktusik to Euphoria?? Jeja tyle czasu go miałam i nie wiedziałam jak się nazywa  Dlatego mówiłam na nią "korona cierniowa" bo miała troszkę cieńsze brązowo-zielone pędy i dłuższe kolce, ale też zielone listki w kształcie języczków i piękne pomarańczowe lejkowate kwiatuszki na długich ogonkach które całyczas kwitły. Ale straciłam ją gdy zostawiłam ją pod opiekę mamie, może uda mi się kiedyś znowu zdobyć taką zaszczepkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #191 : Styczeń 16, 2009, 17:34:07 » |
|
Roślinę mam od trzech miesięcy, nie kwitła  . Nie wiem, co oznacza glochidiata, ale patrząc na zdjęcia na euphorbia.de wydaje mi się, że to właśnie coś w związku z marmurkiem, o którym piszesz. Moja nie ma go wcale. Podziwiam Lulu Twoją euphorbiokolekcję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #193 : Styczeń 17, 2009, 09:55:26 » |
|
Zawsze to przykre jak roślina pada  Ale myślę, że wiosną sobie to odbijesz. Jakby co służę 'członem' swojej e. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #194 : Styczeń 17, 2009, 19:26:53 » |
|
Zawsze są jakieś straty  to często nieuniknione, po prostu za dużo tego wszystkiego mam, za mało czasu, żeby należycie się tym zająć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #195 : Styczeń 18, 2009, 13:47:18 » |
|
Mam trzy kwiatki do rozpoznania. Wiem, że gdzieś się pojawiały, ale nie mogę odnaleźć. Proszę o pomoc: 1.  2.   3.  Ten drugi nie jest mój, ale mam obiecane odnóżki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oloix
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #196 : Styczeń 18, 2009, 14:31:41 » |
|
Nazwy łacińskie to piszę z głowy, więc mogą być nieprawidłowe lub źle napisane. 1 aloe vargiegata ( aloes tygrysi) 3. opuncja subulata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #197 : Styczeń 18, 2009, 14:55:29 » |
|
Dziękuję, w życiu bym nie przypuszczała, że to aloes i opuncja. Szok  Sprawdziłam w necie i rzeczywiście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oloix
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #198 : Styczeń 18, 2009, 14:57:23 » |
|
a liście tego 2 kwiatka się lepią do palców ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #199 : Styczeń 18, 2009, 16:20:41 » |
|
Nie lepią się, są w dotyku podobne do zwykłego aloesa. Roślinka przywieziona z krajów południowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polanka
|
 |
« Odpowiedz #200 : Styczeń 18, 2009, 19:52:25 » |
|
Halko, nr 3. to dokładniej austrocylindropuntia. Roślina druga to coś przypołudnikowatego, może delosperma  . Ja jej nie mam, ale dzięki takiej podpowiedzi rozgryzłam mojego carpobrotusa  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #201 : Styczeń 18, 2009, 20:00:25 » |
|
Rzeczywiście! Widzę, że niektóre są rozkrzewione. Czy przyciąć je by nie były takimi pojedynczymi słupami? Ile one mogą tak do góry rosnąć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #202 : Styczeń 18, 2009, 21:30:44 » |
|
Rosnąć to one mogą, ale jak przytniesz wypuści dwa lub więcej"rogów" ,ciekawiej wtedy wygląda.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
Halka
Aktywny

Wielkopolska strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #203 : Styczeń 19, 2009, 11:45:14 » |
|
Musiałabym chyba przyciąć dość nisko, bo inaczej się złamią?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #204 : Styczeń 20, 2009, 08:09:42 » |
|
Możesz uciąć na jakiej wysokości chcesz. Roślina sama się wzmocni - pogrubi "pień", który po pewnym czasie zacznie drewnieć. Nie ma obaw, że się złamie. Tylko to cięcie oczywiście nie teraz a wiosną. Część 5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|