Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 12:28:59
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: kaktus zmienia kolor na bialy  (Przeczytany 1010 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
des
Nowicjusz
*

« : Październik 18, 2008, 23:35:40 »

pomocy, cos z nim nie tak, problem w temacie
jest to opuntia
Avocado
Aktywny
**

frezje :O strefa 6a

« Odpowiedz #1 : Październik 19, 2008, 08:20:27 »

Ja cię w ogóle nie zrozumiałem!

1. Jakieś zdjątko.
2. Co się dzieje <dokładniej> na kaktusie pojawiła się biała otoczka czy coś takiego?
3. Kiedy ostatnio podlewałeś?

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
des
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Październik 19, 2008, 12:55:02 »

zdjecie moze pozniej zamieszcze jak bede miec wiecej czasu
no a kaktus poprostu robi sie wyblakly a podlewany byl 3 tyg temu no i wczoraj troszke
no i kolejne pytanko, bo byc moze chodzi o torf w ktorym jest, czy przesadzic go do ziemi ?
britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Październik 19, 2008, 15:50:16 »

No nie, kolejna osoba hoduje kaktusy w torfie. Toż to zabójstwo dla nich!!!!! chociaż jakiś czas w nim rosną i nie dają żadnych objawów chorobowych. Dla kaktusów (nie sukulentów) najlepszym wg mnie rozwiązaniem jest czysta ziemia z podwórka wymieszana z piaskiem w proporcji 2:1. W takiej mieszance po podlaniu woda szybko przesiąknie przez podłoże, więc praktycznie nie istnieje ryzyko przelania, bo piasek nie magazynuje wody w przeciwieństwie do torfu.
Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Październik 20, 2008, 22:06:45 »

Co do składu podłoża kaktusowego to bym jeszcze co nieco dodała, ale nie o tym tutaj
W torfie to pewnie dlatego ta roślina, że w owym była kupiona... (?!) Ja zawsze pierwsze, co robię, to z torfu wywalam.  Confused Czasem mam rośliny w torfie z grysem i to już lepsza sprawa, ale potem i tak przesadzam do kaktusowej, mieszanej własną ręką. Żadna kupna nie jest właściwie taka, jak powinna być bo zawsze w niej czegoś za mało- najczęściej żwiru lub tp.  Confused

Jak teraz chcesz przesadzać, to tylko do suchego substratu, a opuncję można jeszcze przed zimą z raz lekko podlać.

Co do torfu- po jakimś czasie uprawy w nim (nie tylko kaktusów ale wszelkich roślin) należy tego podłoża sie pozbyć, gdyż zmieniając właściwości zaczyna szkodzić roślinie.  Mad Poza tym nie ma żadnych składników odżywczych, dlatego rośliny w nim rosnące trzeba traktować jak hydro i normalnie dokarmiać.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: