Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« : Październik 17, 2008, 18:47:19 » |
|
Widziałam ją u kilku z Was i uważam, że zasługuje na własny wątek  Oto moja, kupiona na przecenie, Encyclia cochleata   Pewnie wywołanie ponownego kwitnięcia przysporzy mi dużo kłopotu, ale na razie cieszę się tym, co mam 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2008, 19:10:50 » |
|
Ja też niedawno stałem się właścicielem takiego okazu. Może ktoś napisałby instrukcje obsługi tej rośliny. Bee co Ty na to???????. Bardzo proszę.
|
|
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
doura
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2008, 19:23:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 17, 2008, 19:33:46 » |
|
doura, Twoja niby taka sama jak moja, a jednak piękniejsza  Śliczne, okazałe kwiatki 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
doura
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 17, 2008, 19:35:53 » |
|
e tam ,zaraz piękniejsza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 17, 2008, 19:39:43 » |
|
No nie oszukujmy się - dużo dorodniejsza  Kiedyś Cię dogonię 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
doura
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 17, 2008, 19:45:38 » |
|
liczę na to 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 17, 2008, 21:03:38 » |
|
Mam ją od trzech lat  Jest niesamowicie wytrzymałym storczykiem na nasze błedy  TAK NAPRAWDĘ KWITNIE CAŁY CZAS NIEPRZERWANIE  od ponad 3 lat" -kiedyś moim sukcesem było kwitnienie na jednej "ps.bulwie" - pęd kwiatowy długości 100 cm kwitnacy dwoma max trzema kwiatkami teraz kwiatków jest wiecej - dążę jednak do powstania więcej ps.bulw i tym samym do uzyskania "Wspaniałego Wielokrotnego Kwitnienia minimum juz uzyskałam dążę do maksimum pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 17, 2008, 21:05:46 » |
|
Jakim nawozem prowokujesz powstanie nowych ps bulw?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 17, 2008, 21:26:50 » |
|
Agnieszko niczym nie prowokuje- nawożę jak wszystkie moje storczyki prawie wcale - mój największy sukces to nowe dodatkowe przyrosty na starych p.s bulwach  może inni wiedzą lub mają możliwość prowokowania nowych przyrostów ja nawet w Biegu życia nie myslę ,że - to to  chyba za stara jestem na te nowe możliwości i czasy  faktycznie "mozecie mnie ..................dziś" ale nie cieszcie się - jeszcze ........ może warto wiecej  pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 17, 2008, 21:28:34 » |
|
Czyli pozostawiasz sprawy swojemu biegowi  Też tak zrobię 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 17, 2008, 21:59:24 » |
|
Moją Encyclię mam dopiero od lipca ale kwitnie nieprzerwanie na 2 pędach i nie zanosi się aby chciała przestać ( oby jak najdłużej  ). Dojrzewa nowy przyrost i mam nadzieję, że wiosną uraczy mnie nowym pędem kwiatowym. Dużo informacji o tym storczyku można uzyskać tutaj: http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 18, 2008, 06:00:49 » |
|
Mi chodzi o rady praktyczne bo teorie już wyczytałem. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 18, 2008, 07:47:14 » |
|
Krasnal, nie mam jej , nigdy nie miałam i mieć nie będę. Inne gatunki Encyclia tak, na ich podstawie mogę wysnuć twierdzenie, że bardzo wytrzymała i żywotna roślina. Powszechnie pojęta jako niekłopotliwa.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 18, 2008, 08:05:24 » |
|
To może opiszesz ogólnie gatunki Encyclia ? Ja to wszystko zapisuje sobie na pendrive i kiedyś może wydam książkę - za Twoją zgodą oczywiście 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 18, 2008, 09:36:13 » |
|
Spróbuj się trochę wysilić Krasnalku a wtedy wydasz ksiązkę " Uprawa storczyków na podstawie własnych doświadczeń" 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 18, 2008, 09:55:03 » |
|
Ja to wszystko zapisuje sobie na pendrive i kiedyś może wydam książkę - za Twoją zgodą oczywiście  Krasnal  zgody nie będzie  nie potrzeba mi skryby. W internecie jest tak dużo wiadomości, warto się zainteresować i samemu poszukać nieteoretycznych informacji na innych, stronach kolekcjonerów storczyków lub forach np: zagranicznych? Lub w końcu zacząć próbować uprawiać.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 18, 2008, 18:39:08 » |
|
Widocznie to lubi  , bo nie sądzę żeby w Krakowie nie miał kogo zapytać o praktyczne rady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 21, 2008, 18:00:51 » |
|
Wcale nikogo nie prowokuje. Bardzo podobają mi się opisy uprawy jakie wstawiała Beata i wydawało mi się, że lubi to robić. Jeśli nie to wystarczy napisać, a nie samej prowokować cyt."Lub w końcu zacząć próbować uprawiać." Naprawdę uprawiam storczyki i posiadam sporą kolekcję. Pozdrawiam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 22, 2008, 07:55:31 » |
|
Naprawdę uprawiam storczyki i posiadam sporą kolekcję. Pozdrawiam.  Nie no ja Ci wierze, a co do tego ' próbować uprawiać", to znaczy zmierzyć się samemu z nową rośliną na podstawie teorii.To miałam na myśli. To co sprzedają w naszych sklepach nie jest trudne w uprawie i każdy od tych roślin zaczyna czy zaczynał, oczywiście nie mam na myśli specjalistycznych sklepów storczykowych tylko markety, kwiaciarnie itp. Ja zawsze powtarzam ludziom - storczyki uprawiać jak normalne rośliny, tylko żeby miały sucho między podlewaniami i żeby woda była miękka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 24, 2008, 17:16:35 » |
|
Kwiatki mojej encyclii są bardzo trwałe, nadal cieszą moje oczy  
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 24, 2008, 17:50:35 » |
|
Moja też jeszcze kwitnie, ale już tylko jednum kwiatem. Ale idzie kolejna łodyga... 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie  IRA
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 05, 2008, 07:41:31 » |
|
moja jakoś słabo rośnie,może przez podział jaki zrobiłam jej dla tej zbieraczki storczykowej...moja strata że dałam się naciągnąć. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 06, 2008, 06:07:04 » |
|
Witam Mam pytanie jak długo czekałyście na kwiaty od powstania pochewki . Moja Encyclia ma 2 pochewki kwiatowe ale jeszcze są puste. Czy może tak być że nie będzie kwiatów w tych pochewkach?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|