Mój falek ma miękkie listki nawet 3 szt , te od spodu kwiata ,siedzi sobie w keramzycie ogrodowym. Czy aby on nie jest za mało mokry dla mojego falka?
Namaczam storczyka około 30 min raz na 7 dni, stoi w osłonce a na dnie znajduje się woda nie dotyka ona korzeni roślinki, jakie mogą być powody oklapniętych liści, brak turgoru roślinki?
A czy on aby nie ma za mokro?? Nie podlewasz go za często? Czy podłoże jest z całą pewnością CAŁKOWICIE przeschnięte? Zdąży tak zupełnie przeschnąć przez zaledwie tydzień, zwłaszcza jeśli pod doniczką znajduje się parujący keramzyt? Nie chcę być złym prorokiem, ale według mnie podlewasz trochę za często i storczyk jest przelany. Jeśli w jego podłożu znajdują się resztki spagnum lub gąbka, a pod podłożem parująca woda, to on nie ma szans całkowicie przeschnąć. A całkowite przesychanie jest warunkiem absolutnie niezbędnym do utrzymania go w dobrej kondycji.
Wyjmij go z doniczki i obejrzyj korzenie. Ja nawet latem podlewam falki nie częściej niż raz na 3 tygodnie lub raz w miesiącu. Zimą obywają się bez podlewania całymi tygodniami. Storczyk musi mieć określonym rytm podlewania:
całkowicie przeschnięte podłoże - całkowite namoczenie, przeschnięcie, namoczenie, itd.