Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 12:22:46
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: miękkie liście  (Przeczytany 9856 razy)
danka.pl
Aktywny
**

strefa 6b,śląskie

« Odpowiedz #60 : Maj 01, 2009, 21:19:57 »

Mój falek ma miękkie listki nawet 3 szt , te od spodu kwiata ,siedzi sobie w keramzycie ogrodowym. Czy aby on nie jest za mało mokry dla mojego falka?
Namaczam storczyka około 30 min raz na 7 dni, stoi w osłonce a na dnie znajduje się woda nie dotyka ona korzeni roślinki, jakie mogą być powody oklapniętych liści, brak turgoru roślinki?

gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #61 : Maj 04, 2009, 13:52:41 »

nie wiem jak wasze, ale moje obsychają po kolei jak pranie na sznurku.
Przyczyna:za mało wilgoci w powietrzu spowodowane słońcem i szybkim przepływem powietrza przy stale pootwieranych oknach. Taca z keramzytem i wodą na całym parapecie jest! gdyby kto pytał.
Co odratuję jednego, to następny wiotczeje.
Mój sposób to:doniczkę wstawić na noc do wody a liście owinąć mokrym papierowym ręcznikiem. Wyjechałam na 3 dni i ręczniki powysychały ale mimo to liski są twarde. Nie pierwszy raz zauważyłam że owijanie, mimo że ręczniki wyschły, zabezpieczyło przed wiotczeniem liści.

Doniczki bez osłonek (mocno podziurawione) teraz, w upały, muszę namaczać nawet 2x w tygodniu.

słoneczne buziaki GosiaP
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #62 : Maj 04, 2009, 20:25:51 »

Mojej "Emmie Green" zwiotczały liście  Sad Niestety raczej z przelania jeszcze sklepowego.U mnie jest od Wielkanocy-może podlałam 2x.Wczoraj ją przesadziłam i będę tylko zraszać+ręcznik na liście-może się wykaraska  Confused

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #63 : Maj 25, 2009, 20:26:27 »

Mój falek ma miękkie listki nawet 3 szt , te od spodu kwiata ,siedzi sobie w keramzycie ogrodowym. Czy aby on nie jest za mało mokry dla mojego falka?
Namaczam storczyka około 30 min raz na 7 dni, stoi w osłonce a na dnie znajduje się woda nie dotyka ona korzeni roślinki, jakie mogą być powody oklapniętych liści, brak turgoru roślinki?

A czy on aby nie ma za mokro?? Nie podlewasz go za często? Czy podłoże jest z całą pewnością CAŁKOWICIE przeschnięte? Zdąży tak zupełnie przeschnąć przez zaledwie tydzień, zwłaszcza jeśli pod doniczką znajduje się parujący keramzyt? Nie chcę być złym prorokiem, ale według mnie podlewasz trochę za często i storczyk jest przelany. Jeśli w jego podłożu znajdują się resztki spagnum lub gąbka, a pod podłożem parująca woda, to on nie ma szans całkowicie przeschnąć. A całkowite przesychanie jest warunkiem absolutnie niezbędnym do utrzymania go w dobrej kondycji.
Wyjmij go z doniczki i obejrzyj korzenie. Ja nawet latem podlewam falki nie częściej niż raz na 3 tygodnie lub raz w miesiącu. Zimą obywają się bez podlewania całymi tygodniami. Storczyk musi mieć określonym rytm podlewania: całkowicie przeschnięte podłoże - całkowite namoczenie, przeschnięcie, namoczenie, itd.

gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #64 : Maj 26, 2009, 11:06:30 »

Mojej "Emmie Green" zwiotczały liście  Sad Niestety raczej z przelania jeszcze sklepowego.U mnie jest od Wielkanocy-może podlałam 2x.Wczoraj ją przesadziłam i będę tylko zraszać+ręcznik na liście-może się wykaraska  Confused

Jeśli stoi na parapecie (poza północnym) to przestaw go w głąb pokoju ( pół metra od okna powinno wystarczyć) bo nigdy nie stwardnieją.

słoneczne buziaki GosiaP
Strony: « 1 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: