bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« : Październik 13, 2008, 19:31:14 » |
|
Kochani, mam taki pomysł, aby w miejscu, gdzie miałam porzeczki (które w pocie czoła wykopałam i spaliłam) zrobić sobie taką ziołową rabatkę. Teren był trochę w dołku, w dziurę nasypałam ziemi z kompostu, przemieszałam z gliną (bo taką mam ziemię w ogrodzie) ale myślę, że dobrze by było kilka worków dobrej ziemi z piachem na to wrzucić. Mój pomysł jest taki, żeby skoro jest to dołek, zrobić górkę (wtedy nie będzie mi się tam robiło grzybowisko i nie będzie stała woda), coś w rodzaju skalniaka. Kamory wielkie otoczaki z Zakopca szmuglowane latem mam. Czy gleba przepuszczalna będzie dobra dla takich roślin jak lawenda, rozmaryn, szałwia i mięta?? To już mam kupione, więc fajnie by było, że by tak zostało. Czy do tego domieszać torfu? Jak to zaaranżować, żeby fajnie wyglądało?? Będzie to w terenie półcienistym, trochę osłonięte przez część dnia od słońca przez winogrono... Jutro cyknę fotę aby dać obraz tego, co chciałabym zrobić... Wszelkie rady mile widziane...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2008, 20:38:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
agsen
Nowicjusz
woj. śląskie, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 19, 2008, 18:24:36 » |
|
Jestem fanką lawendy, szczególnie tej różowej  . Moim niespełnionym do tej pory marzeniem jest szałwia omszona "Mainacht". Proponuję również dodać różne rodzaje macierzanek...Choć mam wątpliwości, czy całe to towarzystwo nie wolałoby rosnąć w pełnym słońcu?
|
|
|
|
|
|
Głupiec się spieszy, człowiek inteligentny czeka, mędrzec idzie do ogrodu. Rabindranath Tagore
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 19, 2008, 19:00:31 » |
|
Jestem fanką lawendy, szczególnie tej różowej  . Moim niespełnionym do tej pory marzeniem jest szałwia omszona "Mainacht". Proponuję również dodać różne rodzaje macierzanek...Choć mam wątpliwości, czy całe to towarzystwo nie wolałoby rosnąć w pełnym słońcu? Jeśli w pełnym słońcu, to nie u mnie. Nie mam miejsca.
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
tamara53
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2008, 18:52:39 » |
|
Mnie się wydaje, że gliniasta ziemia dobrze będzie tolerowała czosnki ozdobne (jest bardzo dużo róznych odmian). Kieruję się tym, że czosnek jadalny bardzo dobrze rośnie na ziemiach ciężkich i daje obfite plony..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2008, 11:23:04 » |
|
Czosnki kupione i zasadzone 
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
tamara53
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 12, 2008, 18:37:04 » |
|
Moja znajoma ma rabatę z czosnkami ozdobnymi. Jest urokliwa w czasie kwitnienia. Kwiaty są wyniosłe i zachwycają swoją elegancją.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 29, 2008, 09:11:09 » |
|
Jeżeli ziołowa rabata, to może majeranek, w ogrodzie może zmarznąć zimą, ale możesz na zimę którąś odnóżkę wziąć będzie Ci pięknie pachniało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 29, 2008, 20:47:38 » |
|
Majeranek chyba tam gdzieś był, plus macierzanka zdobyczna. Na razie wszystko okryte stroiszem i agrowłókniną.
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 29, 2008, 21:49:41 » |
|
sory, nie zauważyłem. A może spróbujesz laur tam na lato wsadzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|