morela
Nowicjusz
|
 |
« : Październik 13, 2008, 10:26:36 » |
|
Witam wszystkich:) Jestem nowa i "kompletnie zielona", jeśli chodzi o uprawianie roślin w domu. Dopiero zaczynam się tym interesować.Myślę, że znajdę tu wiele ciekawych porad jakie roślinki najlepsze są do utrzymywania w domku.Jako że od niedawna mam własne mieszkanie to mam na razie 4 kwiaty: benjaminka, scindapsusa, fiołka alpejskiego i storczyka falenopsisa (mam nadzieję że nie poprzekręcałam nazw:)). Pewnie rzuciłam się na głęboką wodę zwłaszcza z tym storczykiem i benjaminkiem ale mam nadzieję podołać zadaniu:) Nie wiedziałam, że to zadanie może być takie trudne - bo np. nie przypuszczałam że wiele roślin trzeba gdzieś wynosić na zimę, żeby "odpoczęły" i pobyły w mniejszej temperaturze albo że prawie do każdej roślinki inna ziemia się nadaje... hehe także się uczę tego wszystkiego i mam nadzieję nauczyć się dużo od Was:)
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam, morela 
|
|
|
Azumi
Nowicjusz
małopolskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 13, 2008, 11:13:00 » |
|
Witaj  ! Też jestem "zielona" i też dopiero się uczę  ! Storczyk to bardzo wdzięczny kwituszek, więc napewno dasz sobie radę  . Ja zaczęłam tak jak ty od jednego, ale one wciągają! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2008, 13:54:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2008, 13:56:51 » |
|
Witaj 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
|
morela
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2008, 14:35:37 » |
|
Witaj  ! Też jestem "zielona" i też dopiero się uczę  ! Storczyk to bardzo wdzięczny kwituszek, więc napewno dasz sobie radę  . Ja zaczęłam tak jak ty od jednego, ale one wciągają!  No mam nadzieję, że mi nie uschnie ani nie zwiędnie. Zastanawiam się tylko jakie jeszcze kwiaty mogłabym hodować. Mam okna od strony wschodniej, w duzym pokoju okno z balkonem na całą ścianę więc jest jasno aczkolwiek po południu troszkę mniej. Ogólnie to myślałam jeszcze o zamioculcasie, bambusku i skrzydłokwiacie. A i mam malutkie dziecko - 3 miesiące więc pewnie pewnych gatunków przy niej nie będę mogła uprawiać. Możecie coś na ten temat powiedzieć? (o ile to jest odpowiednie miejsce na forum) Dzięki z góry
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam, morela 
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 13, 2008, 17:15:12 » |
|
Witaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 13, 2008, 17:30:58 » |
|
Witaj i czytaj,tu jest tyle wiadomości,że szybko uzupełnisz wiedzę ogrodniczą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 13, 2008, 18:01:12 » |
|
Witaj Morela  . Jesteś szczęściarą - okna wschodnie to świetna wystawa, odpowiednia dla niemal wszystkich roślin domowych. Proponuję rozglądać się po forumowych wątkach kwiatowych, oglądać kolekcje forumowiczów, a pomysły na nowe rośliny znajdą się same  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
miroslawa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 13, 2008, 18:54:50 » |
|
I ja Cię witam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 13, 2008, 18:57:15 » |
|
Ja również witam serdecznie. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
|
|
|
luckmi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 14, 2008, 12:17:43 » |
|
Cześć Morelo  Jeśli chcesz hodować i powiększać kolekcję roślin to dobrze trafiłaś. Tu dowiesz się jak dbać o kwiaty i pewnie nie jedną roślinkę dostaniesz od hojnych forumowiczów Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam Jagoda 
|
|
|
adamanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 14, 2008, 14:57:16 » |
|
Witaj ja tu też jestem od niedawna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ina
Nowicjusz
strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 16, 2008, 18:55:25 » |
|
Witam 
|
|
|
|
|
|
Serdeczne pozdrowienia z lubuskiego  Halina
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 16, 2008, 19:07:41 » |
|
Witaj! Wielu tu nowicjuszy. Ja też. Na razie więcej czytam niż piszę.  Cóż - człowiek uczy się całe życie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|