Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 07, 2012, 19:21:29
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wątek o Pleione - łatwym storczyku  (Przeczytany 4618 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« : Październik 12, 2008, 21:25:21 »

Zdarza się ,że ulegniemy tak jak ja temu rodzajowi. I co dalej? Smile
Uprawiam już je dobrych kilka lat a poniższe wiadomości przydadzą się początkującym. Rośliny te nie sprawiają najmniejszych problemów. Zeszłej ciepłej zimy część moich roślin zimowała w kartonie na balkonie a jedna doniczka nawet została zapomniana w wilgotnym gruncie. Wszystko przetrwało, rosło i kwitło.

Pleione, to mała grupa orchidei rosnących w umiarkowanych i chłodnych rejonach Chin , Południowych Indii, Tajlandii i Nepalu. Najczęściej występujących blisko linii śniegu na skraju lasów. Rośliny półepifityczne , często znajdowane rosnące na gałęziach drzew porośniętych mchem, jak również u podstawy drzew w ściółce z opadniętych liści.
Rodzaj łączony z Coleogyne, kwiaty, delikatnie kolorowe , duże w porównaniu do wielkości bulwy.

Pseudobulwy  Pleione  są małe, mają  mniej więcej 2,5 cm średnicy. Kwiaty  rozwijają się u podstawy pseudobulwy. Po kwitnieniu z tego samego miejsca co paki wyrastają liście i zależnie od gatunku mogą być całkiem duże około 20 cm długości i 9cm szerokości, miękkie,podatne na uszkodzenia i choroby grzybowe.
Z nowych przyrostów wykształca się nowa bulwa, która rozwija się podczas rosnącego sezonu.
W czasie najintensywniejszego wzrostu rośliny rozwijają liście i jędrną , nową bulwę przygotowaną na przyszły rok do wzrostu. Stare wyschnięte bulwy powinno się usuwać, ponieważ mogą powodować podgniwanie nowych przyrostów i bulw. Takie bulwy pozostawiamy w suchym podłożu, bądź bez niego na okres spoczynku. Rośliny jesienią przygotowują się same do okresu spoczynku poprzez zrzucenie liści, oczyszczamy wtedy  bulwki, obcinamy korzenie, czyścimy ze starych bulw i resztek starego podłoża i umieszczamy w chłodnym i wolnym od mrozu, ciemnym, suchym miejscu. Rośliny przechowujemy w taki sposób do czasu pokazania się nowych pąków (tzw ząbków). Wtedy sadzimy do nowego podłoża i cykl się powtarza.

Pleione, to bardzo wdzięczne orchidee, kwitną obficie i szybko się rozrastają , a młode bulwki w krótkim czasie wchodzą w okres kwitnienia. Dorosłe dobrze rozwinięte bulwy dają nawet po kilka kwiatów z jednej bulwy. Niektóre (Aurita) mają bardzo przyjemny zapach.
Przez dobieranie różnych gatunków i hybryd można mieć kwitnące rośliny przez siedem miesięcy w roku. Rodzaj warty wypróbowania!

Większość pleione wymaga chłodnych warunków, minimalna temperatura zimą to 3 stopnie powyżej zera, wyjątkiem jest P.maculata i P.praecox , które potrzebują około 10 stopni Celsjusza zimą.
Pleione praecox

ŚWIATŁO
Pleione lubią dużo światła ale trzeba je chronić od silnych promieni słonecznych na początku marca, ponieważ nowe przyrosty są wrażliwe a liście łatwo płowieją i ulegają poparzeniom słonecznym.
W okresie letnim, rośliny bardzo dobre korzyści odnoszą trzymane na wolnym powietrzu.
Można je zostawić po kwitnieniu , kiedy zniknie niebezpieczeństwo przymrozków. Na początku w lekkim cieniu aż się zaaklimatyzują. Później mogą stawić czoła słońcu ale podłoże powinno być chłodne i ocienione, nie może się nagrzewać.

POLEWANIE
Podczas wzrostu (marzec – kwiecień i październik) Pleione powinny mieć stale lekko wilgotne podłoże. Zarówno gatunki kwitnące wiosną jak i jesienią mają ten sam cykl wzrostu z tą różnicą ,że kwiaty pojawiają się u wiosennych na początku (wiosną) cyklu a u jesienno kwitnących na końcu cyklu.
Po suchym i chłodnym okresie spoczynku, zaczynamy dopiero podlewać w momencie ukazania się widocznych pąków. W tym czasie roślina ma mało korzeni i należy bardzo rozważnie i oszczędnie podlewać. Wraz ze wzrostem korzeni zwiększamy dawkę wody.
Podlewamy miękką wodą , najlepiej deszczówką.
Od października zmniejszamy dawki wody i nawożenie, a kiedy wszystkie liście zżółkną i opadną nie podlewamy już wcale. Bulwy muszą odpocząć i być zupełnie suche.

NAWOŻENIE
Pleione, lubią umiarkowane nawożenie  i wszystkie nawozy powinny najpierw być rozpuszczone w wodzie w dawce wskazanej na opakowaniu. Zaczynamy nawozić od marca. Wysokie stężenie azotu możemy stosować od kwietnia do sierpnia.
Natomiast  w okresie od sierpnia do września zwiększyć należy stężenie potasu. To zachęci nowe bulwy do dojrzewania i do kwitnienia w następnym sezonie.
Całkowite nawożenie powinno się przerwać do końca października.

SADZENIE
Pleione powinny być sadzone co roku do nowego świeżego podłoża na głębokości 1/3 wysokości bulwki.
Sadzenie można rozpocząć po Świętach Bożego Narodzenia.
Należy ostrożnie sadzić bulwki , ponieważ uszkodzenie zalążka pąka (ząbka) może się zakończyć tym iż roślina przez cały sezon nie wykształci innego odrostu , nastąpi to dopiero w następnym sezonie.

NACZYNIA
Powinny być płaskie, najlepiej misy o średnicy od 15cm (dla 5-7 bulwek) do 30 (30 bulw gęsto). Jeżeli sadzimy pojedynczo pojemnik nie powinien być niższy niż 9 cm , najlepiej 11cm, daje to najlepszą przestrzeń dla rozwoju korzeni.
Wszystkie pojemniki powinny mieć spore dziury w dnie dla szybkiego osuszania podłoża, jeżeli takowe dziur nie posiadają w wystarczającej ilości i wielkości , należy takie wywiercić .Wszystkie doniczki powinny stać na drenażu z kamyków.
Mnie najlepiej się udają w glinianych doniczkach.
Bardzo ważne jest w okresie gorącego lata aby naczynia się nie nagrzewały. Należy chronić doniczki przed przegrzaniem najlepiej dołując je w ziemi w ogrodzie, w większych pojemnikach wypełnionych ziemią lub ustawiając w taki sposób aby znajdowały się w cieniu.
Ja wkopuję w ziemię lub ukrywam pomiędzy niskimi roślinami.

PODŁOŻE
Mieszanka podłoża, powinna mieć właściwości szybkiego osuszania przy czym musi  zachowywać dostateczną wilgoć dla roślin. Można, to uzyskać komponując podłoże z wielu składników. Mamy dwa typy podłoża w dużej mierze organiczne i w dużej mierze nieorganiczne.

Składniki podłoża organicznego:
   60%    średniej wielkości kory drzew iglastych
    40%    kawałki mchu sphagnum – wielkości ok. 2cm
- ja dodaję do tego jeszcze zwykłą ziemię uniwersalną

Składniki podłoża nieorganicznego:
   30%    Seramis lub drobny keramzyt
    25%    Perlit    
    25%    Vermiculit 
    20%   kora 
- też dodaję ziemi.
Jeżeli na okres spoczynku chce się zostawić bulwy w podłozu należy zadbać by podłoże nie miało dostępu do wody. Trzymamy całkowicie sucho i w chłodzie ale nie na mrozie!

Sadzimy w nowym sezonie kiedy widoczne są już nowe przyrosty, najlepiej w lutym – marcu.

Niestety wszystkie rośliny kupowałam jako gatunki, dopiero przy kwitnieniu okazało się, że do końca nimi nie są, ale i tak są piękne Smile

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
przemo7
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Październik 13, 2008, 08:45:10 »

Przepiękny ten storczyk  Very Happy Trochę się napaliłem  Rolling Eyes on normalnie jest dostępny gdzieś do kupienia? Brawo Bee za opis.

Agnieszka Co.
Nowicjusz
*

STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!

« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2008, 09:22:47 »

Ciekawe, różnobarwne, nieduże - a do tego na zimę można spakować do piwnicy. Co chcieć więcej...
A informacje sie bardzo przydadzą Smile
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2008, 10:57:01 »

O tym jak to przechowywać , dzisiaj wieczorem napiszę lub poproszę naszą Adminkę, żeby dodała do całości.

Przemo, tak zwykle wiosną się pojawiają w zwykłych większych sklepach ogrodniczych w naszych miastach lub specjalizujących się sprzedażą wysyłkową sadzonek - R. Majewski w Goślinowie, bądź znanych nam serwisach aukcyjnych.

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Krasnal
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2008, 15:33:25 »

Rewelacyjny opis uprawy - dziękuje. Już dopisałem do listy chciejstw.Zawsze mi się podobały ale bałem się, że nie zapewnię im odpowiednich warunków. Po Twoim opisie wiem, że dam rade. Idea

Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty.
Krzysztof.
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2008, 19:02:02 »

Dzięki Beatko za wspaniały opis uprawy
Ja w tym roku rozpoczełam przygodę z najpopularniejszą pleione formosanum - kwitła; wytworzyły sie nowe przyrosty ale stare ps.bulwy wcale nie zamarły tylko na szczycie wytworzyły po nastepne dwa cebulowe maleństwa - sa to naprawdę maleństwa (od 0,5 do niecałego 1 cm) i co z nimi zrobić zimą? jak je zabezpieczyć żeby nie zmarniały? możesz coś doradzić?

Zimą  zamierzam jednak postąpić trochę inaczej niż radzisz - po przesuszeniu podłoża - gdzieś około końca listopada - początek grudnia - zamierzam wsadzić całą doniczkę Zabezpieczoną - do lodówki na 2 - 3 miesiące (wiem od uprawiających - kilka lat w ten sposób , że ten system uprawy także się sprawdza) - zobaczymy czy u mnie także
przyczyna takiego postepowania to brak mozliwości przechowania w chłodnych warunkach   - nie mam piwnicy a mam 2 lodówki Laughing

pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #6 : Październik 13, 2008, 20:20:07 »

Tak, wszystko napisałam, a o przechowywaniu ani słowa.
Rośliny te oprócz wspomnianych P.maculata i P.praecox, najlepiej jeżeli będą przechowywane w temperaturze nie przekraczającej 8-9 stopni Celsjusza. Im niższa tym lepsza ale nie poniżej zera. Owszem bulwy jesienią są wytrzymałe na przymrozki i znam z autopsji ,że rośliny można przechować przez zimę w suchym miejscu (niketórzy nawet z powodzeniem tak je uprawiają w ogrodzie) ale nowe przyrosty są wrażliwe na mróz. Dlatego przez kilka lat z rzędu przechowywałam rośliny w lodówce na dolnej półce, całkowicie oczyszczone ze starych korzeni i podłoża (same czyste bulwki, w plastikowym pojemniczku z kilkoma płatkami lekko wilgotnego mchu). Przez ten okres nic się z nimi nie dzieje, w dobrych warunkach nie za suchych nawet się nie marszczą. Zwykle na początku marca lub wcześniej wysadzałam je do podłoża i wynosiłam do piwnicy żeby nie stały w ciepłym mieszkaniu.
Ważna jest ta chłodna temperatura ponieważ w temp. powyżej 10 stopni kwitnienie może nie wystąpić. Jednak z czasem po przechowywaniu w tej lodówce przestawały mi kwitnąć , dlatego przerzuciłam się na przechowywanie balkonowe - w kartonie zabezpieczonym od środka styropianem i wyściełanym gazetami. W tym roku miałam zachwycająco obfite kwitnienia, z czego się cieszę.
Kwiaty , pojawiają się wcześniej niż liście i utrzymują się dosyć długo w chłodnych warunkach. W ciepłym mieszkaniu niestety kilka dni.

Małgosiu, stare bulwy szlag trafi w lodówce lub po posadzeniu. Przez jakiś czas będą pięknie wyglądały ale kiedy przyjdzie pora wzrostu ząbków, one się pomarszczą i skurczą Smile. Też byłam w szoku kiedy trzymałam je z innymi w lodówce i były jędrne , a ja nie ukrywałam zachwytu i nadziei ,że mi z nich coś jeszcze może wyrośnie. Niestety rozczarowałam się sromotnie, kiedy pewnego razu sprawdziłam stan wszystkich bulw i zastałam z nich tylko 'rodzynki' Smile

Maleńkie bulwki ze szczytu możesz po zakończeniu wzrostu potraktować tak samo jak normalne nowe (bulwy - przyrosty)tegoroczne. Ja maleństwa posadziłam i co roku przybywają w średnicy. Jak się nie chcesz w to bawić, to możesz je wyrzucić i zapomnieć.

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Październik 13, 2008, 21:13:44 »

Czytam, czytam i jestem coraz bardziej zaintrygowana tym storczykiem - chyba wiosną rozpocznę poszukiwania w centrach ogrodniczych  Smile. Wrocław to dosyć ciepły rejon kraju więc mam nadzieję, że w styropianowym pudełku na balkonie uda mi się je przezimować.

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2008, 10:04:04 »

A mnie się kompletnie nie udała ..kupiłam bulewkę..po rozpakowaniu była ..jakaś miękka, wiadomo co było dalej .
Pod rozwagę, kupującym  Cool

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #9 : Październik 15, 2008, 19:13:22 »

Beatko, że "szlag trafi " stare ps.bulwy to ja wiem  Smile

chodzilo mi o to ,że wytworzyły i nadal karmią maleństwa  Very Happy to był dla mnie szok  Very Happy i moja rozterka  jak z nimi postąpić przez zimę  Mad
A teraz przechodzimy do ważnych dla mnie szczegółów:

1. Na Balkonie w pudełku zabezpieczonym styropianem masz tylko oczyszczone bez podłoża ps.bulwy ?
2.Czy na balkonie przechowujesz całą donicę i wczesną wiosną przenosisz do domu
3. Czy po balkonowym przechowaniu ( obojętnie czy w podłozu, czy bez podłoża ) sadzisz co roku w nowe podłoże?
3.Czy próbowałaś przechować w lodówce ( żeby zapewnić niską temperaturę) ps.bulwy posadzone w starym podłożu?

przecież te storczyki w naturze nikt nie przesadza i wysadza co roku w nowe podłoże  Confused

dla porównania w ten sam sposób uprawiam frezje (nie trzymam ich w lodówce a w suchym podłożu) i po 8 latach uprawy i raz wymienionym podłożu z przeglądem cebul nadal kwitna i pachną  Laughing przeprowadziłam też test podobnej uprawy  bez corocznego przesadzania gladioli -mieczyków (pojemnik 20 litrów)  i także (4 lata) udają się i kwitną - choć trochę gorzej niż te wysadzane i posadzane

Jeśli mogłabyś odpowiedzieć na moje rozważania bardzo bym się ucieszyła - warunki mamy podobne (te 70 km odległości to prawie jak w miejscu)
pozdrawiam
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #10 : Październik 16, 2008, 09:04:42 »

Witaj Małgosiu, na szybko odpowiadam Smile
1. Na Balkonie w pudełku zabezpieczonym styropianem masz tylko oczyszczone bez podłoża ps.bulwy ?
Miałam zeszłej zimy po raz pierwszy w taki sposób zimowane i były w starym podłożu, tak jak rosły w zeszłym sezonie.
2.Czy na balkonie przechowujesz całą donicę i wczesną wiosną przenosisz do domu
Całą doniczkę, wczesną wiosną nie przenoszę do domu, rosną cały czas do przekwitnięcia na balkonie. Po przekwitnięciu przenioszę na działkę.
3. Czy po balkonowym przechowaniu ( obojętnie czy w podłozu, czy bez podłoża ) sadzisz co roku w nowe podłoże?
Nie, w tym roku nie sadziłam do nowego podłoża tylko dosypałam świeżego na wierzch. Po zimowaniu w lodówce samych bulwek, sadzę je do nowo zrobionego podłoża.
Zauważyłam,że tak posadzone co roku do nowego wykształcają ładne spore pseudobulwy. Te ze starego w tym roku mają słabe i małe ale będę je zimowała i tak w starym podłożu na balkonie a wiosną posadzę do nowego.
3.Czy próbowałaś przechować w lodówce ( żeby zapewnić niską temperaturę) ps.bulwy posadzone w starym podłożu?
Nie, z całym podłożem nie próbowałam nigdy ale tak można.
przecież te storczyki w naturze nikt nie przesadza i wysadza co roku w nowe podłoże  Confused
W naturze ich też tak intensywnie nie nawozi i mają cały czas miękką wodę z opadów, a w naszych warunkach bywa różnie, czasami ogrody też podlewamy wodą z wodociągu a ta jak wiadomo miękka nie jest. Jeżeli podlewasz cały rok miękką wodą i przepłukujesz z zasolenia nawozów, możesz spróbować w starym podłożu. Ja w tym roku na części roślin , które mam już na balkonie (części jeszcze nawet nie widziałam Sad) mam wyraźnie mniejsze bulwy niż w poprzednim ale podejrzewam, że jest to również wynik niepodlewania i zbyt słonecznego stanowiska. Według mnie lepiej reagują na świeże podłoże co roku ale poszukam na ten temat czegoś dokładniej.

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #11 : Październik 20, 2008, 21:51:54 »

Dzięki za odpowiedź Beato  Laughing
duzo mi sie watpliwości wyjasniło  Laughing
pozdrawiam
Małgorzata

pozdrawiam
Małgorzata
egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Luty 05, 2009, 10:54:34 »

Zbliża się wiosna więc poszukałam Plejone i znalazłam:
- w przystępnych cenach
- dobrej jakości ( już mam w domu a zamawiałam większą ilość dla naszego oddziału PTMS)
- szybka dostawa
wszystko to na stronie
http://www.pnos.pl/
Moje trzy sztuki wsadziłam do jednej misy - jak zakwitną będzie pięknie  Smile

Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć.
                                       Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #13 : Luty 05, 2009, 11:50:53 »

..u mnie nie było pięknie  Mad..trzymam kciukaski  Mad Razz Smile

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Luty 05, 2009, 12:39:26 »

Basiu, czyżbyś się zraziła jednym niepowodzeniem? Nie mogło się udać skoro bulwka była trefna. Te, które kupiłam, są może nie największe ale twarde i każda z ząbkiem  Very Happy

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #15 : Luty 05, 2009, 13:08:27 »

Bee piękne masz te storczyki i skusiłaś mnie na jednego Smile
Egrabow swoje Plejonie zamawiałaś z tego sklepu internetowego co podałaś linka ?

egrabow
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Luty 05, 2009, 13:31:46 »

Tak, w sklepie internetowym można zamówić, ale jedego to się nie opłaca bo koszty przesyłki będą wyższe niż wartość storczyka. Na Allegro sprzedają po 25 PLN/szt to tam masz w tej cenie 3 sztuki. Możesz też zamówić sobie coś na balkon np. begonie - mają dyży wybór.

Ernest Hemingway
Pozdrawiam - Kaśka

Moje zielone
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #17 : Luty 05, 2009, 14:01:36 »

Gdzie ja coś takiego dostanę ? Smile

iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #18 : Luty 05, 2009, 14:40:46 »

Tych storczyków jeszcze nie znałam.

Kwitna prześlicznie.A jak długo trwa kwitnienie?

bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #19 : Luty 05, 2009, 21:27:56 »

Gdzie ja coś takiego dostanę ? Smile

Buziaczku, to może być podłoże dla storczyków.Nie musisz dawać mchu może być zamiast tego zwykła ziemia do kaktusów.

Iwona, kwitną w chłodnych warunkach tak średnio około 2 tygodni.

Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #20 : Luty 05, 2009, 22:25:37 »

Bee dzięki!

przemo7
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Marzec 16, 2009, 18:30:08 »

Moje cebulki wyraźnie ruszyły.

Następne zdjęcie będzie już z kwitnienia Smile

Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #22 : Marzec 16, 2009, 19:27:01 »

No proszę, bardzo ładnie! Oczywiście czekamy na kolejne zdjęcia  Smile

nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #23 : Marzec 16, 2009, 19:34:33 »

A ja czekam na 3 szt. Pleione Tongariro i nigdzie nie znalazłam zdjęcia tej odmiany  Mad

bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #24 : Marzec 16, 2009, 20:02:24 »

Moje cebulki wyraźnie ruszyły.
Następne zdjęcie będzie już z kwitnienia Smile
Jednego pąka widzę :O

Nowirko, tu masz Tongariro http://images.google.pl/images?q=Pleione%20Tongariro&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=pl&tab=wi

Ja moje z lodówki wczoraj wyjęłam dopiero ale już posadzone, reszta na balkonie siedzi schowana.

nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #25 : Marzec 16, 2009, 20:11:39 »

Beatko, bardzo dziękuję  Smile Google nie wyrzuciło mi tej strony  Mad

cattleya
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Marzec 18, 2009, 18:57:02 »

Witaj Przemo,u mnie tez tak zielono jak i u Ciebie.Mam je od kilku lat i jeszcze mnie nie zawiodły z kwitnieniem.Na dodatek dokupiłam w sobote nastepne w Auchanie,bardzo dorodne,juz mają korzonki i po dwa czubki.Zyczę udanych kwitnień!
Pozdrawiam .
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #27 : Marzec 24, 2009, 19:44:32 »

Też się skusiłam, kupiłam jeszcze bletillę, może coś o nim wiecie z praktyki?
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #28 : Marzec 28, 2009, 18:36:46 »

Ewka ,z praktyki wiem, że nie można jej zostawić w ogrodzie bo wymarznie Smile, kwiatów się nigdy nie doczekałam, pomimoo ,że jedną zimę ładnie przetrwała w gruncie.

Zakwitło jedno z pierwszych lodówkowanych Pleione. Z tymi z lodówki jest o tyle lepiej, bo można kontrolować i obserwować ich wzrost w lodówce i w odpowiednim momencie wysadzić do doniczek. Kwitnienie jest wtedy wcześniej.

Te które zimowałam na balkonie nie wszystkie przetrwały. Zgniło między innymi aurita Sad, chociaż pewności nie mam bo nigdy mi przez okres 3 lat nie zakwitło. Zgniło też to, o dużych kwiatach po kilka na pędzie Sad

rysler
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Marzec 28, 2009, 22:03:24 »

witam
poczytałem sobie ten wątek i zamówiłem dwie różne na allegro, z poznania. pewnie w tygodniu je dostanę. Nie pamiętam odmian, ale jak zjrze do akcji to wtedy dopiszę. kupiłem na allegro, bo nigdzie w okolicy nie widziałem ich, a chodzenie po centrach ogrodniczych naraża mnie na silny stres bowiem tak wiele różnych kwiatów chciałoby się mieć. tym bardziej, że teraz jest ich sporo.
lubię na przykład chodzic do budowlanego  w Arkadii. Mają tam przepiękne orchidee. nie kupiłem żadnej, bo po pierwsze dość drogie, a po drugie nie czuję się jeszcze na siłach opiekować się nimi. ostatnio co prawda były już po kwitnieniu, ale zauważyłem, że tam pracuje fachowiec i pod jego opieka kwiaty nie są zamęczaqne jak w kerfurze obok (przpraszam za spolszczenie).
jak dostane swoje to oczywiście pokażę. tymczasem cieszą moje oczy miltonia niedawno nabyta i falek w pełni rozkwitu (obydwa zaprezentowałem w wątku miltonii)
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: