Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 12:18:50
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Najlepsza książka  (Przeczytany 1464 razy)
aledaw
Nowicjusz
*

« : Październik 12, 2008, 19:33:49 »

Witam!
Chciałabym was się zapytać jaką książkę najbardziej polecalibyście dotyczącą uprawy storczyków, opisującą gatunki i chroby między innymi Smile
Agnieszka Co.
Nowicjusz
*

STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2008, 20:16:39 »

Ja mam książkę Krystyny Oszkinis "Storczyki". Jest tam opisanych wiele gatunków. Są działy dotyczące rozmnażania, podłoży, chorób i szkodników. Książka wydana w 1991 roku i trochę to "czuć".
Osobiście więcej korzystam z wiadomości dostępnych w internecie - są bardziej aktualne, udokumentowane zdjęciami itp.
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #2 : Październik 12, 2008, 20:32:05 »

Agnieszka ma rację to tzw. biblia storczykomaniaków Smile - ale wyszło wznowienie opracowane przez T.Kusibab, D.L.Szlachetko i T.Kubala "Orchidee amatorska uprawa storczyków"  z poszerzonymi wiadomościami - bardzo dobre i polecam

danam
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2008, 05:11:56 »

Witam
Mam trzy książki o hodowli storczyków ;Storczyki- Brigitte Goede
Storczyki w mieszkaniu - Joachim Erfkamp
Storczyki w domu Jorn Pinske
Najczęściej zaglądam do książki Storczyki Brigitte Goede .Wydaje mi się ze jest tam najwięcej opisanych problemów z uprawa storczyków .
Pozdrawiam
aledaw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2008, 21:11:09 »

Dzięki wam za informacje Smile Jednak zakupię sobie"Orchidee amatorska uprawa storczyków" widziałam ja już i naprawdę dużo z niej mozna się dowiedzieć Smile
anulka75
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 15, 2009, 12:53:01 »

Mam wielką prośbę. Poszukuję książki "Storczyki" Brigitte Goede - strasznie trudno dostępna. Czy ktoś może gdzieś się natknął na nią?

Anulka
aleksandra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 17, 2009, 14:30:12 »

Witajcie Smile

Mam pytanko odnośnie książek o storczykach które tu podaliście.Znalazłam dwie i nie wiem która jest właściwa Confused
Podaje linki do aukcji:

http://www.allegro.pl/item523301907_orchidee_amatorska_uprawa_storczykow_nowa_mul.html

http://www.allegro.pl/item524946162_storczyki_krystyna_oszkinis_nowa_krakow_pws.html

I która jest odpowiednia dla takiej osoby jak ja czyli "zielonej" - Już dwa z trzech swoich storczyków przelałam Sad i nie chciała bym tego błędu powtarzać  Smile

Proszę o pomoc Smile 

Serdecznie pozdrawiam Smile
Aleksandra
Filomena79
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 17, 2009, 22:31:11 »

Olu!!
Moim zdaniem bardziej przystępna jest książka Orchidee. Amatorska uprawa storczyków, gdyż wiadomości są tam podane przejrzyście, prostym językiem, zawarto wiele praktycznych porad i wskazówek. Autorzy to znawcy i badacze tematu, a książka kierowana jest właśnie do takich jak my - amatorów w uprawie tych roślin, dysponujących parapetami  Very Happy Wielką zaletą tej publikacji są również zdjęcia oraz lista gatunków nadająca się do uprawy w mieszkaniu wraz z podaniem wymagań co do temperatury, wilgoci, światła i okresu spoczynku.
Książka K. Oszkinis również jest bardzo ciekawa, ale to już swoista naukowa dysertacja poświęcona storczykom.
Osobiście polecam na początek tę pierwszą publikację, aczkolwiek podejrzewam, że wraz z rozwojem pasji storczykowej zaopatrzysz się również w książkę K. Oszkinis  Smile
Ja sama posiadam obywie i jeszcze kilka innych  Laughing

Pozdrawiam ciepło
Barbara
aleksandra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 18, 2009, 11:03:24 »

Dzięki za pomoc Very Happy
Na pewno skorzystam, z Twoich wskazówek i nabędę książkę.
Może nawet w tym tygodniu mi się uda to zrobić Smile

Aleksandra
hlavin
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 18, 2009, 12:06:17 »

Anulka 75 ja mam tą książkę a kupiłam ją w Świecie Książki
aleksandra
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 18, 2009, 18:39:37 »

Dzięki za informację odnośnie Świata Książki, choć nie była do mnie skierowana Wink
Na pewno z nie z korzystam, akurat tam należę i mam niedaleko, a książka jest w przystępnej cenie Smile
W przeciwieństwie do oferty na allegro Sad
A pro po allegro to mam jeszcze jedną małą prośbę.
Jeśli ktoś zobaczy książkę "Storczyki" Krystyna Oszkinis w normalnej księgarni to bardzo bym prosiła o informację (z kupowanie przez internet mam nie miłe wspomnienia stąd moja prośba). A na pewno w dalszej edukacji "storczykowej" będzie niezbędna  Very Happy

Aleksandra
ewka
Aktywny
**

strefa 6a, lubelskie

« Odpowiedz #11 : Marzec 10, 2009, 16:52:51 »

Wczoraj kupiłam sobie" Storczyki w domu", autor Jorn Pinske. Nie zdążyłam jeszcze przejrzeć.
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #12 : Marzec 10, 2009, 23:51:32 »

Wczoraj kupiłam sobie" Storczyki w domu", autor Jorn Pinske.
Ja mam tą książkę i jestem zadowolona. Jak na razie wszystkie podstawowe informacje nt. storczyków znalazłam w niej Smile

dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 22, 2009, 09:58:34 »

Witajcie Smile

Mam pytanko odnośnie książek o storczykach które tu podaliście.Znalazłam dwie i nie wiem która jest właściwa Confused
Podaje linki do aukcji:

http://www.allegro.pl/item523301907_orchidee_amatorska_uprawa_storczykow_nowa_mul.html

http://www.allegro.pl/item524946162_storczyki_krystyna_oszkinis_nowa_krakow_pws.html

I która jest odpowiednia dla takiej osoby jak ja czyli "zielonej" - Już dwa z trzech swoich storczyków przelałam Sad i nie chciała bym tego błędu powtarzać  Smile

Proszę o pomoc Smile 

ja uw
Witajcie Smile

Podaje linki do aukcji:

Proszę o pomoc Smile 

dla mnie bardziej przystepna jest książka pani Oszkinis. wiecej konkretow.  poki co korzystam z jej wiedzy i swoich nieiwelkich doswiadczen i nie mam co narzekac te storczyki ktore mam rosną

Kamil
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: