kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #90 : Maj 18, 2009, 09:14:08 » |
|
Ja mam na południowym oknie i nie narzeka na światło...  Z tym, że jak mocno grzeje, to ja już je cieniuje. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #91 : Maj 18, 2009, 09:37:35 » |
|
Hmm  ... u mnie stała na południowym, ale po szybkim ukorzenieniu nie bardzo rosła. Po przeniesieniu na północne mocno się puszcza. Mery, też mi chodziło po głowie, że gdzieś czytałam o minibelle nie lubiącej słońca (ach, jak mi się wszystko kojarzy po fakcie!  ), i tak nawet sobie pomyślałam, jak to jest z tą południową minibellką u Tellerki - całkiem jednak możliwe, że północna wystawa stymuluje im zielone, a na południowej, jak u Tellerki, nabierają ochoty do kwitnięcia...  (Przy okazji - jak zaimitować światło północne na południowych parapetach i w ich okolicach?... )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #92 : Maj 18, 2009, 10:05:22 » |
|
Nie grzesz, Krysiu. Pojęcia nie masz jak bardzo pożądam południowegho okna 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #93 : Maj 22, 2009, 09:54:08 » |
|
A ja mam od wczoraj minibelle  .Znaczy,jak tylko zacznie rosnąć,to nie na słonko,żeby poszła w listki,a jak już trochę się rozrosnie,to do jasnego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #94 : Maj 22, 2009, 10:19:03 » |
|
Justusie; ja mam miniówke od El-Condora. Przysłał mi taaaką wielką sadzonę... Później do niej podosadzałam malutkie kawałki (też minibelki ofkors) które dostałam jako gratiski przy jakichs większych zakupach. Wszystkie świetnie i dość szybko ukorzeniły mi się w ziemi i nawet bez wora. Po prostu w ziemi i już. W mieszaninie kaktusianki i podłoża do storczyków bodajże firmy substral (takie różowe). Piszę że szybko i świetnie, bo bez strojenia fochów po jakimś miesiącu mocno siedziały w ziemi, a był to miesiąc listopad, także nie najlepsza to z pewnościa pora na ukorzenianie - jak sobie porównam jak to sie teraz wszystko ukorzenia to zalecam Ci od razu - jak masz zamiar cokolwiek kupować, rozmnażać - to TERAZ. Minibelka to przepiekna i przewdzięczna roślinka; bedziesz z niej miała mnóstwo pociechy. U mnie wisi we wschodnim oknie, ukorzeniała się na parapecie zachodniego.
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #95 : Maj 22, 2009, 10:29:37 » |
|
Jakby to ująć,teraz pewnie rozumiecie moje szaleństwo w poszukiwaniacj hojek.Dorosłe roslinki kupiłam trzy,reszta to ukorzenione sadzoneczki lub do samodzielnego ukorzenienia.Bo teraz najwieksza szansa na ukorzenienie. Maga pisze: jak sobie porównam jak to sie teraz wszystko ukorzenia to zalecam Ci od razu - jak masz zamiar cokolwiek kupować, rozmnażać - to TERAZ.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #96 : Czerwiec 05, 2009, 22:54:06 » |
|
Długo się zastanawiała ale w końcu zawiązała pączusie  
|
|
|
|
|
|
DZIECI POWINNY CHOROWAĆ TYLKO NA ZABAWKI Pozdrawiam Bożena
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #97 : Czerwiec 05, 2009, 22:59:55 » |
|
Brawo dla naszej mini  Długo się zbierała?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #98 : Czerwiec 05, 2009, 23:35:11 » |
|
Kupiłam już dorosłą,ale u mnie jest od roku.Kwiatuchy zauważyłam przypadkiem bo ona taka ogromniasta ,że rzadko ją kąpię .a zauważyłam jak myłam jej plecy  ,tzn .tą stronę od okna a nie od pokoju. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #99 : Czerwiec 06, 2009, 06:45:30 » |
|
Szondelko cudne pączusie  .Opatrzyłaś ją dobrze, czy czegoś tam jeszcze nie chowa na za plecami  ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #100 : Czerwiec 06, 2009, 16:30:36 » |
|
Potwierdzam - pączusie rozkoszne  Bożenko - nie omieszkaj zapodać nam zdjęć kwiatów - ogromnie jestem ich ciekawa 'na żywo', przyznam się. I przy okazji podpytam - w jakim miejscu ona u Ciebie rośnie?...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #101 : Czerwiec 06, 2009, 16:46:43 » |
|
O ile tylko nie rzuci we mnie tymi kwiatkami to pstryknę jej fotkę  Ona jest powieszona na kołku wysoko w suficie zaraz za firanką zachodniego okna .Do południa ma mało światła ,za to od 13 do 20 full wypas . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #102 : Czerwiec 18, 2009, 14:48:17 » |
|
Otworzyła już swoje pączusie .  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #103 : Czerwiec 18, 2009, 15:03:47 » |
|
Bożenko śliczne różowiutkie landrynki  Pachną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Aktywny

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #104 : Czerwiec 18, 2009, 15:22:11 » |
|
prześliczna różowa dama, też jestem ciekawa czy pachnie i jak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #105 : Czerwiec 18, 2009, 15:27:56 » |
|
Ja jakoś zatraciłam zmysł powonienia /chyba/ bo dla mnie nie ma zapachu.  Ale co najważniejsze właśnie do powąchania zdjęłam ją z kołka i naliczyłam 14 kwiatostanów w różnym stadium rozwoju.Oj będzie mi się kwieciło !!!!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #106 : Czerwiec 18, 2009, 15:32:22 » |
|
Bożenko, Ty znów nas dręczysz.  Śliczności i to jeszcze 14 sztuk! Rozpusta!!! A tak na poważnie, to gratuluję i mam nadzieję, ze jeszcze dowąchasz się zapachu  A jak nie, to też nie żałuj - widok wystarczająco piękny. 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #107 : Czerwiec 18, 2009, 15:41:28 » |
|
Beatko ,ona jest bardzo dużą rośliną ,zawiązki pączków ma na prawie każdym węźle.Największe są na tych starszych i w miarę jak pęd młodszy są w mniejszym stadium rozwoju .Zapowiada sie naprawdę długie kwitnienie .Z wrażenia o mało nie skaczę,nareszcie coś ruszyło po fali samych niepowodzeń. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #108 : Czerwiec 18, 2009, 15:45:52 » |
|
Moja mini bell (od Ciebie zresztą) też się puszcza, że aż miło. Więc może za ładnych parę lat... 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #109 : Czerwiec 18, 2009, 15:52:13 » |
|
No to jak sie "uspokoi" mogę Ci dziabnąć w celu oczywiście zagęszczenia . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|