|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #30 : Październik 24, 2008, 11:26:53 » |
|
Kilkunastych.....o rety. Ja w clematisach bardziej zakochana niż w M...ale niestety wiosną u mnie ciągle te same. Nie ma wyboru. Jak by ci nie sprawiło kłopotu to poprosiła bym o te nasionka..poeksperymentować można. Może akurat. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 03, 2008, 18:26:37 » |
|
Mazowsze:  Matko, jakie cudo... Marzy mi się taki, ale u nas w sklepach tylko niebieskie i różowe widuję...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
sylwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 03, 2008, 21:16:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
doura
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 03, 2008, 21:28:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
doura
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 03, 2008, 21:35:31 » |
|
Snow Queen 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 04, 2008, 06:38:30 » |
|
Ten drugi to raczej "the president" A pierwszy..hmm..."Mevrouw Le Coultre" ? Ostatni Doura już oznaczyła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 06, 2008, 13:55:20 » |
|
A tak zdążyła zakwitnąć jedna z tegorocznych własnoręcznie ukorzenonych sadzoneczek: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #37 : Grudzień 30, 2008, 18:10:00 » |
|
A tak zdążyła zakwitnąć jedna z tegorocznych własnoręcznie ukorzenonych sadzoneczek:  Jak je ukorzeniałeś?? Może i ja spróbuję na wiosnę urypać coś od sąsiada 
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Grudzień 30, 2008, 23:11:00 » |
|
W lipcu tnij tegoroczne,ale juz półzdrewniałe pędy w połowie międzywęzła,a drugie cięcie-1 cm nad parą liści.Potem do ukorzeniacza i do skrzynki inspektowej-dość głęboko.Ja swoje sadziłem tak,że wystawało jedynie miejsce,z którego wyrastaja liście. Potem trzeba pilnować,żeby ziemia za bardzo nie przeschła,możesz profilaktycznie co jakiś czas opryskać przeciw grzybom.A na jesień część z nich powinna mieć juz własne korzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #39 : Grudzień 31, 2008, 00:36:42 » |
|
Ok, dziękuję za instrukcję  Może na wiosnę zakupię w internecie takiego czerwonego, marzy mi się  Bo u nas to takich cudów nie ma w sklepach... Oby do wiosny, u nas dziś w nocy -12 stopni...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #40 : Grudzień 31, 2008, 14:13:26 » |
|
Jurek ,nie wiem jak Ty to robisz ,ale wszystkie Twoje rośliny są w mega rozmiarach i przepieknie wygladają. Teraz trafiłam na Twoje powojniki i znowu ...  Nawet nie potrafię powiedzieć,który z nich najbardziej mi się podoba.Ja mam na razie tylko "Błękitnego Anioła",ale na wiosnę muszę koniecznie coś jeszcze dokupić. Poczytałam sobie ,jak można zrobić sadzonki i jak gdzieś zdobędę jakieś cudo ,to spróbuję ukorzenić.Z nasionami nie będę się bawić,bo brakuje mi cierpliwości. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #41 : Grudzień 31, 2008, 14:26:19 » |
|
Powojniki świetnie rozmnaża się przez odkłady poziome,to metoda mniej kłopotliwa niż sadzonkowanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #42 : Styczeń 02, 2009, 19:56:49 » |
|
Jurek ,nie wiem jak Ty to robisz ,ale wszystkie Twoje rośliny są w mega rozmiarach i przepieknie wygladają. Teraz trafiłam na Twoje powojniki i znowu ...  Nawet nie potrafię powiedzieć,który z nich najbardziej mi się podoba.Ja mam na razie tylko "Błękitnego Anioła",ale na wiosnę muszę koniecznie coś jeszcze dokupić. Poczytałam sobie ,jak można zrobić sadzonki i jak gdzieś zdobędę jakieś cudo ,to spróbuję ukorzenić.Z nasionami nie będę się bawić,bo brakuje mi cierpliwości.  A ja się skusiłam na te nasiona. Zobaczymy co mi z nich wyjdzie i jak długo przyjdzie mi czekać na wykiełkowanie. Jurku..trzymaj kciuki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paprykarz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Styczeń 29, 2009, 11:08:47 » |
|
Czy clematisy mozna juz przycinac czy czekac do konca lutego? U mnie zaczyna sie "cos" dziac!
|
|
|
|
|
|
Wszystko można co nie można byle z wolna i ostrożna!
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #44 : Styczeń 29, 2009, 11:29:30 » |
|
Ok, dziękuję za instrukcję  Może na wiosnę zakupię w internecie takiego czerwonego, marzy mi się  Bo u nas to takich cudów nie ma w sklepach... Oby do wiosny, u nas dziś w nocy -12 stopni... Marta, dopiero teraz natknęłam się na ten wątek - jak będziesz się decydować na clematis, zajrzyj do Klombu. Latem było tam całe mnóstwo przeróżnych odmian powojników  Dostałyśmy oczopląsu z teściową i ostatecznie wybrałyśmy trzy kwitnące w różnych miesiącach. Niestety nazw Ci teraz nie podam, bo nie pamiętam. Nie wiem, co tam będzie na wiosnę, ale zawsze warto zapytać, może akurat 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #45 : Styczeń 29, 2009, 15:45:23 » |
|
Czy clematisy mozna juz przycinac czy czekac do konca lutego? U mnie zaczyna sie "cos" dziac!
U mnie,to znaczy w Anglii ? Tak masz wpisane w profilu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #46 : Styczeń 29, 2009, 18:29:06 » |
|
Marta, dopiero teraz natknęłam się na ten wątek - jak będziesz się decydować na clematis, zajrzyj do Klombu. Latem było tam całe mnóstwo przeróżnych odmian powojników  Dostałyśmy oczopląsu z teściową i ostatecznie wybrałyśmy trzy kwitnące w różnych miesiącach. Niestety nazw Ci teraz nie podam, bo nie pamiętam. Nie wiem, co tam będzie na wiosnę, ale zawsze warto zapytać, może akurat  Dzięki, jak już będę się zabierać do ogródka to zajrzę.
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
Paprykarz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Styczeń 29, 2009, 23:57:31 » |
|
Tak mieszkam w Anglii
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #48 : Styczeń 30, 2009, 13:17:06 » |
|
Paprykarzu u ciebie nalezy już ciąć. Jedynym przeciwwskazaniem byłyby mrozy lub zapowiedź mrozów. Jeśli jest normalnie i nic złego nie zapowiadaja to przytnij. Tylko pamiętaj teraz tniemy te odmiany które kwitna późno, bo kwitną tegorocznych pędach. Te które kwitną wcześniej kwitną na ubiegłorocznych pędach i te trzeba ciąć po kwitnieniu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
Paprykarz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Styczeń 30, 2009, 19:42:04 » |
|
Mam Warszawska Nike, W instrukcji napisace ciac w lutym ale slabo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aguśś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #50 : Luty 08, 2009, 12:51:49 » |
|
czy nową sadzonkę clematisa (mam zamiar zakupić na wiosnę bo one są piękne:) też mam przycinać czy robić to dopiero w przyszłym roku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #51 : Luty 08, 2009, 12:57:14 » |
|
Przytnij od razu,ładnie się rozkrzewi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aguśś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Luty 08, 2009, 19:12:02 » |
|
dzięki, jak zakupię to się zgłoszę po poradę w których miejscach ciąć
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Luty 22, 2009, 15:54:00 » |
|
Postanowiłem troszkę się pobawić z nasionami clematisa poddając je różnej stratyfikacji. Oto efekt (udany) jednej z nich:  Tu widać kiełkujące nasionko:  I jeszcze jedno:  Pierwsz roślinka pojawiła się ok 2 tyg po wysianiu, następna w trzecim tyg. Nasiona kiełkują bardzo nierównomiernie. Mają stale mokro i temp. ok 15-16stC. Jestem ciekaw czy zakwitną w tym roku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Luty 23, 2009, 06:34:58 » |
|
Coś mi sie wydaje,że nie będziesz zadowolony z tych "powojników".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #55 : Luty 23, 2009, 21:31:09 » |
|
O  Znaczy że nie wyrosną czy nie będą kwitły?  No tylko mi nie mów że to nie będą powojniki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jurekg
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Luty 24, 2009, 07:43:01 » |
|
Może jestem w mylnym błędzie,ale mnie to wygląda na kiełkujące chwasty. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #57 : Luty 24, 2009, 12:17:15 » |
|
Mam podobne myśli jak jurekg  to mi na zielsko wyglada, ale hoduj może się mylimy 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Luty 24, 2009, 20:04:56 » |
|
No to by znaczyło że sąsiadka od której dostałem te nasiona zrobiła ze mnie zwyczajnie durnia, bo dostałem je jako nasiona clematisa. No co by to już nie było to ze zwykłej ludzkiej ciekawości poczekam aż to to się rozwinie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #59 : Luty 24, 2009, 20:21:58 » |
|
Nie przejmuj się. Mnie także zdarzyło się chwasta pielęgnować. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|