treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #210 : Kwiecień 22, 2009, 09:59:15 » |
|
Liso piękny hibciu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #212 : Kwiecień 22, 2009, 14:51:29 » |
|
Dziękuję Treissi  Iwona cudny kolor!  Mój ma takie same płatki na słupku! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Aktywny

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #213 : Kwiecień 22, 2009, 15:00:19 » |
|
Prześliczny, a ja głupia tak późno odkryłam hibiskusy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alicja46
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #214 : Kwiecień 25, 2009, 10:00:14 » |
|
Alicjo kiedy ten twoj hibiskus byl przesadzany?Te drobne listki to brak ciecia.Przytnij go mocno o 2/3. Napisz cos o nawozeniu.Poza tym jakie ma stanowisko?Pamietaj,ze hibiskus to kwiat tropikow i potrzebuje duzo slonca. Poza tym,ze gole patyki tez sie nadaja na szczepki.Tylko uzyj ukorzeniacza do zdrewnialych sadzonek.
Kasiu dziękujję Ci bardzo za odpowiedź. Myślałam o cięciu ale cały czas się boję że zrobię mu tym krzywdę. Taki jest mizerny... Ale skoro tak radzisz zrobię to. Widziałam Twoje rośliny, są piękne więc w pełni polegam na Twoim doświadczeniu. Mój hibiscus stoi na południowym oknie. Zauważyłam już dawno że tam najlepiej rosną. Przesadzałam go jakiś miesiąc temu ponieważ obawiałasm się, że to jakaś choroba korzeni. Niedawno odgrzebałam trochę ziemi i ukazały się śliczne nowe białe korzonki. Więc to chyba nie to. Zasilam raz w tygodniu florowitem. Pąki kwiatowe pojawiają się bez przerwy, natomiast listki są maleńkie jakby podwiędłe, szybko żółkną i opadają. A może by tak jeszcze zrobić oprysk na przędziorka?. Uwzględniłam też podlewanie - staram się żeby nie miał za mokro. Może po przycięciu zechce mu się żyć. Post dołączony: Kwiecień 25, 2009, 10:16:28
Muszę się z Wami podzielić tą wiadomością. Otóż jeden z hibiskusów, który został spisany przeze mnie na straty jesienią zaczyna wypuszczać maleńkie zielone listki. W jesieni po przyniesieniu z ogrodu do mieszkania prawie wszystkie moje hibiskusy uschły. Sądziłam że już po nich i prawie wszystkie wyrzuciłam. Zostawiłam jednak jednego, który miał kwiaty morelowe z nadzieją, że może jeszcze odżyje. Przesadziłam go do nowej ziemi, mocno przycięłam , postawiłam na oknie i podlewałam tak żeby ziemia nie przeschła zupełnie. Miałam go właśnie wyrzucić, a tu z suchego badyla coś zielonego wyrasta. Wygląda na to, że po tylu miesiącach obudził się, co jest dla mnie niewiarygodnie. Zobaczymy co będzie dalej.
A najlepiej to wklej jego zdjęcie ,żeby można było zobaczyć jak wygląda w tej chwili. Iwonko mój hibiscus wygląda mniej więcej tak. Zastanawiam się czy nie przyciąć go jeszcze mocniej.    Przepraszam za jakość zdjęć ale dysponuję tylko telefonem komórkowym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #215 : Kwiecień 25, 2009, 14:06:22 » |
|
Na razie nie przycinaj go mocniej.Poczekaj 2-3 tygodnie aż wypuści młode listeczki.Wtedy znów go obcykaj i wstaw zdjęcie.Zobaczymy jak wygląda i zadecydujemy ciąć czy nie.Ja swojego wielkoluda -wielkokrzaka cięłam trzy razy w ciągu sześciu tygodni.Teraz wygląda już całkiem ładnie.Na ten rok cięcia wystarczy  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agii
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #217 : Kwiecień 26, 2009, 12:52:47 » |
|
Witaj Moniś  Piękny hibcio. Taki malusi a już kwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alicja46
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #218 : Kwiecień 26, 2009, 17:41:53 » |
|
Dziękuję Iwonko za odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #219 : Kwiecień 26, 2009, 19:21:27 » |
|
Agii miło mi, że Ci się podoba 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #220 : Kwiecień 26, 2009, 19:28:30 » |
|
Jaki śliczny! Kwiatek większy od roślinki!  Może i lepiej że nie ma więcej pąków, niech podrośnie i się wzmocni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #221 : Kwiecień 27, 2009, 06:41:08 » |
|
System korzeniowy ma już ładnie rozrośnięty, więc myślę, że nic mu niegrozi  A tak przyjemnie patrzeć na jego kwiatuszki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #222 : Kwiecień 27, 2009, 06:55:11 » |
|
A ja też mam żółtka.  Tak wygląda z daleka  bliżej  jeszcze bliżej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #223 : Kwiecień 27, 2009, 07:09:39 » |
|
Naprawdę jest piękny, oko cieszy z bliska i z daleka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #224 : Kwiecień 27, 2009, 07:26:32 » |
|
Podobna do mojej,Też jest cała w pączkach.Tyle że moja jest mocno potraktowana skarlaczem i nowe listki nie pojawiaja sie prawie wcale.Na razie wybiły same pączki a korona nie rozrasta się wcale.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #225 : Kwiecień 27, 2009, 07:43:36 » |
|
Ładniutki Agnieszko ten Twój hibek. Żółty pełny... dużo optymizmu dodaje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agii
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #226 : Kwiecień 27, 2009, 09:13:21 » |
|
Niedawno stałam się posiadaczka hibka  Przesympatyczna pani z kwiaciarni obdarowała mnie hibkiem NN.   Tak wyglądał zaraz po przyniesieniu do domu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #227 : Kwiecień 27, 2009, 10:03:49 » |
|
To teraz czekamy na pierwsze kwiatki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #228 : Kwiecień 27, 2009, 10:38:48 » |
|
Piekne macie hibcie  Moja malutka pełna różyczka pięknie zakwitła szkoda tylko że akurat mam remont i kwitnie w kącie pokoju 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
treissi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #229 : Kwiecień 27, 2009, 21:01:06 » |
|
Agnieszko śliczny ten Twój żółciaczek Iwonko ja mam tak samo z moim hibkiem. W ubiegłym roku bez przerwy kwitł, aż do zimy, a listków wogóle nie puszczał. I teraz też już ma pąki, a listka młodego ani jednego. Agii wyobrażam sobie jaka jesteś ciekawa kwiatów hibcia. Miałam podobnie i nie mogłam się doczekać kiedy wkońcu zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agii
Nowicjusz
|