|
anna czarnota
|
 |
« : Październik 08, 2008, 10:20:04 » |
|
Ja dziś byłam w Netto i stał cały regał hibiskusów w najróżniejszych kolorach... i udało mi się wyjść z pustym koszykiem ze sklepu  Aniu jesteś tak dzielna i twarda, czy już masz w domu wszystkie kolory?  Wszystkich nie mam, ale mam 3 odmiany (o pstrokatych listkach i pojedynczym czerwonym kwiatku, o czewrwonym pełnym i jasno różowy pojedynczy bordowy w środku o zielonych lisciach) i tyle mi starczy  Trzeba miec miejsce na hoje i fiołki, nie mówiąc o sukulentach 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 08, 2008, 10:22:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luckmi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2008, 14:27:52 » |
|
Necjo dobrze,dobrze  . Mieszkam vis-à-vis Netto i jestem bardzo zadowolona.  Kupiłam tam bardzo dużo roślin za przyzwoite pieniądze i wszystkie pięknie rosną. Oto hibiskus z Netto:    
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam Jagoda 
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 11, 2008, 14:58:01 » |
|
A tak się cieszyłam z mojej Sevilli pełnej, ale tylko pierwsze dwa kwiaty były pełne, następne sa duze ale faktycznie półpełne: pierwsze były takie:  a następne są takie półpełne : 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 11, 2008, 16:34:19 » |
|
Ale i tak nic im nie brakuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luckmi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 11, 2008, 17:45:21 » |
|
Justa z mojego zakupionego w Netto też zaczęły spadać pąki ,więc szybko go przesadziłam .W sklepowej donicy nie było prawie ziemi ,tylko same korzenie. Teraz już nie traci pąków, tylko pięknie kwitnie Twój kwiat na zdjęciu bardzo urokliwy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 12, 2008, 16:59:27 » |
|
... i jeszcze mój nowy nabytek, zdaje się brat bliźniak hibka Tuberozy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 12, 2008, 17:20:24 » |
|
Dobra, to ja mam trzeciego bliźniaka? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 12, 2008, 18:32:57 » |
|
...identyczne i piękne  czy też kupiliście je jako półpełne Seville
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 12, 2008, 19:00:28 » |
|
 na mojej było napisane RD 6 Hibiscus oraz adres www.hawaii.dk (na której są informacje o tym jak pielęgnować roślinę i różne zdjęcia).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 13, 2008, 11:05:34 » |
|
Moje sadzonki podróżniczki od wczoraj stoją swobodnie - bez szkła... I lisci póki co nie poopuszczały 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 13, 2008, 15:58:18 » |
|
Poli variegatka stoi bez słoika i ma się dobrze a korzonki wyszły już dziurkami dołem doniczki  Reszta padla  przepraszam Cię bardzo Limba Twoje dwie sadzoneczki nadal pod słoiczkiem ale chyba maja sie dobrze bo mam wrażenie że wypuszczają maleńkie listki  hura! Czyli jak na to wskazują przykłady da sie jeszcze ukorzenić, a ja mam szczególnie farta do pełnych hibków, reszta pada 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 27, 2008, 09:15:09 » |
|
Ojeju!!!! aż się boję mówić głośno żeby nie zapeszyć, ale muszę - bo się uduszę!!!  Jeden z moich hibiskusików - samodzielnie "ukradnięty", samodzielnie ukorzeniony itd itp - ruszyl i oprocz nowych malutkich jeszcze pozwijanych listków wypuścil dwa - jeszcze bardzo malutkie - PĄCZKI KWIATOWE!!!!  To jeden z młodszych - najstarszy za to ani drgnął; siedzi na kaloryferze pod szkłem,spaceruje co najwyżej 5 min dziennie i nie okazuje żadnych oznak niczego. Liście są soczyście zielone i sprężyste kiedy mieszka pod szklem; poza szklem szybko "klapią" - jeszcze nie puścił korzonków chyba - i tak od 26. sierpnia mniej wiecej... Już nie wiem co z nim robić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 27, 2008, 09:32:35 » |
|
Maga zrób mu prowizorkę szklarenki, żeby podnieść temperaturę widocznie mu za zimno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 27, 2008, 10:39:16 » |
|
Dzięki, Meryl  Ale to nie to. On teraz - od jakiegoś półtora tygodnia mieszka pod słoikiem na kaloryferze. I od kiedy tam mieszka ma ładnie zielone listki, jędrne i sztywne. Wietrzę go 5 minut dziennie. Ten z pączkami jest u mnie znacznie krócej - a już się ukorzenił i rośnie... Mam chęć podejrzeć mu korzonki - temu nie rosnącemu... A, a wcześniej miał szklarenkę na oknie - caly czas mieszkal pod przykryciem...  EDIT: podejrzalam.Korzeni nadal nie ma  Ale zapakowalam gościa dalej pod słoik i na kaloryfer. Niech siedzi.Może jednak się namyśli... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 27, 2008, 10:55:16 » |
|
Ogólnie sezon jesieni nie sprzyja ukorzenianiu roślin, ale czasami się udaje i tu daj sobie trochę więcej cierpliwości, powiedz roślinom, że Ci się nie śpieszy.Pozdrawiam Meryl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 27, 2008, 11:07:58 » |
|
Dzięki Meryl! Będę próbować dalej z tym uparciuchem.  Tym bardziej, że na końcu sadzonki dojrzalam takie biale zgrubienia; mam nadzieje, ze to zaczatki korzonkow moze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 27, 2008, 11:26:18 » |
|
U mnie jeden od czerwca siedzi w wodzie i nie ma korzonków. A kwitł już trzy razy 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 27, 2008, 13:06:19 » |
|
U mnie jeden od czerwca siedzi w wodzie i nie ma korzonków. A kwitł już trzy razy  O, ato jakiś cudak chyba? To ja takiego nie chcę! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monia24
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 01, 2008, 07:30:05 » |
|
Witam! Moim hibiskusom przyniesionym z balkonu we wrześniu, żółkną i opadają liście. Zastanawiam się, czy to reakcja na chłód - stoja na parapecie okna otwieranego od czasu do czasu... Z drugiej strony okno jest południowe, ostatnio mocno nasłonecznione.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 01, 2008, 17:06:38 » |
|
U mnie jest to samo. To jest reakcja rośliny na radykalną zmianę parametrów warunków fizykochemicznych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 01, 2008, 19:23:01 » |
|
Czy teraz jesienią dajecie nawóz . Widze że chyba będzie zawiązywał pąki kwiatowe o tej porze . Pąki utworzone już u mnie a nie w sklepie 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 01, 2008, 19:30:03 » |
|
Jak ma pączki - ja bym raczej mu pomogła nawozem 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 01, 2008, 20:39:19 » |
|
Czy teraz jesienią dajecie nawóz . Widze że chyba będzie zawiązywał pąki kwiatowe o tej porze .
U mnie pąki już "moje" i podlałam dziś nawozem 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 01, 2008, 22:11:12 » |
|
Jeśli żółkną i opadają liście to winowajcą może być przędziorek, obejrzyjcie dokładnie swoje rośliny, u mnie tak było.Ponadto przesuszenie podłoża lub nierówne podlewanie i słoneczny parapet, ogólnie mówiąc zmniejszona wilgotność - efekt ten sam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luckmi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 04, 2008, 11:26:27 » |
|
Witam  Mam hibiskusa, któremu nie tylko żółkną liście, ale dodatkowo wypuszcza pąki i jak już,już mają się rozwinąć to odpadają .  Dwa razy zrobił mi taki numer. I tak naprawdę to nawet nie wiem jak on kwitnie. Obejrzałam go dokładnie, żadnych nieproszonych gości nie zauważyłam. Obok stoi drugi hibcio ,więc ma takie same warunki i pięknie kwitnie,liście sztywne.Co zrobić z tym hibiskusem ,aby mogła zobaczyć choć raz jak pąk kwiatowy rozkwitł?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarodziejka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 04, 2008, 19:13:33 » |
|
 O MATKO ONE SA PRZEPIEKNE  Zakochalam sie  Jak mozna zrobic sadzonke z tej rosliny?Przyszla tesciowa ma takiego jednego Hibiskusa i tak mysle ze moze by sie ze mna podzielila?  I jakich warunkow potrzebuje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 04, 2008, 19:19:46 » |
|
Moja też jest od teściowej.Ukorzenia się b.łatwo w ziemi,poczytaj w dziale o rozmnażaniu roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|