weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #60 : Październik 11, 2007, 10:21:31 » |
|
mojemu oncidium zaczynaja odpadac kwiatki..czy to moze juz ich czas?czy cos mu szkodzi? Pozdrawiam serdecznie:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #61 : Luty 19, 2008, 22:22:41 » |
|
Witam Cicho w temacie oncidium, wiec moze ja cos dodam. Mam oncidium niewiele ponad rok, pieknie kwitl, mial 2 pedy z kwiatami i wypuscil mnostwo pseudobulw. Bylo ich tak wiele, ze postanowilam sprobowac je rozdzielic. Podobno radza, zeby je wsadzac w wode, ale ja o tym wtedy nie wiedzialam, kupilam odpowiednie podloze i doniczke i wsadzilam tam 3 pseudobulwy, ktore delikatnie oderwalam od duzych. Staly tak ze 2 miesiace i o dziwo, kilka dni temu zauwazylam, ze wypuszaja nowe przyrosty, wiec mam nadzieje, ze sie przyjely:) Ciekawa jestem, czy zakwitna te przesadzone w tym roku. Roslina macierzysta tez ma sie dobrze i wypuszcza nowe pseudobulwy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #62 : Luty 20, 2008, 23:34:18 » |
|
a moje oncidium cos stoi w miejscu:( kupilam je w pazdzierniku,przekwitlo i nic... ostatnio zauwazylam,ze rosnie maly listek na najwiekszej pseudobulwie a poza tym nic..ani korzonka ani pseudobulw a tym bardziej kwiatow:( Czasem tylko uschnie mu jakis lisc...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #63 : Luty 24, 2008, 17:49:58 » |
|
W tamtym roku rozdzieliłam oncidium na dwie części ale mi nie zakwitły mimo ze przed rozdzieleniem kwitł czasami 2 razy w roku.Widocznie musiał odpoczać bo przyrosty nowe były.Czekam cierpliwie co przyniesie ten rok. Dana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #64 : Luty 26, 2008, 18:36:58 » |
|
U mnie na razie nic nie widac, moze tez bedzie odpoczywal... choc nie wiadomo.. jeszcze wczesnie, jak dni beda dluzsze to moze cos ruszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #65 : Kwiecień 03, 2008, 14:46:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #67 : Kwiecień 20, 2008, 14:27:55 » |
|
No właśnie Jolanto ! Twoje Oncidium wręcz tętni życiem! Zazdroszczę - ale taką zdrową zazdrością  A moje podobnie jak Weroniki stanęło w miejscu...Moja mama dostała je w sierpniu - kwitło pięknie i po przekwitnięciu jak dotąd wypuściło tylko jeden, mały ,skromniutki przyrościk  Stoi na południowym oknie.Nawożę je nawozem do roślin zielonych z przewagą azotu,przesadziłam tzn.wymieniłam podłoże na świeże - pomogę może mu tym w utworzeniu nowych przyrostów...Co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #68 : Kwiecień 20, 2008, 15:46:07 » |
|
Wlasciwie nie robie nic nadzwyczajnego z moim Oncidium. Zanurzam go w wodzie dwa razy w tygodniu ( bo bardzo wazne jest aby ziemia nie wyschla ona musi zawsze byc wilgotna ), dodaje nawöz do storczyköw, dwa razy w tygodniu spryskuje i to wlasciwie wszystko. Moje tez wypuszcza 4 dzieciaköw i to bardzo wazne, bo z nich beda wychodzily kwiatki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aechmea
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #69 : Kwiecień 20, 2008, 20:40:26 » |
|
poważnie? a ja zanurzam doniczkę raz na 2 tygodnie przez pół godziny. Myslałam, że musi przeschnąć?
|
|
|
|
|
|
Ania z Poznania
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #70 : Kwiecień 20, 2008, 20:59:19 » |
|
Nie, nie moze przeschnac!!!!
Oncidium, Miltonia, Odontoglossum sa storczykami ktöre lubia ciagle wilgoc. One oczywiscie nie moga w wodzie stac!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aechmea
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #71 : Kwiecień 20, 2008, 21:48:16 » |
|
Dzięki Jolu za uświadomienie 
|
|
|
|
|
|
Ania z Poznania
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #72 : Kwiecień 21, 2008, 08:51:22 » |
|
to juz chyba wiem czemu moje nie kwitnie i jakos specjalnie nie rosnie..ja swoje tez rzadko podlewam:( Ale od dzis robie tak jak Ty Jolu:) Powiedz tylko prosze czy spryskujesz liscie czy podloze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #73 : Kwiecień 21, 2008, 09:17:29 » |
|
Spryskuje i liscie i podloze, tylko nie za duzo !!! Zycze wam powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #74 : Kwiecień 21, 2008, 11:48:55 » |
|
Jak dobrze posłuchać kogoś mądrego  moje oncidium w takim razie też jest przesuszane  ale skoro tak,to czy to normalne,że wypuszcza nowy przyrost?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #75 : Kwiecień 21, 2008, 12:14:26 » |
|
To normalne, ale röznica jest ze moje oncidium wypuszcza 4 nowe przyrosty a twoje jeden ( jak dobrze zrozumialam ) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #77 : Kwiecień 22, 2008, 10:29:57 » |
|
Moje oncidium tyle przyrostow mialo, ze czesc oderwalam i ukorzenilam w nowej doniczce... teraz te ukorzenione juz wypuszczaja przyrosty... ale chyba kwitnienia z tego nie bedzie, bo za malutkie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #78 : Kwiecień 22, 2008, 15:22:04 » |
|
Kayenn to byl wlasnie twöj blad ze te nowe przyrosty oderwalas. Oncidium bedzie wtedy kwitlo jesli ten duzy, dojrzaly przyrost z tym nowym razem jest. Jesli ty te nowe przyrosta oderwiesz , to oczywiscie ze one nie beda kwitly, bo one przejmuja role matczyna i wypuszczaja nowe przyrosty. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #79 : Kwiecień 23, 2008, 14:10:52 » |
|
Jolu... ale ja nie wszystkie oderwalam, tylko trzy, a zostawilam tez kilka, wiec to stare oncidium mam nadziej zakwitnie w tym roku. A juz te oderwane tez maja przyrosty, wiec chyba niezle im sie wiedzie. Moze i nie zakwitna w tym roku, ale za to w przyszlym juz na pewno i to na 2 donice moze  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #80 : Kwiecień 23, 2008, 15:17:33 » |
|
Zycze powodzenia Kayenn 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
martita
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #81 : Maj 09, 2008, 08:05:02 » |
|
Witajcie, Przedstawiam Wam mojego oncidka  Zdjęcie akurat jest od strony jego starych pseudobulw, ale z drugiej strony ma dwie ładne nowe. Trochę marnie wygląda jak na jego wiek, bo ma ze trzy lata. No i właśnie - ani razu jeszcze nie kwitł. Jak go sadziłam, to miałam niewielkie pojęcie o uprawie tego storczyka, więc oderwałam go od starego storczyka w ilości jedna pseudobulwa i tak rośnie już trzy lata, tylko najpierw rósł w normalnej ziemi, a potem go dopiero wsadziłam w podłoże dla storczyków (jakiś gotowiec z supermarketu); No i chyba mu teraz nawet dobrze, skoro liście wypuścił, tylko co zrobić, żeby zakwitł. Stoi na zachodnim oknie. Dzięki i pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #82 : Maj 13, 2008, 05:54:16 » |
|
Witam Aby oncidium zakwitło trzeba spróbować obniżyć temperaturę. Jeśli przez cały rok utrzymywana jest stała wysoka temp. to zostaje zahamowane kwitnienie. Ja moje hybrydy oncidium i nne storczyki koło 20 maja wystawiam na balkon w lekko zacienione miejsce .Storczyki "mieszkaja" na balkonie do połowy września a niektóre trochę dłużej. Kwitną bez problemu. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #83 : Maj 13, 2008, 20:43:48 » |
|
Martita prawdopodobnie masz te nasze najpopularniejsze hybrydy oncidium- żółte kwiaty z dużą warżką  po dojrzeniu ps.bulw przechłodzenie nocą dobrze robi; czasowe lekkie przesuszenie też  może jeszcze dodac troche nawozów - jak przyrastają nowe ps.bulwy to z przewagą azotu NPK - największe N; później jak nowe ps.bulwy są ukształtowane; ukorzenione dodać - nawozu z przewagą potasu i foforu NPK przewaga PK; może poniższy link oprócz moich rad więcej Ci wyjaśni  dlaczego Twoje nie kwitną http://matkram.republika.pl/oncidium.htmpozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
martita
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #84 : Maj 14, 2008, 07:55:33 » |
|
sbb28: chyba faktycznie powinien mieć takie kwiatki jak na zdjęciu. Pamiętam tylko, że matka jego właśnie miała żółte drobne kwiatki. Kurcze, nie wiem, czy dam radę z tymi nawozami,  nawet nie wiem, czy teraz nawożę z przewagą potasu czy azotu  . muszę się doszkolić:) Powiem Wam, że to bardzo ekscytujące wyczekiwać kwitnienia storczyka  To bardzo bardzo ciekawe kwiaty. Do tej pory jedyne roślinki, które mi zawkwitły w domu, to skrętniki i fiołki. Nawet choroba skrzydłokwiat się buntuje, ale go w końcu rozsadziłam. I tez czekam na efekty:) Danam i sbb28: dziękuję za rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oltunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #85 : Maj 24, 2008, 14:42:03 » |
|
Chciałam podziękować Jolancie za cenne wskazówki w uprawie Oncidium.Otóż po tym jak przeczytałam post Jolanty,że podlewa Oncidium dwa razy w tygodniu postanowiłam dostosować się do tej wskazówki no i... pojawiła się nowa pseudobulwka :)Cieszę się przeogromnie tym bardziej,że Oncidium było całkowicie "uśpione" a sama go do tego doprowadziłam niewiedzą - przesuszałam podłoże i to porządnie  I teraz taka radocha:) Jak pojawią się nowe pseudobulwki to w końcu jest szansa,że zakwitnie po ich dojrzeniu:) Jeszcze raz dziękuję Jolanto  ))) i pozdrawiam wszystkich forumowiczów:-D
|
|
|
|
|
|
"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein
Pozdrawiam ciepło. Aleksandra
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #86 : Maj 24, 2008, 19:31:56 » |
|
Otulinko kochana ja sie bardzo ciesze z twoich sukcesöw. Trzymam kciuki!!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #87 : Czerwiec 29, 2008, 12:10:30 » |
|
Podlewam oncidium zgodnie z zaleceniami forumowiczek i chyba wypuszcza dwa keiki. Hurraa  Na zdjęciu widać tylko jeden, drugi wystaje z prawej strony, pod pseudobulwą, widać go troszkę, ale jeszcze malutki i nie potrafię go a razie sfotografować  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #88 : Lipiec 28, 2008, 11:14:44 » |
|
Nic się nie dzieje w wątku oncidiowym?? To ja pokaże moje rosnące dwa keiki 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #89 : Lipiec 28, 2008, 17:12:59 » |
|
Kiczulka , piekne te twoje oncidium. Moje wystawilam na dwör i slonko je troche przypieklo  . U mnie z kazdej pseudobulwy pojawiaja sie keiki. Mam 4 nowe pseudobulwy i 8 keiköw. Pozdrawiam Jolanta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|