Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 12:11:43
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ONCIDIUM  (Przeczytany 25637 razy)
weronika
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #60 : Październik 11, 2007, 10:21:31 »

mojemu oncidium zaczynaja odpadac kwiatki..czy to moze juz ich czas?czy cos mu szkodzi? Pozdrawiam serdecznie:)
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #61 : Luty 19, 2008, 22:22:41 »

Witam Smile
Cicho w temacie oncidium, wiec moze ja cos dodam. Mam oncidium niewiele ponad rok, pieknie kwitl, mial 2 pedy z kwiatami i wypuscil mnostwo pseudobulw. Bylo ich tak wiele, ze postanowilam sprobowac je rozdzielic. Podobno radza, zeby je wsadzac w wode, ale ja o tym wtedy nie wiedzialam, kupilam odpowiednie podloze i doniczke i wsadzilam tam 3  pseudobulwy, ktore delikatnie oderwalam od duzych. Staly tak ze 2 miesiace i o dziwo, kilka dni  temu zauwazylam, ze wypuszaja nowe przyrosty, wiec mam nadzieje, ze sie przyjely:)
Ciekawa jestem, czy zakwitna te przesadzone w tym roku. Roslina macierzysta tez   ma sie dobrze i wypuszcza nowe pseudobulwy.

weronika
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #62 : Luty 20, 2008, 23:34:18 »

a moje oncidium cos stoi w miejscu:( kupilam je w pazdzierniku,przekwitlo i nic... ostatnio zauwazylam,ze rosnie maly listek na najwiekszej pseudobulwie a poza tym nic..ani korzonka ani pseudobulw a tym bardziej kwiatow:( Czasem tylko uschnie mu jakis lisc...
danam
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #63 : Luty 24, 2008, 17:49:58 »

W tamtym roku rozdzieliłam oncidium na dwie części ale mi nie zakwitły mimo ze przed rozdzieleniem kwitł czasami  2 razy w roku.Widocznie musiał odpoczać bo przyrosty nowe były.Czekam cierpliwie co przyniesie ten rok.
Dana
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #64 : Luty 26, 2008, 18:36:58 »

U mnie na razie nic nie widac, moze tez bedzie odpoczywal... choc nie wiadomo.. jeszcze wczesnie, jak dni beda dluzsze to moze cos ruszy.

Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #65 : Kwiecień 03, 2008, 14:46:00 »

Tak wyglada moje Oncidium Very Happy

kaska.k
Gaduła

« Odpowiedz #66 : Kwiecień 20, 2008, 09:50:35 »

Very Happy  śliczne to Twoje oncidium! Mam pytanie: co robisz,że ono jest takie "żywe", liście mojego robią się takie wiotkie. A co najgorsze zamiast kwitnąć to wypuszcza "dzieciaczka"  Sad może mi coś doradzisz? Będę wdzięczna  Very Happy

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #67 : Kwiecień 20, 2008, 14:27:55 »

No właśnie Jolanto ! Twoje Oncidium wręcz tętni życiem! Zazdroszczę - ale taką zdrową zazdrością  Smile  A moje podobnie jak Weroniki stanęło w miejscu...Moja mama dostała je w sierpniu - kwitło pięknie i po przekwitnięciu jak dotąd wypuściło tylko jeden, mały ,skromniutki przyrościk  Sad Stoi na południowym oknie.Nawożę je nawozem do roślin zielonych z przewagą azotu,przesadziłam tzn.wymieniłam podłoże na świeże - pomogę może mu tym w utworzeniu nowych przyrostów...Co o tym sądzicie?

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #68 : Kwiecień 20, 2008, 15:46:07 »

Wlasciwie  nie robie nic nadzwyczajnego z moim Oncidium. Zanurzam go w wodzie dwa razy w tygodniu ( bo bardzo wazne jest aby ziemia nie wyschla ona musi zawsze byc wilgotna ), dodaje nawöz do storczyköw, dwa razy w tygodniu spryskuje  i to wlasciwie wszystko.
Moje tez wypuszcza 4 dzieciaköw i to bardzo wazne, bo z nich beda wychodzily kwiatki. Laughing
aechmea
Aktywny
**

« Odpowiedz #69 : Kwiecień 20, 2008, 20:40:26 »

poważnie? a ja zanurzam doniczkę raz na 2 tygodnie przez pół godziny. Myslałam, że musi przeschnąć?

Ania z Poznania
Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #70 : Kwiecień 20, 2008, 20:59:19 »

Nie, nie moze przeschnac!!!!

Oncidium, Miltonia, Odontoglossum sa storczykami ktöre lubia ciagle wilgoc. One oczywiscie nie moga w wodzie stac!!!!
aechmea
Aktywny
**

« Odpowiedz #71 : Kwiecień 20, 2008, 21:48:16 »

Dzięki Jolu za uświadomienie Smile

Ania z Poznania
weronika
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #72 : Kwiecień 21, 2008, 08:51:22 »

to juz chyba wiem czemu moje nie kwitnie i jakos specjalnie nie rosnie..ja swoje tez rzadko podlewam:( Ale od dzis robie tak jak Ty Jolu:) Powiedz tylko prosze czy spryskujesz liscie czy podloze?
Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #73 : Kwiecień 21, 2008, 09:17:29 »

Spryskuje i liscie i podloze, tylko nie za duzo !!!

Zycze wam powodzenia Cool
kaska.k
Gaduła

« Odpowiedz #74 : Kwiecień 21, 2008, 11:48:55 »

Jak dobrze posłuchać kogoś mądrego  Very Happy moje oncidium w takim razie też jest przesuszane  Mad ale skoro tak,to czy to normalne,że wypuszcza nowy przyrost?  Confused

Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #75 : Kwiecień 21, 2008, 12:14:26 »

To normalne, ale röznica jest ze moje oncidium wypuszcza 4 nowe przyrosty a twoje jeden ( jak dobrze zrozumialam ) Cool
kaska.k
Gaduła

« Odpowiedz #76 : Kwiecień 21, 2008, 14:35:38 »

Tak,moje wypuszcza tylko jeden nowy przyrost  Mad nawet nie myślałam,że może wypuszczać ich więcej... Myślałam,że mateczna roślina może wypuszczać tylko jeden przyrost.   Very Happy
No ale teraz kiedy się troszkę dokształciłam zabieram się za odpowiednią pielęgnację  Very Happy
Dziękuję  Very Happy Very Happy Very Happy

Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #77 : Kwiecień 22, 2008, 10:29:57 »

Moje oncidium tyle przyrostow mialo, ze czesc oderwalam i ukorzenilam w nowej doniczce... teraz te ukorzenione juz wypuszczaja przyrosty... ale chyba kwitnienia z tego nie bedzie, bo za malutkie.

Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #78 : Kwiecień 22, 2008, 15:22:04 »

Kayenn to byl wlasnie twöj blad ze te nowe przyrosty oderwalas. Oncidium bedzie wtedy kwitlo jesli ten duzy, dojrzaly przyrost z tym nowym razem jest. Jesli ty te nowe przyrosta oderwiesz , to oczywiscie ze one nie beda kwitly, bo one przejmuja role matczyna i wypuszczaja nowe przyrosty. Razz
Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #79 : Kwiecień 23, 2008, 14:10:52 »

Jolu... ale ja nie wszystkie oderwalam, tylko trzy, a zostawilam tez kilka, wiec to stare oncidium mam nadziej zakwitnie w tym roku. A juz te oderwane tez maja przyrosty, wiec chyba niezle im sie wiedzie. Moze i nie zakwitna w tym roku, ale za to w przyszlym juz na pewno i to na 2 donice moze Smile))

Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #80 : Kwiecień 23, 2008, 15:17:33 »

Zycze powodzenia Kayenn Cool
martita
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #81 : Maj 09, 2008, 08:05:02 »

Witajcie,
Przedstawiam Wam mojego oncidka

Zdjęcie akurat jest od strony jego starych pseudobulw, ale z drugiej strony ma dwie ładne nowe. Trochę marnie wygląda jak na jego wiek, bo ma ze trzy lata. No i właśnie - ani razu jeszcze nie kwitł. Jak go sadziłam, to miałam niewielkie pojęcie o uprawie tego storczyka, więc oderwałam go od starego storczyka w ilości jedna pseudobulwa i tak rośnie już trzy lata, tylko najpierw rósł w normalnej ziemi, a potem go dopiero wsadziłam w podłoże dla storczyków (jakiś gotowiec z supermarketu); No i chyba mu teraz nawet dobrze, skoro liście wypuścił, tylko co zrobić, żeby zakwitł. Stoi na zachodnim oknie.
Dzięki i pozdrawiam
danam
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #82 : Maj 13, 2008, 05:54:16 »

Witam
Aby oncidium zakwitło trzeba spróbować obniżyć temperaturę.  Jeśli przez cały rok utrzymywana jest stała wysoka temp. to zostaje zahamowane kwitnienie. Ja moje hybrydy oncidium i nne storczyki koło 20 maja wystawiam na balkon w lekko zacienione miejsce .Storczyki "mieszkaja" na balkonie do połowy września a niektóre trochę dłużej.   Kwitną bez problemu.
Pozdrawiam 
sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #83 : Maj 13, 2008, 20:43:48 »

Martita
prawdopodobnie masz te nasze najpopularniejsze hybrydy oncidium- żółte kwiaty z dużą warżką Confused
po dojrzeniu ps.bulw przechłodzenie nocą dobrze robi;
czasowe lekkie przesuszenie też Mad
może jeszcze dodac troche nawozów - jak przyrastają nowe ps.bulwy to z przewagą azotu NPK - największe N; później jak nowe ps.bulwy są ukształtowane; ukorzenione dodać - nawozu z przewagą potasu i foforu NPK przewaga PK;
może poniższy link oprócz moich rad więcej Ci wyjaśni Confused dlaczego Twoje nie kwitną  Surprised
http://matkram.republika.pl/oncidium.htm
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
martita
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #84 : Maj 14, 2008, 07:55:33 »

sbb28: chyba faktycznie powinien mieć takie kwiatki jak na zdjęciu. Pamiętam tylko, że matka jego właśnie miała żółte drobne kwiatki. Kurcze, nie wiem, czy dam radę z tymi nawozami,  Sad nawet nie wiem, czy teraz nawożę z przewagą potasu czy azotu Confused. muszę się doszkolić:)
Powiem Wam, że to bardzo ekscytujące wyczekiwać kwitnienia storczyka Wink To bardzo bardzo ciekawe kwiaty. Do tej pory jedyne roślinki, które mi zawkwitły w domu, to skrętniki i fiołki. Nawet choroba skrzydłokwiat się buntuje, ale go w końcu rozsadziłam. I tez czekam na efekty:)
Danam i sbb28: dziękuję za rady.

Oltunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #85 : Maj 24, 2008, 14:42:03 »

Chciałam podziękować Jolancie za cenne wskazówki w uprawie Oncidium.Otóż po tym jak przeczytałam post Jolanty,że podlewa Oncidium dwa razy w tygodniu postanowiłam dostosować się do tej wskazówki no i... pojawiła się nowa pseudobulwka :)Cieszę się przeogromnie tym bardziej,że Oncidium było całkowicie "uśpione" a sama go do tego doprowadziłam niewiedzą - przesuszałam podłoże i to porządnie Razz I teraz taka radocha:) Jak pojawią się nowe pseudobulwki to w końcu jest szansa,że zakwitnie po ich dojrzeniu:)
Jeszcze raz dziękuję Jolanto Smile))) i pozdrawiam wszystkich forumowiczów:-D

"Wyjaśnienia powinny być tak proste jak jest to możliwe, ale nie prostsze"A.Einstein

Pozdrawiam ciepło.
Aleksandra
Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #86 : Maj 24, 2008, 19:31:56 »

Otulinko kochana ja sie bardzo ciesze z twoich sukcesöw. Trzymam kciuki!!!! Cool
kiczulka
Gaduła

« Odpowiedz #87 : Czerwiec 29, 2008, 12:10:30 »

Podlewam oncidium zgodnie z zaleceniami forumowiczek i chyba wypuszcza dwa keiki. Hurraa Smile Na zdjęciu widać tylko jeden, drugi wystaje z prawej strony, pod pseudobulwą, widać go troszkę, ale jeszcze malutki i nie potrafię go a razie sfotografować Smile

Pozdrawiam,
Ania
kiczulka
Gaduła

« Odpowiedz #88 : Lipiec 28, 2008, 11:14:44 »

Nic się nie dzieje w wątku oncidiowym??
To ja pokaże moje rosnące dwa keiki

Pozdrawiam,
Ania
Jolanta
Aktywny
**

« Odpowiedz #89 : Lipiec 28, 2008, 17:12:59 »

Kiczulka , piekne te twoje oncidium. Moje wystawilam na dwör i slonko je troche przypieklo Sad. U mnie z kazdej pseudobulwy pojawiaja sie keiki. Mam 4 nowe pseudobulwy i 8 keiköw.

Pozdrawiam Jolanta
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: