Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« : Październik 07, 2008, 18:40:59 » |
|
Może to nie będzie odkrywcze, ale może zainspiruje kogoś do stworzenia mini skalniaka. Posiadałam bardzo porowaty kamień  Zdobyłam kilka odmian rojników  Zagłębienia w kamieniu wypełniłam piaskiem lub podłożem spod rojników i delikatnie umieściłam w nich poodrywane "róże" rojników z zaczatkami korzeni. Nawet te bez korzonków powinny szybko sie zakorzenić. I gotowe! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2008, 19:17:03 » |
|
Sympatycznie to wygląda i pewnie jeszcze sympatyczniejsze będzie, gdy się rojniki przyjmą  I można to nawet przenosić z miejsca na miejsce  (przy odrobinie wysiłku)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2008, 19:41:30 » |
|
Przepiękne  Tylko jak zdobyć taki kamień Jestem zachwycona  Pokazuj jak się rozrosną 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2008, 19:55:22 » |
|
Pomysł fajny  .Dobrze byłoby przykryć piasek cienką warstwą żwiru,bo deszcz go wypłucze.Kompozycja zyskałaby na uroku,gdybyś kamień umieściła na warstwie żwiru-kora i sukulenty pochodzą z zupełnie różnych środowisk i trochę się "gryzą".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2008, 19:55:46 » |
|
Agnieszka, pomysł rewelacja, z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2008, 20:03:18 » |
|
Famielio, choćby w jakimś starym kamieniołomie  Myślę, że świetnie nadawałyby się do tego wapienie. Często można trafić na porowate. Ty jednak możesz mieć trochę trudniej mieszkając na Pomorzu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2008, 20:17:23 » |
|
Morskie są słone  Ale pomysł odgapię, choćbym miała małe kamyczki superklejem potraktować  Baaardzo mi się spodobał, uwielbiam rojniki 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2008, 20:20:30 » |
|
Morskie są najczęściej wygładzone przez wodę. Ja bym mógł Tobie pocztą podesłać, ale nie wiem czy by podjęli sie takiego zlecenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2008, 20:20:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 07, 2008, 20:34:32 » |
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi  Przyznam, że na początku zdarzało się, że przy silnym wietrze roślinki które rosły w płytkich zagłębieniach odpadały - ale ja je wkładałam z powrotem i teraz po ok miesiącu juz sie trzymają. Mam nadzieję że się juz przytwierdziły nowymi korzonkami. Co do uwagi, że bardziej naturalnie wyglądałby na podłożu ze żwirku to zgadzam się w 100%. Ten "goły" kamień leżał wśród moich jałowców podsypanych korą i chwilowo tam pozostał. Głaz - to jest za mocne słowo - to jest kamień mający najdłuższy wymiar ok 50cm - wiec przenosić go jest bardzo łatwo. Tak zatytułowałam wątek, żeby nie było skojarzeń z żywymi kamieniami - sukulentami doniczkowymi. Rada dla osób mających problem z pozyskaniem ciekawego kamienia - w składach budowlanych i centrach ogrodniczych jest szeroki wybór kamieni a nawet głazów. Nawet w jednym składzie budowlanym widziałam na ekspozycji podobnie zamieszkały porowaty wapień - ale do jego obsadzenia używano chyba najmłodszych "różyczek" rojnikowych, bo otwory były naprawdę niewielkie. I wapienne podłoże chyba im nie szkodziło bo wyglądały OK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 07, 2008, 20:38:41 » |
|
Ja z ciekawości allegro odwiedziłem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 07, 2008, 21:07:09 » |
|
No i...........???? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 07, 2008, 21:16:48 » |
|
No zajrzyj  Ja po prostu sprawdziłem, czy coś mi wyskoczy kiedy wpiszę słowo "kamień" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2008, 21:37:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gruszkinawierzbie
Aktywny

6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 07, 2008, 21:49:30 » |
|
Aż chyba sam zacznę sprzedawać kamienie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 07, 2008, 22:27:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 08, 2008, 10:17:40 » |
|
A jak się nie ma kamienia.....to można i w starym korzeniu takie coś zrobić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 08, 2008, 11:29:24 » |
|
Aż chyba sam zacznę sprzedawać kamienie  U mnie już od 3 lat jest stoisko gdzie można kupować przeróżne kamienie od olbrzymich głazów po drobniutkie - więc pomysł masz dobry 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 08, 2008, 13:36:47 » |
|
Kapitlny pomysl z tym kamieniem. Mam troszke rojnikow i na balkonie moglby sobie taki kamyk stac  ) W kazdym razie bede szukac cos fajnego. Zainspirowalas mnie. Dzieki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 08, 2008, 13:50:47 » |
|
Miałam kiedyś całą masę rojników na balkonie. Rosły w cegłach dziurawkach. Cegły były ułożone w taką artystyczną piramidę i całkowicie porośnięte rojnikami. W cegle dziurawce sie dobrze trzymają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 08, 2008, 13:58:29 » |
|
Aga... ooo to bedzie latwiej zdobyc. Ja na razie mam w doniczce po bonsai... ale tam jest kilka gatunkow i jak zaczna sie rozrastac... to miejsca zbraknie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 08, 2008, 14:49:37 » |
|
To może i z tym da się coś pokombinować?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 08, 2008, 15:12:50 » |
|
Pewnie. Troche obczyścić, ustawić tab by sie podobało i dużym okrągłym wiertłem takim do wycinania otworów trochę pogłębić kieszenie między konarami. Nasypać ziemi i już można sadzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 08, 2008, 15:46:57 » |
|
Ja mysle, ze taki pniak warto byloby wczesniej zaimpregnowac odpowiednio, zeby za szybko nie zgnil. Sa takie rozne srodki do impregnacji drzewa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 08, 2008, 15:58:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 08, 2008, 17:09:11 » |
|
Tylko nie impregnuj korzenia. Ta chemia dobrze roślinom nie służy. Pniak nie murszeje tak szybko jak deska. Masz zatem kilka ładnych lub nawet kilkanaście lat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 08, 2008, 18:04:39 » |
|
Dziewczyny, jestem przez Was strasznie napalona na własny ogród z takimi właśnie wynalazkami. Macie mnie na sumieniu. Chcę kamień, cegły i korzeń 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 08, 2008, 18:23:58 » |
|
Zoe masz racje... nie mozna impregnowac jakas substancja , ktora moze zaszkodzic roslince. Mozna jednak bezpiecznie zaimpregnowac np.woskiem, tylko nie moze on byc ze swieczki zapachowej, czy barwionej. Moze byc z takiej zwyklej swieczki, czy podgrzewacza nawet. Najpierw takim woskiem w stane stalym naciera sie korzen, a nastepnie, za pomoca zapalniczki, czy innego niewielkiego plomienia, wypala po kawalku, tak manipulujac korzeniem, zeby wosk jak najmniej sciekal na dol, a bardziej wsiakal w drzewo. To najprostszy sposob i nie szkodzacy roslinom, a jednak troszke poprawia nam i wyglad korzenia i mniej bedzie on narazony na dzialanie czynnikow atmosferycznych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|