Liwia
Nowicjusz
|
 |
« : Październik 07, 2008, 08:26:25 » |
|
Coraz intensywniej pragnę posiąść mini-falki. Tzn. nie te średnie o wysokości pędu kwiatowego ok. 15-20 cm tylko te zupełnie maleńkie, do 10 cm. Czy one są rzadkością w kwiaciarniach/marketach? Coraz bardziej obawiam się, że tak  Może zwróciliście uwagę na te maleńkie rośliny: często pojawiają się w handlu? Wczorajszy i dzisiejszy rekonesans "w terenie" dość mnie załamał w tej kwestii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2008, 09:04:51 » |
|
u mnie są miniaturki ale w Polsce się nie spotkałam z tym
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2008, 09:12:47 » |
|
ja się spotkałam, kupilam kilkanaście miesięcy temu takiego cudaka więc nawet mi przez głowę nie przeszło, że może być kłopot z kupnem kolejnych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2008, 09:15:44 » |
|
ja trafiłam takiego malucha w obi ,puszcza drugiego liścia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2008, 09:29:46 » |
|
w naszym Obi powiedzieli mi wczoraj, że nigdy takich nie mieli 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2008, 09:35:25 » |
|
U mnie w jednej kwiaciarni pojawiają się od czasu do czasu. Nie bywam tam zbyt często ale już kilka razy je w niej widziałam więc chyba dostają dość często. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2008, 09:52:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2008, 10:00:33 » |
|
W obi wiele ludzi nawet nie wie jak sie do nich mówi na temat storczyków jeszcze jeśli sie ich spytasz po nazwie. Ja sie pytam w Obi kobiety w jakiej cenie jest ten storczyk (Cambria) a ona do mnie z tekstek że to nie storczyk bo storczyki są tam chodziło jej o falki. Ja nie wiem czy ja mam miniaturki  . Wydaje mi się ze jednego mam miniaturkę ale to tylko przypuszczenia  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2008, 10:04:57 » |
|
w "moim" Obi są dwie dość zorientowane kobiety. Zresztą pytałam jak głupola: w ręce miałam dużego falka i pytałam czy takie maleńkie miewają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 07, 2008, 10:14:01 » |
|
A powiedzcie mi jak to jest z kwitnieniem tych maluchów? Czy komuś ponowił kwitnienie. Pytam bo kiedys wyczytałam że nie ma gwarancji że one ponownie zakwitną. Ja mam jednego ale nie z tych całkiem malutkich. Mój ma gdzieś 30cm razem z pędem kwiatowym. Mam go od czerwca więc po przekwitnięciu jeszcze nie ponawiał kwitnienia, no ale to jeszcze za krótko żeby się martwić. I jestem ciekawa jak u Was to wyglada. Czy ktos dochował się już "swoich" kwiatków?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 07, 2008, 10:17:25 » |
|
U mnie w najlepiej zaopatrzonym ogrodniczym pełno tego było , ale przekwitnięte po 15zł widziałam, jednak cena za przekwitnięty dość wysoka. Obawiam się jednak ,że są faszerowane hormonem skarlającym i po jakimś czasie zrobi się z niego normalnej wielkości nie za duża phalaenopsis. Przynajmniej kiedyś tak było. Druga moja teoria na ten temat , to też faszerowanie hormonami przyspieszającymi kwitnienie młodych roślin. Mogę się jednak mylić, sama mam 2 sztuki jakieś nowe coś zhybrydyzowane z Tajlandii i to ciągle jest małe i już kwitło, więc być może taki zestaw genów mu walnęli ,że się już nie wybije w większy 
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 07, 2008, 10:22:11 » |
|
Liwia, a skąd jesteś? Bo np. w Warszawie w Centrum Dawidy widziałam falki miniaturki (po 17 zł).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 07, 2008, 10:24:20 » |
|
Mój kurdupelek właśnie ponawia kwitnienie, wciąż jest maleńki: listki z 6 cm, kwiatki 2 cm około. Ale ja się w zasadzie z falkami nie lubię więc ten maluch może faktycznie jakiś mutant że u mnie żyje i ma się dobrze?  Myślę intensywnie nad przerobieniem niewielkiego akwarium na mikro-orchidarium, dlatego robię rozeznanie w poszukiwaniu małych storczykow. Wyrak: jestem z Krakowa, często bywam w Warszawie ale z reguły tylko w Centrum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AGNESSS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2008, 10:47:39 » |
|
Witam, widziałam właśnie na Allegro 4 miniaturki, wyglądają bardzo ładnie. Cena od 32 do 37.Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań Agnieszka 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 07, 2008, 10:57:01 » |
|
jak dla mnie to też za drogo,trzeba do tego doliczyć koszty przesylki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 07, 2008, 10:57:34 » |
|
ale jestem niemyśląca, zapomniałam o allegro  Ale te na zdjęciach wydają się i tak większe od mojego karzełka. Tak czy siak - fajnie, że jesteście dziewczyny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 07, 2008, 11:02:36 » |
|
Witam, widziałam właśnie na Allegro 4 miniaturki, wyglądają bardzo ładnie. Cena od 32 do 37 Moim skromnym zdaniem cena bardzo wygórowana. Widziałam też u siebie w mieście w kwiaciarni po 15 zł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 07, 2008, 11:04:08 » |
|
Bo czasem idzie w normalnej cenie kupic każdego kwiata tylko trzeba wiedziec gdzie szukać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orion
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 07, 2008, 11:06:11 » |
|
W Obi widziałam ostatnio dużo miniaturek. Po 30 zł. (29,99)  Te na allegro to raczej nie miniaturki, tylko małe phalaenopsisy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AGNESSS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 07, 2008, 11:28:46 » |
|
Bardzo możliwe, tam jest napisane, że to miniaturka, więc informuję  Ja mam same duże Phalaenopsisy( znasz je Orion-Asiu z innego forum) więc na miniaturkach nie koniecznie się znam  A co do ceny, to nie jest zbyt niska, jeśli jest możliwość zakupu w niższej, to jak najbardziej warto poczekać 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
Liwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 07, 2008, 11:36:02 » |
|
czytam forum i od linka do linka doszłam do tego: "Storczyk ten będzie dostępny w ten weekend na wystawie w ogrodzie botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego Al.Ujazdowskie 4 w Warszawie. Cena od 79-124 zł" ( http://swiatorchidei.pl/forum/viewtopic.php?t=1307). W tym wątku jest też zdjęcie mini falka na tle normalnych i dużych. Na zdjęciach dokładnie mój kurdupelek, cena powala. Czyli już wiem, że szukam Phalaenopsis equestris (choć opis slowny nie bardzo mi pasuje). Chyba czuję się oszołomiona tą nową wiedzą.  ze strony: : home.swipnet.se/2ingandlin/opic.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 07, 2008, 11:49:47 » |
|
Moim zdaniem to co pokazałaś na zdjęciu to coś poprawionego lub skundlonego - eguestris jest jednak ciut inny i to wcale nie miniaturka jeśli chodzi o samą roślinę - zalicza się raczej do średniaczków tylko kwiatki ma drobne - wielkościowo jest chyba nawet większy od Phalaenopsis Mini-Mark ale tu nie wiem do końca bo nigdy mini-marka nie utrzymałam dłużej by zobaczyć jego wielkość po 2-3 latach. Malutki jest Dtps Anna Larati Soekardi ale też nie wiem do końca jaką wielkość ostatecznie przyjmuje? Bee masz w swoich zbiorach ? możesz się wypowiedzieć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 07, 2008, 11:52:16 » |
|
dziękuję Probeta, z opisu mi nie pasuje ten p.e. Oglądam też własnie grafike z googli i też inne. Ale normalnie raj mi się otworzył, nie miałam pojęcia że jest tyle maleńkich storczyków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 07, 2008, 12:54:04 » |
|
Malutki jest Dtps Anna Larati Soekardi ale też nie wiem do końca jaką wielkość ostatecznie przyjmuje? Bee masz w swoich zbiorach ? możesz się wypowiedzieć?
Mam , mam i widziałam tejże krzyżówki rośliny w rozmiarze od bardzo małej gdzieś długości liścia z 5-6cm (taką mam) do większej długości liścia 10cm. Moim skromnym zdaniem jest to jednak kwestia warunków, nawożenia itp. Ogólnie roślina jest mniejsza niż Mini Mark.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 24, 2008, 20:46:54 » |
|
Miniaturek jest niesamowicie dużo. Zaczynając od phalaenopsis lobbii przez parishii, appendiculata i całe mnóstwo innych na gibbosa kończąc.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie  IRA
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 28, 2009, 20:57:20 » |
|
Jak to właściwie jest z miniaturkami? Widzę, że niektórzy przyjęli ten podział ze względu na wielkość liści, a inni ze względu na rozmiar kwiatków? Jaki podział jest prawidłowy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 28, 2009, 21:05:32 » |
|
Dorotko ja nie wiem jaki jest podział prawidłowy, ale ostatnio widziałam miniaturkę i nie mogłaby sie inaczej nazywać, wielkości, a właściwie wysokości ok. 20 cm już z pędem kwiatowym  . Chwilę jej się przyglądałam z podziwem  . Cena oczywiście adekwatna do wielkości 30 zł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 28, 2009, 21:57:42 » |
|
Też do końca nie jestem pewna, jaki podział jest właściwy, ale zazwyczaj phalaenopsis z małymi kwiatuszkami ma również adekwatnie mniejsze liście... Ja osobiście określam miniaturkami te phalaenopsis, które mają małe kwiatuszki. I czuję do nich ogromny sentyment 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ciepło Barbara
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 29, 2009, 09:04:27 » |
|
Phalaenopsis equestris jest na pewno miniaturą, ale co z resztą? 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
sap3
|
 |
« Odpowiedz #29 : Styczeń 29, 2009, 09:32:46 » |
|
Moje dwie miniaturki mają zarówno małe kwiatuszki jak i liście 
|