sierra7
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #90 : Maj 09, 2007, 21:10:34 » |
|
Przeciez od tego jest to forum.Mamy roslinki i kochamy je.W ten sposob to okazujemy  Mam to samo nemezja z moja cytryna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #91 : Maj 10, 2007, 11:47:54 » |
|
To pokaż zdjęcia sierra7 jak masz  .Miałam kiedys cytryne ale mi padła. Chetnie zobacze to Twoje"cudo" 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #92 : Maj 11, 2007, 19:26:22 » |
|
Ja też posadziłam niedawno pestkę awokado ( pozazdrościłam innym  ) już zaczyna puszczać ze środeczka listki. Jak tylko wyrosną ponad pestkę to zrobię zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #93 : Maj 12, 2007, 08:31:21 » |
|
tak wyglada moje avokado  a tu kiwi rosnące jak szalone, wyrosły wszytskie pesteczki czyli ok 30 szt 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #95 : Maj 23, 2007, 11:22:18 » |
|
Moje gratulacje  .. a moje wciąż śpi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #96 : Maj 23, 2007, 18:53:01 » |
|
Gratulacje!!! Moim sie pochwaliłam i mam za swje.Liście oklapły obsychają.Chyba przelałam.Ale wyniosłam do ogrodu i zobaczymy.Jak sie nie uda to nastepna pestkę zasadze. Ale za to mi cytryna wzeszła 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
skored
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #97 : Maj 28, 2007, 21:19:53 » |
|
Awokado posadziłem jakieś 1,5 roku temu. Wysadziłem 3 pestki. W tej chwili mam 3 roślinki wysokości ok 60-65 cm. Niestety bardzo ogołocone od spodu... a w zasadzie to mające jedynie po 6 do 12 listków w koronie... Pięknie to nie wygląda, ale moje awokada rosną w kompozycjach i jedynie dla mojej satysfakcji.. P.S. Pestki całkowicie zakopałem w ziemi.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myszawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #98 : Maj 29, 2007, 00:25:52 » |
|
Ola177,ja już się martwiłam,że moje avocado ma takie brązowawe liście,ale Twoje zdjęcie uspokaja mnie,że to normalne;)mam nadzieję:) Chociaż moja roślinka wychodzi juz chyba z tego okresu, bo robią się zielone i chyba niestety zaraz zacznie je gubić:/ Są strasznie duże w porównaniu z dość niską łodyżką. Może powinnam je nawozić??Tylko czym i jak?? A moje mango nie chce ruszyć, wstawiłam je gdzieś 2-3 tyg do ziemi,ale nic, więc wyciągnęłąm i moczę, skoro wygląda jak fasola,może też w wodzie puści Wykiełkowały mi małe papajki 
|
|
|
|
|
|
"...life is perfect, life is the best, follow magic, beauty, opportunity and television..."
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #99 : Maj 29, 2007, 09:11:58 » |
|
Apropos papaji, o której pisałyście, kupiłam 3 nasiona i ... jedno wypuściło! Ma dopiero kilka centymetróe, ale jaka radość 
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #100 : Maj 29, 2007, 18:07:49 » |
|
dziewczyny nie kupujcie niedojrzalych owocow w sklepie, bo z tego niewiele urosnie. Awokado szybko wykielkuje jesli jest w miekkim owocu, dojrzalym, bo tak to i nawet pol roku minie zanim kielek zobaczycie. Kurcze a ja wywalilam cala torbe wielkich pestek bo nie mialam co z tym zrobic, doniczek i miejsca brak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #101 : Maj 29, 2007, 18:09:41 » |
|
Madziara skad jestes? We wrzesniu wysle ci cala koperte tych nasionek z wielkiej papai, nie kupuj nasion
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #102 : Maj 30, 2007, 01:33:16 » |
|
Madziara ale ze mnie inteligencja, nie przeczytalam , ze z Wroclawia, przepraszam. W nocy jakos lepiej mysle 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #103 : Maj 30, 2007, 07:43:50 » |
|
Nie ma sprawy, pomyłki o tej godzinie to rzecz normalna  Co do nasion będę baaaardzo wdzięczna 
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
MaciejKa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #104 : Czerwiec 03, 2007, 21:35:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #105 : Czerwiec 06, 2007, 15:41:51 » |
|
Maciej, moje mialo 8 lat jak padlo, ponad 2 metry i bylo bardzo rozgalezione, bo ucielam czubek, ktory skrzywil sie z powodu sufitu. ciezko bylo dojsc do okna. Niestety przesadzilam i d......a
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziubeczek321
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #106 : Lipiec 19, 2007, 23:36:45 » |
|
Moje awokado wyrosło bardzo szybko bo po zaledwie 2 tygodniach (to znaczy jak wyjeżdzałam to posadziłam a jak wróciłam po 3 tygodniach to juz było okolo 6 co nad ziemią). Mi się wydawalo że to jest roślina malo wymagająca bo ja ją i przesuszyłam i przelalam a dalej ładnie rośnie. Ma dwa miesiące 38 cm wysokości i a liście maja dlugość 20 cm. Jak myślicie nie za duże ma te liście jak na swój wzrost ??
|
|
|
|
|
|
 życie jest piękne gdy żyć sie umi.... 
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #107 : Lipiec 20, 2007, 01:34:49 » |
|
Dziubeczku, liscie ma w sam raz, moje 2 maja juz 50cm, a wsadzalam z roznica 1,5 miesiaca. One szybko rosna jak maja warunki. Moje tez przesuszone, zalane, bo mala doniczka, duze dziury i zapominam, ale ladnie wygladaja. Wiem tylko ze ostre slonce pali liscie i kore. Moje nieistniejace juz wielkie awokado tak wlasnie oslabilam. Z tymi roslinami nigdy nic nie wiadomo  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziubeczek321
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #108 : Lipiec 20, 2007, 21:40:45 » |
|
oj to chyba musze bardziej zadbać o moja biedną roślinkę... a ja ją tak zaniedbuje... przez 2 miesiące była w zamałej doniczce :/ (ale juz jest przesadzona) co trzeba zrobić żeby nie rosło do góry tylko się rozrastało na krzaka ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #109 : Lipiec 21, 2007, 11:34:49 » |
|
Wystarczy uszczyknąć czubek ;] moje ma ok metra i dopiero niedawno o tym pomyślałam...
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #110 : Lipiec 21, 2007, 11:41:57 » |
|
też swoje przelewałam... i trzymalam na słońcu... wszystkiego żałuję i chcę się poprawić  teraz stoi pod oknem, ale ze względu na swój wzrost ma wystarczająco dużo "niepalącego" słońca  i nie więdnie (przedtem podlewałam codziennie bo od razu więdło, a teraz juz od tygodnia jest ok - czekam aż to błotko przeschnie...  )
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
dziubeczek321
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #111 : Lipiec 21, 2007, 19:57:22 » |
|
ale to sam stożek wzrostu czy troszkę więcej ??
to co utnę jak wsadze do ziemi to się przyjmie czy niebardzo ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #112 : Lipiec 22, 2007, 07:46:25 » |
|
Sam czubeczek maluśki wytarczy. A czy większa szczepka się ukorzeni... nie mam pojęcia.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
dziubeczek321
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #113 : Lipiec 22, 2007, 10:04:41 » |
|
to musze już teraz uciąć bonie chce mieś strasznie wysokiego tylko rozrośnięte 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivy
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #114 : Sierpień 30, 2007, 11:26:39 » |
|
A moje awokado rosło pięknie, miało koronkę liści odwróconych do słońca. Wyjechałam na dwa tygodnie na urlop (pozostawiam szczegółowe instrukcje co do podlewania i zraszania poszczególnych roślin  ). Wróciłam kilka dni temu. A moje kochane awokado wygląda jak złożony parasol. Wszystkie liście opadły  . Jakby zupełnie stracił turgor. A może jednak za dużo wody mu dostarczono?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paprykarz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #115 : Styczeń 11, 2008, 15:04:25 » |
|
Zachęcony Waszymi sukcesami, sam zasiałem avokado z trzech jakie kupiłem na razie po 7-8 tygodniach mam dopiero jedno. Ziemia uniwersalna, blisko kaloryfera, przykryty butelką plastikową. 
|
|
|
|
|
|
Wszystko można co nie można byle z wolna i ostrożna!
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #116 : Styczeń 11, 2008, 15:20:45 » |
|
Ja długo czekalam i nie chciało puścić.. gratuluje sukcesu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #117 : Styczeń 22, 2008, 20:25:06 » |
|
Namaczałeś wcześniej czy od razu do doniczki? Chyba zaliczę kolejne podejście...
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Paprykarz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #118 : Styczeń 28, 2008, 12:17:02 » |
|
Namaczałeś wcześniej czy od razu do doniczki? Chyba zaliczę kolejne podejście...
namaczalem w cieplej wodzie przez 24h.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paprykarz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #119 : Styczeń 28, 2008, 12:20:43 » |
|
Mam pytanie, z mojego avocado z jednej pestki mam juz dwa pedy. Czy powinienem tego mniejszego uciac? Czy pozwolic mu sie dalej rozwijac! Dzieki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|