XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #90 : Listopad 28, 2008, 12:51:19 » |
|
Wiesz tylko jak widze cenę 25 euro za Cattleye i taką samą cenę za Vande to mam poważny dylemat i zawsze to samo wychodzę z całkiem innym kwiatkiem  . Już ostatnio mój M się troszkę zdenerwował bo 20 minut stałam nad nimi i nie wiedziałam co kupić chciałam obydwie ale mój powiedział że albo hoye albo storczyka ale osobiście on wolał hoye bo powiedział, że już czuje się osaczony przez storczyki  i chce mieć cos innego  . Ach ci faceci  Więc morał taki  : Kiedy mąż w pracy to trzeba chodzić na storczyki  . Bo on i tak nie rozróżnia je i gdy kupie np: 3 storczyki on patrzy na ten parapet ale nie wie czy to nowe czy stare storczyki  . Po czym po paru dniach gdy juz go przyzwyczaje wzrokowo do nowych lokatorów to się pytam " Kochanie ładne sobie kwiatuszki 3 dni temu kupiłam" a on wtedy szok i mówi "wiedziałem, że coś mi na tym parapecie za dużo kwiatków". I tak oto zazwyczaj powiększa mi się grono storczyków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #91 : Grudzień 21, 2008, 14:50:35 » |
|
Kilka moich katlejowych obecnych kwitnień. Smutno i szaro na dworze ale trochę kolorku i zapachu w domu  . Może i Wam się również udzieli? Zacznę od najpiękniej kwitnącej Blc. King of Taiwan - kwiat jest duży 14cm średnicy, zapach kwiatowy pomieszany z maciejkowym, najważniejsze że pachnie cały dzień nie tylko w słońcu. Kiedyś żałowałam ,że ją kupiłam, teraz żałuję że żałowałam   Druga pachnąca nieco mniej intensywnie i najmocniej w słoneczku. Potinara Haw Yuan Gold Tej jeszcze dobrze nie wyczułam, kwitnie drugi dzień Potinara Harng Tay 'Ichiban' Jedna z najmniejszych moich katlejek, Sl. Miyuki King, krzyżówka Mini Purple i Soph. brevipedunculata. Niestety nie pachnie ale jej siła kwitnienia na każdym przyroście jest imponująca.  Na koniec maleństwo Sophronitis brevipedunculata
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #92 : Grudzień 21, 2008, 17:48:23 » |
|
Ale kolorowo i pięknie się zrobiło  Nadawłyby się na gwiazdkową choinkę 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #93 : Styczeń 01, 2009, 00:32:57 » |
|
bee, powalające katleje. Nie potrafię powiedzieć która najpiękniejsza, bo każda jest inna, ale każda cudowna. Czy jest to storczyk dla początkujących, czy raczej dla bardziej obeznanych? Bo katleję uważam za najładniejszego storczyka obok cymbidium i dendronium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #94 : Styczeń 01, 2009, 22:33:28 » |
|
mariusz_pol cattleye nie należą do trudnych w uprawie ale podstawowe wiadomości na temat okresu spoczynku, podlewania i przesuszenia powinny się znaleźć w świadomości każdego zaczynającego uprawę tych roślin. Są hybrydy nie wymagające i kwitnące bez najmniejszych problemów na parapecie co roku ale i są takie , które kwitnąć nie chcą. Warto o nich najpierw dużo poczytać i wybrać odpowiednie hybrydy lub gatunki , pasujące do warunków jakie możemy im zagwarantować. Jeszcze jeden pokrewny , który u mnie zakwitł w chłodnych wrunkach. 
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #95 : Styczeń 05, 2009, 20:15:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #96 : Styczeń 24, 2009, 16:44:36 » |
|
Ta poprzednia zrzuciła pączki ale za to dziś do stada dołączyła kolejna Cattleya, malutka ale słodka, kwitnąca i 2 pąki w drodze. 
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
Narine
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #97 : Luty 01, 2009, 03:12:50 » |
|
Czytałam, że katleje przechodzą od września do grudnia okres spoczynku. Ale moja ani myśli odpoczywać. Właśnie wypuszcza nowe pseudobulwy Confused Po kwitnieniu latem ani drgnęła a teraz zaczęła rosnąć. Widać już odpoczęła  Zazwyczaj te, które kwitną jesienią, z fazą wzrostu ruszają na wiosnę. Te, które kwitną wiosną i latem, puszczają psb jesienią. Bee Twoje cattleye przepiękne. Zwłaszcza Blc. King of Taiwan. Czytałam, że im większe kwiaty ma cattleya, tym krócej kwitnie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #98 : Luty 01, 2009, 07:32:00 » |
|
Narine, King of Taiwan kwitła u mnie po raz pierwszy i kwitła nieco ponad tydzień. Niestety nie wiem czy było, to spowodowane przeniesieniem z chłodnych warunków uprawy do mieszkania czy wielkością kwiatu. Fakt ,że kwiat miała duży i zdziwiło mnie ,że tak krótko ale inna moja katleja z porównywalnie dużym kwiatem kwitła 3 tygodnie, więc teraz nie wiem. Może to być jednak cecha osobnicza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #99 : Luty 01, 2009, 08:58:48 » |
|
Mojej catlejce już nie rosną te jesienne przyrosty ,czyli już czas na schłodzenie ,czy tak ?Chciałabym się doczekać kwiatów,to będzie kolor niespodzianka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Narine
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #100 : Luty 02, 2009, 21:45:34 » |
|
A jak długo kwitły te z drobniejszymi kwiatami? Z tego, co zapamiętałam wielkokwiatowe przeważnie kwitną 2-4 tygodnie, a drobnokwiatowe 6-8 tygodni. Tydzień to rzeczywiście niewiele jak czeka się tak długo na ten upragniony kwiat  Widok jednak wspaniały 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #101 : Luty 02, 2009, 22:50:43 » |
|
U mnie tak średnio, to z 4-5 tygodni kwitną inne. Mówię tak na oko, ponieważ nigdy nie zapisuję, a pamięć zawodna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #102 : Sierpień 06, 2009, 21:20:15 » |
|
Moją Cattleya - slc. MAE HAWKINS 'MIYA' mam od września'07 i kwitnie u mnie drugi raz Niestety nie potrafię uchwycić koloru, jest zdecydowanie ciemniejsza. grudzień '08  dzisiaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
werka
Nowicjusz
Małe jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #103 : Sierpień 06, 2009, 22:05:03 » |
|
Jaka śliczna czerwoniutka  Moja catleyowata kwitnie co i rusz  , w tym roku będzie to już trzecie kwitnienie. Spryciula jedna, jak zaczyna dojrzewać, to już wyrasta młoda psb. Kupiłam ją na wyprzedaży we wrześniu zeszłego roku, pojawiały się pączki  i zakwitła w październiku (tylko 2 kwiatki),  , kolejna psb była dojrzała w styczniu a w lutym (znowu dwa).  W lipcu kolejna psb dojrzała i taraz mam znowu pączki (kurcze aż 4).  Ale chciałam pokazać jak można się wpędzić w tarapaty, otóż:  - pozwoliłam jej rosnąć swobodnie i wychodzi z doniczki, tak się pewnie nie powinno robić, tylko jak ja mam ją teraz przesadzić, żeby nie uszkodzić korzeni.  Oczywiście kolejna psb już pędzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #104 : Sierpień 06, 2009, 22:22:15 » |
|
To masz rękę do niej, tyle kwitnień w tak krótkich odstępach. Jest śliczna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #105 : Sierpień 07, 2009, 08:54:36 » |
|
Werka tak się często robi gdyż niektóre katleje najpiękniej i najobficiej kwitną na brzegu czy inaczej na rancie doniczki Ja bym ją po kwitnieniu porządnie podparła i odwróciła zmuszając do powrotu do doniczki  ale decyzja należy do Ciebie - korzenie zawsze jakieś zostają uszkodzone więc to jest najmniejszy problem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #106 : Sierpień 07, 2009, 19:50:25 » |
|
A mnie moje katleye nie lubią...za karę wyrzuciłam je do ogrodu na wakacje...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #107 : Sierpień 07, 2009, 21:01:47 » |
|
Beatko masz rację  Catleye u mnie też "niestety" najlepiej rozmnażają się i też kwitna i wypuszczaja pochewki kwiatowe jeśli wyrosły na obrzeżu doniczki  czyli prawdopodobnie dobrze w zeszłym roku po zakupie zrobiłam  zostawiając tak jak jest  teraz jest nadzieja może na jakieś kwitnienie  bo właśnie - rosną tylko te przyrosty przy brzegu doniczki lub wychodzące z doniczki  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
Venus9
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #108 : Sierpień 19, 2009, 10:13:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myszorek
Aktywny

Kiełczów - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #109 : Sierpień 19, 2009, 10:24:40 » |
|
Cudne katlejki  Strasznie choruję choćby na jedną sztukę, ale ciężko je dostać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Venus9
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #110 : Sierpień 19, 2009, 10:32:56 » |
|
myszorku ostatnio cattleye widziałam u mnie na Renku za 45 zł z kwiatami były też Zygusie jutro właśnie idę jestem ciekawa czy coś będzie ciekawego  Post dołączony: Sierpień 19, 2009, 10:33:46
Ja kupiłam cattleye od p. Kasi ale ma juz tylko Vandę do sprzedania na allegro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myszorek
Aktywny

Kiełczów - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #111 : Sierpień 19, 2009, 10:38:40 » |
|
A ja się, brzydko pisząc, wyfrajerowałam  Widziałam jedną miniaturę w normalnej kwiaciarni za 35zł i nie wzięłam, bo spieszyłam się i stwierdziłam, że wrócę po nią później, no i kwiaciarnia zamknięta z powodu urlopu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|