Jolanta
Aktywny

|
 |
« : Październik 05, 2008, 17:10:51 » |
|
1. Przy wsadzaniu Cattley wazne jest to, byscie ja tak wsadzili aby nowa pseudobulwa rozwijajac sie nie dotykala ziemi. Pseudobulwy sa bardzo wrazliwe na gnicie.  2. W czasie wzrostu podlewaj obficie a w czasie spoczynku oszczednie ( co 2 - 4 tygodni ). Jezeli pojawi sie torebeczka z widocznym kwiatkiem ktöry bedzie z niej wychodzil podlewaj systematycznie i obficie. W czasie spoczynku moga pseudobulwy sie troche smarszczyc ale nie za duzo. 3. Nawöz stosuj w czasie wzrostu rosliny od Marca do Wrzesnia. W czasie spoczynku nie uzywaj nawozu. 4. Cattleye potrzebuja czas spoczynku tzn: po pokazaniu sie nowej pseudobulwy postaw je tam gdzie chlodniej jest i trzymaj dosyc sucho. 5. Kap ja tak jak wszystkie inne storczyki. 6. Cattleye uwielbiaja swiatlo. Uwaga !!!!! Bez swiatla nie ma kwiatu. 7. Latem mozesz ja uprawiac na dworzu ale nie musisz. Postaw ja w miejsce zacienione.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 05, 2008, 17:58:23 » |
|
4. Cattleye potrzebuja czas spoczynku tzn: po pokazaniu sie nowej pseudobulwy postaw je tam gdzie chlodniej jest i trzymaj dosyc sucho.
5. Kap ja tak jak wszystkie inne storczyki.
Zastanawiam się jak okreslić od kiedy rozpocząć spoczynek. Jedna moja katleja ma najmłodszą pseudobulwę w trakcie rozwoju, druga katleja zakończyła wzrost przyrostu i wytworzyła pochewkę - czyli dopiero jak się pokaże zaczątek nowej pseudobulwy to dać im odpocząć? Czy pkt 5 to masz na myśli podlewanie przez zamaczanie całej donicy w pojemniku z wodą, czy robisz całej roślinie prysznic?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 05, 2008, 18:05:39 » |
|
Jolu korzystająć z okazji zapytam: jakiś czas temu kupilam na wyprzedaży dużą rozrośniętą cattleyę, tanio bo miała duże ale tylko stare liście, właściwie to ona była w tak miniaturowej doniczce że wyłaziła ze wszystkich stron, a w domu przy wyjęciu z opakowania wyleciała całkiem.Znalazłam jej większą przesadziłam, ostrożnie podlewałam i w końcu pojawiły się mlode odrosty mająteraz ok 1cm każdy, w trzech różnych miejscach, ale każdy z nich przy samym brzegu doniczki.W środku jest pusto, nie licząc starych, zaschniętych resztek, a po bokach ciasnota, w dodatku te liście z którymi roślinę kupiłam też zaczynają zsychać i żółknąć.Te maleństwa mają swoje małe zdrowe korzonki.Czy można by wyjąć całość z doniczki,poodcinać te starsze elementy i te młode z korzonkami posadzić od nowa jako odrębne roślinki?
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 05, 2008, 18:06:51 » |
|
Spoczynek dopiero jak sie nowa pseudobulwa pokaze. Kapanie to zamaczanie calej donicy w wodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 05, 2008, 18:10:21 » |
|
To dobra okazja na przesadzanie kiedy sie pojawiaja mlode pseudobulwy. Przesadz je ale nie same wez jeszcze kilka pseudobulw ze soba, przynajmniej dwie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2008, 18:31:17 » |
|
To znaczy,że moge to zrobić teraz, pora roku nie będzie przeszkadzać?
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 05, 2008, 19:39:08 » |
|
Jeszcze nie jest za pözno na przesadzanie. A tak na marginesie to ja tez przesadzam i zima i sie nic nie dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2008, 07:54:22 » |
|
Jolu moje 2 catlejki też puszczają nowe przyrosty,czyli tak ,wyhamować z podlewaniem ,przenieść w chłodne miejsce?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2008, 10:22:22 » |
|
Spoczynek dopiero jak sie nowa pseudobulwa pokaze. Kapanie to zamaczanie calej donicy w wodzie.
Czyli dokładnie kiedy? Bo tu jest wielka nieścisłość  w tym co piszesz. Spoczynek powinien nastąpić po wykształceniu nowej pseudobulwy i jej dojrzeniu! Czyli na chłopski rozum jak już jest duża jak jej koleżanki z kłącza. Wtedy ograniczamy podlewanie. Generalnie podlewanie powinno być najobfitsze (z nawożeniem) podczas wzrostu korzeni, czyli wtedy gdy korzenie mają zieloną rosnącą końcówkę. Przesadzamy(dzielimy), po kwitnieniu na wiosnę kiedy zaczyna się dzień wydłużać. Przesadz je ale nie same wez jeszcze kilka pseudobulw ze soba, przynajmniej dwie.
Przynajmniej 3 ale kwitnienie po takim podziale to 2 lata czekania i regeneracji systemu korzeniowego, no chyba, że hybryda chętna do współpracy i silna.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 07, 2008, 10:51:38 » |
|
już zgłupiałam,jak nie będę podlewać to małe przyrosty nie dojrzeją ale z drugiej strony jest już pora na spoczynek.po jakim czasie zakwitną te nowe przyrosty ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 07, 2008, 13:03:01 » |
|
Przyrosty będą rosły bardzo wolno ale będą rosły, a dojrzeją jak osiągną wielkość normalnej dorosłej pseudobulwy. Podlewać trzeba ale rzadziej niż w sezonie wiosenno-letnim i podłoże musi dobrze przesychać. Wzrost przyrostów będzie zahamowany aż nadejdzie wiosna a z tym dzień się wydłuży i będą lepsze warunki dla dorośnięcia.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 07, 2008, 13:18:51 » |
|
No to jeszcze raz i bardziej zrozumiale.
Po pojawieniu sie nowego przyrostu nalezy podlewac z nawozem tak dlugo az sie pseudobulwa wyksztalci. Nowy przyrost jest wtedy wyksztalcony kieda otaczajaca go brazowa powloka sucha jest. Po pojawieniu sie pseudobulwy przestajemy nawozic. Jezeli sie w tej zielonej czesci pseudobulwy nic nie dzieje ( tzn. nie ma torebki kwiatowej ) to znaczy ze roslina ma czas spoczynku. Potrzebuje mniej wody.
Po jakims czasie pojawi sie torebka z kwiatem albo nowy przyrost. Czesto jest tak ze obydwa pojawiaja sie jednoczesnie.
Sa rözne rodzaje Cattley:
1. Takie ktöre kwitna jeszcze przed dojrzeniem przyrostu 2. Takie ktöre po dojrzeniu przyrostu ( Pseudobulwy ) kwitna i potem przechodza okres spoczynku. 3. Takie ktöre najpierw odpoczywaja a potem kwitna.
Mam nadzieje ze teraz jest bardziej zrozumiale.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 07, 2008, 16:36:30 » |
|
Przepraszam Cię Jolu ale trzy razy czytałam Twój ostatni post zanim zrozumiałam ale tylko podział (na końcu) bo początek jest dla mnie wciąż niejasny  a i ten podział też jest źle zdefiniowany i może być źle zrozumiany przez innych. Spoczynek dla katlei w naszej szerokości geograficznej jest najczęściej wymuszony przez nasze pory roku i u większości katlei jednak nie związany z dojrzeniem pseudobulw. Mam takie samo pytanie jak Bee jak długo uprawiasz storczyki? Wyjaśnienie tego zajmie nam troszkę czasu więc jutro popiszę chyba że Bee zechce to wcześniej wyjaśnić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2008, 17:10:44 » |
|
W 99% procentach przypadków pseudobulwa robi sie okrąglejsza.  Wiem z 15 letniego doświadczenia na kilkudziesięciu (jak nie 100) roślinach najróżniejszych "typów". 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krasnal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 07, 2008, 17:30:49 » |
|
Przepraszam, że się wtrącam ale może zamiast tak naskakiwać na Jolante, która nie podaje wcale, że jest ekspertem tylko dzieli sie swoimi doświadczeniami lepiej by było abyście opisały swoje doświadczenia związane z uprawą cattley i wtedy wszystkie zainteresowane osoby mogłyby wyciagnąć odpowiednie wnioski. Jolanta jako jedna z niewielu osób odważyła sie podać jak na tacy zasady uprawy Vandy i teraz Cattley.
|
|
|
|
|
|
Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty. Krzysztof.
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 07, 2008, 17:53:57 » |
|
Wksiążce "Mieszkamy wśród kwiatów" pod opisem katleji dodano uwagę: "W związku z dużymi wymaganiami uprawa katlei jest rozległą dziedziną wiedzy i opisywanie szczegółów wykracza poza ramy tej książki. Jesli ktoś chce dowiedzieć się więcej, radzimy wstąpić do towarzystwa miłośników storczyków i zajrzeć do specjalistycznej literatury. Reszty dokona własne doświadczenie"
Chyba pod żadną inną rośliną nie ma takiej uwagi. Nie podają kilkuzdaniowej recepty jak w przypadku innych roślin. A doświadczenia w uprawie każdy może mieć nieco inne. Ważne, żeby się nimi dzielić i wspólnie, konfrontując różne poglądy i kierując sie także intuicją spróbować dogodzic swojej katlejce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
Na wysokie drzewo wspinają się orchidee...
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 07, 2008, 18:01:13 » |
|
Zgadzam się z Agnieszką Co.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 07, 2008, 18:01:39 » |
|
I o to właśnie chodzi... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 07, 2008, 18:15:52 » |
|
Dziekuje wam Aga, MiYu, Krasnalu.
Ja mam wrazenie ze niektöre osoby biora mnie nie na powarznie. Ja nie bede sie w dyskusje wdawala bo szkoda moich nerwöw itd. Takim sposobem zniechecilyscie mnie do dalszego dzielenia sie doswiadczeniami w uprawie storczyköw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 07, 2008, 18:19:00 » |
|
Bee jezeli chcesz o mnie wiecej wiedziec to przeczytaj i poogladaj moje wczesniejsze posty. A tak na marginesie robisz na mnie wrazenie osoby ktöra ma niesamowita wiedze o storczykach to po co sie pytasz o takie blachostki ? Ty powinnas to wszystko wiedziec. Dziwne. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 07, 2008, 18:21:08 » |
|
Doświadczeniami chyba wciąż powinnyśmy się dzielić, bez względu na to czy się one komuś podobają czy nie. Tak się wciąż od siebie uczymy, po to tu jesteśmy, ale spokojniej. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 07, 2008, 18:22:26 » |
|
Masz racje Aga. Dla mnie jest ten temat skonczony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Megg
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 07, 2008, 18:44:37 » |
|
No to proponuję powrót do sedna sprawy, czyli o wypowiedzi na TEMAT: Ogólne zasady uprawy Cattley i będę wdzięczna za każde odpowiedzi. I tak nie stosuję się książkowo do żadnego ze swoich kwiatów, a jedynie staram się je obserwować i stwierdzam, że trzeba im dużo cierpliwości i wyczucia.
|
|
|
|
|
|
Megg
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 07, 2008, 19:21:09 » |
|
Do wielu roślin nie da się podejść się książkowo, dlatego tak ważne jest dzielenie się własnymi doświadczeniami. Dzięki Ci Jolu za to, że wszystko krok po kroku przedstawiłaś
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 07, 2008, 19:35:31 » |
|
Chwileczkę nikt tu na nikogo nie naskakuje, a że rady mają służyć osobie , która po raz pierwszy ma styczność z tym rodzajem, muszą być jasne i zrozumiałe nawet dla dziecka. Zacznę od momentu pojawienia się niejasności. Otóż, Donama zapytała o nowe przyrosty na roślinie i nie wie czy ma podlewać czy nie i czy zrobić roślinie spoczynek. Po tym zapytaniu się pojawia rada: No to jeszcze raz i bardziej zrozumiale.
Po pojawieniu sie nowego przyrostu nalezy podlewac z nawozem tak dlugo az sie pseudobulwa wyksztalci. Nowy przyrost jest wtedy wyksztalcony kieda otaczajaca go brazowa powloka sucha jest. Po pojawieniu sie pseudobulwy przestajemy nawozic. Jezeli sie w tej zielonej czesci pseudobulwy nic nie dzieje ( tzn. nie ma torebki kwiatowej ) to znaczy ze roslina ma czas spoczynku. Potrzebuje mniej wody.
Po jakims czasie pojawi sie torebka z kwiatem albo nowy przyrost. Czesto jest tak ze obydwa pojawiaja sie jednoczesnie.
Sa rözne rodzaje Cattley:
1. Takie ktöre kwitna jeszcze przed dojrzeniem przyrostu 2. Takie ktöre po dojrzeniu przyrostu ( Pseudobulwy ) kwitna i potem przechodza okres spoczynku. 3. Takie ktöre najpierw odpoczywaja a potem kwitna.
Mam nadzieje ze teraz jest bardziej zrozumiale.
Po przeczytaniu tych kilku zdań Donama, zacznie podlewać nawozem nowe przyrosty. Ja też zgłupiałam, bo do tej pory wszystkie moje doświadczenia legły w gruzach, ponieważ ja nie podlewam nawozem od połowy września żadnej zielonej żywej rośliny. Przy czym problem nawożenia jest praktycznie omawiany ciągle i czy to przy roślinach domowych czy też w ogrodzie i storczykach , wiadome jest że nawozimy tylko w sezonie wzrostu. Jesienią już nie, zimą nawet o tym nie myślimy, a wznawiamy wiosną. Dlatego ja się zastanawiam czy ta Jola wie co pisze czy nie, czy radzi dobrze czy nie do końca przemyślanie. Nie sposób się nie odezwać. Pojawia się również problem pochewki kwiatowej, cytuję Jolę: " Po jakims czasie pojawi sie torebka z kwiatem albo nowy przyrost. Czesto jest tak ze obydwa pojawiaja sie jednoczesnie." Otóż pochewka kwiatowa rośnie razem z pseudobulwą i zaczyna być widoczna kiedy liście, liść pseudobulwy zaczynają się rozkładać na boki, dotyczy to roślin , które taką pochewkę wypuszczają. Zatem z pisząc, że po jakimś czasie pojawi się pochewka (torebka) z kwiatem, również nie jest prawdą. Znów muszę zacytować - " Nowy przyrost jest wtedy wyksztalcony kieda otaczajaca go brazowa powloka sucha jest. Po pojawieniu sie pseudobulwy przestajemy nawozic. Jest wątek o nowym przyroście i jego suchej łusce ok, ale kiedy się zmienia w pseudobulwę? To powiedzmy jest jasne do momentu , gdy jest napisane "Jezeli sie w tej zielonej czesci pseudobulwy nic nie dzieje ( tzn. nie ma torebki kwiatowej ) to znaczy ze roslina ma czas spoczynku" - Znaczy to ,że jeżeli nie ma torebki kwiatowej, to roślina po prostu nie zakwitnie. Oczywiście jak w temacie są to ogólne zasady z Joli doświadczenia ale na litość niech będą trafne. To co mamy się w ogóle nie odzywać jak coś wiemy? Przecież taka dyskusja może tylko doprowadzić do tego ,że się opracuje jakiś konkretny łatwy do przyswojenia materiał , zjadliwy dla nowicjuszy w tym temacie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga1
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 07, 2008, 19:41:50 » |
|
Show must go on...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 07, 2008, 19:58:40 » |
|
Nic więcej dodać nie trzeba Aga.............
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 07, 2008, 20:02:54 » |
|
Bee moje doswiadczenia sa inne niz twoje.
Ja nawoze moje storczyki tez w zimie oczywiscie o wiele zadziej niz wiosna i latem. To co tutaj pisze jest przezemnie przemyslane i ja wiem co pisze.
Zarzucasz mi pisanie nieprawdy- kto ci dal do tego prawo ? U mnie pochewka pojawila sie dopiero po wyksztalceniu pseudobulwy i to troche potrwalo a nie jak ty piszesz.
To co napisalam jest trafne i wynika z mojego doswiadczenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 07, 2008, 20:07:27 » |
|
I o to właśnie chodzi - w temacie zaznaczono - moje doświadczenie. Co nie znaczy, że u każdego roślina zachowywać będzie się tak samo, że względu na inne warunki, itp. - wiadomo. Jola przedstawiła to co u siebie zaobserwowała i wyciągnęła wnioski na temat uprawy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|