|
aneta_76
|
 |
« : Wrzesień 27, 2008, 19:28:24 » |
|
Mam prośbę do Was o pomoc  Żebyście mi doradziły jakie roślinki mogę zakupić żeby ta moja działka nie wyglądała na taką bezpłciową  Wiem że teraz nie pora na sadzenia wszystkiego ale przez zimę będę mogła zrobić sobie listę co gdzie posadzić/postawić i na wiosnę ruszyć z kopyta  Może napiszę co rośnie od lewej od tarasu Modrzew Cyprysiki W prawym dolnym rogu brzózka Na górze po prawej od tarasu wierzba I kulki miniaturowe (pierwsze trzy skosił mi mąż  ) A tak wygląda mój mały kawałek ziemi  
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2008, 15:22:18 » |
|
Aneto- ale masz fajny ogródek! Ja widziałabym donice na tym tarasie... Ogródek- czyli trawnik zostawiła bym bez zmian...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2008, 16:26:50 » |
|
Ja bym dała wzdłuż iglaków coś, co będzie niższe i będzie kwitło w żywych kolorach, a potem wzdłuż tego coś, co zrobi takie wylewające się poduchy kwitnące w jednym kolorze, np. ubiorek wieczniezielony. Albo wzdłuż iglaków różaneczniki, a potem np. wrzosy i coś niskie, pełzające. No i dałabym kępy cebul wiosennych, np. wzdłuż drugiego boku. A na środku, przy tych 3 iglaczkach, dałabym migdałki szczepione na pniu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Naradka
Aktywny

Opolskie - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2008, 17:55:13 » |
|
Nie piszesz jak pada słońce i jakie masz pH podłoża. Oraz jak wiele czasu możesz poświęcić ogrodowi. To jest istotne przy projektowaniu. Bo co z tego, że ktoś ci zaprojektuje wspaniały ogród jeśli ty możez mu poświęcić 3 godziny tygodniowo, a on by utrzymać jego urodę będzie potrzebował 3 godziny dziennie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Natka
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2008, 19:01:24 » |
|
Nie piszesz jak pada słońce i jakie masz pH podłoża. Oraz jak wiele czasu możesz poświęcić ogrodowi. To jest istotne przy projektowaniu. Bo co z tego, że ktoś ci zaprojektuje wspaniały ogród jeśli ty możez mu poświęcić 3 godziny tygodniowo, a on by utrzymać jego urodę będzie potrzebował 3 godziny dziennie.
Ogródek z tarasem jest od strony południowej, PH ziemi nie znam, co do poświęcenia czasu w ogródku mam go chyba aż za dużo, pracuje mąż. Aneto- ale masz fajny ogródek! Ja widziałabym donice na tym tarasie... Ogródek- czyli trawnik zostawiła bym bez zmian... Mój mąż tak twierdzi że wystarczą tarasowe,ale mi czegoś brakuje, mam jakiś niedosyt  Ursulko, podoba mi się pomysł z kępami cebul wiosennych, z tą myślą kupiłam tulipany  Obok trzech iglaczków nie mogę zasadzić nic no w lewym dolnym rogu jest ściągana bramka taka w razie "w" jakby coś trzeba było wnieść.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2008, 19:07:39 » |
|
Koniecznie na taras Oleandry!!!  Polecam pojemnikowe, tylko teraz jakie... masz tak strasznie dużo miejsca, i wyboru, że hej!! Może aksamitki tam koło tuj?? Lepiej by było powiedzieć, gdyby zobaczyć na żywo... Zdjęcia strasznie potrafią przekłamywać...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2008, 19:10:07 wysłane przez bura4 »
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2008, 19:19:44 » |
|
Oleandry to już wiem że na 100% będą tak mi się podobają  a na żywo też można zobaczyć 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2008, 20:00:54 » |
|
Tam, gdzie nie możesz nic posadzić bo musi być przejście, możesz coś postawić w donicach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 28, 2008, 20:02:05 » |
|
Tam, gdzie nie możesz nic posadzić bo musi być przejście, możesz coś postawić w donicach  Tak też myślę  myślałam o daturze lub oleandrze.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 28, 2008, 20:21:18 » |
|
Uwaga na daturę, raz że trująca a dwa, przylatują do niej upiornie żądlące stwory. Do oleandrów jakoś mniej...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 28, 2008, 20:28:07 » |
|
Nie wiedziałam o latających niebezpiecznych stworkach, ale kwiaty mnie powalają 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 28, 2008, 20:35:12 » |
|
Nie wiedziałam o latających niebezpiecznych stworkach, ale kwiaty mnie powalają  Przez daturę i swoją pasję do łapania latawców moja suka wylądowała na oiom'ie jakieś pięć lat temu... Użądliło ją w krtań...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 28, 2008, 20:53:39 » |
|
Oleandry też są trujące, ale jak obłędnie wyglądają !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 28, 2008, 21:00:57 » |
|
Olki tylko trują a datury są chętnie używane przez narkomanów podobno...
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 28, 2008, 21:02:20 » |
|
Uparłam się na daturę ale narkomanką nie jestem 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
Ela G.
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 29, 2008, 05:44:02 » |
|
Aneta- ja też się uparłam na daturę- ale po dwu latach czekania na kwiaty- to co jest w tej chwili zupełnie mnie odstręcza od datury... Zaczęła kwitnąć, ale... Prawie nie ma liści- cos ją okropnie podjadło- nie pomogła chemia , a i zakwitła na inny kolor niż kupiłam... W sumie - "nażarła" się nawozów, wypiła hektolitry wody- za którą też płacę /  / a jest w końcu coś co woła o litość...i dobicie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 29, 2008, 05:46:53 » |
|
W sumie może i racja ze zrezygnowania z tej datury  kolejna rzecz która za tym przemawia to nie dorosłe jeszcze dzieci 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 29, 2008, 10:20:15 » |
|
Przyszły mi dzisiaj zamówione tulipany i tak myślę czy dobrze by wyglądały wokół brzózki, mam 6 cebul  
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 29, 2008, 10:51:19 » |
|
A za płotem z prawej strony już nie Twoje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 29, 2008, 11:20:27 » |
|
A za płotem z prawej strony już nie Twoje?
Nie to już sąsiada 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 29, 2008, 12:24:36 » |
|
Czy ten sąsiad buduje tam jakiś okropny betonowy płot?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 29, 2008, 12:40:34 » |
|
Czy ten sąsiad buduje tam jakiś okropny betonowy płot?
Nie  to jest murek gdzie będą przęsła
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 29, 2008, 13:29:47 » |
|
Tulipany wokół brzózki będą wyglądały ślicznie, a jeszcze śliczniej gdy będzie ich więcej niż sześć. Na lato możesz posadzić niecierpki - miałam pod śliwką i było bardzo ładnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 29, 2008, 16:03:33 » |
|
Czy ja dobrze widzę..masz dwa płoty między sąsiadem? To nie są dwa płoty, razem z sąsiadem mamy zrobione wspólne wejście z rozejściem na górze do swoich działek. Dlaczego tak: po to żeby mieć działki bez schodów przez środek  Niecierpki też lubię 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 29, 2008, 18:35:44 » |
|
Aneto 6 cebulek to trochę za mało. By taki okrąg miał walor dekoracyjny to powinnaś posadzić dość gęsto i w odstępie od pnia tak jak daleko sięga cień korony. Jeśli z jakiejś przyczyny nie możesz to wsadź do donicy i doniczkę zadołuj. Wiosną wykształci ci się już jakiś plan nasadzeń więc po przekwitnięciu doniczkę gdzieś postawisz w mniej widocznym miejscu do zaschnięcia liści, a jesienią posadzisz już zgodnie z planem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 29, 2008, 18:39:31 » |
|
Zoe, to ile jeszcze dokupić? Znalazłam w naszym sklepie podobne do tych co kupiłam i się okazało że jeszcze taniej niż w sklepie internetowym 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 29, 2008, 18:45:19 » |
|
Policz. Sadzisz co 15 cm. Zrób okrąg i powtykaj patyczki - zapałki itp.
Mniejszy krąg możesz obsadzić np. szafirkami, a jeszcze mniejszy przebiśniegami. I będziesz mieć kolorowy dywanik kwitnący okręgami bo każdy w innym czasie. Możesz jeszcze dorzucić pas krokusów.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2008, 18:47:29 wysłane przez Zoe »
|
|
|
|
|
|
aneta_76