Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #60 : Październik 01, 2008, 19:17:22 » |
|
To prezentuję dalej - z dendrobium prezentowanego powyżej pobrałam keiki, które w oczach grubieją i wypuszczają nowe liscie: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #61 : Październik 01, 2008, 19:28:36 » |
|
I zapomniałam o mojej pierworodnej wanilii - zdjęcie przedstawia jednak roślinę jednoroczną, która rośnie u mnie. Egzemplarz mateczny, rosnący u mojej mamy ma już kilka metrów długości.  I kolejna sadzonka: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #62 : Październik 01, 2008, 19:36:13 » |
|
Posiadam także jedyne w moich zbiorach Paphiopedilum kupione na wyprzedaży w centrum ogrodniczym. Ma jedną rozetę, która kwitła i jedną nową małą. Trzymam je na północnym parapecie w kuchni.  Czy ktoś z Was po kolorze liści i specyficznym ich ustawieniu na pędzie potrafi powiedzieć do jakiej mniej więcej grupy należy? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
Na wysokie drzewo wspinają się orchidee...
|
 |
« Odpowiedz #63 : Październik 01, 2008, 19:39:10 » |
|
Agnieszka ale masz uprawę  Tylko pozazdrościć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #64 : Październik 01, 2008, 19:48:57 » |
|
Nie mam tego w sumie dużo - tylko różnorodnie, chcę spróbować z różnymi rodzajami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #65 : Październik 01, 2008, 22:03:23 » |
|
Agnieszko spora ta rozeta, mam nadzieję, że nie trzeba będzie tak długo czekać na następne kwitnienie. To zapewne jest jakaś hybryda, spróbuj zajrzeć do Pani Haliny Roszkowskiej - na pewno coś użytecznego przeczytasz http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/stronki/paphmenua.php5?r=3&c=1&roz=3Cała kolekcja piękna 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #66 : Październik 01, 2008, 22:35:49 » |
|
Agnieszka, bardzo masz obiecującą kolekcję. I teraz tak: Dendrobium od Cioci marsz z zewnątrz natychmiast, bo go wykończysz. Na zdjęciu nie wygląda jeszcze tak źle i z dobrą opieką ruszy. A milatsii to za skarby nie dziel , bo nie zakwitnie.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #67 : Październik 02, 2008, 08:18:13 » |
|
Agnieszka, bardzo masz obiecującą kolekcję. I teraz tak: Dendrobium od Cioci marsz z zewnątrz natychmiast, bo go wykończysz. Na zdjęciu nie wygląda jeszcze tak źle i z dobrą opieką ruszy. A milatsii to za skarby nie dziel , bo nie zakwitnie.
Dzięki za cenne wskazówki. Zastanawiam się czy kurowania dendrobium nie rozpocząć od przesadzania, bo ono pewnie nie było przesadzane ze 3 lata. A może poczekać do wiosny? Dziś go wezmę do domu. Zrobić mu oprysk Asahi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #68 : Październik 02, 2008, 14:14:22 » |
|
Kwiatuchy są przepiękne i coraz ich więcej... zapowiada się śliczna kolekcja
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie  IRA
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #69 : Październik 02, 2008, 20:00:35 » |
|
Dendrobium "od cioci" zamieszkało na wschodnim parapecie w łazience. A tu pokażę jeszcze jedno dendrobium, które kupiłam z przeceny w centrum ogrodniczym. Wydaje mi się, że jest to dendrobium typu nobile, więc stoi jeszcze na tarasie. Ale ma wg mnie tylko jednoroczne pędy, więc na kwitnienie chyba nie ma szans. W niedzielę będą już prawdopodobnie pierwsze przymrozki i trzeba go będzie zabrać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #70 : Październik 02, 2008, 20:09:39 » |
|
Jeszcze się pochwalę falenopsisami  To imieninowy ze stycznia - już wypuszcza jeden pęd, a z drugiej strony jest zagadkowo nabrzmiały   Wytwarza też wiele nowych korzeni: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #71 : Październik 02, 2008, 20:15:38 » |
|
I hodowany od keiki - też podejrzanie zgrubiały u nasady: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #72 : Październik 02, 2008, 21:03:05 » |
|
Agnieszko moje Cymbidium ma bez przerwy przędziorki i bez przerwy z nimi walczę.Ja swoje codziennie zraszam a nawożę bardzo rzadko.No zobaczymy co to dalej z nim będzie.Stoi teraz na północnym oknie,nowe przyrosty rosną ale pędu kwiatowego ani śladu.Czy się doczekam,nie wiem.Najlepsze są jednak Falki,z nimi nie ma problemów.A jaki kolorek tego twojego Falka(tego z pędem)?A co do Twoich Cymbidiów to ni groma nie wiem co im jest,za krótko swój hoduję żebym mogła coś stwierdzić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #73 : Październik 02, 2008, 21:50:45 » |
|
Agnieszko, możesz opryskać Asahi. Zajrzyj w podłoże i jeżeli młode przyrosty już puszczają korzenie to przesadź do nowego. Tak jak pisałaś.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #74 : Październik 03, 2008, 08:35:32 » |
|
Agatko - ten falek, który wypuszcza pęd kwiatowy nie został uwieczniony na zdjęciach - sama nie wiem dlaczego  - nie wiem czy dobrze opiszę jego kolor - on był pistacjowo -rózowy prążkowany - zobaczycie jak zakwitnie. Beatko - jutro go przesadzę. Zdjęcie może tego nie oddaje ale on ma może ze dwa - trzy tegoroczne przyrosty wychodzące bezpośrednio z podłoża, reszta to są stare 3 letnie pomarszczone już pseudobulwy i wyrastające na nich keiki. Co myślała byś, gdybym pozostawiła tylko te dwa młode przyrosty (ewentualnie jeszcze ze 2 wyrastające najniżej keiki), a resztę wycieła i wykorzystała na rozmnażanie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #75 : Październik 03, 2008, 21:58:19 » |
|
Doszlismy do moich poniedziałkowych nabytków  Prawdopodobnie oncidium - kupiłam 2 sztuki z wyprzedaży po 13 zł Jedno miało rózowe, delikatne, drobne kwiatuszki:   a drugie - fioletowe: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #76 : Październik 03, 2008, 22:17:45 » |
|
A że kwitnące dendrobia były po 11 zł, to też się skusiłam na 2. Dendrobium phalaenopsis - jego kwiaty są intensywnie różowe (zdjęcie tego dobrze nie oddaje)  Wśród całego łanu różowych dendrobium wypatrzyłam odmieńca - moim zdaniem bardziej wygląda na hybrydę dendrobium kingianum - proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie osoby, które mają d. kingianum. Ma wąskie, bardziej mięsiste listki, cała roślinka jest niewielka, pęd kwiatostanowy ma ok 15 cm długości, kwiatuszki drobne ok 1,5 do 2 cm średnicy. Ma bardzo dużo wybijających nowych pędów kwiatowych. Jego kwiaty nie są okazałe, ale jest wg mnie interesujący: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
doura
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #77 : Październik 03, 2008, 22:33:20 » |
|
nabytki przepiękne ,nie mogę się napatrzeć na Oncidium na pierwszej fotce,moje chciejstwo na ostatniej Den.kingianum-pachnie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #78 : Październik 03, 2008, 22:40:48 » |
|
Nie wyczułam dotąd żadnego zapachu, ale fakt, że słońca również nie było - a podobno to wpływa na wydzielanie zapachu.  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #79 : Październik 03, 2008, 22:43:50 » |
|
Agnieszko śliczne poczyniłaś zakupy !!!  Ale taka dawka emocji w postaci zdjęć zapewne spowoduje u mnie bezsenność  Litości!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #80 : Październik 10, 2008, 20:18:30 » |
|
Kilka dni temu przesadziłam dendrobium "od cioci" - korzenie w opłakanym stanie. Nie wiem czy ktoś go czasem nie podlał jak stał na tarasie, a było ostatnio zimno i wilgotno - bo na części korzeni rosły juz glony - tego sie nie spodziewalam. ogoliłam go ze starych ususzonych prawie pseudobulw i z martwych korzeni - teraz ciekawiej wygląda. Korzeni zostało mu tyle żeby miał się czym zakotwiczyć w podłożu (w miare proporcjonalne do tego co zostało z części zielonej). Jest w łazience więc z podlewaniem wstrzymam sie do przepisowych 10 dni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #81 : Październik 11, 2008, 11:12:29 » |
|
Aga Co - mam takiego samego dendrobium jak ty na 2 zdjęciu i u mnie pisze że to dendrobium phalaenopsis. Może to ja się mylę ale takiego kupiłam od hodowcy - a on chyba się zna.   Ale faktem jest że ma troszkę inne kwiaty
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #82 : Październik 11, 2008, 14:41:44 » |
|
A jakiej wielkości masz kwiaty - bo moje są malutkie, nie takie jak w "normalnych" hybrydach dendr. phalaenopsis.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agata0806
Aktywny

Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #83 : Październik 12, 2008, 20:46:53 » |
|
Agnieszka tak oglądam te twoje Dendrobium i powiem Ci że mi narobiłaś chęci.Podobają mi się strasznie a najbardziej Dendrobium Phalaenopsis fioletowy  Nie mogę się napatrzeć.Będę w obi to sobie kupię,a co mi tam..Wypróbuję nowy gatunek jak się będzie u mnie sprawował  Jak nie będzie chciał kwitnąć  to powędruje do Ciebie..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #84 : Październik 15, 2008, 19:52:56 » |
|
A jakiej wielkości masz kwiaty - bo moje są malutkie, nie takie jak w "normalnych" hybrydach dendr. phalaenopsis.
Patrząc po zdjęciach to mają takie same rozmiary - twój i mój. Wielkością od d.phalaenopsis są trochę mniejsze, ale niewiele.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #85 : Październik 17, 2008, 12:48:39 » |
|
Moje dwa nowe nabytki - zakupione za pośrednictwem i dzieki wielkiej uprzejmości agaty0806 - catlejki po kwitnieniu. Umieściłam je na południowym parapecie. Teraz temperatury mam ok 18-19 stopni nocą i ok 21-22 w dzień (jak będzie słonecznie to pewnie wiecej), wilgotność mam 60%. Powyżej gdzieś czytałam poradę, żeby teraz ograniczyc podlewanie. Moje katlejki mają znacznie pomarszczone pseudobulwy - nie wiem, czy tylko im spryskać podłoże czy jednak podlać je delikatnie. Są to katleje jednoliściowe. Jedna ma dojrzały najmłodszy przyrost i wytworzyła już pochewkę, a druga ma najmłodszy przyrost w fazie rozwoju. http://img98.imageshack.us/img98/8381/p1030173bd1.jpghttp://img241.imageshack.us/img241/5613/p1030174gy9.jpghttp://img375.imageshack.us/img375/5334/p1030175yt0.jpg![]()
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #86 : Październik 20, 2008, 21:37:30 » |
|
Przyszła paczka od Joli więc muszę się pochwalić wandzią. Zgodnie z umową jest to mała roślinka -zamiast wazonu starcza jej szklanka   Zbliżenie na młode korzonki: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bogumila
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #87 : Październik 21, 2008, 16:07:21 » |
|
Agnieszko jest śliczna. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #88 : Październik 21, 2008, 16:47:02 » |
|
Piękna jest 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #89 : Październik 21, 2008, 17:28:09 » |
|
W wandziach jest coś dziwnego - w sumie takie sobie (gdy nie kwitną) a jednak jest w nich cos fascynującego - chyba przez te korzenie "na wierzchu" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|