Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 28, 2008, 18:14:40 » |
|
A siooooo, przyszla ludzi denerwowac  . te miniaturki to bardzo wdzieczne storczyki. Kwitna bardzo dlugo. Piekne, az oczoplasu dostalam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 28, 2008, 18:22:49 » |
|
A siooooo, przyszla ludzi denerwowac  . te miniaturki to bardzo wdzieczne storczyki. Kwitna bardzo dlugo. Piekne, az oczoplasu dostalam  Ja tylko się odwdzięczam pięknym za nadobne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 28, 2008, 19:08:10 » |
|
Piękne masz kwiatuchy. Ale ta miniaturka mnie użekła. Od dawna poluję na takie maleństwo ale wciąż nici.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie  IRA
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 29, 2008, 07:22:35 » |
|
W mojej miejscowości niedługo będzie otwarte takie samo centrum ogrodnicze w jakim kupiłam mikruska - wtedy być może założę wątek pokrewny do wątku Joli i będę Wam słać miniaturki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 29, 2008, 10:49:18 » |
|
No kochana to chyba będziemy cię nosić na rękach. Ja od razu piszę się na dwie. Miejmy nadzieję że pospieszą się z tym Centrum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 29, 2008, 13:56:23 » |
|
U nas w jednej kwiaciarni pojawiają się od czasu do czasu ale kosztują tak ok 25zł, uważam ze to lekkie przegięcie  Raz się skusiłam ale więcej nie kupię, wolę za te same pieniądze kupić normalnego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 29, 2008, 14:18:49 » |
|
25 zł to nie jest tak dużo zwłaszcza jeśli mówimy o kwiaciarni. U mnie w kwiaciarniach to falki kosztują od 60 do 120 zł (to jest przegięcie).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 29, 2008, 15:07:14 » |
|
Mój mnie kosztował 21,90zł ale wg mnie warto, jest w tych miniaturach coś wyjątkowego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 29, 2008, 15:16:17 » |
|
Nawet coś więcej.... Nie dość że tak samo piękne to więcej się ich zmieści 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 29, 2008, 16:26:21 » |
|
25 zł to nie jest tak dużo zwłaszcza jeśli mówimy o kwiaciarni. U mnie w kwiaciarniach to falki kosztują od 60 do 120 zł (to jest przegięcie).
Miałam na myśli 25zł za miniaturę a nie za falka o normalnych rozmiarach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 29, 2008, 17:01:52 » |
|
A jaka jest różnica Necja? Weź pod uwagę że tu nie chodzi o wielkość, bo przecież miniaturka tak samo jak zwykły falek musi osiągnąć odpowiedni wiek żeby zacząć kwitnąć. Kwitną tak samo pięknie a różnica jest tylko w rozmiarze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 29, 2008, 17:08:30 » |
|
Jest taka różnica że w kwiaciarniach w moim mieście miniaturki są w tej cenie (25zł), natomiast storczyki o "normalnych" rozmiarach kosztują od 40zł wzwyż, i tylko o to mi chodziło- aby uściślić informację.  Wcale nie twierdzę że miniaturki są gorsze czy brzydsze  Sama posiadam miniaturkę i bardzo mi się podoba. Wyraziłam tylko moje zdanie, że jak mam dać 25zł za miniaturkę to wolę kupić normalny duży storczyk. Ale jest to tylko moje zdanie i każdy ma prawo do swojego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 29, 2008, 17:42:13 » |
|
Necja ja nie neguję tego że wolisz większego za 40 zł niż miniaturkę za 25. A tak przy okazji Twoja jest urocza. Chodziło mi oto że oprócz wielkości nie ma między nimi różnicy bo potrzebują tyle samo opieki. A co do tego kto co woli to już indywidualna sprawa każdego. Być może że wolałabym miniaturkę bo jeszcze jej nie mam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 29, 2008, 17:51:54 » |
|
Iro, właśnie o to chodzi że wolę duży za 25zł (kupuję w marketach i na promocjach) zamiast małego w tej samej cenie  Wszystko się tu poplątało i poknociło i niepotrzebnie zaśmiecamy koleżance wątek  Wszystkie storczyki są piękne i BASTA !!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 29, 2008, 18:33:26 » |
|
Ja też już się w tym pogubiłam. popieram w 100%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 29, 2008, 20:52:16 » |
|
No i do innego wniosku nie dalo się dojść po tej burzliwej dyskusji  A jak Wam pokażę zdjęcia co dziś kupiłam na wyprzedażach to proponuję konferencję na temat wyższosci oncidium nad dendrobium lub odwrotnie  Ale zdjęcia dopiero jutro lub pojutrze, bo już ciemno. Polecam wizytę w LM - dzis była regularna obniżka na wszystkie storczyki - 30% w Bielsku- Białej. Może w Waszych okolicach też? Storczyki były w następujących cenach, od których należało odjąć 30%: Cymbidium 45zł Miltonia z 3 kwitnącymi pędami coś ok 32zł oncidium żółte ok 35zł falenopsis ok 27zł cambrie ok 33zł dendrobium phalaenopsis (piekny intensywny róż i fiolet) 16zł To były świeże i w dobrej kondycji rośliny. Była też przecena na przekwitające -50% Pieknie wyglądały kwitnące wandy - ale cena ok 125zł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 29, 2008, 20:55:05 » |
|
Palpitacja serca gotowa - ale nie dam się i nie pojadę 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
Na wysokie drzewo wspinają się orchidee...
|
 |
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 29, 2008, 21:08:46 » |
|
 Gdybym tam była to czuję, że wydałabym kolejną wypłatę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 29, 2008, 21:16:13 » |
|
Dobrze że mam daleko do LM  a może niedobrze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 30, 2008, 09:53:57 » |
|
Oj kusicie dziewczyny - człowiek niedługo zbankrutuje i nawet nie będzie mieć wolnego od kwiatów miejsca w domu żeby nad tym porozpaczać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 30, 2008, 12:13:34 » |
|
dzisiaj byłam w innej biedronce były pistacjowe falki,mój zabronił mi nawet na nie patrzeć  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIABLICA
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 30, 2008, 14:53:48 » |
|
Nawet mi nie mów że były pistacjowe!!!!!!!!!!!! To ja zwiedziłam 8 biedronek w pobliżu i oczywiście żadnych oprócz białych i różowych. Człowiek to ma pecha... Mój mąż też mi zawsze każe zamknąć oczy, ale niewiele to daje - zawsze coś ląduje w koszyku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 30, 2008, 17:28:50 » |
|
To ja kontynuuje moje chwalenie  ale żeby było chronologicznie to nie pokażę jeszcze tych zakupionych wczoraj, tylko kupione z przeceny w OBI kilka tygodni temu. To miltasia - jest ogromna, z każdej pseudobulwy ma po 3 młode przyrosty  Dorodne Zygopetalum z kilkoma silnymi przyrostami:  I cambria:  Pokazuję tylko "doły" bo to w nich jest teraz istotne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 30, 2008, 17:32:56 » |
|
Ale one ogromne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 30, 2008, 17:41:06 » |
|
Pokażę jeszcze moje biedaczki, czyli jedne z pierwszych moich storczyków. Miałam ich nie wklejać bo są w kiepskim stanie, ale jak pokazywać to wszystko  Cymbidia - chyba trochę zagłodzone:    To mniejsze miało zimą wciornastki i dlatego jest takie biedne. jestem otwarta na Wasze rady jak im pomóc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 30, 2008, 17:44:22 » |
|
Agnieszka mam pytanie szybko Ci sie rozrastają? A małemu może zwiększ trochę wilgotność. Ja moje w dzień pryskałam ze dwa razy to w ciągu 4 miesięcy zarosło mi całą dużą donicę i znowu ma za mało miejsca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
doura
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 30, 2008, 17:45:17 » |
|
olala,ale okazy  jak zakwitną będzie widok  Cymbidia proponuję przesadzić i nakarmić,kwitnienia z nich raczej nie będzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 30, 2008, 17:48:18 » |
|
I dendrobium od cioci o którym już pisałam:   Jest w ciężkim stanie, stare pseudobulwy mocno pokurczone, ale pobieram z niego keiki więc przedłuże jego żywot w nowym pokoleniu. Trzymam go nadal na zewnątrz, bo chcę sprawdzić czy taki biedak też może zakwitnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 30, 2008, 18:00:34 » |
|
Cymbidia proponuję przesadzić i nakarmić,kwitnienia z nich raczej nie będzie  Przesadziłam je ok 2 miesiące temu. Ale teraz nie wiem czy jeszcze nawozić i czy gdy stoją na zewnątrz mam je trzymać sucho czy wilgotno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #59 : Wrzesień 30, 2008, 18:05:04 » |
|
Agnieszka mam pytanie szybko Ci sie rozrastają? A małemu może zwiększ trochę wilgotność. Ja moje w dzień pryskałam ze dwa razy to w ciągu 4 miesięcy zarosło mi całą dużą donicę i znowu ma za mało miejsca  Muszę się za nie zabrać bo je zaniedbałam. Po zimie je wyrzuciłam na zewnątrz ale od strony północnej i nawoziłam sporadycznie. Jakiś czas temu je przesadziłam i przeszły chemiczną kurację na wciornastki. przestawiłam je ponad miesiąc temu na poludniowy taras, ale z podlewaniem byłam ostrożna. Prawde mówiąc one w tym roku nic nie przyrosły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|