Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« : Wrzesień 26, 2008, 20:42:39 » |
|
Chcę Wam pokazać moje storczyki. Niektóre są nowymi nabytkami, a inne mam już kilka lat. Mój pierwszy storczyk to wanilia - kawałek pędu był pomocą edukacyjną na ćwiczeniach z botaniki - wyprosiłam go, ukorzeniłam i teraz jest dość dużą rośliną, którą podarowałam mamie. Ja mam "potomstwo" od tego rosnącego u mamy. 3 lata temu kupilam sobie popularne, żółtokwitnące oncidium. Spasowało mu chyba u mnie, bo powtarza kwitnienie i rozrasta się - dzieliłam go już trzy razy. Największą niespodziankę zrobił mi kilka tygodni temu, gdy bezpośrednio po podziale (chyba tydzień) na obu rozdzielonych częściach pojawił się pęd kwiatowy.  2 lata temu dostałam różowego falenopsisa, który silnie przyrasta, charakteryzuje się długim kwitnieniem na rozgałęziającym się pędzie. Powtórzył kwitnienie u mnie już 2 razy.  W zeszłym roku dostałam od koleżanki cymbidium z podziału jej rośliny, a od cioci zabiedzone dendrobium typu nobile. Dendrobium, choć wątłe i podsuszone od razu u mnie zakwitło  Niestety nie mam zdjęć z jego kwitnienia, ale miało kwiaty białe z seledynowym środkiem. Nadal nie jest w najlepszym stanie ale oddzieliłam od niego keiki, a biedaczek schładza się na tarasie. Mając te kilka storczyków zaczęłam ostatnio grzebać w internecie, aby dowiedzieć się jak dogodzić moim podopiecznym - chyba wtedy doszło do tego, że zbzikowałam na ich punkcie. No ale jakże mogłoby być inaczej, jak tu się ogląda takie wspaniałe kolekcje, czy nawet pojedyncze ciekawe egzemplarze. W dodatku, jak się okazuje to, co wygląda jakby dopiero przyjechało z dżungli zakwitło na czyimś parapecie. Zapragnęłam spróbować innych gatunków, sprostać ich wymaganiom i móc się cieszyć z kolejnych kwitnień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jolanta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 26, 2008, 20:46:23 » |
|
Same pieknosci, Aga cie dopadlo nieuleczalnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 26, 2008, 20:51:39 » |
|
Na początku dołączyły falenopsisy z tych "tescowych" ale o ciekawych kolorach, jak na przykład ten biały o drobnych kwiatach:   Zaciekawił mnie ten dalmatyńczyk, ale niestety jego kwiaty się nie całkowicie otwierają: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 26, 2008, 20:54:38 » |
|
Same pieknosci, Aga cie dopadlo nieuleczalnie
Nie powiem, KTO spotęgował moje uzależnienie zapytaniem "Kto chce kupić wandę" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 26, 2008, 21:09:12 » |
|
Tutaj jest kilka takich osób, rozsiewających zarazki kusicieli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 26, 2008, 21:21:30 » |
|
Ładna kolekcja, mnie najbardziej przypadł do gustu ten ostatni okaz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 26, 2008, 21:22:46 » |
|
Mnie się ten dalmatyńczyk baaaardzo podoba  Nie powiedziałabym - niestety. Taka jego uroda. Ja mam o falka o podobnej budowie kwiatka i bardzo mi się to u niego podoba
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 26, 2008, 21:41:59 » |
|
Mnie się ten dalmatyńczyk baaaardzo podoba  Nie powiedziałabym - niestety. Taka jego uroda. Ja mam o falka o podobnej budowie kwiatka i bardzo mi się to u niego podoba Tak jakoś w innych kolorach bardziej mi sie podobają takie "klapnięte" - widziałam gdzieś zdjęcia jasnożółtego i białego w jasnorózowe znaczki (Agaty) i te mi się podobały. A mój - wolałabym, żeby w całej okazałości prezentował swe ciapki  Jutro przedstawię dalsze moje storczykowe maleństwa - może wreszcie bedzie u nas słońce i zdjęcia jakoś wyjdą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 26, 2008, 22:02:11 » |
|
No wiesz - to ładne co się komu podoba  Jakby Ci się całkiem przestał podobać, to tu się znajdzie cała masa chętnych do adopcji 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 27, 2008, 07:11:06 » |
|
Taka budowa kwiatka popularnie jest nazywana "peloric" - jest to zniekształcenie genetyczne powodujące że roślina wytwarza więcej niż jedną warżkę .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 27, 2008, 09:23:26 » |
|
O, to ciekawe co piszesz Beatko, tzn że w kwiatku są 2 warżki? Też mam hybrydę różowo -łososiową z takim zniekształceniem - jak zakwitnie ponownie to poświęcę jednego kwiatka i rozłożę go na "czynniki pierwsze" - tak z ciekawości  Bardzo ładna kolekcja Agnieszko - życzę następnych, równie ciekawych okazów
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 27, 2008, 14:51:31 » |
|
W sumie 3 bo to te płatki stulone są tymi dodatkowymi warżkami - na każdym z tych płatków jest lub usiłuje być "znamię"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 27, 2008, 16:44:27 » |
|
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie - już wiem czego będę szukać przy "sekcji" kwiatucha
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 27, 2008, 19:55:15 » |
|
W sumie 3 bo to te płatki stulone są tymi dodatkowymi warżkami - na każdym z tych płatków jest lub usiłuje być "znamię"
Ale na moim to chyba nie do końca tak jest. Nie opiszę kwiatu fachowo - ale "normalny" ma 3 płatki w okółku zewnętrznym, 2 płatki bardziej wewnątrz rozchylone na boki i 1 warżkę. Mój ma 3 zewnętrzne, 2 wewnętrzne stulone i 1 warżkę. Ale na tych wewnętrznych stulonych jest 2 milimetrowy "wyrostek" - być może chciały być warżkami, ale dużo im brakuje. Natomiast co do genetycznego uwarunkowania tej cechy to wątpię - widziałam na allegro egzemplarz który z jednej rośliny wypuszczał jeden pęd kwiatowy z "normalnymi" kwiatami i jeden ze zwinietymi. Chyba, że to była jakaś chimera???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 27, 2008, 20:14:34 » |
|
Foto- sekcja kwiatuszka  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 27, 2008, 20:24:38 » |
|
O matko, ale mu w paszczę zajrzałaś. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 27, 2008, 20:30:38 » |
|
Fajny,taki inny , niech się chowa zdrowo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 27, 2008, 20:31:46 » |
|
Piękności 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 27, 2008, 20:34:22 » |
|
A może to jakaś wada genetyczna. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 27, 2008, 20:46:53 » |
|
Dalsze moje tescowe nabytki: Ciemnoróżowy z ogromnymi kwiatami:   Mój ulubiony nakrapiany: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MiYu
Nowicjusz
Na wysokie drzewo wspinają się orchidee...
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 27, 2008, 20:52:34 » |
|
Agnieszka kropek prześliczny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 27, 2008, 20:52:49 » |
|
A oncidium które rozkwita bezpośrednio po przesadzeniu wygląda dzisiaj tak: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 27, 2008, 22:55:57 » |
|
Agnieszko phalaenopsisy z tą cechą nie przy każdym kwitnieniu ją powielają potrafią zakwitnąć następny raz normalnie i następny a potem znów powtórzyć tę cechę. Budowa tych następnych warżek jest też w różnym stopniu nasilona  . Są też takie które na łodydze kwiatowej mają ze 2 takie kwiaty a reszta normalne. To loteria i błąd genetyczny, nie wiemy co go powoduje. I jednak na Twoim phalaenopsisie jest do końca tak jak napisałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 27, 2008, 23:03:09 » |
|
Miałam na mysli, że to nie jest dodatkowy czyli nadliczbowy element okwiatu I tak sobie myślę, że chyba gdyby miały namieszane w genach to to powinna być cecha trwała - a tak nie jest - więc może to tylko wpływ jakichś hormonów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 28, 2008, 16:59:55 » |
|
A to storczyk mojej córki - Dendrobium phalaenopsis: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
necja
Gaduła

Pozdrawiam Aneta
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 28, 2008, 17:05:14 » |
|
Agnieszko piękne storczyki,  szczególnie podoba mi się ten "wielokropek",  a demdrobium identyczne kupiłam przedwczoraj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 28, 2008, 17:46:42 » |
|
Agnieszko kolekcja niesamowita  . Zycze ci powodzenia w dalszej uprawie a oncidium jest bardzo dorodny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 28, 2008, 17:55:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 28, 2008, 18:00:16 » |
|
Super! Chyba nie moge do ciebie wchodzic bo aż mnie rwie do sklepu po jakies maleństwo  ..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Co.
Nowicjusz
STORCZYKI UZALEŻNIAJĄ!!!
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 28, 2008, 18:08:16 » |
|
Maleństwa są bardzo urocze i w wielu miejscach mogą się sprawdzić lepiej niż te normalnej wielkości. Cała roslinka wraz z pędem kwiatostanowym ma ok 30cm wysokości. Jeszcze zdjęcie w porównaniu do wielkokwiatowego:  One naprawdę stały obok siebie w jednym szeregu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|