Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 11:52:14
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogród z Krzywą Jabłonią - Miiriam cz 4  (Przeczytany 11178 razy)
Miiriam
Gaduła

Pozostawić ciepły ślad ... Bernadka z Małopolski

« : Wrzesień 14, 2008, 20:53:10 »

No to dalej fotki Smile  Jeżeli fotosik pozwoli to chciałabym pokazać wam z czym nie mogę sobie dać rady na moim terenie - może ktoś mi pomoże zwalczyć te szkodniki  - jestem otwarta na każdy pomysł .. bo już nie mam sił .

671. Dróżka przy skarpie

672.

673.

674. Podziurawiony skalniak -
pod gęsiówką Sad

675.

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 14, 2008, 20:54:01 »

676.

677. Pod trawką pojawił się kopiec Sad

678. Te rojniki ratowałam całą wiosnę - były takie malusieńkie - i już mi ładnie urosły .. a tu...

679. Takie cudowne kopczyki mam wzdłuż skalniaka

680. To jest miejsce mojej prawie codziennej pracy - Tu rozgrywa się walka pomiędzy mną i kretem - kto się szybciej znudzi - on kopiąc mi kopce czy ja rozgarniając je - i tak w kółeczko

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 14, 2008, 21:05:17 »

682. A tak wygląda ziemia miedzy kamieniami - Ja jej nie spulchniałam Sad

683. Pamiętacie jaka byłam dumna i jak się cieszyłam paprociami - a teraz wyglądają tak Sad

684.  Pod jabłonią - tuż przy skarpie - ostatnio jak chciałam tam posadzić to łopatka sama zapadała mi się po trzonek - a przecież ta skarpa dopiero powstaje - od połowy sierpnia pracuję nad nią i już jest podziurawiona jak sitko Sad

685. A to już na skarpie

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 14, 2008, 21:16:05 »

686. Dookoła rabatki z hostami -  ziemia jest tak zryta , że ugina się pod stopami

687. W części z krzaczkami owocowymi

688.

689.

690. W takiej odległości mniej więcej mam te dziury

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 14, 2008, 21:28:55 »

691.

692.

693.I znów ziemia tuż pod skalniakiem

694. Moje pole cierpliwości kilka dni wcześniej - to coś jest wyjątkowo paskudne - kopiec jest ogrooomny

695.

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 14, 2008, 21:41:50 »

696. Pod moimi świeżonkami Sad

697.

698.

699.

I dość już o dziurach i kopcach Sad  Na razie. To jest tylko maleńka część - po kilka przykładów.. jak sobie z tym poradzić ?????? Pomóżcie

700.  Taki kamień wydobyliśmy ostatnio z ziemi - na wydobycie czeka jeszcze jeden - a takich- zwykłych małych kamieni mam multum - przy każdym kopaniu wydobywam oś z ziemi .

701.

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2008, 21:57:05 »

A żeby nie kończyć tak smutno -  to zapraszam na serniczek Smile Smile Smile Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2008, 21:58:58 »

A na dobranoc - pełnych słońca snów życzę Smile

702.

Monia68
Rezydent

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 14, 2008, 22:01:44 »

Serniczek wygląda bardzo smakowicie Smile Smile
Współczuję...ile masz tych dziur???

Serdecznie pozdrawiam,
Monika
Mój ogród
Kolekcja
Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 14, 2008, 22:10:46 »

To, co pokazałam to jest mała część tego co sfociłam - bo już nie bardzo mi się chce wgrywa - a poza tym - wszyscy znają te dziury - pokazałam tylko po kilka ze skarpy , skalniaka, części owocowej i hostowej - trawnik i reszta - jeszcze nie ruszona - bardziej chodziła o pokazanie jak blisko siebie są te dziury i jak ich dużo...,, zakopuję dziury, rozkopuję kopce - nawet ostatnio kupiłam trutkę (chociaż wolałabym się obejść bez niej ) , słyszałam jeszcze o włosach wkładanych w dziury i tych puszkach.. tych mam już trochę.. no i kupiłam czosnki i szachownice - ale czy to ma sens ??
Dookoła pola uprawne - zboże i łąki - zryte tak samo ... 

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 15, 2008, 06:42:23 »

Confused
Może taki sezon na krety , albo ostra zima idzie ,ja nie rozwalam ich kopców ...tylko przydeptuję ,równo z ziemią...nie lubią tego  Smile
Są specjalne łapki na nie ..taki metalowy tunel...nie jest to ludzkie ,ale w takim wypadku  Cool...potem takiego złapanego zostawia się....i żadne już nie przychodzą....

Zoe
Gość
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 15, 2008, 06:52:04 »

Miriam czy ty wklejasz na fotosik duże zdjęcia bez ich zmniejszenia? Bo otwierają się bardzo długo, tak jakby skrypt forum je dopiero zmniejszał?
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 15, 2008, 13:28:20 »

Serniczek pyszniusi!  Cool Ale co zrobić z kretami to nie wiem.  Confused Niektórzy wbijają w ziemię metalowe druty i wieszają na nich puszki, np. po piwie. Ma to odstraszać krety ale jaki jest tego efekt to za bardzo nie wiem...  Sad

Pozdrawiam Lisa Very Happy
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 15, 2008, 19:52:42 »

Państwo Gucwińscy w TWP podawali sposób na krety..włożyć słoik dość głęboki ze stęchniętym mięsem w tunel gdzie ryją.Lubią ponoc ten zapach.Słoik powinien być poniżej..tak aby wędrując w niego wpadł.To wszystko nakryć czymś i przysypać ziemią.Gdy w niego wpadnie już nie  da rady wyjść.Ja osobiście myślę że lepsze te trutki. Confused Cool Confused

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 25, 2008, 12:18:36 »

W stronę Gór - Zakopane do niedzieli Smile

Pozdrawiam was cieplutko Smile

Zoe
Gość
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 25, 2008, 12:26:24 »

Słyszałam również o naftalinie. Sama jeszcze tego nie próbowałam.
zenia
Gaduła

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 25, 2008, 20:01:28 »

Ooo..nie słyszałam o naftalinie.Dobrze znać kilka sposobów jak nie podziała jeden to może drugi.Odpukać,na razie dały mi spokój..ale w razie co to je tak zanaftalinuję że ścieżki swojej nie znajdą. Cool Mad Cool

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 29, 2008, 23:36:56 »

Witajcie Kochani Smile
 Chciałam wam coś pokazać - o ile fotosik nie zawiedzie - dziś mój syn miał imieniny - i na parapecie jego okna zakwitł ........
703.

704

705  
706  
707  
708

pachnie w całym pokoju ...

chyba w czasie przeprowadzki cebulka znalazła się w doniczce przypadkowo - zapuściła korzonki i właśnie teraz, na Michała,  zakwitła Smile Ona jest cała na wierzchu  tylko korzonki w ziemi ...

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 29, 2008, 23:37:26 »

Hejo - wróciłam już - przywiozłam Wam świeże powietrze od Tatr, szum strumieni, garść  śniegu ze szczytów, piękne kolory jesieni i ipłe promienie słońa.
 A na wieczór - góralskiego grzańca Smile

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 30, 2008, 00:16:43 »

I troszkę wspomnień z soboty Smile

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 30, 2008, 09:37:48 »

Very Happy
Pięknie...jak bym była tam...przez chwilę, aż mnie zimno obleciało  Smile Smile
Uwielbiam góry , śnieg i zimę...z mrozem  Very Happy
Ładne ci wyszły foty  Cool
Aż się wierzyć nie chce , że idzie zima , u nas pewno nie będzie połowy tego śniegu , co tam   Smile

aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 30, 2008, 09:40:48 »

Góry piękne, aż mi się zatęskniło  Smile Smile

Fiołki, hoye.
nena100
Gaduła

« Odpowiedz #22 : Październik 03, 2008, 17:42:06 »

Piekne te gorskie krajobrazy mhmhmhm rozmarzylam sie.
Na Twoj serniczek to mi slinka az do pasa pociekla, moze poslalabys mi przepis na pw?, maz bylby w siodmym niebie!
Co do kretow ja niestety znam tez tylko te wersje z rurka wbita w ziemie a na niej jakies cudactwo co brzeczy (puszka np.), ponoc nie lubia tych dzwiekow...

wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen
       ........gdy glowa pelna marzen........
Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #23 : Październik 10, 2008, 23:16:16 »

Witajcie Smile
 znów tak długo mnie tutaj nie było .. ale nawet w ogrodzie, który jest za oknem ne byłam cały tydzień ---mam nadzieję, że w niedzielę nadrobię zaległości i odpiszę wszystkim Smile Smile Smile

Teraz dziękuję za odwiedziny i  wstawię kilka fotek z mojej działki Smile

709. W imieniny Michała nazbieraliśmy obok domu ....
         Na kolację była darmowa pizza Smile

710.

711.

712.

713.

714.

715.

716.

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #24 : Październik 10, 2008, 23:29:19 »

Dzisiaj miałam godzinkę wolnego i czym prędzej, stęskniona, bo od niedzieli nie byłam tam w ogóle,  pognałam na skalniak

Jakie było moje zdumienie - gdy okazła się że cała wielka roslinka po prostu zniknęła- 
 Zrobiłam fotki Smile

Jeszcze w niedzielę była w tym miejscu roślina - bujna kępa - zastanawiałam się nawet, gdzie ją przesadzę , bo zasłaniał mi za dużo roślin - dziś zobaczyłam to Sad(((
 Niedawno zasłaniała ona całe widoczne kamienie ....

717

718.

719.

720.

Roślinka ładnie mi się rozrastała i byłam z niej dumna. Pomóżcie mi Smile
- dowiedzieć się o to za roslina
- odgadnąć, co się z nią mogło stać - dodam , że widoczny dołek - to chyba korytarz nornic -
- czy to w ogóle możliwe, żeby  nornice mogły wiągnąc całą roślinę do środka? Smile ???
- czy zostawić te maleńkie roslinki w tym miejsu czy lepiej przedadzić? chciałabym ją mieć .. bardzo
 Naprawdę jestem zdumiona tym co się mogło stać z tą rośliną i trochę mi smutno - bo miałam ja przesadzić na dolny skalniak ....

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #25 : Październik 10, 2008, 23:34:20 »

I na dobranoc , żeby tak smutno nie było

Jesienna górka za moim domem Smile

Teraz jest jeszcze ładniejsza  Razz  Razz

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #26 : Październik 11, 2008, 05:32:24 »

Confused
Nornice w zasadzie jedzą...cebule...nie mam pojęcia ,co ci tam grasuje...prawdziwy szok,nie wiem jak się nazywa ta roślinka. Ja bym natychmiast zabrała roślinę  ..i rozkopała tę dziurę ,by dowiedzieć się czegoś...czemu ci znika.. Confused Confused
Masz piękny widok ,za domem.

Miiriam
Gaduła

« Odpowiedz #27 : Październik 11, 2008, 12:37:09 »

Basiu - dziękuję za odwiedziny Smile
Własnie wróciłam ze szkolenia - jem szybki obiad ( odgrzewany) przy komputerze i chyba rzeczywiście dla bezpieczeństwa przesadzę te maleństwa, które pozostały:)
Jak wóżyłam rekę w ten dołek to był tam korytarz - ale nie wydaje mi się żeby tam zniknęła roslinka - ona była naprawdę spora - chyba że coś ją zjadło całą 
_ zające? , bo sarenki chyba nie?  I , w takim wypadku dlaczego tylko tę - skoro jest wiele innych obok i dlaczego z korzeniami???? I skąd ten korytarz akurat pod nią ?

Na pocieszenie kupiłam sobie bordową róże - idę sadzić Smile Smile Smile, bo taki piekny dzień dziś Smile

tulipan998
Aktywny
**

Województwo podkarpackie , strefa 6a

« Odpowiedz #28 : Październik 11, 2008, 12:58:57 »

Przekopałem cały dom , żeby znaleźć gazetę w której są opisane sposoby na krety i udało się  Very Happy . Znalazłem kilka sposobów w gazetce " twój ogrodnik " tom 45 , Pani Lucyny Grabowskiej  .
sposób nr. 1 Prosta pułapka .
Oto przepis na prostą pułapkę . Przypominam , że wszystkie czynności trzeba wykonywać w rękawiczkach , bo kret ma bardzo wyostrzony węch . Najpierw powinieneś /powinnaś znaleźć korytarz . W tym celu na linii między dwoma kopczykami postaraj się wyszukać trasę tunelu poprzez nakłuwanie ziemi szpikulcem . następnie na trasie korytarza wykop studzienkę . Teraz wykop dołek poniżej poziomu korytarza i włóż do tego dołka słoik , albo inne naczynie o śliskich ściankach . Górna część słoika powinna się znajdować na poziomie dolnej części korytarza . Kawałkiem deski lub dykty nakryj pułapkę w ten sposób , by kret mógł swobodnie dojść , no i oczywiście wpaść do słoika . Dyktę lub deskę zakryj ziemią lub odciętym kawałkiem darni , po to aby zamaskować otwór i stłumić ewentualne hałasy , by nie dochodziły do uszu kreta .

Codziennie sprawdzaj .
Musisz codziennie odkrywać pułapkę i sprawdzać , czy nie ma w niej kreta po to , by jak najszybciej uwolnic zwierzątko , gdyż nie powinno sie męczyć . Kret nie lubi zapachów niektórych roślin , więc możesz go odstraszyć siejąc na obrzerzach ogrodu wilczomlecz , komosę czerwoną , bazylię , aksamitki .
Sposób nr. 2 Jajka na twardo
Ugotuj kilkanaście jajek na twardo , zmiażdż je drewniana pałka razem ze skorupkami . Ustaw garnek w ciepłym miejscu , w kącie ogrodu na słońcu , aby jajka szybko się popsuły . Jajka wkrótce zaczną okropnie cuchnąć . Wówczas należy je podzielić na porcje i zapakować w kilka woreczków foliowych . Kiedy kret zaczyna kopać , śmierdzącą papkę wkładamy do korytarzy . Kret ucieka gdzie pieprz rośnie , gdyż nie może znieść smrodu .
Sposób nr. 3
Kret ma bardzo dobry słuch można go więc również odstraszyć różnymi dźwiękami , na przykład odgłosami butelek nałożonych na patyki wbite w ziemię , albo świstem wydawanym przez butelki wkopane w ziemi aż po szyjkę , albo szumem metalowych wiatraczków wbitych w ziemię , lub różnymi dzwoneczkami . Można również do korytarzy powsadzać , szmaty nasączone naftą , gałązki tui czy włosy... Kret bardzo nie lubi takich przykrych zapachów .
Mam nadzieję , że na coś się przyda...  Smile , innych sposobów nie znalazłem . Bardzo ci współczuje wielkich szkód  Sad , mam nadzieję że ten problem zniknie.... Widoczki masz prześliczne   Razz . Życzę sukcesów w uprawie .

Pozdrawiam serdecznie Artur .
Storczyki...
Ina
Nowicjusz
*

strefa 7a

« Odpowiedz #29 : Październik 16, 2008, 19:37:44 »

O jej jakie spustoszenie zrobiły te krety! (jeśli to one, myślałam, że krety zostawiają kopczyki a te  ...?) . Współczuję , walka nierówna.
Widoki gór zachwycające.
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 22:10:39 wysłane przez aiszo » Zapisane

Serdeczne pozdrowienia z lubuskiego Smile
Halina
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: